Sint-janskruid (Hypericum perforatum) Zaden (0,5g)

Sint-janskruid is een zeer eenvoudige plant om te kweken en wordt van oudsher gebruikt voor het verbeteren van de stemming en pijnverlichting. Daarbij is het een uitstekende en onderhoudsarme toevoeging aan je tuin.

4,50 incl. Btw
Op voorraad

- +
 
  • Meer informatie
  • Reviews (0)
  • Vragen (0)
  • Restricties
  • Video (0)
Meer informatie

Zamnesia - Sint-janskruid Zaden: De Oeroude Stemmingsverbeteraar

Sint-janskruid (Hypericum perforatum) is een meerjarige plant die vernoemd is naar Johannes de Doper (Sint Jan). Dat is omdat het kruid bloeit rond 24 juni, de geboortedag van deze heilige.

De plant komt van nature voor in alle hoeken van de wereld. In de landbouw wordt het gezien als invasief en schadelijk. Zo overheerst het in het wild andere inheemse soorten en neemt het die over. Daarnaast is het vrij giftig voor vee, als de dieren de volledige plant binnenkrijgen.

De felgele bloemen worden echter al eeuwen medicinaal gebruikt. Verwijzingen naar het gebruik dateren uit het farmacopee van het vroege Romeinse Rijk. Het was ook een hoofdbestanddeel van het klassieke Griekse theriaca. Dit is een medicinaal brouwsel dat helemaal tot aan China werd verhandeld via de oude Zijderoute.

HET KWEKEN VAN SINT-JANSKRUID

Hypericum perforatum plant zich vegetatief en geslachtelijk voort. De vaste aard geeft je daarbij het voordeel van meerjarige oogsten.

De zaden moet je in de herfst zaaien. De ontkieming vindt namelijk langzaam plaats in de winter. Het is daarbij een gemakkelijke plant om te kweken. Het meest noodzakelijk is een alkalisch bodemprofiel. Ook floreert het kruid in zeer vochtig en koud weer. Het kan bovendien wel 1m hoog worden. Als je niet ingrijpt, wordt de plant een brede, bolvormige struik.

Zodra het in volle bloei staat, kun je de gele bloemen oogsten en deze volledig laten drogen voor langdurige opslag.

HOE GEBRUIK JE SINT-JANSKRUID?

Het gebruik van Hypericum perforatum is zo eenvoudig als thee zetten. Laat 1 of 2 theelepels droge bloemen trekken in een kop bijna kokend water. Je kunt ook honing en citroen toevoegen voor de smaak. Laat het 10–15 minuten staan en drink het vervolgens op. Een of twee porties per dag is genoeg om de potentiële voordelen te merken.

Sommige gebruikers maken liever geconcentreerde olie en tincturen. Deze kun je gebruiken als topische zalf of als toevoeging voor eten en drinken.

DE EFFECTEN VAN SINT-JANSKRUID

Hypericum perforatum is beroemd en traditioneel gebruikt om zijn antidepressieve en stemmingsverbeterende eigenschappen. Ook wordt gemeld dat het helpt bij ontstekingen, spierpijn en huidaandoeningen. Daarnaast zou het slapeloosheid en aambeien tegengaan.

CONTRA-INDICATIES VAN SINT-JANSKRUID

Hypericum perforatum is geen vervanging voor reguliere medicatie. Sterker nog, er is sprake van contra-indicaties in combinatie met bepaalde farmacologische middelen. Denk aan MAOI’s, SSRI’s en tricyclische antidepressiva.

Als je een vorm van medicatie gebruikt, wordt het dan ook sterk aangeraden je arts te raadplegen voordat je Sint-janskruid consumeert.

Inhoud: 0,5 gram (ongeveer 4500 zaden)

Reviews (0)
    Er zijn nog geen reviews geplaatst
    Je kunt geen review plaatsen omdat je dit product niet hebt gekocht
Vragen (0)

Geen vragen van klanten op dit moment

Stel een vraag
Verberg formulier
Beperkingen

We verzenden dit product niet naar de volgende landen:

Zwitserland, Noorwegen

Houd er rekening mee dat als je land niet op onze algemene verzendlijst staat, we er geen artikelen van onze website naar kunnen verzenden. Bekijk hier de lijst voor meer informatie: Bestellen en Verzenden

Video (0)
Er zijn nog geen video’s voor dit product.
Sint-janskruid (Hypericum perforatum) Zaden (0,5g)
Sint-janskruid (Hypericum perforatum) Zaden (0,5g)
Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.