Product successfully added to your shopping cart.
Check out

Cannabisplanten klonen

Waarom klonen, en wat is het?

Het nadeel van het kweken van wietplanten met zaadjes is de grote variatie in kwaliteit. Om jezelf te verzekeren van een hoge gemiddelde score, moet je als kweker heel zorgvuldig een keus maken uit een zo groot mogelijk aantal planten. Zo kun je uiteindelijk voor bijna niets je gewassen laten groeien. Het grote voordeel van het kweken met zaden is het feit dat er altijd planten zijn die beter zijn dan andere.

Cannabisplanten klonen

Hoe groter het aantal planten waaruit je kunt selecteren, hoe beter de plant zal zijn. Door alleen de beste planten groot te brengen, kan de kweker ieder jaar de kwaliteit van zijn planten verbeteren. Je houdt echter wel het probleem dat de planten die je gebruikt voor de productie van sinsemilla grote onderlinge verschillen vertonen. Het zou natuurlijk ideaal zijn als alle planten uit een bepaalde oogst net zo goed waren als de beste plant uit dat jaar of, als het moet, uit het jaar daarvoor.

Koop Leaf Cutter Snoeischaartje

Klonen komen aan deze behoefte tegemoet, omdat het stekjes zijn van een vrouwelijke superplant; ze allemaal genetisch identiek aan elkaar en aan de moederplant waar ze vanaf stammen. De kwaliteit van klonen kan niet verbeterd of verslechterd worden door de genetische loterij van seksuele voortplanting; de klonen leveren jaar na jaar dezelfde kwaliteit. Er zijn gevallen bekend van klonen die 50 keer op rij gekloond zijn zonder enig verlies van kwaliteit (vooropgesteld uiteraard dat alle klonen afkomstig waren van een gezonde plant).

Vrouwelijke cannabisplant

De procedure van het klonen

 • Eén of twee fluorescerende lampen (standaardkleur wit, kleurcode 33) of een enkele natriumlamp.
 • Een luchtthermometer en een watertemperatuurmeter van een aquariumwinkel voor het meten van de temperatuur bij de wortels. 
 • Een soort van grondverwarming is optioneel; een mat of een kabel, bij voorkeur door een thermostaat gecontroleerd.
 • Potten of bekers gemaakt van samengeperst turfmolm (4-12 cm, bijvoorbeeld een Jiffy pot).
 • Een wortelhormoon: Rootone F (Luxan) Rhizopon AA of iets dergelijks (vooropgesteld dat er indolebutyriczuur in zit).
 • Verse compost
 • Zaai-/stekgrond
 • Perliet
 • Een plantenspuit (bouwmarkten verkopen handige spuiten van 1 liter).
 • Vloeibare meststoffen zoals visemulsie zijn optioneel.

Bodem

Het vullen van de turfmolmpotten

 • 1/3 compost (houdt het vocht goed vast, bevat enkele voedingsstoffen)
 • 1/3 zaai-/stekgrond
 • 1/3 perliet (maakt het mengsel toegankelijker voor lucht)

Stap voor stap

Vul de potten met het mengsel, giet er water bij en plaats ze dan onder de lamp om ze op de juiste temperatuur te krijgen. Ingewortelde klonen hebben eerder warmte dan licht nodig om hun wortelsysteem te kunnen ontwikkelen. Houd de worteltemperatuur op een minimum van 20?C, het liefst 25?C. Gebruik hiervoor een grondverwarmer (een kleine mat of kabel) of houd de luchttemperatuur een paar graden boven de gewenste worteltemperatuur. Gebruik een of meer aquariumthermometers om de worteltemperatuur te meten (2-3 euro per stuk). Tip: Leg voordat je ze koopt een aantal thermometers op de toonbank en koop alleen diegene die dezelfde temperatuur aangeven.

