Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Elektrische geleiding en cannabis

BewortelingDe conductiviteit van de voedingsoplossing in het bewortelingsmedium van je plant is een graadmeter voor de concentratie van de hoeveelheid voedingsstoffen. Het is algemeen bekend dat de groei van de plant en de kwaliteit van zijn vruchten gemanipuleerd kunnen worden met behulp van de conductiviteit. De conductiviteit in de compost of het substraat beïnvloedt de transpiratie van het gewas, de wateropname door de wortels, de vegetatieve en generatieve groei, de kwaliteit en de houdbaarheid van de vruchten etc.

Het primaire effect van de conductiviteit is de invloed op de wateropname van de plant: hoe hoger de conductiviteit, hoe moeilijker het voor de plant is om water op te nemen. De interne waterhuishouding van de plant speelt een grote rol bij het teweegbrengen van deze effecten.

Waterpotentiaal en turgor

Om te begrijpen hoe conductiviteit, interne waterhuishouding en groei met elkaar samenhangen, moeten we eerst een stukje plantfysiologie bespreken. Een plant is voor een groot deel niet meer dan water. Om bladeren en vruchten te kunnen maken, heeft het groeiweefsel water nodig. Dit water moet van de hoofdstroom afgetapt worden, die via de wortels en het vaatstelsel de plant verlaat. Om dit water te kunnen aftappen, ontwikkelen delen van de plant een soort zuigkracht, de ‘waterpotentiaal’. Het opgenomen water veroorzaakt een bepaalde druk in de cellen, de zogenaamde turgor.

Plantenfysiologie

Deze druk zorgt ervoor dat de cel kan groeien. In de strijd tussen de verdamping en de zuigkracht van de groeicellen speelt conductiviteit een belangrijke rol. Als de conductiviteit hoog is en de wateropname door de wortels als gevolg daarvan bemoeilijkt wordt, wordt het voor het groeiweefsel lastiger om water op te nemen. De turgor daalt dan en de groei neemt af. Dit gebeurt meestal wanneer dankzij hoge zonnestraling of een lage luchtvochtigheid de verdamping sterk aan de waterstoom trekt. Dit geschiedt door de aanmaak van osmotisch actieve stoffen, zoals suiker en zuren. Dit is een van de redenen waarom conductiviteit een effect heeft op de smaak.

Bladgroei

Voor elke conductiviteitstoename van 1 mS/cm verliezen bladeren 7% van hun turgor. In vergelijking met een turgor van 1 mS/cm daalt de turgor bij 8 mS/cm met 50%. Uiteraard heeft dit een negatief effect op de bladgrootte en op de hoeveelheid licht die kan worden opgenomen en dus ook op de groeisnelheid. De wortelgroei is veel minder gevoelig voor de stijgingen van de conductiviteit. Door relatief meer wortels aan te maken, probeert de plant tegenwicht te bieden aan het negatieve effect van de conductiviteit op de wateropname. De plant sluit ook meer stomata (huidmondjes bij planten) en hierdoor wordt de verdamping van de plant gereduceerd.

Het bewaren van pure en verdunde plantenvoeding

Men moet er ten eerste altijd zorg voor dragen dat de flessen en blikken met voedingsstoffen en supplementen niet bij een te lage of te hoge temperatuur bewaard worden. De actieve stoffen in de voedingsstoffen kunnen hierdoor beschadigd raken en zodoende zou ook de plant zelf schade kunnen ondervinden. De beste bewaartemperatuur ligt tussen de 10 en 25 °C. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat de flessen en blikken met voedingsstoffen en supplementen niet in direct contact komen met zonlicht of onder een lamp met hoge spanning worden geplaatst, want ook dit kan de inhoud beschadigen. Water met een oplossing van voedingsstoffen dat niet rondgepompt wordt, mag niet langer dan 24 uur bewaard worden.

Terug naar Cannabis Kweekgids

Terug naar Technieken voor GevorderdenOntkiemen en voeding