Cannabis Kweken In Een ScrOG

Cannabis Kweken In Een ScrOG

Steven Voser
Steven Voser
Bijgewerkt op:

Elke kweker, van de professionele pakhuiskwekers tot de thuiskweker die in een kast kweekt, kan en zou ScrOG moeten inzetten om de maximale opbrengst te behalen met cola's van topklasse. Tegen het einde van deze Kweekgids, bezit jij ook de vaardigheden om ScrOG in te zetten op je cannabisplanten. Maak je klaar voor je allerzwaarste oogst ooit.

Het kweken van cannabis met de Screen of Green of ScrOG-methode is een high-yield kweektechniek die door kwekers van alle niveaus wordt gebruikt. Een ScrOG is letterlijk een scherm met rasters waar de takken van cannabisplanten door heen groeien. In tegenstelling tot het grote aantal planten dat voor de SOG-methode nodig is, heb je met een ScrOG slechts 2-4 vrouwelijke cannabisplanten per m² nodig om een vergelijkbare opbrengst te produceren.

WANNEER GEBRUIK JE ScrOG?

Wanneer Gebruik Je ScrOG?

De ScrOG-methode is zeer flexibel en kan worden aangepast op elk kweekproject. Het is echter wel aan te raden wat bekendheid te verkrijgen met Toppen, Fimming en LST voordat je op een ScrOG setup duikt. Planten moeten getraind of geknipt worden om de maximale hoeveelheid top cola's te kunnen ontwikkelen. Deze praktische, pre-ScrOG verzorging en onderhoud van je planten is essentieel.

Tijdens de vegetatieve groeifase kunnen alle hierboven genoemde technieken voor snoeien en training worden gebruikt. De kweker bepaalt hoeveel zijwaartse groeiruimte moet worden gevuld voordat de ScrOG wordt ingezet.

Zodra je tevreden bent met de breedte en het aantal toppen, is het tijd de ScrOG te installeren. Dit doe je ongeveer 15cm boven het bladerdak. Vaak doe je dit in week 4-6 van de vegetatieve fase. De kwekers die kweken voor een maximale opbrengst wachten nog een week of twee zodat de uiteinden van de takken het scherm bereiken. Wacht tot de planten 50-70% van het raster hebben uitgevuld, voordat je overschakelt naar 12/12.

Zuivere of bijna zuivere sativa's hebben extra tucking nodig. En met tucking bedoelen we dat de takken voorzichtig worden ingestopt in het volgende raster als er eentje door een vierkantje van het scherm duikt. Het kan zomaar zijn dat je wat elastische takken hebt die moeten worden vastgebonden aan het scherm. Meestal is een vegetatieve groei van 6-8 weken gemiddeld. Niets temt en stimuleert de productie van weerbarstige Haze varianten zo goed als een ScrOG.

ScrOG SETUP

ScrOG Setup

Het maken van een ScrOG is simpel. Kwekers met een kweektent kunnen online een op maat gemaakt scherm kopen. Alles wat de kweker moet doen, is het scherm vastmaken aan de vier hoeken van de kweektent, uiteraard wel iets boven het bladerdak. De meeste kwekers geven er ook de voorkeur aan om de planten te "Lollipoppen".

Het laatste knipwerk wordt tijdens de eerste twee weken van de bloei voltooid, meestal tot op de hoogte van het scherm. De groei onder het scherm zal slechts de energie van de plant verspillen. Het is verstandig dit geleidelijk te verwijderen zodat de planten niet gestrest raken.

Microkwekers in kleine kasten zullen een kleiner scherm moeten maken. Grote commerciële kwekers kunnen ook geen standaard schermen gebruiken. Maak gebruik van een tip van professionals en gebruik kippengaas of hekwerk voor tuinen. Knip het op maat en hang het op zijn plek met kabelbinders. Zorg er wel voor dat de gaten in het hekwerk een paar centimeter breed zijn, want we willen niet dat de takken stikken.

Gerelateerd artikel

De Beste Cannabissoorten Om Te Kweken Met Een Screen Of Green (ScrOG)

HOE GEBRUIK JE DE ScrOG-METHODE?

Houd het scherm zo recht mogelijk in je gehele kweekruimte. Werk de scheuten door het raster en doe aanpassingen als deze noodzakelijk zijn. Houd een oogje op scheuten direct onder de kweeklamp die het midden van de ScrOG omhoog duwen. Instoppen, vouwen en buigen behoren tot de standaard, dagelijkse bezigheden.

Onthoud dat het benutten van de ruimte het belangrijkste doel is. Een nette ScrOG zorgt ervoor dat lagere groei door het raster kan groeien. Omdat de bovenste takken worden aangemoedigd zijwaarts te groeien naar het volgende raster, kunnen de lagere takken de ruimtes opvullen.

Tegen week 3 van de bloei moet alles worden verwijdert wat niet door het scherm groeit. Hopelijk heeft elke tak het gehaald. In het slechtste geval moeten slechts een of twee sets worden afgeknipt. Alle energie van de plant moet nu worden gericht op het vetter maken van een bos met dichte, sappige cola's.

Een goede luchtcirculatie is cruciaal voor een ScrOG, zeker tijdens de bloei. Cola's van mega-formaat kunnen gevoelig zijn voor schimmel en rot. Opklikbare ventilatoren worden aangeraden om een briesje te creëren tussen die dichte toppen en lastig te bereiken gebieden.

VOORDELEN VAN ScrOG

Voordelen Van ScrOG

Voor kwekers van cannabis biedt de ScrOG-methode twee grote voordelen. Uiteraard is deze methode een bewezen techniek voor een grote oogst en het is de beste manier om de hoogte van cannabisplanten te beheersen. De ScrOG-methode is de nummer 1 kweekstijl voor cannabis met een laag volume/hoge productie. SOG is ook ongelooflijk productief en heeft ongetwijfeld een snellere doorlooptijd. Maar voor SOG heb je tenminste tweemaal zoveel planten nodig voor hetzelfde eindresultaat als bij een goede ScrOG.

Het derde, vaak vergeten, voordeel van een ScrOG is dat het ook een methode is om de kwaliteit te beheersen. Niemand wil namelijk popcorn toppen en met een ScrOG oogst je alleen maar cola's van de allerhoogste kwaliteit. Het oogsten van een ScrOG is veel leuker en minder tijdrovend dan een gewas met niet getrimde planten. ScrOG gewassen zorgen voor 100% topkwaliteit.

NADELEN VAN ScrOG

Nadelen Van ScrOG

Helaas is ScrOG geen rendabele optie voor kwekers van autoflowers, ook al willen anderen je dit soms wel laten geloven. De 6-8 weken vegetatieve groei, vereist voor een ScrOG, beslaat bijna de hele levenscyclus van een auto.

Hoewel een ScrOG niet echt veel onderhoud vraagt, is er wel wat liefde en aandacht nodig. Het monitoren en bijhouden van een ScrOG kost wel wat tijd. De vegetatieve groei duurt ook langer en de kweker moet geduldig zijn. Een ScrOG zorgt zeker niet voor zichzelf en soms moet je dagelijks scheuten wegwerken, in ieder geval tot halverwege de bloeiperiode.

Gerelateerd artikel

ScrOG Vs. SOG: Welke Is Juist Voor Jou?

Je bezoekt onze Nederlandse website.