Wietplanten Spoelen: Alles Wat Je Weten Moet

Wietplanten Spoelen: Alles Wat Je Weten Moet

Steven Voser
Steven Voser
Bijgewerkt op:

Flushen is ongelooflijk belangrijk bij het kweken van cannabis. Een aantal problemen kan worden rechtgezet met een flush en een spoeling voor de oogst tovert alle smaken van de toppen tevoorschijn. Hier is je onmisbare gids over het flushen van cannabis.

De meeste telers van wiet zweren bij het spoelen, of flushen, van wietplanten. Ze vinden dat het de kwaliteit van de wiet verbetert. Door de plant voor de oogst te ontdoen van voedingsstoffen, zal de wiet, naar verluidt, beter smaken, sterker ruiken en een zachtere rookervaring bieden. In dit artikel ontdek je meer over het spoelen van wietplanten. Leer hoe het werkt en hoe je het doet in kweekprojecten met of zonder aarde.

Waarom zou je wietplanten spoelen?

Waarom zou je wietplanten spoelen?

Spoelen is een belangrijke techniek en elke kweker zou er bekend mee moeten zijn. In principe ontdoe je de wietplant van haar voedingsstoffen door de wortels met water of een speciale oplossing te doorweken. Je kunt om meerdere redenen spoelen. Als je het vlak voor de oogst doet, zal de wiet mogelijk zuiverder en zachter smaken. Als er een onbalans in je gebruikte voedingsstoffen zit, kan spoelen helpen om onderliggende voedingsproblemen te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan een voedingsblokkade of problemen met de pH. Door te spoelen, help je je wietplanten weer op het juiste spoor. Soms kan spoelen helpen om de overgang van groei naar bloei te vergemakkelijken. Dit geldt vooral als je soorten kweekt die gevoelig zijn voor schommelingen in voedingsstoffen of wanneer je planten lang in de vegetatieve fase hebben gestaan.

Wanneer kun je wietplanten spoelen?

Hoe en wanneer wietplanten telers hun wietplanten spoelen, kan behoorlijk verschillen. Naarmate je meer ervaring krijgt, zul je je eigen voorkeuren ontwikkelen voor wat betreft het flushen van wietplanten. Hier volgen vier klassieke scenario's waar spoelen zinvol is.

De overgang van groei naar bloei (optioneel)

De overgang van groei naar bloei (optioneel)

De groeicyclus van een wietplant kent grofweg twee fasen: de groeifase en de bloeifase. Een wietplant vereist verschillende voedingsstoffen in deze fases. In de groei heeft ze veel stikstof (N) nodig voor de ontwikkeling van de bladeren en het uitvoeren van fotosynthese. In de bloei stopt de plant met het ontwikkelen van bladeren en steekt al haar energie in de productie van toppen, hopend op voortplanting. Daarvoor heeft ze veel fosfor (P) en kalium (K) nodig. Deze stoffen stimuleren een gezonde structuur en, belangrijker nog, dragen bij aan de productie van grote toppen met rijke geuren, smaken en kleuren.

Sommige telers kiezen voor een lichte spoelbeurt bij de overschakeling van groei naar bloei. Het is niet per se noodzakelijk, maar kan de overschakeling op andere meststoffen vergemakkelijken. Bovendien verklein je de kans op een chemische interactie tussen verschillende meststoffen, wat tot ophoping van zouten en nutrient lockout kan leiden.

Na het voeden

Na het voeden

Als je niet veel ervaring hebt, kun je onterecht denken dat meer meststoffen tot een grotere, betere oogst leiden. Het gebruik van chemische meststoffen om je plant te voeden, draait echter om balans. Als je overdrijft, kunnen zouten zich in je medium ophopen, waardoor je plant geen voedingsstoffen kan opnemen. Dit heet nutrient lockout, waarover later meer.

Veel telers kiezen ervoor om regelmatig te spoelen na het bemesten om zoutophoping in het kweekmedium te voorkomen. Sommige kwekers vinden het prettig om hun wietplanten 1-2 dagen na het bemesten te spoelen om overtollige voedingsstoffen uit hun medium te verwijderen en het risico op nutrient lockout te verminderen.

Behandeling van nutrient lockout

Behandeling van nutrient lockout

Nutrient lockout is een veel voorkomend probleem als je wiet kweekt. Zelfs de meest ervaren teler krijgt er wel eens mee te maken. De oorzaak is meestal een ophoping van zouten in de aarde. Deze kan ontstaan door een chemische reactie tussen de wortels, het kweekmedium en de meststoffen. Ook overbemesting of een verkeerde pH-waarde kan een dergelijke blokkade veroorzaken. Wanneer een plant met nutrient lockout kampt, kan ze geen of onvoldoende voedingsstoffen opnemen. Dit leidt tot talloze symptomen, waaronder:

  • Vertraagde groei
  • Slappe, afhangende bladeren
  • Verbrande bladpunten
  • Tekenen van specifiek voedingstekort

Heb je vastgesteld dat je plant last heeft van nutrient lockout? Spoelen kan vrij snel helpen om het probleem te herstellen. Je kunt je wietplant spoelen met een speciale oplossing die de voedingsstoffen of de opgehoopte zouten bindt, zodat ze met het water wegspoelen. Flushen met pH-gereguleerd water wil vaak ook wel helpen, maar het is minder effectief in het geval van nutrient lockout.

