Product successfully added to your shopping cart.
Check out

Cannabisplanten op de juiste manier bewateren

Onze kleine planten kunnen niet zonder, maar het is niet altijd duidelijk wanneer en hoeveel water je ze moet geven. We zullen pogen hier opheldering in te verschaffen door wat basisinformatie te geven. Lees meer op onze blog.

Water (basisinformatie)

De eerste regel voor onze planten wat betreft water is: zorg voor een pH-waarde van 5,8-6.

Regulering van pH:

  • Door de grond aan te zuren
  • Door regenwater te gebruiken

Door een zakje groene thee een paar uur in een kan met leidingwater te hangen. We weten niet of uiteindelijk de smaak van de wiet hierdoor wordt aangetast, maar het werkt wel!

Verder moet je onthouden dat leidingwater chloor bevat dat moet kunnen ‘luchten’ of vervliegen.

Als je leidingwater gebruikt voor je planten, is het verstandig om het water eerst 24 uur te laten rusten. Je zult zien dat zich aan de binnenkant van de emmer kleine belletjes vormen – dit is het chloor. Tik op de zijkant van de emmer en het chloor zal aan het oppervlak ontsnappen. Doordat het water eerst kan rusten, kan het ook een voor de planten aangenamere temperatuur bereiken.

Let op: kamertemperatuur (ongeveer 21?C) is de beste temperatuur voor voedingswater.

Bewater je plant minimaal 1 tot 2 uur nadat het licht weer op de plant is gaan schijnen. Omdat de verdamping dan al in gang is, zal de plant het water kunnen gebruiken, en dit zal ook helpen om rotting van de toppen te voorkomen.

Beginnend kweker? Kijk ook eens naar de Propagator Pro en Smart Start. 

Zaailingen bewateren

Als je zaait, moet je dat altijd in VOCHTIGE grond doen. Dit geldt ook voor voorgekiemde zaden.

Bewater de grond ten minste een paar uur voordat je gaat zaaien zodat de temperatuur en de waterverspreiding in de grond optimaal zijn.

Gebruik, zolang de zaden niet uitgekomen zijn, plastic (keuken) folie met gaatjes erin om uitdroging te voorkomen en sproei iedere dag lichtjes met een plantenspuit (Doe dit een paar keer per pot, met intervallen van enkele minuten zodat het water kan zakken, of geef je zaailing een klein beetje water zodra hij boven de grond uitkomt. Geef daarna gewoon zoveel als nodig is.).

Waarschuwing: de eerste keer moet je heel erg weinig water geven, dus doe het voorzichtig en probeer er gevoel voor te krijgen!

Klonen bewateren

Behandel de potgrond op dezelfde manier als bij zaailingen en zorg ervoor dat de grond voldoende vocht bevat, zodat je voorkomt dat de grond het water uit je zaailing trekt. Houd de lucht vochtig (een propagator is hier ideaal voor) en zorg ervoor dat de stekjes niet te veel bladeren hebben, want dan loop je het risico dat de wortels zich niet ontwikkelen of dat de plant te veel water verdampt.

Buitenshuis kweken in aarde

Planten die buiten in de grond groeien, hebben minder extra water nodig dan planten die binnen in potten of bakken staan.

Pas als de plant eenmaal genoeg tijd heeft gehad om wortel te schieten, zal hij extra water nodig hebben en dan alleen nog midden in de zomer (of wanneer de plant uitzonderlijk groot is).

Houd je plant goed in de gaten; als de bladeren slap worden en lichtjes opkrullen, is dat een teken de plant meer water nodig heeft. Als de plant dan geen water krijgt, kan hij zich niet beschermen tegen de felle zon en zullen zijn bladeren uitdrogen en als gevolg hiervan wordt het moeilijker om water naar de bladeren te sturen, met alle nare gevolgen van dien.

Pot of bak?

Doe planten NIET in een pot van steen of klei; de pot absorbeert namelijk het water, en in de zon zal dit snel verdampen waardoor de inhoud van de pot die tegen de wand aanzit, uitdroogt.

Maak altijd genoeg gaten in de bodem van je pot/bak/emmer zodat het overtollige water weg kan lopen. Te veel water geven is bijna net zo erg als uit laten drogen (alleen wel makkelijker op te lossen!).

Je kunt zien dat de plant te veel water krijgt als de bladeren er ‘dik’ en slap uit gaan zien, geel worden en afvallen.

Zet de pot ook niet direct op de grond, want hierdoor kan het water mogelijk niet weglopen. Sommige mensen gebruiken zelfs plastic latjes om de pot van de grond te tillen; hout is geen goed idee, want dit kan gaan rotten.

In een plant of bak heeft je plant vaker water nodig. Je kunt beoordelen of je plant water nodig heeft, door regelmatig de pot op te tillen. Zo kom je erachter hoeveel de pot weegt met en zonder water en ontwikkel je een gevoel voor wanneer je moet bewateren.

Je kunt ook je vinger in de grond steken en voelen of het vochtig genoeg is. De bovenste paar centimeter grond mag droog zijn, zolang de grond daaronder maar nat genoeg is.

Een tensiometer is de beste manier om het waterniveau te meten, maar dit kost wel geld.

Je planten af en toe droog laten staan, heeft zelfs een goede invloed op de ontwikkeling van de wortels en zorgt ervoor dat de wortels goed en snel water op kunnen nemen, maar de grens tussen een beetje droog en te droog is dun, dus wees voorzichtig.

Als de bovenste grondlaag uitgedroogd is, zal hij moeilijk water kunnen absorberen. Als dit het geval is, neem dan een vork en woel de bovenste 2-3 cm grond om, bedek het daarna met een beetje water, wacht vijf minuten, herhaal de procedure en wacht dan weer even. Hierna kun je weer op de normale manier gaan bewateren en je zult zien dat de grond weer veel beter absorbeert.

De laatste week voor het oogsten

Stop een week voor het oogsten met bewateren; dit zal de plant een laatste zetje geven om zijn toppen te ontwikkelen!

Producten