Hoe Ontkiem Je Cannabiszaden?

Het moment dat het zaadje weet dat het open moet gaan, is wanneer het vochtig wordt. Het gebruik van schoon water voor die allereerste momenten is van cruciaal belang, omdat de zaailing erg kwetsbaar en gevoelig is.

Hoe Ontkiem Ik Cannabis Zaden?

Cannabiszaden zijn op diverse manieren te ontkiemen. Een aantal van deze methoden is echter wat riskant. In deze gids bespreken we onze favoriete manier om zaden te ontkiemen. Vervolgens gaan we in op een aantal minder betrouwbare methoden. We onthullen ook hoe je net ontkiemde zaden verpot.

Onze Aanbeveling: Ontkiem Cannabiszaden Direct In Het Groeimedium

Ontkiem Cannabiszaden Direct In Het Groeimedium

Om de een of andere reden maken cannabiskwekers het ontkiemen van zaden soms onnodig ingewikkeld. Daar kleven bovendien ook risico's aan. Wellicht heb je al gehoord van het ontkiemen van zaden in een natte keukenrol. Of dat je ze kunt weken in een glas water. Op deze methoden gaan we later dieper in. Wij geloven echter dat er een gemakkelijkere en betere manier bestaat om je zaden te ontkiemen; plant ze gewoon direct in je groeimedium.

Plaats het zaadje simpelweg ongeveer 0,5cm diep in de bodem en bedek het zaadje lichtjes. Let op je omgeving en hou die warm en vochtig - 20C is de ideale temperatuur. Hou de bodem vochtig, maar niet verzadigd – een doordrenkte bodem doet meer kwaad dan goed. Je kunt een lamp boven de zaden plaatsen om de juiste ontkiemingstemperatuur te bieden. Je kostbare cannabiszaden zullen binnen een paar dagen vrolijk ontspruiten!

Let op: je zaden hebben geen voedingsstoffen nodig, in elk geval niet tijdens de eerste twee weken van de groei. Nieuwe growers maken vaak de fout om te denken dat ze helpen door in dit vroege groeistadium voedingsstoffen toe te voegen. NIET DOEN! Het zaadje bevat alles wat het nodig heeft om een paar weken te groeien. Als je extra voeding toevoegt, loop je het risico dat de zaailing al opgebrand is voordat het maar de kans heeft gehad om te groeien. Door je zaailingen gewoon water te voeden, weet je zeker dat ze sterke wortels zullen groeien. Als je echt wil, dan kan je een wortelstimulator gebruiken, maar dat is absoluut niet noodzakelijk.

Wij hebben niet alleen ontdekt dat het direct ontkiemen in het medium de gemakkelijkste en betrouwbaarste manier is; het is ook de veiligste methode. Bij andere technieken moet je de net ontkiemde zaadjes naar een potje verplaatsen. Je loopt dan het risico de gevoelige penwortel te beschadigen. Bij andere methoden ligt ook zaadrot op de loer. Daarnaast hebben wij vrijwel geen voordelen ervaren bij deze methodes in vergelijking met het direct ontkiemen in het groeimedium.

Gebruik Kweeksets En Gun Je Zaden Een Voorsprong

Om het ontkiemen nog meer te vergemakkelijken, raden we aan een kweekset te gebruiken. Denk aan de Smart Start van Zamnesia of de Plagron Seedbox. Deze kits bevatten alles wat je nodig hebt om je zaden de best mogelijke start te bieden.

De Smart Start van Zamnesia bevat 20 kleine potjes. Deze zijn al gevuld met compost. Daarnaast is een speciale Stimulator Mix inbegrepen. Deze activeert het microbiële leven in de bodem, wat de kiemkracht verbetert. Maak simpelweg de Smart Start-potten vochtig met water waar je de Stimulator Mix in oplost. Plaats in elk potje een zaadje en bedek ze met aarde. Zet de tray in een ruimte op kamertemperatuur en zorg dat de aarde vochtig blijft (maar geef niet teveel water). Je zaden ontkiemen binnen een aantal dagen. Het is verstandig de Smart Start-kit te combineren met een propagator om de ideale omgeving te creëren voor je ontluikende zaailingen.

Zamnesia Smart StartBekijk PRODUCT

De Plagron Seedbox Starter Kit bestaat uit een kweekbakje met 12 kiempluggen en een goed passend, transparant deksel. Het is eigenlijk een miniatuur-kasje en dit is natuurlijk de ideale omgeving voor je zaden! De Plagron Seedbox bevat ook een flesje Plagron Seedbooster. Zo geef je je cannabisplanten in wording een geweldige voorsprong. Maak de kiempluggen nat met water en de Seedbooster. Wacht vervolgens 5 minuten tot het vocht opgenomen is. Plant je zaden in de gaatjes en doe het deksel op het kweekbakje. Zet je kweekset in een ruimte met een temperatuur van 20–24°C en je zaadjes ontkiemen binnen 1-5 dagen.

Plagron Seedbox

Bekijk Product

Andere, Minder Betrouwbare Methoden

Je cannabiszaden zijn, naast het direct ontkiemen in het groeimedium, ook op andere manieren te kiemen.

