Probleemoplossingen Voor Ontkieming Van Cannabis

Deze gids met probleemoplossingen bij het ontkiemen markeert enkele van de meest voorkomende problemen en vergissingen die bij het ontkiemen gemaakt worden. Als je eenmaal de oorzaak weet waarom het ontkiemen van je zaden mislukt is, kan deze gids je helpen te voorkomen dat het weer gebeurt.

Probleemoplossingen Voor Ontkieming

Denk niet dat het teleurstellende ontkiemen altijd jouw "schuld' is. Er kunnen veel factoren zijn die een moeilijke of mislukte ontkieming kunnen veroorzaken. Misschien was de aarde die je pas gekocht hebt wel besmet met schimmels, of het tuincentrum heeft je de verkeerde aarde aanbevolen. Dit kunnen oorzaken zijn zodat een slechte ontkieming bijna onvermijdelijk is. Soms wordt een slechte ontkieming zelfs door een kapotte of foutief gekalibreerde EC-meter veroorzaakt.

In enkele zeer bijzondere gevallen, waarbij je alles volgens het boekje doet, maar het zaad blijkt een tweeling te bevatten, dat zijn twee kiemen in een enkel zaadje. Het kan zelfs voorkomen dat je zaailingen een drieling blijkt te zijn, waarbij er drie sets blaadjes zijn in plaats van twee. Deze voorvallen gebeuren echter zo zeldzaam dat we er in deze gids met probleemoplossingen niet verder op in gaan.

MOET JE CANNABIS ZAAD VOOR-KIEMEN?

MOET JE CANNABIS ZAAD VOOR-KIEMEN?

Veel cannabis kwekers kiemen hun wietzaden nog steeds voor in een glas water of met de "natte keukenrol methode". In het eerste geval laat men de zaden enkele dagen in water voorweken en in het tweede laat men de zaden tussen twee natte papieren zakdoekjes ontkiemen.

Gerelateerd artikel

Hoe Ontkiem Je Wietzaden?

De nadelen van deze voorkiem methodes is dat ze zeer foutgevoeling zijn. De mogelijke problemen van deze methodes zijn bijvoorbeeld schimmelgroei of de beschadiging van het zeer gevoelige worteltje wanneer het zaadje naar het nieuwe medium verplaatst wordt, wegen over het algemeen zwaarder dan de veronderstelde voordelen. Het voorweken van zaad van goede kwaliteit is normaal gesproken helemaal niet nodig, of het nu in het water is of met de tussen de papieren zakdoekjes, vandaar dat wij beide methodes afraden. Laat je zaden ontkiemen in hun uiteindelijke pot, waardoor je minder risico loopt, en de kans op ontkieming groter wordt.

PROBLEEM: WIETZAADJE ONTKIEMT NIET OF OPKOMENDE ZAAILING STERFT

PROBLEEM: ZAADJE ONTKIEMT NIET OF OPKOMENDE ZAAILING STERFT

Wanneer je zaden niet willen ontkiemen zou je ze allereerst eens moeten bekijken om de oorzaak te achterhalen. Zaden die niet willen ontkiemen kunnen van kleur veranderd zijn, in de meeste gevallen zijn ze zichtbaar donkerder geworden. Er kan zich ook een wit laagje op het afgeronde eind van het zaadje gevormd hebben. Als je het zaadje openbreekt kun je soms constateren dat de kiem zacht is geworden.

Een andere mogelijkheid is dat de zaden goed van start zijn gegaan, de zaden zijn opengebarsten, het worteltje is tevoorschijn gekomen, maar de groei is gestopt.

Een veel voorkomende oorzaak van mislukte ontkieming is dat het substraat op een bepaald moment te droog is geworden. Dit kun je controleren door het zaad open te breken. Een indicatie dat het zaad meer water nodig had is dat het zaad er gezond, wit en stevig uitziet. Wanneer je hebt geprobeerd het zaad buiten te ontkiemen zou je er ook rekening mee moeten houden dat eventuele vorst de ontkieming mogelijk heeft beëindigd.

OORZAAK: SCHIMMELINFECTIE

Als je een witte, pluizig uitziende substantie aan één kant van het zaadje ziet, dat er donker uitziet, is het zeer waarschijnlijk schimmel, een van de meest voorkomende oorzaken van het mislukken van het ontkiemen. Schimmel kan vóórkomen in natte en koude omstandigheden, en in een omgeving zonder zuurstof.

Bij een schimmelinfectie kunnen er vele oorzaken zijn, zoals de slechte kwaliteit van de aarde, onjuiste pH-waarde, overbewatering, te hoge luchtvochtigheid, slechte luchtcirculatie of te lage temperaturen.

Wanneer je een zaadje opent dat door schimmel is aangetast, zul je zien dat het zaadje verrot is, en veranderd in een snottige gele substantie.

