Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Kratom de werkelijke dreiging

Misschien kunnen we begrijpen waar een bepaalde institutionele afkeer van kratom in Thailand vandaan komt: de machtigen, de politici en generaals hadden een hekel aan winstverlies op hun drugs.

En in de VS is een soortgelijk proces aantoonbaar aan de gang. De farmaceutische bedrijven die miljarden per jaar verdienen aan de vele verslavende, lever beschadigende, opiaat pijnstillers van dure merken wensten geen concurrentie van een natuurlijke, relatief veilige en niet-verslavende rivaal. Vandaar de media drukte en onwetende politieke knieval als reactie hierop.

Natuurlijke alternatieven voor geneesmiddelen liggen over het algemeen onder vuur, of het nu gaat om medicinale cannabis of bekende legale kruidengeneesmiddelen. Dit is onderdeel van een bredere aanval op de volksgezondheid, maar dat is een heel ander verhaal voor op een ander moment (in de tussentijd Google even op Codex Alimentarius).

Maar laten we nu vooral niet moedeloos worden. Kratom is nog steeds legaal en overal verkrijgbaar (ook bij ons natuurlijk!) voor recreatief gebruik. Eerlijke wetenschappers produceren meer bewijs van de veiligheid en mogelijk bruikbaarheid. Misschien dat een eerlijke beoordeling door de wetenschap en gezond verstand uiteindelijk zal winnen.