Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Wat is neem olie?

Neem olieNeem olie is de olie van de vruchten en zaden van de neem boom (Azadirachta indica), een van de twee planten uit de Azadirachta familie. De plant komt oorspronkelijk uit India en Burma, waar ze groeit in tropische tot subtropische regionen. Het is nog steeds een relatief onbekende stof in veel gebieden op de wereld.

De neem is een snelgroeiende, groenblijvende boom die over het algemeen 15 tot 20 meter hoog kan worden. De boom heeft het liefst een droge, warme plek, wat ook de reden is waarom 50.000 neem bomen werden geplant in Mekka om verkoeling en schaduw te bieden aan de verzamelde pelgrims.

Hoe gebruik je Neem olie in de kweekruimte

Het gebruik van neem olie:

De plant heeft ontelbare, medische toepassingen, variërend van maagklachten tot het tegengaan van hoog cholesterol, type 2 diabetes en veel andere aandoeningen en ziekten.

Sinds mensenheugenis gebruikt de lokale bevolking in delen van India en Pakistan kleine takjes neem om de tanden schoon te maken, wat waarschijnlijk de oudste vorm van mondhygiëne is die we kennen. Alle delen van de boom worden gebruikt voor de productie van allerlei preparaten en medicijnen.

NeemplantDe plant en de olie bevat bepaalde terpenen die werken als pesticiden en ze helpen ook tegen allerlei bijtende en zuigende insecten, van irritante muggen tot luizen op planten. Het product lijkt geen schadelijke effecten te hebben op nuttige insecten, wat zeker een voordeel is voor het gebruik, omdat lieveheersbeestjes, oorwurmen, etc. er geen hinder van lijken te ondervinden. Ditzelfde geldt voor vlinders, bijen, enz.

De plant, de olie en infusies van de delen van de plant lijken ook effectief te zijn tegen acné en vlekken, allerlei huid- en haarproblemen, voetschimmel en andere schimmelinfecties, roos, luizen, teken, vlooien, mijten, etc.

De jonge scheuten van de boom worden als groente gegeten in India. Na het koken heeft de plant nog steeds een bittere smaak die niet iedereen lekker vindt, maar het wordt nog steeds gegeten om voordeel te trekken uit de goede eigenschappen en de effecten op de gezondheid. In sommige gebieden van Indica wordt een neem boom in het midden van het dorp geplant, om te fungeren als apotheek voor de hele gemeenschap.

De beste neem olie is de olie die verkregen wordt uit het koud persen van de vruchten en zaden; dit is de meest biologisch actieve olie.

Het wordt verdund in water voor gebruik op planten en er is een oppervlakteactieve stof nodig om de olie in water oplosbaar te maken. Voor diegenen die uitsluitend biologisch willen werken, wordt een extract van de yucca plant aangeraden. Andere kwekers gebruiken vaak een mild soort zeep. De aanbevolen dosering is ongeveer 2 tot 5% neem olie in water en genoeg yucca extract/zeep om als oplosmiddel te werken.

Terug naar Cannabis Kweekgids

Terug naar Oplossen van Problemen

Terug naar Insectenplagen

Top outdoor zaden