Het Belang Van Zwavel Voor Wiet

Zwavel En Cannabisplanten

Luke Sholl
Luke Sholl
Bijgewerkt op:

Zwavel is een van de drie belangrijkste secundaire voedingsstoffen die wiet nodig heeft om te overleven en te gedijen. Blijf lezen en ontdek wat het belang ervan precies is voor je planten.

 

Wiet heeft misschien lang niet zoveel zwavel nodig als stikstof, kalium of fosfor. Een gebrek of een teveel aan zwavel in je plantenvoeding of kweekmedium kan echter veel invloed hebben op o.a. de gezondheid van de wortels, de productie van chlorofyl en het metabolisme van de plant. Hieronder lees je alles wat er te weten valt over de belangrijke rol van zwavel bij het kweken van wiet.

Wat is zwavel?

Wat is zwavel?

Voor cannabisplanten is zwavel een secundaire voedingsstof, samen met magnesium (Mg) en calcium (Ca). Net als de primaire voedingsstoffen stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K), vallen secundaire voedingsstoffen ook onder de macronutriënten. Planten hebben er namelijk relatief grote hoeveelheden van nodig. Zowel dieren en planten vereisen behoorlijk wat zwavel. Wietplanten vereisen niet zoveel zwavel als andere elementen. Toch vervult deze voedingstof veel belangrijke functies. Het is een bestanddeel van proteïnen en aminozuren, verhoogt de weerstand van de plant, ondersteunt de productie van chlorofyl en nog veel meer!

In de natuur komt zwavel in de pure elementaire vorm voor als een geel mineraal. Het komt ook voor in sulfaten en sulfieten. Deze elementaire vorm van zwavel is echter niet in water oplosbaar en planten kunnen het niet opnemen via de wortels. In de aarde vind je zwavel meestal terug in de vorm van sulfaat. Dit is de enige vorm van zwavel die planten benutten. Micro-organismen moeten elementaire zwavel wel eerst omzetten in sulfaat, wat erg lang kan duren. Elementaire zwavel gebruikt men daarom als een langdurige meststof. De sulfaatvorm (SO₄) van zwavel (die je aantreft in commerciële cannabisvoeding) is direct beschikbaar voor planten.

De zwavelcyclus

De zwavelcyclus

Net als sommige andere elementen vult zwavel zichzelf cyclisch aan binnen het ecosysteem. Dit begint met gesteente waarin zwavel ligt opgeslagen. Dit gesteente verweert en geeft de opgeslagen zwavel af aan de lucht, waar het wordt omgezet in sulfaat (SO₄). Planten en micro-organismen nemen het vervolgens op. Ze zetten het om in biologische vormen die weer door dieren worden gegeten. Als een organisme uiteindelijk sterft en ontbindt, komt een deel van de zwavel weer vrij in de vorm van sulfaat. Dit wordt vervolgens opgenomen door micro-organismen.

Zwavel komt ook vrij bij vulkaanuitbarstingen en verdampend water. Via regenval komt het weer op aardoppervlak terecht en bereikt de oceanen via beekjes en rivieren. Door de geologische opstijging van het oceaansediment komt zwavel weer op het land terecht.

Waarom hebben wietplanten zwavel nodig?

Waarom hebben wietplanten zwavel nodig?

Zwavel vervult verschillende functies bij de groei van je wietplanten. Deze omvatten:

  • Bevordert de wortelgroei.
  • Stimuleert de productie en distributie van chlorofyl.
  • Belangrijk bestanddeel van eiwitten en aminozuren.
  • Verbetert de stofwisseling van de plant.
  • Bevordert de algemene groei en de gezondheid van planten.
  • Ondersteunt de absorptie van water en voedingsstoffen.

Veel van deze functies zijn belangrijk tijdens de vegetatieve groeifase van cannabisplanten. Toch is zwavel ook nodig tijdens de zaailing- en bloeifase.

