Hoe (En Waarom) Wietplanten Regenereren?

Wietplanten Regenereren

Luke Sholl
Luke Sholl
Bijgewerkt op:

Het regenereren van wietplanten is vooral een techniek voor geavanceerde telers, maar er zijn genoeg voordelen en voorstanders. Lees verder en ontdek wat het is en hoe je het aanpakt!

Je hebt je wietplant liefdevol verzorgd vanaf dat ze een kleine spruit was totdat de toppen rijp waren voor de oogst. Voelt het niet goed om haar weg te gooien en te vervangen door een nieuwer, jonger exemplaar? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Je kunt je achteruitgaande dame namelijk nieuw leven inblazen. Daarvoor moet je echter wel weten hoe je wietplanten regenereert.

Wij leggen je precies uit hoe regeneratie werkt; wat de voor- en nadelen ervan zijn en welke verschillen er zijn tussen binnen en buiten regenereren. Ook gaan we in op de werkwijze bij autoflowers. Tot slot geven we je stapsgewijze instructies waarbij we de details van het proces met je doornemen. Ben je er klaar voor? Daar gaan we!

HOE WERKT HET REGENEREREN VAN WIET?

Hoe Werkt Het Regenereren Van Wiet?

Wiet is gevoelig voor licht. Als het aantal uren daglicht afneemt, zorgt dit ervoor dat de eenjarige plant meer bloeihormonen creëert. Wanneer deze hormonen een bepaald niveau bereiken, weet de plant dat haar leven bijna afgelopen is. Daarom gaat ze om te reproduceren de bloeifase in.

Gerelateerd artikel

Hoe Verkort Je De Bloeitijd Van Je Cannabisplanten?

Als je zorgt voor meer uren daglicht, kun je de plant dwingen om minder bloeihormonen te creëren. Daardoor zal de bloei uiteindelijk stoppen en zal de wietplant weer overgaan op de groeifase. Soms doen telers dat per ongeluk, maar wij richten ons nu op opzettelijke regeneratie, direct na een succesvolle oogst.

REDENEN OM JE WIETPLANTEN TE REGENEREREN

Redenen Om Je Wietplanten Te Regenereren

Je hebt niet per se een goede reden nodig om planten te regenereren. Het is simpelweg handig om dit te kunnen. Bovendien houdt niemand zoveel van uitdagingen als de telers van wiet. Ben je in staat meerdere keren toppen te oogsten van dezelfde plant? Dan maak je absoluut indruk op je rookvrienden. Toch zijn er ook zeker praktische redenen om wietplanten te regenereren. Het gaat er dus niet alleen maar om dat je een verhaal te vertellen hebt tijdens het roken van een joint.

1. RUIMTE BESPAREN DOOR GEEN MOEDERPLANTEN TE GEBRUIKEN

Als je je planten steeds kunt regenereren, heb je geen afzonderlijke kweekruimte en bijbehorend gereedschap nodig voor moederplanten. Ook is geen opkweekruimte voor stekken vereist. Daarmee bespaar je vierkante meters die je in plaats daarvan kunt inzetten voor bloeiende planten. Bovendien hoef je niet zoveel geld uit te geven, doordat je minder energie en spullen nodig hebt.

2. TIJD BESPAREN MET EEN KORTERE GROEIFASE

Planten die regeneratie goed oppakken, herstellen ook weer snel. Dergelijke wietplanten hebben al ontwikkelde wortels, stelen en primaire takken, dus een voorsprong in de vegetatieve fase. Bovendien hoef je niet te wachten tot ze geslachtsrijp zijn en te checken of het vrouwelijke planten zijn. In het beste geval kun je binnen acht weken na terugkeer naar de groeifase meerdere toppen oogsten van dezelfde plant.

3. GENEN BEHOUDEN

Je moederplant floreert helaas niet meer. Je kunt je favoriete wietzaden niet vinden. Aan het einde van de bloei kom je tot het besef dat je een bijzonder fenotype in handen hebt, maar dat je bent vergeten een stek te nemen toen je de kans had. Bij regeneratie hoeven geen uitzonderlijke genen verloren te laten gaan omdat je nu eenmaal pech hebt gehad. Fop de plant gewoon, zodat ze terug naar de groeifase gaat en je kunt weer aan de slag.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Weten Moet Over De Jacht Op Cannabis Fenotypes

VOOR- EN NADELEN VAN HET REGENEREREN VAN CANNABIS

Voor- En Nadelen Van Het Regenereren Van Cannabis

Net zoals alles in het leven, heeft het regenereren van wietplanten voor- en nadelen. Bekijk deze lijst, zodat je weet wat je jezelf op de hals haalt als je deze geavanceerde techniek gaat proberen.

VOORDELEN

  • Bespaart tijd en je bent sneller bij de volgende oogst.
  • Bij elke cyclus worden geregenereerde planten iets groter en wordt de opbrengst wat beter.
  • Je weet 100% zeker dat de plant vrouwelijk is.
  • Je hoeft geen moederplanten te verzorgen om stekken van te nemen of nieuwe zaden te verkrijgen.
  • Bespaart ruimte en energiekosten en je hebt minder apparatuur nodig.
  • Je kunt snel nieuwe "monster-cropped" klonen kweken. Dat zijn stekjes van een bloeiende plant.

NADELEN

  • Het is een geavanceerde methode waarbij je veel kweekervaring moet hebben.
  • Niet alle soorten wiet zijn geschikt voor regeneratie. Ze kunnen doodgaan, hermafroditisme ontwikkelen of niet goed presteren qua opbrengst, kracht of kwaliteit.
  • Als planten teveel stress ondervinden tijdens het regeneratieproces, dan kan het wel twee maanden duren voordat ze weer hersteld zijn. Wanneer dat gebeurt, bespaar je geen tijd meer, een van de genoemde voordelen.
  • Deze techniek is vooral geschikt voor kweek in aarde. Omdat stekken snel groeien in een hydrocultuur, adviseren we regeneratie alleen in het geval van genetisch behoud, mocht je hydroponisch kweken.

