Kweekkalender Voor Noord- En Zuid-Europa

Zamnesia wil je helpen om de perfecte timing en soort te kiezen. Daarmee produceer jij elk kweekseizoen weelderige planten. Of je nu in Noord- of Zuid-Europa woont, wij helpen je op het juiste moment te ontkiemen. Zo krijg jij sterke planten en grote opbrengsten.

Zamnesias Outdoor Cannabis Grow Calendar HEADER CMS

De keuze voor een soort die past bij het klimaat waarin je woont, speelt een belangrijke rol. Daar gaan we dus ook op in. Als je deze richtlijnen volgt, dan word je beloond met heel wat plakkerige heerlijkheden. Tevens voorkom je een slechte ontkieming, slechte vegetatie, slappe toppen, lage opbrengsten en vervelende ziekteverwekkers.

KIES EEN GESCHIKTE WIETSOORT

Choose An Appropriate Strain

Het behoeft geen betoog dat de kenmerken van de diverse wietsoorten verschillen. De soorten zien er verschillend uit tijdens de groei, hebben een andere groeistructuur en verschillende effecten. Afhankelijk van het klimaat behelst de keuze meer dan het fenotype, de smaak en het effect. In koude, natte klimaten met korte dagen is een plant vereist die geharder is en die snel bloeit. In warme en vochtige kustgebieden floreren langzamer bloeiende strains die houden van veel zon.

WANNEER MOET JE WIETZADEN KOPEN?

When To Purchase Your Seeds

Het kopen en ontkiemen van zaden is pure wetenschap. Of je nu in het Noorden of in het Zuiden woont of kunstmatig licht gebruikt om de groeifase te verlengen. Je kunt halverwege de winter starten en behoorlijk hoge planten krijgen die je buiten zet als de dagen langer worden. Maar je kunt er ook voor kiezen om de zaden slechts een maand voordat ze naar buiten gaan te laten ontkiemen. Daarmee krijgen ze een voorsprong. Het is helemaal afhankelijk van de beschikbare kweekruimte. En dan zijn er ook nog kassen.

Puristen die de tijdtabel van de natuur willen volgen en in Noord-Europa wonen, schaffen eind april hun wietzaden aan. Zorgen ze vervolgens in mei voor de ontkieming? Dan krijgen de planten voldoende licht om goed te groeien.

Mensen die in zuidelijke klimaten wonen, zetten de wekker een maand eerder. Koop zaden die klaar zijn voor de ontkieming, terwijl de rest van de natuur zich ontwaakt als reactie op de lente. Bestel de zaadjes eind maart of begin april, zodat het zaad in april te ontkiemen is. Houd wel rekening met de levertijd.

En dan de eeuwenoude discussie onder binnen- en buitenkwekers. Hebben volle maan en het tijdstip van planten invloed op de kwaliteit van de plant? Volgens sommigen maakt het niets uit. Cannabis is een erg sterke plant die groeit onder alle omstandigheden. Anderen beweren dat als je 4 dagen à 1 week voor volle maan plant, de ontkieming versnelt. Ze zeggen ook dat de cannabis zo robuuster wordt en krachtiger groeit. Als je de ruimte hebt, doe dan zelf een experiment. Laat een aantal planten 1 week na de volle maan ontkiemen en andere planten 1 week ervoor. Ook in het geval van kunstverlichting. Zo kom je zelf achter de waarheid.

NOORDELIJKE KLIMATEN — KOELE, NOORDELIJKE BREEDTEGRADEN

Noordelijke klimaten kenmerken zich door lagere gemiddelde temperaturen, kortere dagen en een korter groeiseizoen. Een aantal soorten cannabis is ontwikkeld om te floreren in deze uitdagende omstandigheden. Strains met een korte bloeiperiode of met autoflowering genetica zijn veel eerder klaar voor de oogst dan veel standaard fotoperiode planten.