Cannabis, zwavel en pH

Je wietplanten kunnen zwavel opnemen bij een pH-waarde vanaf 5,5. De optimale absorptie vindt echter plaats bij een pH van 6,0. Deze waarden gelden zowel voor de kweek in aarde als in een hydrocultuur. Als de pH-waarde van het kweekmedium onder 5,5 daalt, zie je tekenen van een zwaveltekort.

[related_story id=69 lang=6 type_class=CmsPagesItem]

Behoefte tijdens de vroegste fase

Is zwavel niet beschikbaar, of kunnen je planten het niet opnemen tijdens de vegetatieve fase? Dan ontbreekt het je planten aan kracht en vitaliteit, waardoor ze minder takken ontwikkelen. Ook is het waarschijnlijk dat ernstige groeiproblemen ontstaan. Het element is namelijk onmisbaar voor de fotosynthese en andere belangrijke functies.

Behoefte tijdens bloeitijd

Een gebrek aan dit mineraal tijdens de bloei resulteert in een lager oogstgewicht. De groei van de toppen lijdt eronder, wat resulteert in een minder goede opbrengst. Als er tijdens de bloeiperiode sprake is van een ernstig zwaveltekort, dan sterven de toppen zelfs af.

[view_product id="6350"]

Zwavel in kunstmest versus biologische meststoffen

Zwavel in kunstmest versus biologische meststoffen

Commerciële meststoffen voor wietplanten bevatten zwavel in de vorm van sulfaat. Dit is direct beschikbaar voor planten. De biologische kweker heeft genoeg opties om dit mineraal aan de planten te geven. Dit zijn de beste natuurlijke bronnen van zwavel:

  • Epsomzout (bitterzout) bevat zowel magnesium als zwavel.
  • Mineraalrijke aarde die in de natuur voorkomt, met name in vulkanische aarde.
  • Gips (calciumsulfaat) is rijk aan zwavel, calcium en andere elementen.
  • Kaliumsulfaat bevat zowel kalium als zwavel.
  • Dierlijke mest en organisch materiaal is rijk aan biologische zwavel.

Zwaveltekort

Zwavel wordt beschouwd als een gedeeltelijk mobiele voedingsstof, wat betekent dat het langzaam door een plant beweegt. Symptomen van een zwavel tekort manifesteren zich meestal eerst in de nieuwere bladeren. Helaas kan het opsporen van een tekort aan zwavel lastig zijn, aangezien het veel op een stikstof tekort lijkt. We hebben het dan met name over vergeling van de fan leaves (chlorose). Vaak is een zwavel tekort niet het gevolg van een gebrek aan nutriënten in de voeding, maar te wijten aan uitsluiting van voedingsstoffen of pH-problemen.

[related_story id=499 lang=6 type_class=CmsPagesItem]

Zwavelvergiftiging

Zoals met elke voedingsstof is het belangrijk om je plant van de juiste hoeveelheid zwavel te voorzien. Te weinig zwavel kan de groei van je wietplant beperken en daardoor de omvang en kwaliteit van de opbrengst verminderen, maar een teveel kan net zo schadelijk zijn. Alhoewel het een ongewoon verschijnsel is, kan zwavel vergiftiging zelf ook tot uitsluiting van voedingsstoffen en andere problemen met de plantgezondheid leiden. Een veel voorkomend teken van zwavel vergiftiging zijn bruine of donkergroene bladeren met verbrande of gekrulde uiteinden.

Zwavel: een essentiële macronutriënt voor gezonde wiet

Hoewel het misschien niet het belangrijkste ingrediënt is in groei- en bloeivoeding, is zwavel wel een belangrijke secundaire voedingsstof voor wiet. We hopen dat je na het lezen van dit artikel iets meer weet over de cruciale rol die het speelt bij de plantgezondheid, en de kennis hebt om het op de juiste manier toe te dienen.

Je bezoekt onze Nederlandse website.