Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

De geschiedenis van Damiana

Mexico

Damiana wordt al eeuwenlang gebruikt. Toen de Spaanse missionarissen arriveerden in wat nu Mexico is, zagen zij de inheemse stammen al Damiana thee drinken.

Maar hoogstwaarschijnlijk dateert het gebruik al langer terug. Er zijn verslagen waarin de Maya's het gebruikten als een afrodisiacum, maar ook bij de behandeling van "draaierigheid en evenwichtsverlies". Het werd ook door de Azteken gebruikt als een tonic waarvan geloofd werd dat het de algehele gezondheid en welzijn zou verbeteren.

Rond 1870 begon Damiana zich te verspreiden als een commercieel product. Het werd geïmporteerd naar de VS, waar het werd verkocht als onderdeel van tonics, elixers en tincturen. Toen al werd het voornamelijk gebruikt als afrodisiacum die seksuele vermogens zou verbeteren, vooral bij de ouderen en zwakkeren.

In 1888 werd Damiana toegevoegd aan de eerste editie van de Amerikaanse "National Formulary" als zowel een elixer als een vloeibaar extract, maar het heeft zichzelf nooit genoeg bewezen om te worden opgenomen in de farmacopeia. Vanwege deze mislukking, werd het in 1916 van het National Formulary afgehaald, maar het vloeibare extract behield zijn plekje tot 1947.

Kennis over Damiana ebte langzaam weg, totdat het in rond 1960 opnieuw werd ontdekt door zowel etnobotanisten als hippies. Samen met andere kruiden, heeft Damiana sindsdien een plekje veroverd in het medicijnkastje van herbalisten en fytotherapeuten.

 

Zamnesia

Damiana