Door de koudere lucht en minder verdamping als gevolg van zonneschijn, rijpen strains met een hoge schimmelresistentie hier goed. Soorten afkomstig uit de bergen, die van nature goed tegen kou bestand zijn, doen het ook beter dan planten met een tropische herkomst.

SUGGESTIES VOOR STRAINS OM IN NOORDELIJKE KLIMATEN TE KWEKEN

Indica’s en indica-dominante strains zijn je vrienden als je in Noord-Europa woont. Dat geldt ook voor autoflowering soorten. Sinds de verspreiding van cannabis meer dan 12.000 jaar geleden, hebben indica’s genetische kenmerken ontwikkeld die ze in de koude bergen nodig hadden. In die berggebieden treedt de - meestal zware - winter vroeg in en zijn de zomers kort.

Autoflowering strains hebben ook een aantal voordelen. Een daarvan is dat jaarlijks een extra kweek te oogsten is, dankzij de ruderalis genetica. Deze subsoort heeft zich in Centraal-Azië ontwikkeld. Daar waren tolerantie voor kou en vroege voorplantingsmogelijkheden een onderscheidend voordeel. Indica autoflowers zijn zelfs nog beter bestand tegen de kou en dankzij hun genetica bloeien ze snel.

ZUIDELIJKE KLIMATEN — HEET EN DROOG IN HET BINNENLAND EN WARM, NAT & VOCHTIG LANGS DE KUST

Zuidelijke klimaten kenmerken zich door hogere gemiddelde temperaturen, langere dagen en een langer groeiseizoen. Cannabis is oorspronkelijk in een dergelijk milieu ontstaan, voordat ze zich over de hele wereld heeft verspreid. In de genetica van de plant zit iets waardoor ze floreert in warme, zonnige en vochtige klimaten.

Alle soorten cannabis reageren met bruisende levendigheid op warmere en zonnige klimaten. Soorten die een lang groeiseizoen nodig hebben om te rijpen, kweek je met meer succes in de buurt van de evenaar. In een vochtige of regenachtige omgeving profiteer je vooral van schimmelresistente varianten. Warmte gaat altijd vergezeld van meer insecten. Strains met een resistentie tegen ziekteverwekkers en tegen ongedierte geven dan ook altijd de minste problemen.

SUGGESTIES VOOR STRAINS OM IN ZUIDELIJKE KLIMATEN TE KWEKEN

Kwekers in hete en droge microklimaten zijn in staat eigenlijk alles te kweken wat ze maar willen. De meeste sativa’s zijn erg goed bestand tegen direct zonlicht. Andere soorten doen het beter in de schaduw. Hedendaagse sativa-dominante kruisingen kweek je met vele sativa voordelen. Daarbij is de bloeifase significant korter. Autoflowers worden langer en voller bij intenser zonlicht en langere dagen. Alle soorten krijgen over het algemeen een groter formaat en volume en strekken zich meer uit tijdens de groeifase.

Kwekers in vochtige, zuidelijke microklimaten langs de kust profiteren ook van ruim voldoende zon. Vocht is echter een uitdaging, zeker tijdens de bloei als de toppen opzwellen. Dan zijn ze vatbaarder voor schimmels en andere ziekteverwekkers. Schimmelresistentie gaat meestal gepaard met een hoge harsproductie. Bijkomend voordeel daarvan is dat het resistentie biedt tegen plagen. Door te kiezen voor schimmelresistente strains voorkom je het hartzeer van toprot. Dat geldt met name als je woont in een gebied waar mist van zee en nevel voorkomt en waar het regelmatig regent.

WANNEER IS HET MOMENT NIET HET MOMENT?

