Hoe kweek je wiet

Hoe Kweek Je Wiet?

Wiet kweken is niet heel moeilijk, maar je bent ook niet zomaar een expert. Als je net met telen begint, dan heb je waarschijnlijk allerlei vragen. Maar ook wanneer je al even onderweg bent en je vaardigheden wilt perfectioneren, is het handig om je te verdiepen in geavanceerde kweekmethodes.

Onze Cannabis Grow Guide is bedoeld als een handig naslagwerk voor zowel beginnende als ervaren kwekers. Als beginner leer je hier hoe je een kweek op de beste manier begint. Ervaren kwekers kunnen in onze gids echter tips en adviezen vinden om alles uit hun teelt te halen. We behandelen van alles, van basisinformatie over marihuana tot stapsgewijze tips voor binnen en buiten kweken. Ook bespreken we hoe je wietplanten het beste kunt verzorgen, welke geavanceerde technieken je kunt gebruiken en nog veel meer.

Waarom zou je zelf wiet gaan kweken?

Waarom zou je zelf wiet gaan kweken?

Wiet is niet meer zo controversieel als het ooit is geweest. De wetgeving is inmiddels soepeler en cannabis wordt steeds breder geaccepteerd in de maatschappij. Je kunt daarbij tegenwoordig op meerdere plekken ter wereld, maar ook online, zadenbanken en kweekshops vinden. Hobbykwekers hebben hiermee eenvoudig toegang tot een ruim assortiment wietzaden. Bovendien is al het benodigde gereedschap om planten te laten uitgroeien tot sterke exemplaren met veel toppen wijdverbreid verkrijgbaar.

Kortom, wat je nodig hebt, is tegenwoordig veel makkelijker verkrijgbaar en de wetgeving is milder geworden. Maar er zijn nog genoeg andere redenen om je eigen wietplantjes te kweken.

Je bespaart geld

Je kunt veel geld besparen op wiet als je het zelf kweekt! Ja, je hebt er meer werk van dan als je het op straat koopt bij een handelaar. En ja, je maakt extra kosten als je voor het eerst gaat kweken. Je bent die eerste kosten echter al gauw vergeten na het binnenhalen van je eigen voorraad toppen. Of je nu een typische 'recreatieve' roker bent of een holistische gebruiker, je hebt maar een paar kleine planten nodig voor een aanzienlijke voorraad. En daar kun je maanden mee vooruit.

Je weet precies wat je krijgt

Thuis kun je wiet kweken met de smaken en effecten die jij het prettigst vindt. Dat is wel anders als je wiet op straat koopt. Zelfs bij een coffeeshop weet je niet altijd wat er bij het kweken van bepaalde zaden is gebruikt (chemicaliën, pesticiden, etc.) of hoe de toppen zijn behandeld. Daarover hoef je je geen zorgen te maken bij de kweek van je eigen wiet.

Je hebt controle over het hele proces: van het planten van de zaden tot het bewaren van de toppen. Kies je voor biologische kweek of wil je proberen om een zo groot mogelijke opbrengst te genereren? Als je je eigen wiet kweekt, kun je daar helemaal zelf over beslissen!

Het is makkelijk

Wiet is geen moeilijke plant om te kweken. Er zijn zelfs variëteiten die speciaal veredeld zijn om makkelijk te kunnen telen en weinig onderhoud vergen. Deze zijn uitstekend als je voor het eerst met kweken wilt beginnen, maar het nog wat intimiderend vindt. Als je van tevoren wat onderzoek doet, kun je ontdekken welke wiet het meest geschikt is voor jouw ervaring, klimaat, budget, etc. Maar wees niet bang, er is voor iedereen wel een geschikte wietsoort te vinden!

Het is leuk!

Boeddha zei het al: "Het pad is het doel". Of anders gezegd: Het kweken van wiet is op zichzelf al een leuke en interessante bezigheid. Je doet veel kennis op, zoals over de bijzonderheden van verschillende soorten en het maken van je eigen bemesting en grondmengsels. Je kunt zelfs leren om je eigen wietsoorten te veredelen, als je dat wilt. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Het kweken van marihuana is een leuke, lonende, ontspannende en zelfs meditatieve hobby!

