Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

De toepassingen van tryptofaan

Tryptophan

Als je onze andere artikelen over tryptofaan hebt gelezen in de informatie box, zal je zien dat we het al over een aantal toepassingen hebben gehad. Hieronder gaan we wat dieper in op de verschillende toepassingen.

Slapeloosheid

Zoals al vermeld, is tryptofaan een geweldig, natuurlijk slaapmiddel, waarvan in diverse onderzoeken is aangetoond dat het middel de mogelijkheid heeft slaaplatentie te verminderen, slaperigheid te verhogen en mogelijk ook de duur van de slaap kan verlengen bij personen met slapeloosheid of problemen om in slaap te vallen. Dit wordt gedaan door de stabiele productie van serotonine en melatonine, waarvoor tryptofaan een onmisbaar bouwblok is. Beide chemische stoffen zijn zwaar betrokken bij het reguleren van de slaap en zonder voldoende hoeveelheden wordt de slaap snel verstoord.

Koop melatonine

Pijnverlichting

Onderzoek op dieren suggereert dat serotonine betrokken is bij de pijnbeleving. Omdat tryptofaan een voorloper is op serotonine, is het logisch dat een ruime voorraad tryptofaan ons kan helpen omgaan met pijn. Dit wordt ondersteund door beginnende testen op mensen. In een dubbelblind onderzoek bijvoorbeeld, gaven personen, herstellend van een operatie aan de galblaas, minder pijn aan nadat zij tryptofaan hadden genomen. Dit is het betreffende onderzoek:

Ceccherelli F, Diani MM, Altafini L, et al. Postoperative pain treated by intravenous L-tryptophan: a double-blind study versus placebo in cholecystectomized patients. Pain 1991;47:163-72.**

Premenstrueel syndroom (PMS)

Zoals algemeen bekend, speelt serotonine een grote rol bij stemmingsregulatie. Dubbelblinde onderzoeken hebben aangetoond dat de verhoging in serotonine, door het gebruiken van tryptofaan, depressie en andere symptomen, die vaak het resultaat zijn van PMS, vermindert.

Depressie

Depressie is een complexe stoornis, die zowel om psychologische of fysiologische redenen kan worden veroorzaakt. In het geval van een fysiologische depressie, kan een onbalans in serotonine de onderliggende oorzaak zijn. Depressie en andere stemmingsstoornissen zijn gekoppeld aan een onbalans van serotonine in de hersenen. Lage tryptofaan niveaus in het lichaam zijn ook geassocieerd met depressie. Tryptofaan wordt in serotonine omgezet in de hersenen, daar waar de onbalans het meest aanwezig is. Het introduceren van grote hoeveelheden tryptofaan in het lichaam helpt de productie van serotonine te stimuleren, waarbij tekorten worden aangevuld en de symptomen van depressie worden verlicht.

Angst

Onderzoek naar dit onderwerp wekt de indruk dat serotonine mogelijk betrokken is bij het proces dat angst veroorzaakt. Verder is in een dubbelblind onderzoek ontdekt dat een tekort aan tryptofaan ervoor kan zorgen dat symptomen van angststoornissen kunnen verergeren. Aangetoond is dat een ruime voorraad tryptofaan de symptomen van dergelijke stoornissen kan helpen verlichten. Referentie:

Argyropoulos SV, Hood SD, Adrover M, et al. Tryptophan depletion reverses the therapeutic effect of selective serotonin reuptake inhibitors in social anxiety disorder. Biol Psychiatry 2004;56:503–9.

Boulimia

Serotonine wordt gebruikt om de eetlust en voedselinname te reguleren. Personen, lijdend aan een eetstoornis zoals boulimia, hebben vaak een laag serotonine niveau. Door extra tryptofaan te introduceren in het systeem, kan dit serotonine niveau worden verhoogd en kunnen de symptomen van een eetstoornis tot een bepaalde hoogte worden verminderd.

Opmerking: Wij zijn geen medische professionals en dit moet ook niet worden beschouwd als medisch advies. Vraag bij twijfel een getraind, medisch deskundige om raad.

 

Zamnesia

Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.

Tryptofaan