Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Stikstof en cannabisplanten

Stikstof elementStikstof is een essentieel element voor planten en dieren. Het vervult een aantal belangrijke functies in de gehele stofwisseling van de plant en is onmisbaar voor de aanmaak van chlorofyl (zie ook onze informatie over magnesiumtekort).

Stikstof komt relatief veel voor in het universum; de zon en andere sterren bevatten er veel van. Wat gewicht betreft, is het in de aardkorst het vierde meest voorkomende element. De roodbruine kleur van aarde wordt veroorzaakt door stikstof. Stikstof wordt sinds de prehistorie in de landbouw gebruikt en tegenwoordig is het nog steeds het goedkoopste, meest gebruikte en belangrijkste bodemsupplement.

Het is voor een plant in het algemeen niet gemakkelijk om stikstof op te nemen. Het kan alleen door de wortels worden opgenomen als het in de juiste vorm is en als de omstandigheden goed zijn.

Grond bevat zelden te weinig stikstof, maar het is mogelijk dat het ten overvloede aanwezig is in een vorm die de plant niet kan opnemen. De beschikbaarheid van stikstof is sterk afhankelijk van de pH; in zure grond is meestal voldoende beschikbare stikstof aanwezig.

Stikstoftekort

Cannabis kan zeer effectief stikstof opnemen en onder normale omstandigheden zal zich niet zo snel een stikstoftekort voordoen, behalve tijdens een snelle groeispurt of wanneer de plant onder hevige stress staat. Er kunnen tijdelijke symptomen optreden van een stikstoftekort die ook uit zichzelf weer verdwijnen zonder dat je je er druk om hoeft te maken. Deze symptomen brengen de oogst geen schade toe.

Een stikstoftekort wordt gekenmerkt door een sterke vergeling van de jonge bladeren en groeischeuten tussen de nerven. Dit komt vooral doordat stikstof in een plant zich niet goed kan verplaatsen. De jonge bladeren kunnen daarom geen stikstof aan de oudere bladeren onttrekken wanneer ze dat nodig hebben. Als er sprake is van een ernstig stikstoftekort worden de oudere bladeren en de kleinere nerven in het blad geel.

Chronologie

 • StikstoftekortGeelgroene verkleuring, van binnen naar buiten, in de jonge bladeren en groeischeuten. De nerven blijven meestal groen.
 • De vergeling neemt toe, soms in die mate dat de bladeren bijna wit worden; de grotere bladeren worden ook geel. Dit vertraagt de groei.
 • In ernstigere gevallen wordt het blad door necrose aangetast en komt de groei van een plant tot stilstand.

Oorzaken

 • De pH in het wortelmilieu is te hoog (pH> 6,5)
 • Er is in het wortelmilieu een grote opeenhoping van zink en mangaan
 • De stikstofconcentratie in het wortelmilieu is te laag
 • De worteltemperatuur is te laag
 • Het medium is te nat waardoor de toevoer van zuurstof naar de wortels tot stilstand komt
 • Het wortelsysteem functioneert niet meer goed, doordat het beschadigd of ziek is, of doordat wortels afsterven
 • Er komt te veel licht in het voedingswatervat binnen: licht bevordert de groei van algen (hierbij wordt stikstof gebruikt) en breekt stikstofchelaten af

Wat te doen

 • Milde symptomen van een stikstoftekort zijn vrij eenvoudig te verhelpen. Het tekort is, afhankelijk van de oorzaak, door verschillende remedies op te lossen. Je kunt de pH verlagen, een opeenhoping van mangaan of zink voorkomen, stikstofchelaten toevoegen aan het substraat, de drainage verbeteren of de grondtemperatuur verhogen. Daarnaast kan ook gebruik worden gemaakt van een bladvoeding die stiksofchelaten bevat. Als je kweekt in hydrocultuur, is een stikstoftekort vrijwel onmogelijk, vooropgesteld dat je een voedingsmengsel gebruikt van goede kwaliteit.
 • Ga naar je lokale grow shop; ze kunnen je professioneel advies geven en je de juiste producten verschaffen. Een goed samengestelde meststof bevat meer dan genoeg beschikbare stikstof.
 • Mocht er een tekort optreden, zal het toevoegen van stikstofchelaten aan de grond niet veel uithalen en langzamer werken dan wanneer je bladvoeding geeft. Om 1 kg stikstof in de wortels te krijgen heb je maar liefst 5 tot 10 keer zo veel stikstofchelaat nodig. Omdat daglicht stikstofchelaat afbreekt, moet het zeer goed met de grond vermengd worden en de chelaten moeten heel dicht bij de wortels zitten om opgenomen te kunnen worden.
 • Je kunt het best de bladeren besproeien met een waterige oplossing van EDDHA (max. 0,1 g/l) of EDTA chelaten (max. 0,5 g/l).

Tips

 • Besproei de bladeren als het donker is (nooit in het volle daglicht).
 • Spray in het donker70-80% van de voorgeschreven maximale hoeveelheid is veiliger.
 • Test het op een paar bladeren en wacht 2 tot 4 dagen; als het resultaat goed is, gebruik het dan ook voor de rest.
 • Binnen 2 tot 4 dagen zou een verbetering zichtbaar moeten zijn (afhankelijk van de gezondheid van de plant).
 • De behandeling kan na een week herhaald worden.
 • Door een organische meststof aan de grond toe te voegen, zoals vee- of kippenmest of compost van paddenstoelen, verrijk je de grond met natuurlijke chelaten. Maar wees voorzichtig en zorg ervoor dat je de plant niet verbrandt door te veel toe te voegen.
 • Speciale enzympreparaten breken de dode wortels af zodat nieuwe wortels zich kunnen vormen en ondertussen bevorderen ze de groei van vriendelijke bacteriën die in symbiose met de plant leven. Deze beschermen de wortels tegen schimmelaanvallen en zorgen ervoor dat de plant organisch gebonden stikstof kan opnemen.

Een hoog stikstofgehalte in de grond kan de plant niet beschadigen, maar het vertraagt wel de opname van fosfaat. Hoge chelaatconcentraties zijn trouwens wel giftig voor de plant.PowderFeeding