Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

De Handige Gids Voor Het Opkweken Van Mescaline Cactus Cuttings

Kweken Met Mescaline Cactus Cuttings

WANNEER JOUW CUTTING ARRIVEERT

Gefeliciteerd, je cactus cutting is gearriveerd. Wanneer je de cutting bekijkt, moet je niet in paniek raken als je wat vlekken ziet. De Trichocereus en andere cactussoorten kneuzen gemakkelijk. Soms ontvang je een mescaline cactus cutting met wat zichtbare zwarte vlekken. Dit zijn kneuzingen en geen tekenen van rot. Een verrotte cactus voelt extra zacht aan en soms lekt er wat vocht uit de bedorven gedeelten. Deze zien eruit als oranje/zwart verkleurde vlekken. Zwarte vlekjes door kneuzingen ontwikkelen littekenweefsel en genezen in een paar weken of maanden. Mocht je daadwerkelijk rottend vlees ontdekken, dan moet je dat gedeelte voorzichtig afsnijden.

De bodem van de cactus cutting moet droog aanvoelen en goed hard zijn. Verse, groene, natte cuttings wortelen simpelweg niet. De onderkant van je cactus mag niet nat zijn. Als de onderkant van je cutting om de een of andere reden vochtig is, heb je een probleem. Je moet een natte cutting ongeveer een week lang op een beschaduwde plaats zetten met een lage luchtvochtigheid zodat het uit kan drogen. Droogheid moedigt de wortels aan op zoek te gaan naar voedingsstoffen.

AARDEMIX VOOR CACTUSSEN

Aardemix Voor Cactussen

Je kunt je eigen medium mixen, maar dat hoeft eigenlijk niet. Het is veel handiger om in het lokale tuincentrum een reeds bemeste zak aarde te halen voor siercactussen. Het gebruik van zand of perliet als substraat wordt niet aangeraden. Veel cactuskwekers geven echter de voorkeur aan een goed drainerende en zeer luchtige aardemix met 50% perliet. Zoveel perliet toevoegen aan je in de winkel gekochte cactusaarde klinkt overdreven, maar het is een ideaal medium om een jonge cutting in te laten wortelen.

HET WORTELEN VAN JE CACTUS

Het is relatief gemakkelijk een cactuscutting te laten wortelen. Nadat je het substraat hebt gemengd, kun je de cutting laten kennismaken met zijn nieuwe thuis. Geef de aarde geen water. Geen druppel. In tegenstelling tot de meeste andere plantensoorten hebben cactussen een droog medium nodig. Je kunt de aarde wel licht besproeien met een spuitfles. Cactussen nemen via de huid geen water op, dus maak je geen zorgen als de nevel in contact komt met de cactus zelf.

Zorg ervoor dat je je cutting niet te diep plant. Gebruik je vingers om een kuiltje te maken van ongeveer 5cm diep en zet je cutting er verticaal in. Grotere cuttings kunnen ongeveer 10cm diep worden geplant. De meeste kwekers gebruiken een kleine pot totdat de cactus volwassen wordt en gaan dan over op een grotere. We leggen later uit hoe het verpotten in zijn werk gaat.

VERLICHTING EN BEWATERING

Verlichting En Bewatering

Na het planten van je cutting, zet je de pot op een droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht. De komende drie tot vier weken moet je geduld hebben totdat je beschaduwde babyplantje wortelt. Je kunt de ontwikkeling van de wortels controleren. Dit doe je door voorzichtig wat aarde te verplaatsen en de cutting een beetje op te tillen uit de pot. Als je cutting nog niet wortelt, moet je mogelijk nog een paar weken langer geduld hebben.

Voor wat betreft het bewateren, moet je een "minder is meer" mentaliteit aanhouden. Zodra je cutting geworteld is, kun je gaan nadenken over het water geven. Een regelmatige, wekelijkse waterbeurt bestaat uit een heel klein beetje water/voeding. Als je maandelijks bewatert, kun je iets meer geven. De bodem moet nooit worden verzadigd. Overtollig vocht kan namelijk leiden tot verrotting.

Een gewortelde cutting kan vervolgens zonlicht ontvangen. Indien mogelijk houd je een temperatuur aan van iets meer dan 20 graden Celsius tot je plant wat volwassener is. Een hete zomerdag is niet het meest ideale moment om je cutting voor het eerst bloot te stellen aan zonlicht.

TEMPERATUUR

Beste Temperaturen Voor Cactussen

Cactussen willen overdag graag een temperatuur van tussen de 20-35°C, terwijl ze 's nachts een temperatuur prefereren die iets hoger ligt dan 15°C. Cuttings die nog wortelen, moeten echter op een temperatuur worden gehouden die aan de lagere kant van het spectrum zit. Zowel Peyote als San Pedro houdt van droge omstandigheden. San Pedro is echter iets toleranter voor luchtvochtigheid, omdat ze oorspronkelijk uit de Andes komt. Binnen zijn San Pedro cuttings de snelst wortelende en groeiende cactussen. Een kas kan ook ideaal zijn voor een cactus. Met de juiste zorg kunnen sommige soorten wel 50cm per seizoen groeien.

VOEDINGSSTOFFEN

In tegenstelling tot de meeste andere plantensoorten, hebben cactussen niet veel stikstof nodig. Ze vereisen in feite sowieso niet veel meststoffen. De door jou toegediende voedingsstoffen moeten de correcte verhouding hebben voor een optimale ontwikkeling. Voor de cactus wordt een N-P-K (stikstof, fosfor en kalium) verhouding van 7-40-6 aanbevolen. Meststoffen met een 1-7-6 verhouding zijn overigens ook populair onder cactuskwekers.

MESCALINE CACTUSSEN VERPOTTEN

Verpotten Van Een Cactus

Het verpotten van een cactus is simpel. Na een paar maanden is hij goed geworteld. Dit betekent dat de cactus meer ruimte nodig heeft om te kunnen blijven groeien. Vul een grotere pot met cactusmix en maak hierin een kuiltje dat diep genoeg is voor de kleine pot. Verwijder de cactus uit de kleine pot door de bodem voorzichtig omhoog te duwen, zodat je het gehele medium, inclusief de wortels, in één keer te pakken hebt. Dit is vrij gemakkelijk als de bodem goed droog is (en als je cutting in een kleine plastic pot staat). Verplaats vervolgens de gehele cutting naar de grotere pot.

HOE JE EEN GROTE CUTTING ONDERSTEUNT

Grote cuttings, die van 50-60cm, hebben ondersteuning nodig. Gelukkig is ook dit proces vrij simpel. Bamboe stokken of andere houten stokjes die boeren vaak gebruiken, kunnen overal worden gekocht en werken prima om je cactus te ondersteunen. Zet twee stokken verticaal in de aarde, links en rechts van de cactus. Met touw kun je een ondersteuning spannen aan beide kanten van de cactus. Grotere cactussen blijven zo gemakkelijker overeind.

Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.