Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Meting en cannabisplanten

pH meter bodem

Meten is weten

Sommige kwekers geven hun vrouwelijke plant graag een hele rij voedingsmiddelen omdat ze hun kleine ‘kippen’ vet willen mesten. Maar aangezien het mogelijk is hierin door te schieten en een kip te veranderen in een opgeblazen legkip, is het dan ook mogelijk om een plant te overvoeden?

Om een antwoord te geven met betrekking tot de vraag hoe je met voeding te werk moet gaan, moeten we de verschillen tussen de manieren waarop planten en dieren (en mensen) gevoed worden, nauwkeuriger onderzoeken. Wat zit er wel en niet in de voeding, en welke functie en invloed op de plant heeft het?

Bestanddelen

Ten eerste: plantenvoeding bestaat uit mineralen en zouten, de EC dus met andere woorden. Dit is Voedingsstoffen planthet totaal aan wat de plant via zijn wortels opneemt, opgelost in water. Zouten zijn bestanddelen die gevormd worden door de binding van een metaal en een niet-metaal. Wanneer dit in water wordt opgelost, wordt deze verbinding verbroken en splitst het zout zich uiteen in ionen. Dit zijn kleine deeltjes die direct door de plant kunnen worden opgenomen.

Ons eigen voedsel en het voedsel van dieren bevat koolstofbestanddelen, dat zijn grotere bestanddelen die niet door de wortels van een plant opgenomen kunnen worden. Deze bevatten koolhydraten, een brandstof, en dus ook de energie (middels ademhaling) die nodig is om de grote bouwstenen (worden door de cel gemaakt) te maken die dieren en mensen nodig hebben.

Plantenvoeding bevat geen brandstof en levert dus geen bijdrage aan de energievoorziening van de plant. Daarvoor is er licht. Conclusie: Je kunt een kip vetmesten door hem zo veel eten te geven als hij maar op kan, maar met een plant kan dat niet. Bovendien is het vlees van legkippen niet van een hoge kwaliteit.

Als we een grotere plant willen, moeten we de plant niet alleen meer voeding geven, maar ook ervoor zorgen dat er meer fotosynthese plaatsvindt. Om de omstandigheden te creëren onder welke meer fotosynthese kan plaatsvinden, hebben we meer licht en CO² nodig. Kortom, iedereen kent het oude spreekwoord ‘een ketting is niet sterker dan zijn zwakste schakel’. Dit betekent dat de zwakste factor in je kweekmethode de voortgang van het proces bepaalt.

Extra voedingsstoffen

We kunnen de volkswijsheid uit deze metafoor uitbreiden door te zeggen dat de ketting niet sterker wordt als je slechts één schakel sterker maakt.

Alle extra voedingsstoffen die de plant niet kan opnemen, komen uiteindelijk als residu in de grond terecht, waar ze zich opstapelen naarmate de groei vordert – en dit kan veel schadelijke effecten hebben. De EC-waarde van je grond kan te hoog worden opgevoerd. Dit betekent dat als er sprake is van een hoge zoutconcentratie in het wortelmilieu, de wortels droog worden gezogen, om het zo maar te zeggen, en keihard moeten werken om de plant van voldoende water te voorzien.

Een teveel aan zout wordt niet door de plant opgenomen, tenzij de plant niet anders kan (er zijn Fotosynthesebepaalde giftige zouten die de plant ‘per ongeluk’ opneemt, en deze worden vaak ‘gedumpt’ of op andere wijze onschadelijk gemaakt – maar dit gaat wel ten koste van de energie van de plant).

Onthoud dat de plant hoe dan ook veel water moet opnemen om de zouten naar de plek te transporteren waar ze nodig zijn. Omdat water via de bladeren verdampt, maakt de plant gebruik van zuigkracht om de opgenomen zouten in de bladeren te krijgen.

Water is ook noodzakelijk voor fotosynthese (CO² + H2O = suiker), maar 95% van het water dat de plant opneemt, wordt gebruikt om transport mogelijk te maken! Een te hoge EC werkt dit tegen. Het klopt dat de EC in je grond behoorlijk hoog kan zijn zonder dat dit grote problemen veroorzaakt, maar er zijn grenzen. Je grond spoelen om overbodige zouten te verwijderen is geen goede manier, want daarna zal de grond te nat zijn, zelfs als de bloempot gaten aan de onderkant heeft!

Klonen die net wortel hebben geschoten en in potgrond zijn gestopt waar veel voedingsstoffen in zitten, boeken dankzij verbranding niet veel vooruitgang. Dit is een goed voorbeeld van de problemen die door een te hoge EC veroorzaakt worden. Een te hoge EC in de grond remt de ontwikkeling van de plant.

Als de EC in de grond te hoog is en de pH-waarde tevens niet juist is, is het veel moeilijker om de pH naar een goed niveau te brengen dan als de EC wel een normalere waarde had gehad. In de praktijk gebeurt het maar al te vaak dat kwekers hun planten te veel voedingsstoffen geven en zo de grond verzuren.

Voedingsplannen

De producenten en fabrikanten van minerale voedingsstoffen voor cannabis geven vaak weinig of geen uitleg over de mogelijk negatieve effecten van het gebruik van hun producten, en hun voedingsplannen lijken ervan uit te gaan dat je planten altijd in een uitstekende conditie verkeren en snel groeien. Hiermee wordt gesuggereerd dat die plannen dus waardeloos zijn als je planten niet in die conditie verkeren.

Plant voedenWees je er ook van bewust dat de term ‘biominerale voedingsstoffen’ het doet voorkomen alsof je de plant drie keer zo veel kunt toedienen als voorgeschreven. Dit is niet het geval. Hier zit in feite dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen in als in de oude vertrouwde PK 13/14. De pH-waarde kan dus enorm stijgen als je er verkeerd gebruik van maakt. Wees dus voorzichtig met afmeten luitjes!

Met een goed voedingsmengsel (10 liter per plant) dat de juiste pH-waarde heeft en de juiste hoeveelheid water bevat, is het haast niet mogelijk dat zich in de tweede week van de bloei een voedingsstoftekort voordoet. Als je een vergeling ziet of andere problemen waarneemt, komt dit zeer waarschijnlijk niet door een tekort aan een voedingsstof, maar door iets anders.

Hierdoor heb ik in enkele testtuinen die ik heb opgezet, planten gezien die geen extra voeding hebben gekregen en er in de derde week van hun bloei toch nog geweldig uitzagen.

In het kort: Alles draait om de pH-waarde en de EC in de grond, en deze komen zelden overeen met de waarden die je in je water aantreft. Meten is weten, zoals we allemaal weten. Kweken in grond is dus niet echt gemakkelijk; het is alles behalve een automatisch proces, als je begrijpt wat ik bedoel!

Terug naar Cannabis Kweekgids

Terug naar Oplossen van Problemen

Terug naar Mineralen & VoedingPowderFeeding