Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Roofmijt (Phytoseiulus Persimilis)

Spint

  Spint

Spint is een plaag die genadeloos ernstige schade veroorzaakt, zowel binnen als buiten. Vooral als het warm en droog weer is, kan een populatie van spintmijten in aantallen exploderen. Al vele jaren, is dit met succes aangepakt door de roofmijt Phytoseiulus persimilis.

Biologie

Spint kolonieDe roofmijt Phytoseiulus Persimilis komt oorspronkelijk uit Chili, maar is vervolgens over de hele planeet verspreid door de mens (bewust of onbewust). De Phytoseiulus roofdier mijt is ongeveer even groot als een kas spint, maar heeft een rood-bruine kleur, staat iets hoger op zijn poten en is veel mobieler. Er zijn meestal vier keer zoveel vrouwen als mannen in een populatie.

Het vrouwtje legt haar eieren in of in de buurt van een spint kolonie. Ze kunnen worden onderscheiden van de spinteitjes door de ovale vorm, de lichtoranje kleur en door het feit dat zij ongeveer twee keer zo groot zijn. De zes-potige larven eten niets. Net als bij kas mijten, wordt het larvenstadium gevolgd door de protonimfe die overgaat in de deutonimfe en tenslotte het volwassen stadium.

Spint cannabisEr is geen echte rustperiode tussen de ontwikkelingsstadia. Nadat ze volwassen worden, duurt het bij 20°C ongeveer 2 dagen voor de predator mijt eieren legt. De ontwikkeling duurt onder normale omstandigheden korter dan bij de kas mijt en duurt ongeveer 5 dagen bij 30°C, 9 dagen bij 20°C en 25 dagen bij 15°C. Het vrouwtje kan geen eitjes leggen zonder te worden bevrucht. Bij 20°C legt ze in de loop van 22 dagen ongeveer 54 eitjes, maar dit kan ook oplopen tot 75.

Onder normale omstandigheden groeit roofdier mijt bevolking ook sneller dan een populatie spintmijten. Bij hogere temperaturen (boven 30°C) of in droger weer (als het lucht vochtgehalte lager is dan 60%) wordt de spint begunstigd en de controle zal moeilijker worden. Met een te lage luchtvochtigheid zullen de eitjes van roofdier mijt verschrompelen.

Het dieet van Phytoseiulus bestaat vrijwel uitsluitend uit spintmijten. Bij het ontbreken hiervan zal de roofdier mijt zijn eigen soort kannibaliseren. Een volwassen roofdier mijt eet spint in elke fase van hun levenscyclus, terwijl de nimfen vasthouden aan hun eieren en protonimf fasen. In een enkele dag kan een volwassen Phytoseiulus ongeveer 20 spint eieren of larven eten, 13 protonimfen, of vijf volwassen spintmijten.

Dankzij hun snellere ontwikkeling en grote eetlust, kan de roofdier mijt een populatie spintmijten geheel uitroeien. Hoewel Phytoseiulus nimfen meestal de neiging om op een plaats te verblijven, gaan de volwassenen op zoek naar andere jachtgebieden. Als je planten elkaar raken kunnen roofdier mijten zich snel verspreiden over je gewas.

Toepassing

Phytoseiulus

   Roofmijt

Phytoseiulus kan gebruikt worden op alle soorten plantaardige en decoratieve planten in kassen, zoals paprika's, komkommers, meloenen, aubergines, aardbeien, sperziebonen, gerbera's, rozen en allerlei potplanten. Voor een geslaagde biologische behandeling tegen spint is het belangrijk om de besmetting vroeg te ontdekken om het onder controle te krijgen. Gezien het feit dat een spint bevolking zich sneller vermenigvuldigt in de zomer, wanneer het moeilijker zal om dit biologisch onder controle te brengen, is het het beste om je biologische bestrijding onmiddellijk starten vanaf de eerste warme dagen van de lente om de spint te vangen zodra ze uit hun winterslaap komen.

Na detectie van de eerste spint kolonies, laat de Phytoseiulus zo spoedig mogelijk los. Afhankelijk van wat er wordt geteeld en de milieu-omstandigheden moet je rekenen op 4 tot 6 Phytoseiulus per m². Op en rond de geïnfecteerde planten moet je ongeveer 20 roofdier mijten / m² loslaten. In normale omstandigheden is Phytoseiulus in staat de spintmijt aantallen onder controle te houden gedurende de rest van het groeiseizoen. In droog, warm weer kunnen ze nog steeds grote problemen veroorzaken. De ervaring leert dat controle met Phytoseiulus kan worden gestimuleerd door het luchtvochtigheidspercentage hoog te houden door het vernevelen van water door een hogedrukslang met een fijne sproeier.

Instructies over het gebruik

Instructies

Na ontvangst, moeten de roofdier mijten zo snel mogelijk worden losgelaten. Ze kunnen gedurende korte tijd worden bewaard. Leg de kleine fles liggend op een koele (6-10°C) en donkere plaats.

Laat de fles met het roofdier mijten op omgevingstemperatuur / kamertemperatuur komen voor je ze gebruikt. Draai en schud de fles, zodat de predator mijten gelijkmatig worden verdeeld tussen de vermiculiet blokken.

Voorkom dat de fles van Phytoseiulus te warm wordt (handwarm is het beste).

Verwijder de sticker van de distributie opening. Verspreid het materiaal op de bladeren. Verwijderen niet de dop (anders zul je te veel roofdier mijten krijgen op te weinig plaatsen).

Een enkele fles kan ongeveer 190 keer worden geschud. Per keer schudden zullen er ongeveer zes of zeven roofdier mijten vrijkomen. Laat Phytoseiulus los op het moment dat de eerste spint de kop op steekt.

Het is het beste om te streven naar een minimum van 2-3 roofdier mijten per m². Indien nodig kan je een tweede partij een paar weken later loslaten. In extreme gevallen kan je maximaal 20 Phytoseiulus per m² loslaten.

Voor een goede roofdier mijt ontwikkeling moet de relatieve luchtvochtigheid vrij hoog worden gehouden (65% of meer) en de omgevingstemperatuur moet regelmatig boven de 20°C zijn.

Terug naar Cannabis Kweekgids

Terug naar Oplossen van Problemen

Terug naar InsectenplagenTop 10 Autoflowering