Voor buitenplanten is het mogelijk de periode van daglicht kunstmatig te verlengen. Dat doe je door bij te lichten, zodat ze 18 uren licht krijgen. Als de echte lente dan aanbreekt, lopen de planten al aanzienlijk voor. In sommige gevallen—als daarvoor de faciliteiten beschikbaar zijn—worden ze daarbij wel 5–10 meter hoog. Dat is niet voor iedereen weggelegd, omdat het afhankelijk is van de wetgeving in het land waarin je woont. En natuurlijk moet je er de ruimte en faciliteiten voor hebben. Het is echter mooi om van te dromen—cannabis bomen van 10 meter!

WAT IS TRANSPARANT EN HEEFT DE VORM VAN EEN HUIS?

Een kort woord over de kas. Kassen brengen het beste van twee werelden samen; binnen en buiten kweken. Zeker als het in jouw land legaal is om wiet te telen. Ze beschermen je planten tegen slecht weer dat mogelijk leidt tot verwelking van trichomen. Ook ben je hiermee in staat de omgeving te veranderen voor fotoperiode strains. Kassen zijn met name handig in noordelijke klimaten. Ze komen ook van pas in het zuiden, maar tijdens de hitte van de zomer is het soms lastig om ze voldoende te koelen.

OUTDOOR CANNABIS KWEEKKALENDER VOOR NOORD-EUROPESE REGIO'S

Northern Climates Cool Northern Latitudes

Elke buitenkweker van cannabis is afhankelijk van klimaatgegevens en weersvoorspellingen om een teelt te plannen, van zaad tot oogst. Het komende kweekseizoen gaan de wietboeren in Nederland en omliggende landen de uitdaging weer aan om te kweken in een oceanisch klimaat. Wij hebben daarvoor deze kweekkalender samengesteld. Ben je een Noord-Europese cannabiskweker? Dan is dit een zeer handig stappenplan.

FEBRUARI

 • Dagduur: 9,05 - 10,47 uren 

 • Gemiddelde temperatuur: 2,5 °C

Februari is veel te koud en donker om je naar buiten te haasten en te beginnen met het zaaien van zaden in de aarde. De temperaturen zitten overdag dichtbij het vriespunt en zakken 's nachts onder nul. De online klimaatkaarten geven aan dat je ongeveer 10 uur zonlicht kunt verwachten in deze maand. In werkelijkheid zie je echter niet veel zonneschijn door de bewolkte lucht. Ook bestaat er het risico op sneeuwval. Dit is de maand om de genetica van cannabiszaden en weersvoorspellingen te onderzoeken en materialen in te slaan. De meeste essentiële zaken, zoals aarde en voedingsstoffen, kun je online vinden. Houd er wel rekening mee dat het een aantal weken kan duren voordat alle bestellingen geleverd zijn.

MAART

 • Dagduur: 10,51 - 12,52 uren

 • Gemiddelde temperatuur: 4,7 °C

Nog steeds te koud buiten. Waarschijnlijk ook vrij bewolkt op de meeste dagen. Maar je kunt als een pro de kweek binnen op gang brengen. Inmiddels zou je in het bezit moeten zijn van alle benodigde materialen voor buitenkweek. Met een minimale investering kun je een simpele CFL lamp en reflector verkrijgen om binnen met de zaailingen te starten. Of je nu kweekt vanuit zaad of met stekken van een goede bron, het helpt de planten wortel te laten schieten voordat je ze buiten plaatst.

APRIL

 •  Dagduur: 12,56 - 14,48 uren

 • Gemiddelde temperatuur: 8,2 °C

Halverwege de maand, als het dagelijkse zonlicht toeneemt tot zo’n 14 uur, kun je beginnen met het buiten zetten van de planten in 10-20l potten. De temperaturen komen in het beste geval maar enkele graden boven de 10 uit. Dus alleen de sterke exemplaren overleven het zo vroeg buiten. Robuuste autobloeiende soorten zijn absoluut de beste optie. Zo zijn Blue Cheese Automatic van RQS en Early Skunk van Sweet Seeds vlugge bloeiers. Deze zijn bovendien bestand tegen koudere weersomstandigheden.

