Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Kratom: Medicinale Potentie En Controverse

Afgaande op de ervaringen van hedendaagse gebruikers en wat bekend is van het traditioneel gebruik, blijkt kratom een grote verscheidenheid aan mogelijke waardevolle eigenschappen in zich te dragen. Steeds meer wetenschappelijke artikelen bevestigen deze positieve eigenschappen en de effecten van kratom; het kan onder andere gebruikt worden als antidepressivum1, ontstekingsremmer2 en antibacterieel middel3. Deze anti-oxidant kan aangewend worden om diaree te behandelen4, en het zou pijnstillende effecten5 hebben. Kratom kan bovendien toegepast worden bij de behandeling van diabetici6.

Kratom werd aan het begin van de 19e eeuw voor het eerst beschreven als opiaatvervanger7 en veroorzaakte vanwege zijn potentie als een goedkoop en natuurlijk afkickmiddel voor heroïneverslaafden of mensen die verslaafd zijn aan opioïden (pijnstillers gebaseerd op stoffen afkomstig uit opium) zoals OxyContin, grote opwinding in medische kringen. Het afkicken of vervangen van honderden gevaarlijke, verslavende en zeer winstgevende drugs? Wat kan daar in vredesnaam mis mee zijn?

Nu de Amerikaanse Drug Inforcement Administration (DEA) de stof op de Drugs and Chemical of Concern list heeft gezet en er binnenkort een beslissing over gaat nemen, is het alles behalve zeker of kratom in de toekomst een legale status zal krijgen. Als gebeurt wat veel impulsieve politici voorstellen, zal het onderzoek naar de veelbelovende potentie van kratom tot stilstand komen.

De Controverse Rond Kratom

Op basis van de gegevens die beschikbaar zijn over kratom, lijkt het erop dat de eigenlijke plant redelijk veilig te noemen is. In tegenstelling tot opiaten, is er nooit een enkel verslag gevonden over menselijke luchtweg depressie na een dosis kratom. Na het bestuderen van alle gevallen van ziekenhuisopname na gebruik van kratom is gebleken dat andere drugs, alcohol en op recept verkrijgbare medicatie hierbij waren betrokken.

Niettemin heeft de DEA slecht geïnformeerde verhalen over kratom verspreid sinds 2005, bijna volledig gebaseerd op een rapport uit 1975 van een Thaise onderzoeker, in dienst van de regering, die waarschuwde voor 'kratom psychose,' waar gebruikers werden geportretteerd als: steeds gevaarlijker, misleide gekken en handelend als moderne hashishin terroristen.

Nu heeft Thailand een beetje geschiedenis als het gaat om belasteren van de oorspronkelijke kratom. Zoals we weten, wordt het blad gebruikt in de Thaise volksgeneeskunde voor de behandeling van diarree en als een vervanger in geval van opium verslaving. Niets vreemds daar, zou je denken.

Maar toen de Thaise overheid begon met het heffen van invoerrechten en belastingen aan gebruikers en leveranciers in de opiumhandel, stegen de prijzen drastisch en gebruikers begonnen kratom te nemen om hun ontwenningsverschijnselen te beheren.

Toen de Tweede Wereldoorlog verspreidde naar Oost-Azië in 1942, dreven de dalende inkomsten uit de opiumhandel de Thaise overheid ertoe om de concurrentie te onderdrukken en kratom illegaal te maken. Ze besloten tot de Kratom Act in 1943, een verbod op de aanplant van nieuwe kratombomen en drongen aan dat de bestaande werden gekapt.

Het werkte niet en na de Tweede Wereldoorlog werd de wet nauwelijks afgedwongen. Kratom bomen werden nog steeds gekweekt en hun bladeren openlijk gekauwd. In 1979 werd kratom opgenomen onder Schedule 5 (het minst beperkend en bestraffend niveau) in de Thaise Narcotics Act.

Kratom & De Werkelijke Dreiging

Misschien kunnen we begrijpen waar een bepaalde institutionele afkeer van kratom in Thailand vandaan komt: de machtigen, de politici en generaals hadden een hekel aan winstverlies op hun drugs.

En in de VS is een soortgelijk proces aantoonbaar aan de gang. De farmaceutische bedrijven die miljarden per jaar verdienen aan de vele verslavende, lever beschadigende, opiaat pijnstillers van dure merken wensten geen concurrentie van een natuurlijke, relatief veilige en niet-verslavende rivaal. Vandaar de media drukte en onwetende politieke knieval als reactie hierop.

Natuurlijke alternatieven voor geneesmiddelen liggen over het algemeen onder vuur, of het nu gaat om medicinale cannabis of bekende legale kruidengeneesmiddelen. Dit is onderdeel van een bredere aanval op de volksgezondheid, maar dat is een heel ander verhaal voor op een ander moment (in de tussentijd Google even op Codex Alimentarius).

Maar laten we nu vooral niet moedeloos worden. Kratom is nog steeds legaal en overal verkrijgbaar voor recreatief gebruik. Eerlijke wetenschappers produceren meer bewijs van de veiligheid en mogelijk bruikbaarheid. Misschien dat een eerlijke beoordeling door de wetenschap en gezond verstand uiteindelijk zal winnen.

Externe bronnen:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20869223
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19648761
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19924042
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18191353
  5. https://www.researchgate.net/profile/Ian_Cock/publication/316997559
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18846471
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3670991/
Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.


Kratom