Algemene informatie over wiet

Algemene informatie over wiet

Je kunt natuurlijk gewoon zaden planten en je verder niet al te druk maken over de levenscyclus van je wietplant. Maar als je wat basiskennis hebt en toepast, komt dat de kwaliteit en kwantiteit van je oogst echt ten goede, niet te vergeten de gezondheid van je planten in het algemeen. In dit onderdeel van onze gids kun je terecht voor algemene informatie over de genetica van wietplanten en de verschillen tussen indica's, sativa's en hybrides. Ook leggen we uit wat het verschil is tussen de diverse soorten zaden (gefeminiseerd, autoflowering, regulier). Daarnaast gaan we in op wat wetenschappelijk bekend is over de cannabisplant en geven we je een kort overzicht van de turbulente geschiedenis van cannabis.

Genetica

Indica, sativa, hybride…? Leer hier alles over de belangrijkste types wiet en de onderlinge verschillen. Ontdek wat klassieke wietsoorten zijn en hoe die zijn samengebracht tot de geweldigste soorten die we vandaag de dag kennen. En tot slot, maar zeker niet minder belangrijk, delen we onze kennis over hybridisering en autoflowers.

Plantkunde

Allerlei dingen beïnvloeden de manier waarop cannabisplanten de stofjes produceren die jou high maken, je helpen ontspannen en je verleiden met geweldige aroma's en smaken. Door je eigen planten te kweken, krijg je niet alleen inzicht in dit proces, maar leer je ook hoe je de resultaten in jouw voordeel kunt laten uitvallen. In dit deel van onze kweekgids vind je allerlei informatie over cannabinoïden, terpenen, flavonoïden en nog veel meer. Ontdek hier hoe wiet 'werkt'.

Soorten wietzaden

Gefeminiseerde, reguliere en autoflowering zaden zijn de drie belangrijkste types die je kunt kweken. Het is belangrijk dat je het verschil hiertussen kent. Elk type heeft namelijk unieke eigenschappen en behoeften. In deze sectie ontdek je welke soorten wietzaden het meest geschikt zijn voor jou.

Geschiedenis van cannabis

Al sinds de tijd dat de mens de grotten verliet en de landbouw ontdekte, is de cannabisplant een belangrijke plant voor de mensheid. Krijg inzicht in de fascinerende geschiedenis van cannabis in het oude China, Griekenland, Egypte en India, tot op de dag van vandaag. Nog niet zo lang geleden werd wiet in de westerse wereld gedemoniseerd. Pas recentelijk heeft men de plant echter opnieuw ontdekt als recreatief en holistisch middel.

Algemene informatie

Basiskennis van het kweken

Basiskennis van het kweken

Wiet is een taaie plant die zelfs onder de zwaarste omstandigheden, als andere planten het allang hebben opgegeven, floreert. De cannabisplant heeft echter wel een aantal basiselementen nodig als je een geweldige opbrengst wilt genereren.

Als je zonder voorbereiding aan een kweek begint en geen kennis hebt over bijvoorbeeld bewateren en voedingsstoffen, dan is de kans groot dat het misgaat. Laat je dat dus niet overkomen. In deze categorie van onze kweekgids ontdek je de basisbeginselen van het kweken van wiet. We behandelen alle groeifasen van cannabis en geven je informatie over bewateren, potmaten en de beste groeimedia.

De kweek

De kweek van cannabis kent verschillende fasen: de ontkieming, de zaailingfase, de vegetatieve fase en de bloei. Het is belangrijk om te weten dat wiet in elk stadium andere dingen nodig heeft. Ontdek hier alles over de verschillende groeistadia van de cannabisplant.

Groeimedium

Als je aan wiet kweken denkt, denk je misschien aan een pot met grond. Maar dat is niet de enige optie. Er zijn veel verschillende manieren om te kweken, van kokosvezel tot volledig uitgeruste hydrocultuur-opstellingen. Ontdek hier alles over het gebruik van diverse groeimedia en de voor- en nadelen ervan.

Potmaat

Het kiezen van de juiste potmaat voor je wietplanten is erg belangrijk voor een gezonde groei. In een te kleine pot kan een wietplant niet goed groeien. Als de pot echter te groot is, kan dat ook problemen veroorzaken tijdens de kweek. In deze categorie lees je wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende soorten potten die verkrijgbaar zijn.

