Blog
Damianalikeur
2 min

Damianalikeur - Het Geheime Ingrediënt Voor De Perfecte Margarita

2 min

Damiana is een plant die vaak gebruikt wordt als ontspanningsmiddel en afrodisiacum. Wat veel mensen niet weten is dat het ook gebruikt kan worden om een onwijs lekkere margarita te maken.

De zoete bloemensmaak van Damiana maakt het een ideale toevoeging aan drankjes en het perfecte ‘geheime ingrediënt’ in je margarita. De ‘echte’ margarita werd in feite oorspronkelijk bereid met een ruime hoeveelheid Damiana – daar komt ook de pit van dit legendarische drankje vandaan.

Damianalikeur werd voor het eerst gemaakt door de Guaycura Indianen van Baja California, Mexico – een gebied waar Damiana van nature gedijt. Het werd voor het eerst gebruikt bij religieuze ceremoniën, maar later werd het uitgebannen vanwege zijn lustopwekkende effecten. Het wordt in Mexico als zo een krachtig afrodisiacum gezien, dat in sommige delen van het land nieuwe bruiden een fles Damianalikeur als huwelijksgeschenk krijgen – om de vruchtbaarheid aan te wakkeren.

De Damianalikeuren die je in de winkel kunt kopen, kunnen van merk tot merk verschillen wat betreft zoetheid en smaak. Zeker als je Damiana hebt, is het altijd beter om je eigen Damianalikeur te bereiden; het is makkelijk en je doet het met weinig moeite.

Hoe maak je een Damianalikeur

Je hebt het volgende nodig:

 • 30 gram Damiana
 • ½ eetlepel vanillestokjes
 • 2 eetlepels engelwortel
 • 2 eetlepels Saw Palmetto bessen
 • 750 ml tequila
 • 750 ml water
 • 1 kopje honing

Het bereidingsproces:

1. Vermaal de kruiden en voeg ze aan je 750 ml tequila toe.

2. Laat ze ten minste 1 week op een koele en donkere plek weken.

3. Filter na 1 week met behulp van een vergiet of, bij voorkeur, een papieren koffiefilter de ingrediënten eruit.

4. Laat het mengsel nogmaals op een koele en donkere plek gedurende 1 week in 750 ml water weken.

5. Filter de waterinfusie op dezelfde manier als je met de tequila deed.

6. Verwarm de waterinfusie in een pan tot ongeveer 80 graden.

7. Los een kopje honing in het warme water op.

8. Laat het mengsel afkoelen en roer het daarna door de tequila.

9. Doe het in een fles en laat het een maand staan.

Daar heb je het, je eigen Damianalikeur is klaar voor gebruik – perfect voor margarita’s! Natuurlijk is het mogelijk om je eigen ingrediënten toe te voegen, gebruik wodka of andere sterke dranken, wees niet bang om te experimenteren!

Een perfecte Damiana margarita maken

Met Damianalikeur als basis voor je margaritamix kun je je drankje nóg lekkerder maken. Het is een goed bewaard geheim dat je niet op veel plekken zult tegenkomen. Je komt het in feite op de hele wereld maar op één plek tegen (en daar is het extreem populair) en dat is Cabo San Lucas in Mexico. Als je daar wel eens een beroemde margarita hebt gehad, is je de onderscheidende zoete en bloemige smaak die het drankje zo uniek maakt wel opgevallen. Welnu, dat komt van Damiana!

Om de perfecte Damiana margerita te maken, doe je de volgende ingrediënten in een mixer:

 • 50 ml Damianalikeur op tequilabasis
 • 50 ml Cointreau
 • 28 ml vers limoensap
 • 2 scheuten sinaasappelbitter

Schud het goed door elkaar en zeef het dan twee keer boven een gekoeld (bij voorkeur bevroren) cocktailglas met zout op de rand. Dat is alles! Je hebt nu de perfecte margarita die met zijn heerlijke smaak je vrienden en familie zal verbazen. Zorg dat je klaar staat om meer te maken! Hij is perfect voor feestjes en om buiten te chillen op zonnige en ontspannende dagen bij het zwembad. Maar onthoud wel, Damiana kan wat extra hitte toevoegen. ingrediënt

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken