Waarom Hebben Cannabisplanten Voedingsstoffen Nodig?

Cannabisplanten hebben net als andere planten voedingsstoffen nodig om te overleven, en met name om goed te groeien. Het geven van voeding aan marihuana is echter een precisieklus. Zowel macro- als micronutriënten behoeftes verschillen van strain tot strain. Sterker nog, zelfs verschillende fenotypes van dezelfde strain kunnen ongelijke behoeftes aan voedingsstoffen hebben.

De beste manier om te voorkomen dat je te veel of te weinig meststoffen aan je cannabis geeft, is door vanaf het begin voedingsstoffen te geven. Dat betekent dat je op het juiste moment de juiste voedingsstoffen toedient. En als je verder leest ga je dat zeker doen.

Waarom Hebben Cannabisplanten Voedingsstoffen Nodig?

WAT ZIJN CANNABIS-VOEDINGSSTOFFEN?

Van nature horen voedingsstoffen bij de vijf belangrijkste milieufactoren bij het kweken van cannabis. Van al deze vijf factoren behoort het geven van voedingsstoffen voor 100% tot de taken van de kweker. Marihuana geeft je subtiele aanwijzingen, gevolgd door niet zo subtiel wegkwijnen voordat ze het loodje legt. De meeste kweekoperaties mislukken eerder nog omdat de kweker fouten maakt, dan schadelijke beestjes en ziekteverwekkers. Doorgaans zijn onjuiste dosis voedingsstoffen de oorzaak van het sterven van de planten.

Zoals eerder al opgemerkt hebben cannabisplanten in principe gedurende hun hele levenscyclus behoefte aan bepaalde verhoudingen van macro- en micronutriënten. De 3 kern-macronutriënten voor marihuana zijn stikstof, fosfor en kalium. Dit drietal is de N-P-K verhouding zoals vermeld op de flessen met basisvoedingsstoffen voor cannabis.

Cannabis heeft doorgaans slechts behoefte aan spoordelen micronutriënten. Ze zijn dan misschien niet in grote hoeveelheden nodig, maar vergis je niet, ze zijn toch essentieel. De meeste hoog kwalitatieve basisvoedingsstoffen voldoen aan de minimale hoeveelheden waar de cannabisplant behoefte aan heeft. Ontiegelijk kleine hoeveelheden elementen zoals boor, zwavel, zink en nog enkele anderen, die je je vast nog wel vaag herinnert van de scheikundeles, zitten standaard in de hedendaagse voeding.

Gerelateerd artikel

NPK: Wat Is De Beste Verhouding Voor Cannabiskweek?

Calcium en Magnesium zijn de twee elementen die iedere kweker in de gaten moet houden. Kwekers die in aarde kweken zijn redelijk veilig voor deze bedreiging. Maar kwekers die hydroponic of op kokos kweken moeten opletten en voorzorgsmaatregelen nemen. Het is verstandiger om in een flesje Cal/Mag te investeren dan je zorgen te moeten maken en bekijken of je tekenen van toenemende tekorten ziet. Als kweker kun je beter voorkomen dan genezen.

Cannabis heeft ook behoefte aan supplementen zoals nuttige schimmels, enzymen, en silicium om tot volledige ontwikkeling te komen. Technisch gezien zijn dit geen voedingsstoffen voor de cannabis, in plaats daarvan vergemakkelijken ze de opname van voedingsstoffen. Niet iedere cannabiskweker zweert bij het toedienen van supplementen maar wij adviseren je dat wel te doen.

WANNEER CANNABIS-VOEDINGSSTOFFEN TE GEBRUIKEN

Zaailingen

ZAAILINGEN

Cannabis-zaailingen hebben weinig wensen. Rooting-cubes, jiffy coco pellets, steenwol of een lichte aardemix zijn de beste mediums om mee te beginnen. Zuinig bemestte zaailing-potgrond en rooting-cubes bevatten doorgaans voldoende voedingsstoffen voor het hele zaailing-stadium. De kweker hoeft slechts de babyplantjes te bewateren.

Inerte mediums voor kokos- en hydro-zaailingen houden in dat de kweker microdosis vegetatieve voedingsstoffen of specifieke zaailing start-meststoffen vanaf het begin moet toedienen. Zodra de zaden kiemen zijn 10-25% kracht-voedingsstoffen vereist.

Supplementen zoals mycorrhizae en enzymen die de wortelvorming bevorderen zijn het meest effectief als ze vroeg toegediend worden. Geef je zaailingen een vliegende start door je te focussen op de ontwikkeling van het wortelstelsel.

 

De Groeiperiode

DE GROEIPERIODE

Basisvoedingsstoffen met veel N en weinig P en K zijn precies wat cannabis in het vroege stadium van de levenscyclus nodig heeft. De meeste merken meststoffen hebben een één, twee of drie delen verhouding. Over het algemeen geldt dat de kweker zo dicht mogelijk bij de N-P-K verhouding 2:1:1 dient te zitten.

Er zijn echter strains die liever een licht aangepaste verhouding prefereren. Kijk goed wat er gebeurt ná het voeden, als je voor de eerste keer een bepaalde strain kweekt. Verhoog stapsgewijs de dosis basisvoedingsstoffen voor de groeiperiode terwijl de planten zich ontwikkelen.

 

De Bloeiperiode

DE BLOEIPERIODE

Wanneer cannabis overgaat van de groei- naar de bloeiperiode verandert de behoefte aan voedingsstoffen, Gedurende de bloeiperiode heeft wiet geen behoefte meer aan N, en dient de N-P-K verhouding wederom door de kweker aangepast te worden.

1-2-2 is beter geschikt omdat de plant meer behoefte heeft aan grotere hoeveelheden zodat ze zich kan concentreren op het produceren van toppen. Wederom, sommige strains hebben graag een nadere aanpassing van N-P-K waardoor ze het beter doen.

Te veel N vertraagt de bloei en heeft de neiging om de toppen een groene smaak te geven. De hoeveelheid N dient stapsgewijs gestopt te worden terwijl de hoeveelheid P en K rustig opgevoerd wordt. Cal/Mag-tekorten kunnen in dit stadium optreden bij kokos of hydroponic-kweek als er geen basisvoedingsstoffen worden gegeven.

 

Spoelen

SPOELEN

De laatste twee weken, of tenminste de laatste week van de bloeiperiode dienen gebruikt te worden om je cannabis goed te spoelen. Ongeacht het kweekmedium hebben voedingsstoffen de neiging zich na verloop van tijd op te bouwen, en om de smakelijkste toppen te krijgen moet de kweker gaan spoelen.

Een lichte spoeloplossing of zuiver water zijn goed geschikt voor het spoelen van de planten. Niets is zo teleurstellend als mooie dikke toppen vol met kristallen die naar voedingsstoffen smaken.

DE BESTE CANNABIS-VOEDINGSSTOFFEN PER SUBSTRAAT

Kokos En Voedingsstoffen

AARDE EN VOEDINGSSTOFFEN

Biologische cannabis-voedingsstoffen zijn de beste keus voor de aardekweker. Er gaat absoluut niets boven de biologische wiet die in aarde is gekweekt. Koop kwaliteitspotgrond van de Grow Shop of als je genoeg ervaring hebt, meng je het zelf.

Aarde moet waterdoorlatend en luchtig zijn. Sommige kwekers voegen een beetje kokos toe om dit te bereiken. Biologische stroop melasse is kalk die vol zit met micronutriënten en is uitstekend geschikt voor het voeden van de micro-organismen in de aarde. Vergeet niet dat aarde een opslag is voor het wortelstelsel en niet zo kwetsbaar is als hydroponics.

Chemische voedingsstoffen doen het ook goed. Zorg wel voor de juiste verhoudingen. De smaak kan beïnvloed worden maar sommige niet-organische bloei-boosters kunnen voor een veel grotere opbrengst zorgen. Het is aan de kweker om de juiste balans te vinden.

KOKOS EN VOEDINGSSTOFFEN

Cannabis kweken op kokos zit tussen aarde en hydrocultuur in. Vroeger was de vuistregel dat je kokos als aarde beschouwde en de planten met chemische hydrocultuur-voedingsstoffen voedde.

Gelukkig hebben de meeste fabrikanten van voedingsstoffen de laatste tijd een complete serie meststoffen en supplementen speciaal voor kokos op de markt gebracht. Sommige zijn helemaal biologisch.

Nu ben je dus in staat om de perfecte voedingsstoffenmix voor kokos toe te dienen. Ga niet met voedingsstoffen aan de slag die niet voor dit medium geschikt zijn.

Gerelateerd artikel

Tekorten Aan Macro- En Micronutriënten Uitgelegd

HYDROPONIC EN VOEDINGSSTOFFEN

Hydroponic cannabiskweek, al dan niet met geautomatiseerde systemen doen het het best met chemische meststoffen. Biologische middelen toedienen is vragen om moeilijkheden. Erger nog, de consistentie van de meeste biologische cannabis-voedingsstoffen leidt vaak tot verstopping van de bewateringssystemen van de hydrocultuur. Gebruik altijd een aangepaste lijn van voedingsstoffen afgestemd op je kweekmedium.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.