Taaie fotoperiodieke hybrides als Durban Poison van Sensi Seeds of White Critical Express van Kalashnikov Seeds kunnen in deze maand voldoende zonlicht krijgen voor een krachtige vegetatieve groei. Toch moet je laatbloeiende sativa’s vermijden. Het kweekseizoen is hiervoor gewoonweg niet lang genoeg in de noordelijke regio's. De old school Holland’s Hope en Early Girl presteren goed in een kas. Maar als je hoogwaardige wiet wilt, moet je iets geduldiger zijn.

MEI

 • Dagduur: 14,52 - 16,20 uren 

 • Gemiddelde temperatuur: 12,3 °C

Puristen kunnen zaden ontkiemen en hierbij op de vensterbank starten. Bereikt de dagelijkse hoeveelheid zonlicht de 15 uur en is er sprake van een consistente temperatuur van zo'n 15 °C? Dan is het eindelijk de juiste tijd voor de meesten om buiten te kweken. Snelbloeiende soorten zijn nog altijd de beste keuze. Zo zijn Classic Skunk en Northern Lights van Zamnesia Seeds goede keuzes. Je kunt ook een krachtige super autoflowering soort kweken. Denk aan Royal Gorilla Automatic van RQS of Devil Cream Auto van Sweet Seeds.

Ben je echter binnenshuis begonnen, dan is mei de maand om het binnen af te bouwen en de stap naar buiten te maken. Verpot je planten naar grote 10-20l bakken waarin ze kunnen volgroeien. Gebruik je kunstlicht ter aanvulling op de uren van natuurlijk zonlicht. Door potten te gebruiken, kun je de planten naar binnen en buiten verplaatsen. Tegen het eind van de maand zijn ze klaar om permanent buiten te groeien.

JUNI

 •  Dagduur: 16,22 - 16,38 uren

 • Gemiddelde temperatuur: 15,2 °C

Met een beetje geluk zitten de temperaturen tegen de 20 °C aan. En als het meezit, bereikt het zonlicht zijn piek van 16 uur en 38 minuten rond de zomerzonnewende op de 21ste. Auto’s die zijn ontkiemd in maart/april zijn in deze maand oogstrijp. Ervan uitgaande dat ze beschermd zijn tegen regen, zijn de toppen van goede kwaliteit en kun je een fatsoenlijke oogst verwachten. Fotoperiodieke soorten groeien op hun gemak door. Ze hebben daarbij nog genoeg tijd om tot een groot formaat uit te groeien en royale opbrengsten te leveren.

JULI

 •  Dagduur: 16,37 - 15,29 uren 

 • Gemiddelde temperatuur: 16,9 °C

Auto’s die onder de zon zijn gekweekt en in mei zijn geplant, zijn deze maand klaar voor de oogst. Je zou zelfs je tweede teelt kunnen oogsten als je je timing op orde hebt en de juiste genetica hebt gekozen. De meeste fotoperiodieke soorten bevinden zich nog in de vegetatieve fase. Voor deze planten kan dit het moment zijn om wat te snoeien en training te verrichten als ze in bomen beginnen te veranderen. Temperaturen van iets boven de 20 °C en 15+ uren aan zonlicht zijn geweldige omstandigheden voor het kweken van cannabis.

AUGUSTUS

 • Dagduur: 15,26 - 13,37 uren 

 • Gemiddelde temperatuur: 16,7 °C

Fotoperiodieke soorten gaan deze maand langzaamaan over in de bloeifase. En als je een late start hebt gemaakt met auto’s, geen paniek; je hebt nog tijd om ze deze maand te laten volgroeien. Tegen het eind van augustus zit je weer op 13,5 uur zonlicht per dag. Dit is geen perfecte 12-12 licht-donkercyclus. Dat is dan ook de reden dat fotoperiodieke soorten buiten veel langer nodig hebben om te bloeien. Heb je een kas? Dan kun je deze afdekken met lichtdicht zeil om het aantal uren van natuurlijk licht te beperken en de bloei te versnellen.

