De Ultieme Gids Over Cannabis-Pollen

Het bestuiven van je cannabisplanten maakt het mogelijk om je eigen nieuwe soorten te creëren of gefeminiseerde lijnen van je favorieten te ontwikkelen. Wellicht creëer jij de volgende rage wel! Hier lees je alles over pollen.

De Ultieme Gids Over Cannabis-Pollen

Hoe Kom Je Aan Stuifmeel?

Cannabis is tweehuizig. Dit betekent dat er zowel mannelijke als vrouwelijke planten zijn. De mannetjes maken lichtgeel pollen aan. Dit bevrucht vrouwelijke planten om zaden te verkrijgen voor een volgende generatie. De productie van pollen is essentieel voor veredeling, of dat nu is om een lijn van een soort te behouden of om nieuwe hybrides te creëren. Pollen is op twee manieren te verkrijgen. Enerzijds van genetische mannetjes, die XY-chromosomen hebben en reguliere zaden aanmaken. Anderzijds komt het soms van vrouwtjes met XX-chromosomen die zijn gemanipuleerd om pollen te produceren. Hier komen ook gefeminiseerde zaden vandaan.

Cannabis Pollen

Bekijk Cannabis-Pollen

In het wild wordt cannabis door de wind bestoven. Daarom is pollen zeer fijn — zo fijn dat het door de lucht verspreid wordt. In een gecontroleerde omgeving, zoals een kweekruimte, wordt stuifmeel voor veredeling zorgvuldig van mannelijke planten gehaald. Hierna worden de vrouwtjes handmatig bestoven. Als je een mannetje tussen vrouwelijke planten laat staan, krijg je een hoop zaden. De toppen hebben dan echter geen recreatieve of medicinale waarde. Dit is wenselijk voor de commerciële hennepindustrie, waar hennepzaad een waardevol product is. Het is echter de nachtmerrie van elke wietkweker.

Mannetjes Hebben Hun Eigen Ruimte Nodig

Cannabis Mannetjes Hebben Hun Eigen Ruimte Nodig

Bij het veredelen van cannabis dienen mannetjes te allen tijde gescheiden te blijven van de vrouwtjes. Hiervoor is binnen op zijn minst een aparte kweekruimte vereist. Het is echter sterk aan te raden om mannetjes buiten in een kas te houden. Zodra de mannelijke planten zijn geïdentificeerd of door feminisering zijn ontstaan, dien je er net zo goed voor te zorgen als voor de vrouwtjes. Zo krijg je gezonde exemplaren. Mannelijke toppen ontwikkelen zich als losse clusters. Ze beginnen daarbij als peultjes te rijpen en zwellen na verloop van tijd op. Zodra ze klaar zijn, barsten ze letterlijk open en verspreiden ze het stuifmeel uit interne structuren die helmknoppen heten.

Grote Dingen Van Kleine Planten

Grote Dingen Van Kleine Cannabis Planten

Mannelijke planten zijn relatief klein te houden, afhankelijk van hoeveel pollen er nodig is. Iedere top van een mannetje maakt aanzienlijke hoeveelheden stuifmeel aan. Slechts een paar toppen leveren al genoeg voor je eigen veredeling thuis. Wanneer in de kweekruimte een mannetje eenmaal is geïdentificeerd, is het mogelijk deze te stekken om ruimte te besparen. Zodra de stek goed geworteld is, zet je deze meteen op een lichtschema van 12-12. Hetzelfde geldt voor gekloonde vrouwtjes bij feminisering. Deze kleine plantjes maken meer dan genoeg pollen aan voor thuisgebruik.

Het Oogsten Van Pollen

Het Oogsten Van Cannabis-Pollen

Houd de planten goed in de gaten zodra er mannelijke toppen ontstaan. Als de peultjes op barsten staan, zet je draaiende ventilatoren uit. Stuifmeel blaast gemakkelijk weg en gaat snel verloren. Ook raken zo mogelijk gewenste genen gemixt als je een aantal soorten tegelijk kruist. In een rustige omgeving valt pollen simpelweg uit de geopende bloem op de bladeren. Daar is het vervolgens vanaf te vegen en te verzamelen. Ook nadat de peul is geopend, zit er vaak nog genoeg bruikbaar pollen aan de helmknoppen. Verwijder het peultje voorzichtig en schud deze leeg op een schoon stukje papier. Ook zo krijg je nog een klein hoopje pollen.