BINNEN VERSUS BUITEN VERSUS AUTOFLOWERS

Wietplanten Regenereren: Binnen Versus Buiten Versus Autoflowers

Er zijn een paar belangrijke verschillen bij het regenereren van binnen-, buiten- en autoflowering planten. Houd daarbij rekening met het karakter van de soort om deze techniek met succes te volbrengen.

BINNEN

Als je wietplanten die binnen staan, wilt regenereren, is dat vrij simpel. Je kunt de omgeving namelijk volledig sturen, waaronder de lampen. En dat is het belangrijkste. Dit is de beste omgeving voor het regenereren van cannabisplanten. Met name als je het voor de eerste keer doet.

Gerelateerd artikel

Top 7 Licht Factoren Voor Wietteelt

BUITEN

Wietplanten die buiten groeien, kun je ook regenereren onder de juiste omstandigheden. Daarvoor moet je wel in een regio wonen met een lang groeiseizoen. Of nog beter, in een tropisch gebied waar de temperatuur en het aantal uren daglicht niet veel variëren door het jaar heen. Net als het regenereren van binnenplanten, is licht hierbij het allerbelangrijkste.

Als je de middelen hebt, dan kun je je planten ook extra lumen geven door na zonsondergang kunstmatig licht te gebruiken. Zelfs als je buiten kweekt. Het is ook slim om de planten in potten te kweken. Zo kun je ze binnen zetten als het tijd is voor terugkeer naar de groeifase. De meeste buitenkwekers hebben echter onvoldoende lampen, dus dat maakt het wel lastig.

AUTOFLOWERS

Er is veel controverse over het regenereren van autoflowers. Volgens veel mensen is het onmogelijk en niet de moeite waard. Sommigen hebben het wel met succes gedaan, maar het verloopt heel anders dan met een fotoperiode plant.

Het regenereren van een autoflower lijkt meer op een combinatie van regeneratie en progressief oogsten. Als je deze methode wilt proberen, wacht dan totdat je een autoflower hebt met een hoofdcola die tekenen van rijpheid vertoont. Snijd de cola af, maar laat de onderste toppen van de plant nog wat verder rijpen. De autoflower maakt geen omslag naar de groeifase, maar je ziet wellicht wel dat er nieuwe toppen ontstaan. Daarmee oogst je mogelijk net een beetje meer.

Deze recent gevormde toppen hebben niet de krachtige groei en snelle rijping van de oorspronkelijke toppen. Ze zijn dus vaak ook minder krachtig en hebben een minder sterke smaak. Daardoor is het regenereren van autoflowers misschien een leuk experiment, maar ook niet meer dan dat.

HOE REGENEREER JE CANNABISPLANTEN?

Hoe Regenereer Je Cannabisplanten?

Volg dit stapsgewijze proces voor het regenereren van wietplanten zodat je meerdere keren kunt oogsten:

  1. Als je klaar bent voor de oogst, verwijder je het bovenste derde deel van de plant. Knip recht en horizontaal en niet schuin af.

  2. Bedek de snede met een stukje tape om de wond af te dekken, zodat deze is beschermd tegen ziektekiemen, vuil, lucht en licht. Daarmee voorkom je onnodige stress en ziekten.

  3. Verwijder alle toppen van het middelste derde deel van de plant. Laat alle gezonde waaierbladeren zitten.

  4. Van het onderste derde deel verwijder je alle grote toppen aan het einde van de stengels. Laat de kleinere toppen, gezonde bladeren en takken aan de plant zitten. Let op dat je niet teveel snoeit.

  5. Binnenkwekers moeten de lampen omschakelen naar 18/6 of 24/0.

  6. Geef direct voeding met lauwwarm pH-neutraal water. Voeg een lichte tot gemiddelde dosis voedingsstoffen toe die geschikt zijn voor de vroege groeifase. Dit betekent meer stikstof en veel minder kalium en fosfor. Houd er rekening mee dat de recent gesnoeide plant minder vocht nodig heeft dan toen ze nog volledig intact en in bloei was.

  7. Kijk of er nieuwe bladeren ontstaan. Het kan één tot drie weken duren voordat je nieuwe aanwas ziet.

  8. Ben je tevreden met het aantal nieuwe takken en plekken voor toppen? Schakel dan over op een lichtschema van 12/12 om de plant te forceren opnieuw te gaan bloeien.

Regeneratie is eerder een kunstvorm dan exacte wetenschap. En, zoals we al eerder aangaven, is het een geavanceerde techniek. Raak dus niet gefrustreerd als het niet meteen lukt.

TOT SLOT

Behoud Van Gewenste Cannabisgenetica

Het regenereren van wietplanten is een nuttige, maar geavanceerde techniek. Alle ervaren telers zouden dit op een gegeven moment moeten kunnen, voor het geval dit nodig is. Het grootste voordeel is het behoud van gewenste genen die anders verloren zouden gaan. Je kunt er echter ook tijd en geld mee besparen. Anderzijds is de moeite van regeneratie het niet altijd waard. Dat geldt zeker voor kwekers die buiten kweken of gebruikmaken van een hydrocultuur of autoflowers. Maar ook voor telers die het niet erg vinden om moederplanten en stekken te verzorgen.

Heb jij weleens een wietplant geregenereerd? Hoe krachtig waren de toppen en haalde je een goede opbrengst binnen? Laat het ons weten!

Je bezoekt onze Nederlandse website.