SEPTEMBER

 •  Dagduur: 13,34 - 11,39 uren 

 • Gemiddelde temperatuur: 14,2 °C

Mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan is dit een goed moment om een simpel afdak voor cannabisplanten in de middellate bloei te bouwen. Zware regenval is niet ongebruikelijk voor september. Het dagelijkse zonlicht neemt daarbij binnen 30 dagen af van 13 uur en 34 minuten tot 11 uur en 39 minuten. Wees alert op bedreigingen voor de toppen. Een hoge luchtvochtigheid en dalende temperaturen naar onder de 10 °C zijn een recept voor toprot. Je kunt beter wat te vroeg oogsten dan de plant verliezen. Fotoperiodieke soorten moeten tegen het eind van de maand geoogst worden. September kan voor autoflowering planten een derde oogstmaand zijn. Auto’s die in juni/juli zijn ontkiemd zijn op dit moment zeker klaar.

OKTOBER

 •  Dagduur: 11,35 - 9,38 uren

 • Gemiddelde temperatuur: 10 °C

Het is te hopen dat de finish in zicht is, als je nog steeds aan het kweken bent zo laat in het jaar. De temperaturen zitten op hun best rond de 10 °C en het zonlicht neemt snel af. Als het Halloween is, is het aantal dagelijkse zonlichturen zelfs gedaald tot een enkel cijfer. Sla aan het knippen en oogst zodra je kunt. De winter is onderweg! November, december en januari zijn de maanden om te overwinteren met een vette stash.

KWEEKKALENDER VOOR ZUID-EUROPA

Southern Climates Hot Dry Interior And Warm Wet And Humid Coastal Climates

Net zoals dat geldt voor de meeste planten op aarde, ontkiemt en begint de groei van cannabis aan het begin van de lente. Als we uitgaan van de astronomie, dan maakt de datum op de kalender niet uit. De lente begint namelijk altijd rond de volle maan van maart, ofwel de voorjaarsequinox.

Dat betekent niet dat de komst van de lente ervoor zorgt dat zaden overal tegelijk ‘ontkiemen en gaan’. Als cannabis te vroeg ontkiemt of als er nog minder dan 12 uren daglicht zijn, tonen ze hun geslacht in een vroeg stadium en kunnen ze uitgroeien tot een prachtige plant, zeker. Maar tijdens de belangrijke ontwikkeling van de toppen, blijven ze wollig en vormen ze slechte toppen met teleurstellende opbrengsten. Het is verleidelijk om lekker vroeg te beginnen met planten. Maar het zorgt uiteindelijk altijd voor teleurstelling.

Hoewel het frustrerend is, is het beter om te wachten tot later in het seizoen, als er ten minste 12 uren daglicht zijn. Je krijgt dan een iets kleinere plant, maar met een aanzienlijk grotere opbrengst en veel beter gevormde toppen.

FEBRUARI

 • Lengte van de dag: 9:50–11:02 uur

 • Gemiddelde temperatuur: 3–13°C

In februari zijn de dagen te kort en de temperaturen nog te laag voor een natuurlijke ontkieming. Als je een kas hebt en aanvullende belichting, dan is het wel mogelijk hiermee te beginnen. Wanneer de planten eenmaal zijn ontsproten en goed zijn geworteld, zijn ze klaar voor buiten. Daar versterken ze als het weer wat warmer wordt en de dagen langer worden.

In deze maand maak je de potten klaar en doe je de laatste aanpassingen aan je biologische tuin. Het is ook de tijd voor het aanbrengen van mulch. Koop alvast zaden ter voorbereiding op het komende kweekseizoen. Zorg ervoor dat je de informatie van breeders goed doorleest, zodat je zaad koopt dat geschikt is voor jouw omstandigheden.

