Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Cannabis kweken op kokos

Kokosnoot

Een goed kweekresultaat staat of valt met de toewijding en bedachtzaamheid van de kweker. Deze handleiding is bedoeld voor bij het kweken van skunk- en indicavariaties, maar dit betekent niet dat andere variaties niet op dezelfde manier gekweekt kunnen worden.

Er zijn twee hoofdmethoden: 1) kokos in potten 2) kokosmatten of –platen. Het voordeel van het kweken in potten is dat je je planten tijden het groeien en oogsten kunt verplaatsen. Aangezien de ene plant sneller groeit dan de andere, is het gemakkelijk om de planten naar grootte te selecteren en ze zo te ordenen dat je aan hun positie kunt zien wat hun individuele behoefte aan licht is.

Kweken op kokosmatten is alleen voordelig als je een irrigatiesysteem hebt, want alleen dan heb je minder werk en afval. Deze handleiding behandelt alleen de eerste methode en richt zich alleen op de groeitechniek (Er staat dus niets in over de kweekruimte. Hiervoor kun je terecht bij experts of bij medewerkers van een grow shop; verschillende ruimten en verschillende mensen zorgen voor verschillende eisen en behoeften.).

Lees hier over de voordelen van het kweken van cannabis in coco coir

Kokos in potten

Kokos in pottenOm de groei- en oogsttijd zo kort mogelijk te houden en om een aantal problemen te vermijden, gebruiken we een pot van 4 liter (15x15x20 cm). Indien we een Citral, White Widow of een lid van de White Widow familie gebruiken en tevens ervan uitgaan dat het klimaat voor de eerste twee weken goed en vochtig is, is het niet nodig om de planten tijd te geven om te groeien. K2 en Top-44 zijn bijvoorbeeld langzame groeiers en hebben minimaal 5 groeidagen nodig.

Aangezien we de planten geen tijd geven om te groeien, kunnen we per plant een gemiddelde oogst van maximaal 15 gram verwachten. Per iedere 600 watt lamp hebben we minimaal 40 planten nodig. Aangezien het kunstmatige licht dat we gebruiken niet zo sterk is als de zon, vermindert de lichtintensiteit naarmate lamp en plant verder bij elkaar vandaan staan. Daarom heeft een korte plant lange, volle bloemen van de top tot aan de voet, terwijl een lange plant er uiteindelijk een beetje leeg uit kan zien, vooral aan de onderkant. Een grote plant (groter dan 75 cm) geeft niet meer oogst en is onhandelbaar.

Het ordenen en vergelijken van potten

Het grote voordeel van het kweken in potten is dat de planten verplaatst kunnen worden en je per plant kunt zien of hij water nodig heeft en hoeveel. Vooral in de eerste drie weken kunnen er grote verschillen optreden tussen de planten en daardoor kunnen de klonen waar je mee begon onderling verschillen. Na vijf dagen kan de ene plant bijvoorbeeld al 15 cm hoog zijn en veel water gebruiken, terwijl de andere plant nog dun is en weinig water gebruikt. Als dan sommige planten nog niet droog zijn en je ze toch allemaal water gaat geven, zullen de kleine planten verdrinken. De grote planten gaan daardoor sneller groeien en de kleine juist langzamer, waardoor de verschillen alleen maar groter worden. Hoe vaker je selecteert, hoe gelijmatiger je planten zullen groeien.

Naarmate de oogst dichterbij komt, zie je vaak dat de planten in het midden geler worden dan die aan de zijkant. Dit komt doordat de planten in het midden meer lichtenergie ontvangen, hun voedingsstoffen sneller verwerken en daardoor meer voedingsstoffen nodig hebben. Als je zo’n plant naar de zijkant verplaatst en meer tijd geeft om de voedingsstoffen te absorberen, zal hij weer groen worden. Het omgekeerde kan ook. Een plant die groen is (dus een plant met veel onverwerkte voedingsstoffen), kan onder het licht zijn voedingsstoffen sneller verwerken dan een plant die al geel is, want deze is niet in staat om zijn voedingstoffen snel genoeg te transporteren. In zo een situatie is het het best om de lampen te verplaatsen of te draaien.

De lengte van de groeitijd en de uiteindelijke omvang van de plant hangt samen met het aantal planten per lamp. Probeer de groeitijd zo kort mogelijk te houden, want hoe eerder je kunt oogsten hoe minder tijd kleine problemen hebben om grote problemen te worden. Met Citral- en Whitevariaties heb je geen groeitijd nodig en kun je gelijk door naar de 12-uur fase. Als je gebruik maakt van Libra-bakken (kant en klare kweekbakken met één kokosplaat van 100x18 cm), is 6 bakken per 600 watt lamp met 5 Citralplanten per plaat de optimale dichtheid. Met Whitevariaties is dat 1 bak met 5 planten en de andere met 4 planten, want deze zullen breder groeien.

Coco coirK2 en de meeste skunkvariaties kunnen meestal profiteren van een minimum van 5 groeidagen. Dit is het soort informatie die je leverancier je kan verschaffen, aangezien de variaties van verschillende leveranciers verschillen kunnen vertonen, zelfs wanneer de naam gelijk is.

Om de verlichting te optimaliseren, moet je proberen om de lampen zo laag mogelijk te hangen. Hiervoor moeten de planten in het midden klein zijn en de planten aan de zijkanten groot. Je zult wel begrijpen dat het lastiger is om de planten te verplaatsen wanneer ze op een kokosplaat groeien in plaats van in een pot. Daarom moet je proberen om je zaailingen gelijk in de eerste dagen op de juiste plek te zetten.

Steenwollen kubusGa dan als volgt te werk: om de planten een stevige basis te geven en er tegelijkertijd voor te zorgen dat je ze in de eerste dagen nog kunt verplaatsen, doe je de klonen eerst in een startblok (of een kleine kokospot zonder bodem). Dit is een steenwollen kubus van7,5x7,5x7,5 cm waarin de planten hun eerste wortels kunnen groeien. In de eerste paar dagen kan het startblok nog steeds verplaatst worden zodat je in deze fase nog steeds je planten kunt selecteren en herschikken. Let goed op de grootte van de plant, de omvang van het wortelsysteem en de snelheid waarmee de plant zich in deze tijd ontwikkelt (is hij veel of weinig gegroeid?).

Cannabis wortelsWanneer de wortels uit de onderkant van het startblok beginnen te groeien, moet je de grote planten naar de zijkant verplaatsen. De planten die pas later wortels beginnen te groeien, moet je ook pas later op hun plaats zetten. De laatste en kleinste planten kun je uiteindelijk direct onder de lamp zetten. Als na een paar weken blijkt dat een van de planten direct onder de lamp erg groot is, dan kun je hier gewoon de top vanaf knippen zodat alles er weer gelijkmatig uitziet. Zo gauw de planten in hun pot zitten of op de kokosplaat staan, kun je beginnen te bewateren met behulp van het irrigatiesysteem.Cannabiszaden