Bewateren

Het klinkt misschien simpel en voor de hand liggend: Een wietplant heeft water nodig (en ook voedingsstoffen, zuurstof, licht en liefdevolle verzorging) om te kunnen groeien. Check. Maar het venijn zit in de staart. Wist je dat veel kweekproblemen het gevolg zijn van onjuiste bewatering? Zorg dat jij het wel goed doet, dan is de kans op problemen aanzienlijk kleiner! Leer hier alles over het bewateren van je wietplanten en hoe je tekenen van overbewatering en onderbewatering herkent en voorkomt. Maak ook kennis met de pH-waarde en waarom die belangrijk is voor het kweken van wiet.

Technieken voor autoflowers

Autoflowering soorten zijn makkelijk te kweken en te verzorgen en kun je zowel binnen als buiten met succes kweken. Omdat deze cannabisplanten qua groeikenmerken iets anders zijn dan gefeminiseerde soorten, hebben ze ook andere verzorging nodig. In deze categorie van onze kweekgids krijg je aanwijzingen, tips en technieken aangereikt die je helpen om je autoflowering planten te laten floreren, of je nu binnen of buiten kweekt.

Basiskennis van het kweken

Wietkweek binnen

Wietkweek binnen

In vergelijking met het kweken van wiet 'in het wild' heeft binnen wiet kweken vele voordelen. Je hebt namelijk bijna volledige controle over de omgeving van je wietplantjes. Ontdek hier alle belangrijke factoren van indoorkweek, zodat je zelf een ideale omgeving kun creëren voor eersteklas marihuana.

Variabelen in de kweekruimte

Als je binnen kweekt, moet je verschillende variabelen goed in de gaten houden. Pas dan kunnen je planten goed groeien en een optimale opbrengst opleveren. Als er met een of twee variabelen iets misgaat, lijdt je oogst daaronder of worden je planten zelfs ziek. Belangrijke variabelen waaraan je moet denken bij het binnen kweken van wiet zijn: uren daglicht, luchtvochtigheid, CO₂, cannabisplanten per m², ventilatie, temperatuur en elektriciteit.

Hoe kweek je wiet binnen?

In onze kweekgids vind je ook advies voor een geweldige start van je indoorkweek. Hoe kies je de juiste soorten? Zijn zaden of stekjes het beste voor jouw kweektent? Hoe weet je zeker dat de belangrijkste variabelen (temperatuur, licht, vochtigheid, luchtstroom, etc.) onder controle zijn? Wij geven antwoord op deze en allerlei andere vragen!

Wietkweek binnen

Wietkweek buiten

Wietkweek buiten

Als het voor jou mogelijk is om buiten wiet te kweken, dan heb je geluk. Dit kan namelijk zeer lonend zijn. Maar toch is het niet zo simpel als een zaadje in de grond stoppen en later terugkomen om je zakken te vullen. Je moet eerst het een en ander plannen. Misschien heb je de ruimte om gigantische wietplanten buiten te kweken, waardoor je het hele jaar door toppen kunt oogsten. Of misschien heb je juist een kleine en onopvallende plant nodig voor een stiekeme guerrillakweek. Misschien ben je op zoek naar cannabis voor op je balkon of heb je een kas in je tuin. Kortom, er zijn veel dingen om te overwegen wat deze categorie betreft.

De juiste plek kiezen

Kweek je in je tuin of op je balkon of terras? Wat dacht je van die geweldige plek waar je gisteren langsliep toen je aan het joggen was? In tegenstelling tot binnenkweek, waarbij je veel controle hebt, geldt dat niet echt bij een kweek buiten. De eerste stap hierbij is het kiezen van de juiste locatie, om de kans op succesvolle wietplanten te vergroten.

Hoe kweek je wiet buiten?

In deze categorie gaan we in op alle stappen die je moet volgen om met succes buiten wiet te kweken. We geven je tips voor het kiezen van de beste soorten, het ontkiemen van je zaden en hoe je de beste plek kiest. Ontdek hoe je de grond moet voorbereiden en wat je moet weten over het verplanten van je wiet van binnen naar buiten. Tot slot leggen we uit hoe je buiten voor je planten zorgt en hoe je ze beschermt tegen plagen en ziekten.