Keukenrol

Cannabis Zaden Ontkiemen: Keukenrol

De eerste methode op onze lijst met minder betrouwbare methoden is de populaire "keukenrolmethode". Je stopt hierbij je zaden tussen velletjes vochtige keukenrol. Vervolgens bedek je het geheel met twee borden (of iets vergelijkbaars, zoals een lunchtrommel). Zo voorkom je ongewenste blootstelling aan licht. Het geheel zet je daarbij op een warme, donkere plek. Controleer je zaden regelmatig. Als de keukenrol is uitgedroogd, maak je deze weer vochtig. Je zaden zouden binnen een aantal dagen moeten ontkiemen.

Waarom we deze methode niet aanbevelen: Je komt overmatig in contact met je ontkiemde zaden. Je moet ze namelijk van de keukenrol naar hun eerste potje verplaatsen. Dit is allesbehalve optimaal voor de gevoelige penwortels. Problemen liggen al snel op de loer (zoals wortels die vastkleven aan de keukenrol), waardoor je zaden beschadigen. Daarnaast is het papier soms te vochtig, waardoor je zaadjes verstikken of verrotten.

Glas Water

Cannabis Zaden Ontkiemen: Glas Water

Een andere populaire methode is je zaden in een glas water doen. Dit lijkt makkelijk: je geeft ze gewoon zwemles en wacht tot de penwortels verschijnen.

Net als de keukenrolmethode, is het grootste probleem met deze aanpak dat het gewoon onnodig is. Je stelt je zaden bloot aan een plons water en vervolgens moet je ze verplaatsen. Daarbij loop je wederom het risico op verstikking of beschadiging van je zaadjes. Toch gebruiken kwekers deze methode soms om te zien of hun zaden levensvatbaar zijn. Als je echter zeker weet dat je zaadjes van hoge kwaliteit zijn en je ze hebt gekocht bij een betrouwbare zadenbank, dan zijn deze kunstgrepen niet nodig.

Steenwol

Cannabis Zaden Ontkiemen: Steenwol

Ontkiemen in steenwol is in principe een goede manier om je zaden op te starten. Het is echter wel arbeidsintensiever. Je plant je zaden hierbij in steenwolblokjes, zet de vochtige blokjes in een kweekbakje of propagator en wacht tot ze ontkiemen.

In tegenstelling tot andere methoden, beschermt de steenwol de jonge zaailingen, zodat je ze veilig in grotere potten kunt zetten. Dit is prettig. Je moet steenwol echter wel weken in water met een lage pH voordat je de zaden erin kunt planten. Daarnaast droogt steenwol snel uit. Deze methode is naar onze mening dan ook alleen zinvol voor ervaren kwekers.

Veenmos (Veenpellets)

Cannabis Zaden Ontkiemen: Veenmos (Veenpellets)

Ontkiemen in veenmospellets (Jiffy Pots) is best een fatsoenlijke methode om je zaden op te starten. Deze pellets zien eruit als een grote pil. Je maakt ze nat en ze nemen in omvang toe. Een oplosbaar netje houdt de boel bijeen. Maak bovenin een gaatje en plant je zaadje erin.

Direct ontkiemen in het groeimedium heeft nog steeds onze voorkeur. Veenmospellets zijn echter een goede tweede.

Wat we niet zo prettig vinden aan de pellets: Het netje lost niet altijd op als je ze verpot. Als dit gebeurt, zijn de wortels van je planten niet in staat zich uit te breiden. Daarom raden we aan het netje te verwijderen bij het verpotten. Weet echter wel dat je dan de gevoelige wortels van je zaailingen mogelijk beschadigt.

Koffiefilter

Cannabis Zaden Ontkiemen: Koffiefilter

Ontkiemen met koffiefilters verschilt eigenlijk niet zoveel van de keukenrolmethode. Je plaatst hierbij je zaden tussen twee of meer koffiefilters. De filters maak je nat en doe je in een afgesloten zakje of bakje.

Dit is, net als de keukenrolmethode, een onnodig gecompliceerde manier om je zaden te ontkiemen. Je loopt het risico op verrotting of beschadiging van je zaadjes als je ze hanteert met een pincet. Het is gewoon de moeite niet.

Ontkiemde Cannabiszaden Verpotten

Ontkiemde Cannabiszaden Verpotten

Ook als je onze aanbeveling volgt (direct in het medium), moet je uiteindelijk je zaailingen verpotten. Je stimuleert hiermee een gezonde ontwikkeling van de planten. Ook gaat het bewateren en bemesten hierdoor gemakkelijker en verbeter je de eindopbrengst. Is je zaailing te fragiel om te verpotten of te ver uitgeschoten? Dan is het mogelijk het plantje dieper te planten om haar te laten stabiliseren in de nieuwe pot.

Wil je meer weten over het verpotten van je zaailingen? Lees dan ons blog Wanneer En Hoe Verplant Je Cannabisplanten Voor Een Grotere Opbrengst?

Je weet nu hoe je moet ontkiemen. Tijd om je te richten op de zaailingfase en de tijd daarna!