Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Ventilatie in je cannabis kweekruimte

Waarom ventileren?

Bijna alle levende wezens zijn afhankelijk van lucht van voldoende kwaliteit. Dit betekent voor mensen dat er zuurstof in de lucht moet zitten en dat de lucht niet te vervuild moet zijn. Voor planten, en dus ook cannabis, betekent goede lucht dat er genoeg koolstofdioxide (CO₂) in zit en weinig tot geen vervuiling. Daarnaast spelen relatieve vochtigheid en temperatuur een grote rol in plantengroei.

De buitenlucht bevat ongeveer 0,03 - 0,04 % CO₂. De hoeveelheid koolstofdioxide wordt ook gemeten in delen per miljoen (parts per million = ppm); 0,03% wordt dan 300 ppm. Planten hebben verschillende CO₂-behoeften. Door het CO₂-gehalte te verhogen, kan de groei versneld worden. Maar omdat de wet van de dalende meeropbrengsten hierop van toepassing is, heeft het verhogen van het CO₂-gehalte zijn grenzen.

Het verhogen van het CO₂-gehalte tot ongeveer 1400 ppm (0,14%) geeft over het algemeen goede resultaten (een snellere groei). Boven 1400 ppm neemt het effect van CO₂ toevoegen snel af. Zelfs voor planten is een te hoge concentratie CO₂ giftig – voor de meeste planten is een CO₂-concentratie van 1800 ppm of meer fataal.

Een eenvoudige manier om het CO₂-gehalte op een veilig niveau te houden, is de ruimte te ventileren. Er moet voldoende ventilatie zijn zodat de planten altijd een verse luchttoevoer hebben. Als ze worden gekweekt in de open lucht, dan hoeven we daar ons geen zorgen over te maken, er is frisse lucht genoeg. Als we overschakelen naar de binnenteelt, moeten we deze frisse lucht verstrekken. Frisse lucht die zowel zuurstof als CO₂ bevat, zoals koolstof branders en ventilatie.

Een tweede en belangrijke reden om te ventileren is het afvoeren van hitte. Als de temperatuur te hoog wordt, wordt de groei van de planten verstoord. Dit geldt niet alleen voor de temperatuur in de kweekruimte, maar ook voor de temperatuur van de plant zelf. Als de temperatuur van de plant te hoog is (bij mensen noemen dit koorts), neemt de sapstroom in de plant af en dit leidt tot groeivertraging.

Er is geen standaardoplossing voor luchtverversing. De hoeveelheid benodigde verse lucht is voor een groot deel afhankelijk van het volume van de kweekruimte (in m³). In principe moet iedere 2-3 minuten het gehele volume van de kweekruimte ververst worden.

Handmatige ventilatie

Met handmatige ventilatie hebben we het over een ruimte waar een paar planten staan die een paar uur lang toegang hebben tot frisse lucht. Om deze kamer van frisse lucht te voorzien, is alles wat je hoeft te doen een tijdje een raam of deur open te zetten. Als je niet zeker bent of de ruimte goed genoeg is doorgelucht, dan kun je altijd de geurtest doen: je loopt de kamer en als het muf ruikt of je voelt je niet comfortabel daar, is het tijd om alle ramen open te zetten.

Elektrische ventilatie

Deze methode van het verversen van de lucht bevat het gebruik van een elektrisch aangedreven apparaat, variërend van een eenvoudige badkamer afzuiger tot industriële ventilatoren afhankelijk van de grootte van de ruimte en het aantal planten.

Soorten elektrische ventilatie:

  • Een PC-ventilator is geschikt voor kleine kweekruimtes, maar als je lampen in totaal meer dan 250 Watt bedragen, heb je een andere oplossing nodig.
  • Een afzuigkap / afzuig installatie is geschikt voor grote kweekruimtes.
  • Buisventilatie is geschikt voor grote kweekruimtes.

Berekening van ventilatiebehoeften

Stel, je hebt een ruimte die 2,00 meter lang, 1,00 meter breed en 3,00 hoog. Je moet de volgende berekening maken: L x B x H x 100 = 2.00 x 1.00 x 3.00 = 6.00 x 100 = 600 m3

In het geval van een kweekruimte van 3 meter lang, 2 meter breed en 2 meter hoog (=12 m³), is een ventilatiecapaciteit van 30 x 12 = 360 m³ per uur nodig.

Dat is de hoeveelheid lucht die je moet verversen met je ventilatie systeem om ervoor te zorgen dat je plantjes ten alle tijden frisse lucht tot hun beschikking hebben.Beste zaden