[related_story id=1109 lang=6 type_class=NewsClass]

Spoelen voor de oogst (de zogeheten final flush)

Spoelen voor de oogst (de zogeheten final flush)

Het meest gebruikelijke moment om wietplanten te spoelen, is net voor de oogst. Veel telers menen dat je door deze 'final flush' verzekerd bent van een zuiver, zijdezacht eindproduct. Er bestaan verschillende methoden, maar de meeste telers zullen 1-2 weken voor de oogst spoelen. Naar verluidt, spoel je dan alle overtollige voedingsstoffen uit het medium, waardoor je de plant dwingt haar reserves aan te spreken. Dit resulteert in toppen die lekkerder smaken, beter branden en zachter zijn voor je keel.

Onthoud dat het belang van deze laatste spoelbeurt een verhit discussiepunt onder telers is. Sommigen vinden het onnodig omdat het spoelen voor de oogst geen impact heeft op de voeding in de plant. Er is ook onderzoek gedaan: uit blinde smaaktesten blijkt zelfs dat blowers de voorkeur geven aan wiet die voor de oogst niet gespoeld is (Herrington, 2019). Over het algemeen vinden we dat spoelen niet strikt noodzakelijk is als je je planten in de bloei niet zwaar bemest hebt of wanneer je uitsluitend natuurlijke voedingsstoffen hebt gebruikt.

[view_product id="6114"]

Hoe kun je wietplanten spoelen?

Hoe kun je wietplanten spoelen?

Simpel gesteld, is spoelen niets meer dan je medium met pH-gereguleerd water doorweken. Hieronder gaan we echter dieper in op het flushen van wietplanten in opstellingen met en zonder aarde.

Aarde / kokos

Om je plant in aarde of kokos effectief te spoelen, moet je zoveel water gebruiken dat er grofweg 10-20% uit de bodem van de pot loopt. Om te berekenen hoeveel water je nodig hebt, deel je de inhoud van je pot door 2. Als je een pot gebruikt van 25 liter, heb je dus ongeveer 12,5 liter water nodig. Gebruik je een pot van 15 liter, spoel dan met 7,5 liter water, etc. Hier zijn nog wat andere aandachtspunten:

  • Bij aarde: spoel je plant 7-10 dagen voor de oogst.
  • Bij kokos: spoel je plant 7 dagen voor de oogst.
  • Als je aarde wilt spoelen om nutrient lockout te voorkomen of te herstellen: wacht 7-10 dagen voor je opnieuw voeding toedient.
  • Als je kokos wilt spoelen om nutrient lockout te voorkomen of te herstellen: wacht 7 dagen voor je opnieuw voeding toedient.

Hydroponics systeem

Met een hydroponics opstelling kun je je wietplant op twee manieren spoelen:

  • Geleidelijk spoelen: verdun het water in je reservoir door geleidelijk, gedurende 7-14 dagen, zuiver, pH-gereguleerd water toe te voegen. Idealiter meet je de ppm in je reservoir en doel op een ppm tussen 200-400 op de dag van de oogst.

  • Een snellere spoelbeurt: deze voltooi je gedurende 3-7 dagen, zodat je de planten in de laatste fase van de bloei wat langer voeding ontvangen. Als je voor deze methode kiest, gebruik dan een speciale spoeloplossing om het reservoir en het systeem sneller van voedingsstoffen te ontdoen.

Wanneer moet je je wietplanten niet spoelen?

Wanneer moet je je wietplanten niet spoelen?

Zoals je hebt gelezen, kan spoelen in bepaalde situaties heel gunstig zijn. Maar er zijn ook momenten dat het een negatief effect kan hebben. Het is belangrijk dat je niet spoelt als je biologisch of in verrijkte superaarde kweekt. Deze technieken draaien om de creatie van een delicaat ecosysteem, rijk is aan microbieel leven en natuurlijke meststoffen. Naarmate je plant groeit, verandert dit ecosysteem de natuurlijke meststoffen in de bodem in bruikbare energiebronnen en helpt je plant tegen plagen en ziekteverwekkers beschermen. Spoelen, of je nu zuiver water of een chemische oplossing kiest, kan dit kwetsbare ecosysteem verstoren en de prestaties van je plant beïnvloeden. Dan is al je harde werk voor niets geweest.

Spoelen: een belangrijk onderdeel van het telen van wiet

De meningen over het onderwerp lopen nog altijd uiteen. Toch wordt spoelen over het algemeen aangeraden als je geconcentreerde. chemische meststoffen gebruikt. De meeste telers zijn het erover eens dat het langzaam afbouwen van de hoeveelheid voedingsstoffen in je planten een oogst van betere kwaliteit oplevert. Daarnaast is het nodig om voedingsstoffen opnieuw in evenwicht te brengen.

Je bezoekt onze Nederlandse website.