Wanneer je wat ervaring hebt met mannetjes kweken, is het ook mogelijk de ongeopende top open te duwen voordat deze uit zichzelf opent. Zo kun je het stuifmeel verzamelen. Hiervoor is wel gevoel voor timing nodig. Pollen zou namelijk moeten rijpen voordat het bruikbaar is. Het te vroeg openen van een top leidt alleen maar tot frustratie, omdat het stuifmeel dan nog niet krachtig genoeg is om een vrouwtje te bevruchten.

Gebruik het pollen indien mogelijk nadat je het verzameld hebt. Dan is het op zijn krachtigst en mag je rekenen op een goede bevruchting. 

Hoe Gebruik Je Pollen?

Hoe Gebruik Je Cannabis-Pollen?

Het gebruik van pollen is eenvoudig. Breng het simpelweg met een zachte borstel, wattenstaafje of een schoon en droog vingertopje op de vrouwelijke stampers aan. Vrouwtjes die minstens 21 dagen in bloei staan, zijn rijp voor bevruchting. De stampers zijn dan lang en nog wit, met een goed ontwikkelde kelk. Als de bevruchting te vroeg plaatsvindt, wanneer de kelk nog niet goed gevormd is, ontwikkelen de zaden zich niet volledig. In dat geval blijven ze klein, wit en zijn ze onbruikbaar.

Gerelateerd artikel

Cannabis-Anatomie: Leer De Cannabisplant Kennen

Je hoeft maar een top van een vrouwelijke plant te bestuiven. Het is echter ook mogelijk om meerdere toppen van dezelfde cannabisplant te bevruchten met pollen van verschillende soorten. Of gebruik een soort stuifmeel voor diverse vrouwelijke planten. Het is daarbij belangrijk dat je goed onthoud wie wie is in je cannabiskweek.

Na minimaal 45 dagen barst een volledig gevormd zaadje door de naad van de kelk. Dit betekent ook dat je mag oogsten. Droog de planten zoals gebruikelijk en leg de zaden na 7 dagen op een droge, koele plaats om ze 4-5 weken goed te laten drogen. Daarna zijn ze naar wens te zaaien.

Waarom Het Correct Bewaren Van Cannabis-Pollen Belangrijk Is

Waarom Het Correct Bewaren Van Cannabis-Pollen Belangrijk Is

Pollen is vereist om vrouwelijke cannabisplanten te bevruchten en zo nageslacht te verkrijgen. Het kruisen van cannabis en een stabiele soort creëren is niet eenvoudig, maar wel bijzonder bevredigend. Heb je al de perfecte mannelijke kandidaat gevonden, maar ben je nog op zoek naar een vrouwelijke tegenhanger? Dan zou je het pollen in de tussentijd fatsoenlijk moeten bewaren. Zodra je dan een vrouwelijke cannabisplant hebt gevonden met de juiste smaak, geur en topdichtheid, ben je meteen in staat je meesterwerk te kruisen.

Het bewaren van pollen is relatief eenvoudig. Het blijft soms namelijk wel maanden (en zelfs jaren) stabiel. Tenminste, mits je de juiste stappen neemt. Voordat we ideale bewaaropties gaan behandelen voor het bewaren van pollen, zou je eerst de impact van vocht moeten begrijpen. Zodra dit bij je waardevolle pollen komt, kun je gedag zeggen tegen de volgende cupwinnaar (het kan geen kwaad om groots te dromen).

Vocht Is Je Grootste Vijand

Cannabis-Pollen: Vocht Is Je Grootste Vijand

Om te garanderen dat vocht je pollen niet aantast, is het allereerst belangrijk dat het stuifmeel volledig droog is, voordat je het ergens in doet om te bewaren. Leg het pollen op een koele, droge plaats met een lage luchtvochtigheid. Spreid het daarbij dun uit over het oppervlak van een tafel of aanrecht. De optimale temperatuur tijdens het droogproces is 20-22°C. Schiet de luchtvochtigheid omhoog terwijl je pollen ligt te drogen (rond de 40–50%)? Doe dan een droogmiddel of zakje silicagel bij je stuifmeel dat vocht uit de lucht opneemt.