Knip of knijp enkele goeduitziende groeiende toppen van de gewenste planten. Knip ze niet te klein, dit verkleint hun overlevingskansen; zorg dat je ruim knipt, 5-10 cm lengte. Als je buiten ergens klonen neemt van planten, neem dan altijd meer dan je nodig hebt, zo ben je zeker van je zaak. Aangezien je nog niet weet welke plant het best is, is het verstandig om stekjes te nemen van een aantal verschillende planten.

Cannabisplant

Verwijder direct de grootste bladeren van de nieuwe stekjes, want deze verdampen teveel water. Bind klonen van de zelfde plant aan elkaar, doe er een label aan en stop ze direct in een emmer water om te verhinderen dat ze “flauwvallen” door waterverlies. Eenmaal in de emmer kunnen de klonen daar 1-2 dagen in blijven, maar je kunt ze toch het best zo snel mogelijk planten.

Baby marihuana kloon

Zorg

Je moet je klonen 24 uur licht per dag geven. Zie het allemaal als een soort intensive care afdeling; die schakel je ’s nachts ook niet uit! Na tien dagen of twee weken kun je de eerste wortels tevoorschijn zien komen. Als je kleine potten gebruikt, is het nu tijd geworden om ze uit hun broedmachine te halen en ze te planten. Stekjes in grotere potten kunnen wat langer blijven zitten tot ze iets groter zijn. TIP: Zorg ervoor dat de potten goed nat zijn voordat je herplant, de kleine wortels kunnen dan gemakkelijk door het natte, papierachtige turfmolm heen groeien.

24 uur licht

Neem alleen de moeite om de beste exemplaren te verpotten. Als je met verschillende soorten planten werkt, wees er dan zeker van dat je ze vanaf het begin gelabeld hebt. Ingewortelde klonen kunnen verpot worden naar grotere potten (10-20 cm diameter).

Zaai- en stekgrond

Maak met een pen of spijker een klein kuiltje in de aarde in de pot. Dompel het uiteinde van het stekje in wat hormoonpoeder en klop voorzichtig het overtollige poeder eraf. Doe het stekje zorgvuldig in het kuiltje en druk de grond eromheen zachtjes aan. Giet er wat water bij als je denkt dat het nodig is. Houd de klonen goed vochtig, vooral tijdens de eerste week. Geef de klonen regelmatig bladvoeding, als het kan door ze te besproeien met de plantenspuit (voeg aan elke liter water een theelepel visemulsie toe). Besproei de bladeren hierna enkel met zuiver water om de bladeren schoon te maken.

Steenwol

SteenwolEr zijn ook kleine steenwollen blokken die je kunt gebruiken als groeimedium voor je stekjes. Deze zijn niet beter dan turfmolm, zijn duurder, milieuverontreinigend (ze worden niet afgebroken) en je moet ze gebruiken op het moment dat ze klaar zijn. Ze zijn wel geschikter voor het transporteren van je klonen; je kunt ze zelfs laten vallen zonder ze te beschadigen. Probeer dat maar niet met turfmolmplanten. Ze zijn ook sneller en eenvoudiger in gebruik. Leg ze gewoon op een bedje van perliet, zodat de lucht eronder kan komen, en doorweek ze met water waarin wat wortelhormoon is opgelost. Als de blokken uit de fabriek komen, zitten er al gaten in waar je de stekjes in kunt stoppen. Duw ze nog wat verder in het blok zodat de stekjes stevig rechtop staan.

Steektde stekjes in het turfmolm of steenwol en besproei de klonen eenmaal met water waar wortelhormoon in zit. Een liter is voldoende om de komende 48 uur meerdere malen mee te sproeien. Het hormoon gaat door de celwanden van de kloon heen – en klaar is Kees! Als je een natuurpurist bent, neem dan wat wilgentakken en maak een hormoonbevattend extract of steek de stengel in je mond om hem met speeksel te bevochtigen. Dit lijkt ook te werken.

Terug naar Cannabis Kweekgids

Terug naar Technieken voor Gevorderden

Verder naar Cannabis Snoeien

Verder naar Cannabis Splitsen

Producten