MAART

 • Lengte van de dag: 11:05–12:34 uur

 • Gemiddelde temperatuur: 5–16°C

Het is tijd om je zaden te laten ontkiemen. Het is nog steeds noodzakelijk om bij te lichten, zodat je zorgt voor meer dan 12 uur per dag licht. Als je moederplanten hebt, is het tijd om ze te gaan voorbereiden en te stekken. Tegen het einde van de maand zet je de stekjes buiten, zodat ze daar genieten van de langere dagen.

Als je van plan bent om meerdere autoflowering varianten te planten, zodat je de komende maanden verscheidende oogsten krijgt, begin dan nu met de eerste partij. Ze zijn dan klaar tussen half en eind mei.

APRIL

 • Lengte van de dag: 12:37–13:59 uur

 • Gemiddelde temperatuur: 8–19°C

Als er meer dan 12 uur per dag licht is, heb je geen kunstmatige verlichting meer nodig. De planten ontkiemen in hun potten en beginnen hun vegetatieve fase buitenshuis. Zodra het eerste stel bladeren verschijnt, zie je elke dag dat het plantje een beetje groeit. Zet de planten op een plaats waar ze elke dag maximaal zonlicht krijgen en de luchtcirculatie optimaal is. Daarmee ben je verzekerd van optimale groei en een sterke en gezonde plant. Besproei de planten wekelijks met een natuurlijke insectenverdelger, zoals neem olie, om ongedierte tegen te gaan. Autoflowers die je in deze maand plant, zijn midden tot eind juni klaar voor de oogst.

MEI

 • Lengte van de dag: 14:02–15:06 uur

 • Gemiddelde temperatuur: 13–23°C

De planten zijn in deze maand blij en genieten van de langere dagen en hogere temperaturen. Ze groeien nu sneller en de blaadjes worden groter. Ook het volume van de plant neemt toe. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond. Nu de planten groter worden, hebben ze dagelijks meer water nodig.

Als je autoflowering strains nu laat ontkiemen, mag je rekenen op een stabiele periode van 3 maanden met ideaal groeiweer. Ze bereiken daarbij hun optimale, genetische potentieel en zijn midden tot eind juli klaar. Autoflowers die in maart zijn geplant, zijn nu klaar voor de oogst.

JUNI

 • Lengte van de dag: 15:08–15:23 uur

 • Gemiddelde temperatuur: 14–28°C

Dit is de ideale maand. Het zonlicht heeft maximale kracht, de dagen zijn het langst en de temperatuur is ideaal voor cannabis. De vegetatie bevindt zich in de hoogste versnelling. Controleer nog vaker of de grond voldoende vochtig is. Het vocht verdwijnt snel door verdamping en transpiratie. Biologische tuinders en kwekers die de grond niet bewerken, zouden nu water moeten geven met compostthee en andere supplementen.

Controleer de temperatuur van de bodem regelmatig—met name in plastic potten—omdat de dagen langer en warmer worden. Gebruik schaduwdoek of een kartonnen koker om de buitenkant van de pot te beschermen. Zorg er ook voor dat er voldoende mulch aanwezig is. Als de substraten te warm zijn, veroorzaakt dat wortelrot, wortelziekten en een langzame groei. Planten vertonen daarbij stress-symptomen, zoals verwelking, langzame ontwikkeling en problemen met de voeding. Als de plant een slechte gezondheid heeft, is ze vatbaarder voor ongewenste plagen.

JULI

 • Lengte van de dag: 15:22–14:39 uur

 • Gemiddelde temperatuur: 17–31°C

Ook dit is een ideale maand. De dagen worden al iets korter, maar de temperatuur is nog steeds hoog. Vroeg bloeiende en feminized varianten laten nu hun stampers zien. Reguliere fotoperiode planten tonen in deze maand waarschijnlijk ook hun geslacht. Het is nu tijd om mannetjes te gaan opsporen en verwijderen. Het is ook mogelijk ze te isoleren als je wilt veredelen. Blijf de vochtigheid en temperatuur van de bodem controleren en neem maatregelen om plagen te voorkomen. Autoflowers die in mei zijn ontkiemd, zijn nu klaar voor de oogst of bevinden zich in de laatste fase.

