Guarana versus Koffie

Guarana versus Koffie

Koffie is niet voor iedereen. De bittere smaak en de korte energiestoot zorgt ervoor dat velen een alternatief zoeken. In dit geval kan Guarana een perfecte keuze zijn.

Een van de vele voordelen van Guarana ten opzichte van koffie is de duur van de stimulatie. Energie van Guarana blijft langer hangen dan koffie, daarnaast is de stimulatie minder gejaagd en meer helder. Guarana wordt langzaam door het lichaam opgenomen. Dit zorgt voor een langdurige afgifte van energie, een sterk contrast met de snelle energiestoot en -afname die koffie levert.

Guarana bevat niet alleen meer cafeïne dan koffie, maar ook andere alkaloïden en vetten die gevoelens van honger en dorst onderdrukken. Om deze reden wordt Guarana ook vaak gebruikt bij programma's om gewicht te verliezen. Omdat er slechts een kleine hoeveelheid poeder nodig is, worden er bijna geen calorieën ingenomen, wat een bijkomend voordeel is als je probeert af te vallen.

De natuurlijke warmte die Guarana in het lichaam aanmaakt, staat bekend als thermogenese. Dit is een normaal proces van de stofwisseling en dit helpt het opgeslagen lichaamsvet om te zetten in energie. Hoewel cafeïne zowel in koffie als Guarana aanwezig is, staat Guarana erom bekend dit proces te vergemakkelijken. De theobromine en theofylline in Guarana versterken dit proces nog eens.

Als een gevolg hiervan, is Guarana een extreem rendabel alternatief voor koffie en velen geven er dan ook de voorkeur aan. Het levert langdurig energie zonder nervositeit en het levert gezonde anti-oxidanten. Er zou kunnen worden gesteld dat de snelle rush van koffie precies is wat je nodig hebt in de morgen, maar koffie inruilen voor Guarana als een drankje voor overdag kan je veel meer duurzame energie leveren om je door een dag hard werken heen te trekken.

Wat is Guarana?

Wat is Guarana?

Guarana, ook bekend als Braziliaanse cacao, is een klimplant uit de Amazone, waarvan de vruchten al lang worden gebruikt als stimulerend, energie-opwekkend middel. Het is een lid van de esdoorn familie, Sapindaceae, en wordt het meest in Brazilië gevonden.

In haar natuurlijke omgeving, kan Guarana meer dan 12 meter hoog worden en ze produceert kleine, ronde vruchten die sterk op een oog lijken, waardoor vele lokale legenden zijn ontstaan. De naam zelf komt van de Satere-Maue woord voor de plant, Warana, die zich laat vertalen naar "oog van het volk".

Guarana werd in de 16de eeuw geïntroduceerd aan de Europese kolonisten en mee terug genomen door de Spaanse veroveraars, zoals Oviedo en Hernández. Hoewel Guarana sinds die tijd verkrijgbaar is in Europa, neemt de populariteit de laatste paar jaar pas toe. Vroege verslagen van inheems en traditioneel gebruik zijn nu wetenschappelijk gecontroleerd en dit leidde tot een bredere acceptatie.

De populariteit van Guarana is te danken aan haar stimulerende effecten. De vruchten van Guarana hebben een veel hoger cafeïne gehalte dan koffiebonen. Het cafeïne gehalte van koffiebonen bedraagt 1-2%, terwijl het cafeïne gehalte van Guarana 4-8% bedraagt, meer dan vier keer zoveel! Guarana bevat ook de alkaloïden theofylline en theobromine, die Guarana specialer maken dan andere bronnen van cafeïne.

Het gebruik van Guarana dateert al van voor de "ontdekking" van Brazilië. De inheemse stammen gebruikten het al om voedsel, drankjes en medicijnen te maken door het te verwerken tot een pasta. Traditioneel werd het gebruikt als een stimulerend middel en als middel om chronische diarree te behandelen. Ander traditioneel gebruik omvat echter ook de behandeling van pijn, hoge bloeddruk, koorts, dysenterie en migraines.

Guarana

Guarana speelt ook een belangrijke, culturele rol onder de inheemse Indianenstammen van Brazilië, zoals de Tupi en Guarani. Volgens de legende is Guarana ontstaan toen een van hun goden een geliefd dorpskind ombracht. Om de dorpelingen te sussen, nam de god het linkeroog van het kind en plantte dit in het regenwoud, waardoor de wilde variant van Guarana ontstond. De god nam toen het rechteroog van het kind, plantte het in het centrum van het dorp, waardoor de inlandse variatie van Guarana ontstond.

Tegenwoordig wordt Guarana in Brazilië gebruikt ingrediënt in vele producten en als wereldwijd export product. Het is te vinden in een groot aantal producten, inclusief het "nationale drankje" van Brazilië: Guarana Soda. Hoewel Guarana dus grotendeels gecommercialiseerd is, heeft het nog steeds een erfgoed status en is enorm belangrijk voor de economie van de inheemse bevolking. Als een gevolg hiervan wordt 80% van de wereldwijde, commerciële productie van Guarana nog steeds uitgevoerd door de Braziliaanse stammen in de Amazone, gecontroleerd door FUNAI (De National Indian Foundation). Dit verzekert dat de stammen worden gesteund en traditionele, handmatige methodes voor de oogst en productie worden behouden, zonder afbreuk te doen aan de manier van leven van de dorpelingen.

Hoe werkt Guarana?

Hoe werkt Guarana?

Het hoofdbestanddeel van Guarana is guaranin en deze stof is identiek aan cafeïne. Zoals de theïne in je groene thee en mateïne in je Yerba Mate is guaranin een ander synoniem voor cafeïne. Daarnaast bevat Guarana ook theofylline, theobromine en een aantal xanthine alkaloïden die de effecten van de cafeïne regelen.

Cafeïne werkt als een stimulerend middel, waarbij gevoelens van alertheid en focus worden opgewekt. Dit wordt nog versterkt door de theofylline en theobromine, die het hart en het zenuwstelsel stimuleren, vermoeidheid verlichten en mentale scherpte verhogen. Zowel theofylline als theobromine hebben sterke vochtafdrijvende eigenschappen, waardoor ze de samentrekking van de bronchiën in de longen verminderen en mogelijk dus ook kunnen helpen bij aandoeningen als astma.

Naast deze stimulerende effecten, werken de stoffen in Guarana ook als efficiënte anti-oxidanten. Onderzoek heeft aangetoond dat Guarana het proces van lipidenperoxidatie voorkomt, zelfs bij lagere doseringen. Ook is ontdekt dat het de bloedsuikerwaarden aanzienlijk verhoogt en door beweging opgewekte hypoglykemie onderdrukt (bij muizen).

Door al het wetenschappelijk onderzoek, is het gebruik van Guarana als natuurlijk stimulerend middel, gezondheidsvoedsel en alternatief voor koffie in westerse landen aanzienlijk gestegen. Het is nu te vinden in vele natuurlijke tonics, proteïnerepen, kruiden formules en energiedrankjes. Bij het kiezen van producten moet echter wel voorzichtig te werk worden gegaan, omdat diverse twijfelachtige fabrikanten op hun producten vermelden dat het Guarana bevat terwijl dit niet het geval is. In deze gevallen is er vaak slechts cafeïne toegevoegd.

Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.