Kweekkalender voor wietkweek buiten

Wij van Zamnesia helpen je graag bij je timing en soortenkeus. Want pas dan kun je elk seizoen weelderige planten kweken. Of je nu in het noorden of zuiden van Europa woont, met onze outdoor-kweekkalender kun je de beste tijd bepalen voor het ontkiemen, zodat je wietplanten krachtig gaan groeien en veel opleveren. Superhandig voor iedereen die wietplantjes buiten wil kweken!

Wietkweek buiten

Plantenverzorging

Plantenverzorging

Wiet is een redelijk ongecompliceerde plant, maar je moet haar wel de nodige aandacht geven. Pas dan voelt ze zich namelijk gelukkig en gezond en beloont ze je met een grote voorraad toppen. Tot de essentiële zorgtaken behoren het geven van voldoende voedingsstoffen en water met de juiste pH-waarde. Ook moet je op je hoede zijn voor plagen en ziekten en weten hoe je die op een natuurlijke wijze kunt bestrijden.

Voedingstoffen

Wiet heeft voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. De plant kan erg hongerig zijn en als je weet welke nutriënten ze wanneer nodig heeft, is het mogelijk haar prestaties tot een hoogtepunt te brengen. Verdiep je hier in macro- en micronutriënten en welke rol die spelen bij het kweken van je eigen wiet. Met onze kweekgids leer je alles over de voedingsstoffen die cannabisplanten in verschillende groeifasen vereisen.

Natuurlijke plantenverzorging

Je wiet kan zelf insecten en andere indringers bestrijden met de aromatische stofjes die de toppen produceren. Soms kan je plant echter wel wat hulp gebruiken. Gelukkig hoef je daarvoor geen chemicaliën en andere schadelijke middelen in te zetten. Er zijn ook veel natuurlijke middelen om je planten te helpen, van nuttige insecten als lieveheersbeestjes tot natuurlijke insecticiden, zoals neemolie.

Hinderlijke beestjes en insecten

Veel beestjes houden net zoveel van wiet als jij. Spintmijten, varenrouwmuggen, tripsen en witte vliegen zijn nog maar een paar van de plagen die je wietplantjes kunnen vernielen. Daar moet je dus goed voor oppassen. Maar geen paniek als ongenode gasten zich op je kostbare cannabisplanten hebben gevestigd. Wij hebben simpel, praktisch advies voor je om ze te vinden, bestrijden en voorkomen.

Cannabisziekten

Mary Jane is dan wel een taaie plant, maar geen enkele plant is onverwoestbaar. Zelfs als je in een gecontroleerde binnenruimte kweekt, is het mogelijk dat er dingen misgaan. En dan hebben we het nog niet over een kweekoperatie buiten. Daar kunnen de minder dan optimale omgevingsomstandigheden altijd problemen veroorzaken. Het zou bijvoorbeeld niet de eerste keer zijn dat schimmels een hele oogst vernietigen. En dat is nog maar een van de vele ziekteverwekkers die je wietplantjes kunnen aantasten. Leer op welke tekenen en symptomen je moet letten om veel voorkomende cannabisziekten te herkennen. Alleen dan kun je de juiste diagnose stellen en het goed behandelen.

Beste waarden voor pH en EC

De waarden van de pH en EC zijn onmisbaar bij de kweek van wiet. PH geeft aan hoe zuur of basisch je grond, water of voedingsoplossing is. Met EC meet je de concentratie voedingsstoffen. Het is belangrijk om deze waarden op een zo goed mogelijk niveau te houden. Als iets niet klopt, krijg je zeker problemen bij het kweken. In deze paragraaf van onze kweekgids leer je wat de beste waarden zijn voor je pH en EC. Ontdek hoe je deze waarden kunt meten, aanpassen en onderhouden voor kerngezonde wietplanten!

Plantenverzorging

Geavanceerde technieken

Geavanceerde technieken

Ervaren kwekers passen vaak trainingstechnieken toe op hun wietplantjes om de beschikbare ruimte en het potentieel van de wietsoort optimaal te benutten. Je kunt veel verschillende dingen doen om de prestaties van de kweekruimte te verbeteren. Trainingstechnieken zoals snoeien, lollipoppen en supercroppen, LST (low stress training) of kweken in een sea of green (SOG) kunnen wonderen doen voor de opbrengst als je ruimte beperkt is.