AUGUSTUS

 • Lengte van de dag: 14:39–13:35 uur

 • Gemiddelde temperatuur: 17–31°C

Langer bloeiende autoflowers die je in mei hebt geplant, zijn nu klaar voor de oogst. Snellere cultivars krijgen een aanzienlijk volume. Het geslacht van reguliere fotoperiode planten is nu heel duidelijk zichtbaar. Op elke knoop vind je kleine clusters van toppen met veel stampers. Differentiatie treedt nu op bij langer bloeiende varianten. De knopen verspreiden zich, in plaats van dat ze symmetrisch ten opzichte van de steel groeien. De uiteinden van de takken richten zich op en daaraan vormt zich de belangrijkste top die geleidelijk opzwelt. In deze fase maken de planten zich klaar voor de bloei.

Als je in deze maand gaat planten, is er nog steeds voldoende tijd om redelijke autoflowers te kweken. Ze zijn dan wel kleiner dan die voor de zomer zijn geplant, maar niet teleurstellend.

SEPTEMBER

 • Lengte van de dag: 13:30–11:54 uur

 • Gemiddelde temperatuur: 14–26°C

Veel sneller bloeiende en feminized varianten zijn op de helft of aan het eind van deze maand klaar voor de oogst. De reguliere planten zijn nu bijna volledig in bloei. Ze verdubbelen of verdriedubbelen qua formaat zelfs in de komende twee maanden. De toppen hebben bijna hun volledige potentie bereikt, maar moeten nog voller worden. De aroma’s beginnen zich te ontwikkelen en trichomen vermenigvuldigen zich in hoog tempo op de kelken en suikerblaadjes. Winstgevende varianten hebben ondersteuning nodig van stokken om hun zware toppen te ondersteunen.

Aan het eind van deze maand is het bij grotere planten beter volgroeide toppen bovenaan de plant te oogsten. Daardoor dringt er meer licht door tot de lagere delen. Als je bij grotere planten kiest voor een oogst in meerdere fasen, krijg je een gelijkmatiger rijping en betere toppen.

Wanneer er aan het eind van de zomer regelmatig buien vallen, moet je op je hoede zijn voor ziekteverwekkers. Als de toppen voller worden, zijn ze vatbaarder voor ziekten, zoals Botrytis, indien ze te lang nat blijven.

OKTOBER

 • Lengte van de dag: 11:51–10:56 uur

 • Gemiddelde temperatuur: 11–21°C

Dit is de maand waarin het echt leuk wordt. De kelken beginnen uit te dijen en de stampers veranderen van kleur en sterven af. De trichomen zwellen op en gaan rijpen en de geuren zijn in deze fase op hun best. Als de temperatuur lager wordt, krijgen paarse en blauwe strains donkerdere kleuren. Uitgeputte bladeren van de lagergelegen delen van de plant worden geel, verwelken en vallen eraf.

De meeste varianten zijn halverwege of aan het eind van deze maand klaar voor de oogst. Bekijk de kleuren van de trichomen van dichtbij om te zien of het tijd is om te oogsten.

In deze maand haal je de laatste autoflower oogst van het jaar binnen. Tenzij je een kas hebt en kunstmatige verlichting, zou je nu geen autoflowers meer moeten planten.

NOVEMBER

 • Lengte van de dag: 10:23–9:17 uur

 • Gemiddelde temperatuur: 6–16°C

Langzaam rijpende landrassen of sativa’s, zoals Haze varianten, zijn deze maand klaar voor de oogst. Het wachten wordt rijkelijk beloond als je de gigantische struiken met een glimlach en een zeer tevreden gevoel ontmantelt.