Zodra het pollen gereed is en ergens in zit, zet je het in de koelkast. Bewaar het 2-3 dagen in de koelkast (met een zakje silica) voordat je het in de vriezer stopt. Dit garandeert dat de temperaturen geleidelijk dalen, waardoor er niet zo snel vocht ontstaat. Zolang je het goed droog bewaart, is pollen volgens sommige kwekers tot wel 6 jaar te bewaren, zonder aangetast te raken.

Silica Gel Zakje

Bekijk Silica Gel Zakje

Wanneer je je kostbare pollen eenmaal nodig hebt, volg je dezelfde procedure als hierboven, maar dan in omgekeerde volgorde. Hierbij zorg je dus dat de temperaturen langzaam stijgen. Mocht je niet over silicagelzakjes beschikken, dan is rijst een simpel alternatief. Als je het pollen ergens in stopt, doe je er een klein laagje rijst bij. De rijstkorrels werken vergelijkbaar als silica en nemen het vocht op uit de lucht.

De Juiste Bewaaroptie Kiezen

Cannabis-Pollen: De Juiste Bewaaroptie Kiezen

Nu we de juiste technieken weten om pollen te bewaren, is het nu tijd voor het kiezen van een geschikte bewaaroptie. Zamnesia heeft de oplossing voor je, met opties voor elk budget.

• Pollen van Holy Seeds Bank

Holy Seeds Bank biedt een exclusieve reeks vakkundig geoogst pollen. Dit biedt niet alleen het voordeel van stabiele genen; alles uit deze lijn krijg je in een speciale beschermende verpakking. Het pollen is met de hierboven vermelde stappen te bewaren, zonder dat je het eerst in een geschikt bakje hoeft te stoppen. Daarnaast zijn de verpakkingen van Holy Seeds Bank herbruikbaar. Handig voor als je meerdere moederplanten wilt kruisen. Zorg hierbij wel dat alles goed gelabeld is, zodat er geen kruisbesmetting plaatsvindt.

• Stashbox Tightvac Mini

Stashbox Tightvac Mini

Bekijk Stashbox Tightvac Mini

Klein, discreet en luchtdicht. Daarmee is de Stashbox Tightvac Mini ook een perfecte keuze voor het bewaren van pollen. Op de buitenkant zijn gemakkelijk labels aan te brengen om je kruisingen te herkennen. Of gebruik de gekleurde deksels om ze te onderscheiden. Hoe dan ook zijn deze bakjes groot genoeg voor het bewaren van pollen, maar klein genoeg om geen waardevolle ruimte in je vriezer in te nemen.

• Weckpotten

Curing Potten Voor Cannabis

Bekijk Weckpotten

Deze glazen weckpotten zijn bij Zamnesia verkrijgbaar in diverse formaten. Ze zijn een goedkope optie voor het bewaren van pollen. Voor slechts een paar euro heb je extradik glas en een rubber afsluiting in handen, met een verzinkte beugel om alles 100% luchtdicht te houden. De curingpotten zijn niet alleen geweldig om pollen in te bewaren. Zodra je gekozen moeder is geoogst, zijn ze namelijk ook te gebruiken om je vers geproduceerde supertoppen in te curen!

Gerelateerd artikel

Een Gigantische Buit Behalen Met Moederplanten

Pollen Voor Je Plezier

Cannabis-Pollen Voor Je Plezier

Pollen is de ideale manier om thuis je eigen zaden te verkrijgen; of je nu een favoriete soort wilt feminiseren zodat je elke teelt gegarandeerd vrouwelijke planten hebt of volledig nieuwe hybrides wilt creëren. Door de karakteristieken van je beste planten te combineren, kun je zomaar op de volgende grote hit in de cannabisveredeling stuiten. Kijk maar naar soorten als Gorilla GlueCheeseGSC, en Critical. Daarvan heeft elk de geschiedenis van cannabis voor altijd veranderd met baanbrekende genetica.