Wanneer En Hoe Flush Je Je Cannabisplanten?

Flushen is ongelooflijk belangrijk bij het kweken van cannabis. Een aantal problemen kan worden rechtgezet met een flush en een spoeling voor de oogst tovert alle smaken van de toppen tevoorschijn. Hier is je onmisbare gids over het flushen van cannabis.

Wanneer En Hoe Flush Je Je Cannabisplanten?

WAAROM ZOU JE FLUSHEN?

Flushen is simpelweg het proces van je groeimedium doorweken met zuiver water of een speciale oplossing. Je ontkomt niet aan het spoelen van je cannabisplanten. Of je nu organisch, hydroponic of op een andere manier kweekt. Het doel van het flushen, is je plant te dwingen de resterende voedingsstoffen in de bodem op te nemen en/of overtollige voedingsstoffen weg te spoelen.

Uiteraard hangt dit af van de reden en het moment van het flushen. Later gaan we hier dieper op in. Vaak flushen cannabis kwekers alleen als planten tekenen vertonen van een voedingsblokkade of overbemesting. De laatste flush voor de oogst daargelaten.

HOE JE CANNABISPLANTEN FLUSHT

Hoe Je Cannabisplanten Flusht

Er zijn geen speciale technieken of hulpmiddelen nodig om cannabisplanten te flushen. In plaats van een voedingsoplossing toe te dienen aan de planten, dient de kweker bij het spoelen simpelweg water toe. Of een lichte oplossing. Als je met de hand water geeft, kun je ook met de hand flushen. Als je een automatisch bewateringssysteem gebruikt, kun je dit vullen met zuiver water of een flush oplossing. Dit, in plaats van de gebruikelijke cocktail van voedingsstoffen.

De meest belangrijke factor is het grondig doorweken van je medium. Een goede vuistregel is twee keer zoveel water geven als je normaal zou doen. Zorg er wel voor dat de wortels van je planten niet in het afvoerwater blijven zitten.

WANNEER MOET JE FLUSHEN?

Wanneer Moet Je Flushen?

Er zijn drie situaties waarin het flushen van je cannabisplanten van pas kan komen en deze zijn:

#1 VERANDERING IN VOEDINGSSTOFFEN

Sommige kwekers flushen hun cannabisplanten graag tijdens hun ontwikkeling. Dit komt het meeste voor als er van de vegetatieve fase wordt overgeschakeld naar de bloeiperiode. Omdat de voedingsvereisten van de plant veranderen, kan het geen kwaad te flushen. Hiermee kun je namelijk voorkomen dat voedingsstoffen uit de eerdere fase zich opbouwen. Flushen is in dit geval niet essentieel, maar wordt wel aangeraden voor een meer soepele overgang.

#2 NUTRIENT LOCKOUT

Als je cannabisplanten er ongezond uitzien en tekenen vertonen van een voedingsblokkade, is het tijd om te flushen. Vergelende bladeren, vertraagde groei en een algeheel gebrek aan kracht zijn duidelijke symptomen van een of andere voedingsblokkade. Om de situatie op te lossen, is het altijd verstandig om te beginnen met een flush voordat je gaat rommelen en je voedingsdoses aanpast. Spoel, houd het gedrag van de plant in de gaten en ga vervolgens aan de gang met het aanpassen van de hoeveelheid meststoffen.

Gerelateerd artikel

Waarom Hebben Cannabisplanten Voedingsstoffen Nodig?

#3 FLUSHEN VOOR DE OOGST

Zelfs als je je cannabisplanten slechts lichte doses organische voedingsstoffen geeft, moet je nog steeds flushen voor je oogst. Degenen die geloven dat biologische voeding het eindproduct niet beïnvloedt, hebben helaas ongelijk. Alle meststoffen hebben enige invloed op de smaak, al kan de mate daarvan variëren. Voedingsstoffen hopen zich hoe dan ook mettertijd op in het medium.

De meeste kwekers gebruiken in elk geval hoge doses bloei stimulatoren om de opbrengst te verhogen. Wat je geeft aan je cannabisplanten tijdens hun levenscyclus moet je ook echt weer wegspoelen voordat je ze knipt. Als je je planten hoge doses voedingsstoffen en supplementen hebt gegeven, moet je ze zorgvuldig flushen voor je oogst.

Als je organische aarde hebt gebruikt, die speciaal voorbemest is voor cannabisplanten, is het waarschijnlijk voldoende als je uitsluitend een flush doet voordat je oogst. Als je dit medium regelmatig flusht, spoel je alle voedingsstoffen weg die de bodem verrijken. Als je je superaarde doordrenkt met water, doet dit het hele doel van deze aarde teniet.

HET BELANG VAN DE LAATSTE FLUSH

Het Belang Van De Laatste Flush

De flush voor de oogst is de laatste stap van de groeicyclus. Aardekwekers flushen twee weken voor de oogst terwijl kokos- en hydrokwekers dit een week van tevoren kunnen doen. De toppen moeten worden geïnspecteerd om te verzekeren dat ze klaar en rijp zijn. Als je te vroeg flusht, eindig je met stash die nog niet gerijpt is. Als je te weinig water gebruikt, of niet vaak genoeg spoelt, kunnen de voedingszouten niet wegspoelen.

Aardekwekers gebruiken water met een pH van 6,0 terwijl 5,8 beter is voor kokos en hydroponics. De flush pakt niet goed uit als de pH te laag of te hoog is. Het water moet worden aangepast aan het groeimedium.

Met een EC meter kun je accuraat de progressieve afname in ppm meten van het wegspoelende water. Als alternatief zou je het met het blote oog kunnen controleren op verkleuring. Idealiter is het water helder en bevat het weinig totaal vaste stof (TVS).

MET DE HAND FLUSHEN VS SYSTEEM FLUSHEN

Met De Hand Flushen Vs Systeem Flushen

Met de hand flushen, is simpel en effectief. Dat is prima voor de organische thuiskweker met een handjevol planten. Bij hydroponic projecten wordt er echter voornamelijk op automatische watersystemen vertrouwd. Dezelfde regels zijn hier echter van toepassing. Het reservoir wordt meestal gevuld met een lichte flush oplossing die net als een voedingsoplossing wordt verwerkt.

Chemische meststoffen zijn verantwoordelijk voor het bekende gebrek aan smaak van hydro toppen. In tegenstelling tot een organisch aardeproject, is zuiver water hierbij niet genoeg. Verdubbel de hoeveelheid water met een flush oplossing gedurende vijf tot zeven dagen. Hiermee kun je de volledige smaken van de vette hydro toppen tevoorschijn toveren. Vergeet niet het afvoerwater te controleren om te verzekeren dat je alle resterende voedingsstoffen daadwerkelijk wegspoelt.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.