Product successfully added to your shopping cart.
Check out

Cannabisplanten overbewateren

Het effect van te veel of te weinig water geven bij cannabisplanten

Water geven cannabisplantenTe veel water geven is de grootste fout die beginnende kwekers maken. Het maakt de wortels steeds te nat die daardoor niet in staat zijn voldoende zuurstof op te nemen, waardoor zij langzaam zullen sterven.

De kenmerken van overbewatering zijn voornamelijk gele bladeren die vallen, soms vallen niet-gele bladeren ook, bladeren die hangen (net als bij onderbewatering), maar als je je plantjes net bewaterd hebt en de bladeren blijven hangen, dan weet je zeker dat de oorzaak niet onderbewatering was!

Je kunt overbewatering voorkomen door het volgende te doen: wanneer je grond droog is, til je pot op en weeg het. Wanneer je water hebt gegeven, weeg je je pot weer. Herhaal deze wegingen gedurende een dag of twee en je hebt een goed beeld over hoeveel water de plant verbruikt en hoeveel je haar moet geven!

Leer hier meer over het juist bewateren van je cannabisplanten.

Onderbewatering:

Bij onderbewatering bemerk je dezelfde symptomen als bij overbewatering, maar de weegmethode hierboven beschreven zal je helpen bepalen welke van de twee aan de hand is.

Met onderbewatering zal je ook merken dat de bladeren dichter bij de steel hangen en ze zullen meer hangen! Velen zullen beweren dat zij de perfecte hoeveelheid water hebben gegeven wanneer ze een paar druppels zien stromen uit de bodem van de pot, maar persoonlijk proberen wij dit te voorkomen. Maar het kan variëren van pot op pot!

De tensiometer:

Het grondwater kan zeer nauwkeurig worden bepaald door het meten van de spanning in het grondwater.

tensiometerWater spanning of "zuiging" kan worden gemeten met een tensiometer, en wordt aangegeven in hPa. Een tensiometer is in feite slechts een holle buis met aan de onderzijde een soort vaste porseleinen knop. Op de top zit een meter die de waterspanning uitleest.

Als er te veel water in de aarde zit en daardoor de grote ruimten tussen de gronddeeltjes gevuld zijn met water, zal de plant proberen deze zo snel mogelijk op te nemen.

Wanneer er weinig water in de bodem en alleen de kleine ruimtes tussen de gronddeeltjes gevuld zijn met water, dan zal de plant zich meer moeten "inspannen" om het water op te nemen.

Als er te veel water in de bodem zit, en de deeltjes het niet langer meer vast kunnen houden en eventueel afvoeren, is de bodem verzadigd.

Als er te weinig water in de bodem zit, moet er een te grote zuigkracht worden gebruikt om het water uit de bodem te halen. De plant is dan niet meer in staat het resterende water te absorberen. Dit is het punt van verwelken.

Waterbalans in de bodem

0 hPa

Een zuigkracht van 0 betekent dat de grond volledig is verzadigd. Dit is te verwachten na een grote irrigatie. Als de zuigkracht gedurende een langere periode op 0 blijft, kunnen de wortels van de plant een tekort aan zuurstof krijgen en ziek worden.

0 tot 50 hPa

Als de aanzuigdruk tussen 0 en 50 hPa is, is er een overmaat aan water voor de planten aanwezig. Deze zuigkracht is normaal na sproeien.

50 tot 200 hPa

Een zuiging in dit bereik betekent dat er voldoende water en lucht in de grond zit voor optimale groei.

200-400 hPa

De zuigkracht is goed voor plantengroei in een bodem met een normale of fijne structuur, maar in een zandgrond kan de zuiging snel stijgen, waardoor een watertekort ontstaat.

400-600 hPa

De zuigkracht is goed voor een bodem met een fijne structuur. Maar in andere bodems kan de zuiging snel stijgen waardoor er een watertekort ontstaat.

600-800 hPa

Het beschikbare water voor de planten is schaars. Ook kan in een bodem met zware klei de zuigkracht snel stijgen en waterschaarste creëren waterschaarste. Een redelijk percentage klei in je medium, zal altijd in het voordeel werken van onze favoriete plantjes.

Dit is een ruwe indicatie van de bodemgesteldheid voor een plant. In de praktijk is de grondgesteldheid afhankelijk van de grondsoort en de structuur. Bovendien is het ene plantenras gevoeliger voor droogte dan de andere. Hierdoor zal de beste tijd om water te geven verschillen van gebruiker tot gebruiker.

Als je al tensiometer gebruikt hebt is de de perfecte zuigwaarde 80hPa, dus probeer om je grond hier zo dichtbij te houden als mogelijk!

Lees meer

 

Terug naar Teelt- de Hoofdzaken

Terug naar Cannabis Kweekgids

Aanbevolen producten