Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Het herkennen van het Tabaksmozaïekvirus (TMV)

Tobacco mosaic virusTMV is een virus uit de Potyviridae-familie dat bestaat uit kleine staafjes van ongeveer 700 nanometer lang. Een geïnfecteerde plant ontwikkelt op zijn jongste bladeren ringvormige, geelgroene plekjes, cirkelvormige figuren en slingerende lijnen. De oudere bladeren ontwikkelen een gelig mozaïek. Het blad wordt in een zeer korte tijdsspanne geel. Soms voltrekt de infectie zich zonder de zichtbare symptomen van het virus.

Een aanval van het mozaïekvirus vindt meestal in de zomer en de herfst plaats, als er veel vliegende bladluizen zijn. Bladluizen kunnen makkelijk het virus overbrengen. Als je tussen je gewassen aan het werk bent, kun je zelf het virus ook onbedoeld verspreiden, zij het in mindere mate. Verspreiding door zaden of door de grond is niet mogelijk.

ShagHet virus heeft veel dragers, onder andere sla en verschillende onkruiden; in deze planten kan het overleven. Het infecteert ook andere commerciële gewassen, waaronder tabak, komkommer, tomaten enz. Kruisinfectie is mogelijk (van cannabis naar tomaat en andersom).

Als het virus de plant binnen is gekomen, is het er met geen mogelijkheid weer uit te krijgen; ook klonen van deze plant zullen geïnfecteerd zijn.

Waarschuwing: het TMV-virus kan ook door sigaretten of shag worden overgebracht!!

Effecten op de plant

De effecten op de plant zijn zeer divers en de plant zal nooit zijn vroegere vitaliteit terugkrijgen, want door de conditie van de bladeren is de capaciteit tot fotosynthese afgenomen. De plant zal nooit groot worden, dat staat vast, en hij zal over het algemeen altijd onderontwikkeld zijn.

ThermometerTMV bestrijden

Zoals eerder al opgemerkt is er geen echte genezing, aangezien je er niet vanaf komt als het eenmaal in de plant zit. Maar omgevingsfactoren zijn wel belangrijk; een plant die in een constante omgevingstemperatuur van 21?C staat, zal minder hinder van het virus ondervinden. Daarom is het essentieel om een constante temperatuur 21?C te handhaven.

Preventie tegen TMV

Je zult je er eerst van moeten vergewissen dat je in een schone ruimte begint te kweken. Zorg er dus voor dat er zo min mogelijk insecten zijn en was je handen voordat je de planten aanraakt.

Beginnen met zadenAls het virus in de moederplant terechtkomt, is er een kans van 99% dat het ook in je kweekruimte terecht komt. In principe is het al mogelijk om in een kloon de aanwezigheid van het virus vast te stellen. Inspecteer dus zorgvuldig. Als de plant wat voor vreemde kenmerken dan ook vertoont, gooi hem dan gewoon weg en gebruik een andere.

Om de kans op een infectie te elimineren, moet je goede klonen kopen of er zelf zorg voor dragen dat je goede klonen maakt. Je kunt er ook voor kiezen om met zaden te beginnen; dat brengt de kans op een TMV-infectie tot een minimum.

Opbrengst

Thermometer 21 gradenDe belangrijkste vraag is natuurlijk: Hoe groot is de schade die het virus aan je oogst kan toebrengen? Het antwoord is: behoorlijk groot. Omdat je plant het virus in zich draagt, zal hij minder bladeren maken en dus minder oogst produceren. Als je de temperatuur op 21 graden of hoger houdt, is de schade te overzien, maar planten die buiten staan, zullen veel meer schade ondervinden van de infectie als je in een land woont waar de buitentemperatuur doorgaans onder de 21 graden komt.

Terug naar Cannabis Kweekgids

Terug naar Oplossen van Problemen

Terug naar Ziekten en OplossingenInsect- en schimmelbestendig