Ervaar bijvoorbeeld een nieuwe mate van kweekplezier doorje potten met grond te vervangen door een geavanceerde hydrocultuur-opstellingen. Misschien wil je voor de eerste keer gaan experimenteren met het kweken van stekjes? En wist je dat je je toppen kunt water curen? En dat je bloeiende wietplanten kunt regenereren zodat ze nog een seizoen meegaan? De informatie daarover vind je allemaal in deze categorie.

SOG & ScrOG

Sea of green (SOG) en screen of green (ScrOG) zijn twee kweektechnieken die prima geschikt zijn als je je beschikbare ruimte zo goed mogelijk wilt gebruiken. Een SOG gaat uit van de filosofie van veel kleine wietplantjes per kubieke meter kweken voor een zo hoog mogelijke opbrengst. Een ScrOG is vergelijkbaar, maar daarbij gebruik je een of twee grote planten waarmee je de hele ruimte vult.

Andere technieken om de opbrengst te stimuleren

Knippen, fimmen en toppen zijn high-stress trainingstechnieken voor wiet. Het doel is om vertakken te stimuleren waardoor je een opbrengst krijgt. Als het idee van snoeien en afknijpen van je planten jou niet aanspreekt, dan kun je ook low-stress training, ofwel LST, toepassen. Bij deze techniek hoef je niet per se te knippen, maar wordt je beloond met hogere opbrengsten door je plant in vorm te brengen en aan meer licht bloot te stellen. Lollipoppen en supercroppen zijn trainingen die je kunt gebruiken om de groei en omvang van de cola's te stimuleren. In deze rubriek vind je informatie over deze geavanceerde technieken om de opbrengst te optimaliseren.

Stekken

Het gebruik van stekjes in plaats van opkweken uit zaad heeft de nodige voordelen. Sommige wietsoorten zijn bijvoorbeeld alleen maar verkrijgbaar als stekken. Bovendien krijg je altijd vrouwelijke planten als je stekjes gebruikt. Als je een guerillakweek wilt beginnen die je niet vaak kunt bezoeken, overweeg dan om stekjes te gebruiken in plaats van zaden. Zo voorkom je dat er mannelijke wietplantjes en dwergen tussen staan. Lees onze informatie over moederplanten en stekken en voor je het weet kom je om in de toppen.

Regenereren van wiet

Het regenereren van wietplanten is een techniek voor geavanceerde kwekers. Het komt erop neer dat je nieuw leven blaast in een plant die al aan het einde van haar leven is gekomen. In deze paragraaf van de kweekgids leggen we uit hoe regeneratie werkt, wat de voordelen en nadelen zijn en wat het verschil is tussen het regenereren van cannabis die binnen of buiten groeit en van autoflowering planten.

Water curen

Water curen is een alternatieve methode voor uitharden (curen) die populair is, omdat de wiet er veel milder en prettiger van wordt. In tegenstelling tot het gebruikelijke uitharden, gebruik bij je water curen dezelfde principes als bij flushen. Je gebruikt water voor het 'doorspoelen' van onzuiverheden uit je toppen, waardoor het eindproduct beter smaakt.

Geavanceerde technieken

Veel voorkomende problemen in de kweekruimte voor wiet

Als je marihuana kweekt, dan wil je alles zoveel mogelijk onder controle hebben. Alleen dan kun je redelijke verwachtingen hebben van de kwaliteit van je toppen en de opbrengst. Maar zelfs met de beste planning en meest geavanceerde technieken, kan Moeder Natuur grillig zijn. Ze kan de activiteiten in je kweekruimte verstoren, ook al heb jij je uiterste best gedaan.

In deze rubriek vind je informatie over het voorkomen van de meest voorkomende valkuilen van het wiet kweken. Van problemen met voedingsstoffen en teveel en te weinig bewateren, tot problemen met pH. Hier vind je alles wat je moet weten om te herkennen wat er mis is met je wietplantjes. Vervolgens kun je snel en effectief het probleem aanpakken en je kweek in goede banen leiden.