KWEEKTIP: Stimuleer de luchtcirculatie als je een kleine kas gebruikt. Als je wat rondsnuffelt in tuincentra, zal regelmatig een mini-kas tegenkomen, waarmee een succesvolle ontkieming wordt gegarandeerd. Ook Zamnesia raadt het gebruik aan, omdat je hiermee de beste kans hebt op een hoog kiempercentage. Een product als de Propagator Pro past in deze categorie. Een compleet afgesloten mini-kas is echter alleen logisch als je klonen en stekjes wilt laten wortelen. Zaden en jonge kiemplantjes hebben namelijk een goede luchtcirculatie nodig en een goed belucht groeimedium. Uitsluitend de aarde of ander groeimedium moet vochtig gehouden worden. De ideale luchtvochtigheid van de omgeving varieert van 50%-80%. Wil je de tray met zaden afdekken, om wat voor reden dan ook, zorg er dan voor dat je het deksel tenminste half open laat om de luchtcirculatie en luchtvochtigheid op peil te houden.

Smart Start

Bekijk Product

OORZAAK: TE HOGE TEMPERATUREN

In de gevallen dat het zaad normaal is begonnen en een worteltje heeft ontwikkeld, maar vervolgens gestopt is met groeien, kan dat ook door schimmel veroorzaakt zijn. Maar het is ook mogelijk dat het zaad door de te hoge temperatuur om het leven is gebracht, bijvoorbeeld als je gebruik hebt gemaakt van een warmtematje dat te hoog was ingesteld.

OORZAAK: TE HOGE EC-WAARDE

Een andere oorzaak waarom een opkomende zaailing voortijdig om het leven gebracht kan zijn is dat de EC-waarde te hoog was. Als je de EC-waarde ervan verdenkt moet je de EC-waarde van het substraat controleren, maar ook je EC-meter, en die eventueel kalibreren.

OORZAAK: DE KWALITEIT VAN HET WATER

Kraanwater bevat vaak grote hoeveelheden chloor, fluoride en zouten, en dat kan ook een oorzaak zijn voor het mislukken van het ontkiemen. De mineralen en zouten kunnen ook de groei van de gevoelige zaailing belemmeren. Wanneer je gedwongen bent om kraanwater te gebruiken vul dan een emmer met heet water en laat die vervolgens een paar dagen buiten staan, zodat het chloor kan verdampen. Het zou veel beter zijn als je flessenwater gebruikt bij het ontkiemen.

Hoe dan ook, de juiste pH-waarde van het water is uitermate belangrijk. Wanneer je in aarde ontkiemt dien je het water naar een pH-waarde van 6.5 aan te passen, en als je steenwol gebruikt nog lager, naar een pH-waarde van 5.6 toto 5.8.

Gerelateerd artikel

De Beste pH- En EC-Waarden

KWEEKTIP: Bij het bewateren van het substraat maak je het beste gebruik van water met de juiste pH-waarde. Geef geen voedingstoffen of iets dergelijks. Zaden of zaailingen hebben dat niet nodig, en zuiver water is het beste voor de wortelgroei.

KWEEKTIP: Vermijd jiffys en peat pellets. In tegenstelling tot wat de advertenties beweren zijn jiffys en peat pellets niet erg geschikt voor ontkieming. In de meeste gevallen hebben ze een alkalische pH-waarde die de ontkieming eerder remt dan bevordert. Mocht je met een bepaald product slechte resultaten hebben behaald doe je er verstandig aan de volgende keer een andere ontkiem-methode toe te passen.

PROBLEEM: ZAAILINGEN GROEIEN LANGZAAM EN STREKKEN

PROBLEEM: ZAAILINGEN GROEIEN LANGZAAM EN STREKKEN

Als je zaailingen er sprietig en zwak uitzien wordt dit meestal door te weinig licht veroorzaakt. Te weinig licht veroorzaakt het strekken van de jonge plantjes. Zorg ervoor dat ze meer licht krijgen. Je kan het licht aanpassen zodat het dichter bij het jonge plantje te hangen. Mocht dit om welke reden dan ook niet mogelijk zijn plaats de zaailing dan iets hoger door gebruik te maken van een andere pot, zodat het dichter bij de lichtbron komt.

KWEEKTIP: Als je zaailing al gestrekt is, en te lang geworden wegens te weinig licht, ondersteun het dan met een dun stokje, zodat het weer op kracht kan komen nadat het dichter bij het licht is geplaatst.

PROBLEEM: "DAMPING OFF" ZAAILINGEN VALLEN OM EN GAAN DOOD

Dit is een ander probleem dat door een schimmelinfectie veroorzaakt wordt. In dit geval kan de schimmelinfectie veroorzaakt zijn door besmette aarde, te hoge luchtvochtigheid of een doorweekt substraat. De schimmel is doorgedrongen en heeft het steeltje van de zaailing beschadigd en daardoor is het verwelkt en uiteindelijk bezweken.

KWEEKTIP: Het is erg belangrijk om op de juiste manier water te geven om "damping off" van de zaailingen te voorkomen. Anderzijds zijn de zaailingen niet in staat om veel water op te nemen omdat ze pas kleine worteltjes en weinig blaadjes hebben wat betekent dat ze snel kunnen verdrogen. Te veel water kan er echter voor zorgen dat ze verzuipen en er schimmelvorming ontstaat. Zorg dat het substraat of groeimedium altijd vochtig is zodat de zaailingen kunnen groeien, maar geef nooit teveel water.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.