Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Herkennen van toprot

Herkennen van Bud Rot (ook wel bekend als Botrytis cinerea of Grijze schimmel). Een manier om de aanwezigheid van toprot tijdig te ondervangen is het blad dat uit de top groeit in de gaten te houden. Wanneer dit een vreemde kleur krijgt (zie foto's hieronder) en moeiteloos met een klein rukje wordt verwijderd van de top, dan kun je er 99% zeker van zijn dat er rot in de top zit.

Verspreiding van toprot

De oorzaken van toprot zijn dode bladeren die vallen als de herfst begint, spinnenwebben, de larven en cocons van insecten... ze brengen allemaal rot in je plant. De meest gebruikelijke oorzaak, en een veel voorkomende schimmelziekte in cannabis, is pythium. Deze schimmel leidt tot wortelrot en rot in het onderste deel van de stengel. Het komt meestal voor bij jonge planten en klonen. Grotere, gezondere planten zijn veel minder gevoelig voor pythium. Bij ernstige aantasting van Pythium krijgt de plant 'toppling (omval) ziekte'. We hoeven niet uit te leggen wat dat betekent.

Pythium is te herkennen aan de manier waarop de schors bruin wordt aan de voet van de steel. In het begin kan de bruine schors eenvoudig worden verwijderd, later gaat het rottingsproces nog dieper in de basis van de plant.

Pythium is een schimmel, die het best gedijt in natte en vochtige omgevingen. De sporen van Pythium worden alleen verspreid via water. Er worden twee soorten sporen gevormd: zwerm sporen en rust sporen. De zwerm sporen ontkiemen het beste bij een temperatuur van rond de 15 graden C., terwijl de rest sporen beginnen te groeien in de warmte, dus bij ongeveer 28 graden C.

Om besmetting door Pythium te voorkomen is een constante bodemtemperatuur wenselijk. Grote temperatuurschommelingen moeten worden vermeden. Je moet ook een goed vochtniveau hebben (dus niet een te hoge RV).

Blad schimmels, meeldauw en filament schimmels komen minder vaak voor dan pythium. Meeldauw kan, naast andere symptomen, leiden tot toprot. Andere oorzaken van toprot zijn de bladeren die vallen in de herfst, spinnenwebben en de larven en cocons van insecten.

Het voorkomen van toprot

Preventie is moeilijk in een West-Europees klimaat omdat deze schimmel de voorkeur geeft aan lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid- iets dat in dit deel van de wereld vrij onvermijdelijk is. Probeer de planten zo droog mogelijk te houden. Het is een idee om bijvoorbeeld dagelijks de ochtenddauw af te schudden van je planten en ze in direct zonlicht te plaatsen, op een plek waar de wind voor voldoende ventilatie zorgt. De meest optimale situatie is om je planten elke nacht binnen te halen, zodat de ergste vocht en kou vermeden wordt. Het een beetje boven de grond plaatsen van de planten zal ook de bodemtemperatuur wat stabieler maken, waardoor hun weerstand minder sterk daalt en ze beter in staat zijn te vechten tegen ziektes.

Een andere oplossing voor volgend jaar is het eerder donker te maken bij de planten, zodat ze eerder bloeien, voordat het najaar haar natte kop opsteekt. De toppen zullen ook gebruik kunnen maken van de kracht van de zon tijdens de zomermaanden, met waarschijnlijk een betere kwaliteit als gevolg.

Het is het ook waard om preventief te spuiten met Teldor Bayer tijdens de groeiperiode, tweemaal (of 1 x Teldor en 1 x Finesse om resistentie te vermijden) en nogmaals wanneer de bloei begint. Tijdens de bloei spuit je alleen op de stengels. Teldor bindt met de wasachtige bladlaag en kan dus niet gemakkelijk worden afgewassen.

Bestrijding van toprot

Het enige wat ertegen kunt doen tijdens de bloei is het afsnijden van besmette takken. Vergeet niet je schaar te steriliseren tussen elke knip. Je hebt te maken met een schimmel en schimmels laten sporen vrij die heel gemakkelijk andere delen van je plant kunnen besmetten. Het is het proberen waard om de besmette bladeren te bedekken met een plastic zak voordat je ze afknipt, om de verspreiding van sporen te verminderen.

Werk dus nauwkeurig en zeer schoon en controleer continu je planten op nieuwe infecties. Zodra toprot voorkomt in je plant is het meestal een verloren strijd, dus in een echte noodsituatie is het het beste om je plantjes goed en vroeg te oogsten in de hoop daarmee een gedeelte van je oogst te redden.

In het geval dat schimmel de stammen en takken infecteert, kan het redelijk onder controle worden gehouden door het getroffen gebied in te smeren met een kleine borstel met ouderwetse 'groene zeep', een dik pasta achtig schoonmaakmiddel, wat je koopt in een pot. De basis (alkalische) omgeving zal de schimmel stoppen, de plek zal zwart kleuren en de aantasting zal stoppen. Maar niet wrijven in de toppen! Wij gebruiken het al jaren in gevallen van infectie en het zorgt ervoor dat de tak of steel of een tijdje langer intact blijft en het voorkomt het vrijkomen van sporen.

Een andere optie is om zo veel mogelijk van de getroffen gebieden te verwijderen en vervolgens licht te schrobben met een oplossing waterstofperoxide van 3-10%. De stengels en stelen kunnen ook worden ingesmeerd met een mix van Teldor, bleekwater en Dettol (niet morsen op de wortels!).

Toprot oogsten en roken?

Roken van wiet met toprot of andere schimmels wordt afgeraden! De beste kans je hebt om iets te redden is het gebruik van water behandeling (zie toelichting op het onderwerp).Gerelateerde producten