De Geheimen Van De SOG Methode Onthuld

SOG (Sea Of Green)

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Bijgewerkt op:

Wil je het meeste halen uit je kweekruimte? Dan ben je zeker niet de enige. Er zijn vele mogelijkheden om je ruimte optimaal te benutten en een daarvan is de trainingstechniek SOG (sea of green). Lees verder en leer alles over deze ingenieuze manier om je ruimte optimaal te gebruiken met kleinere planten die je met weinig onderlinge afstand kweekt.

Wat is SOG?

SOG is een kweekmethode voor wiet. Hierbij maak je optimaal gebruik van je kweekruimte om de mogelijke opbrengst te maximaliseren. Je dwingt planten om veel eerder te gaan bloeien dan ze van nature doen. Hiervoor moet je de verlichting aanpassen om de bloeitijd op te wekken. Dit gebeurt soms al na twee weken. Het resultaat? Je oogst veel eerder dan met standaardmethodes voor fotoperiode wiet. Het is in feite de meest efficiënte manier als je ruimte beperkt is.

Doordat elke plant klein blijft, is er meer oppervlak wat licht kan absorberen. Wiet heeft, net als bijna alle planten, licht nodig om te floreren. Met deze opstelling krijg je een betere opbrengst, zowel in gewicht als kwaliteit. Elke afzonderlijke plant produceert minder dan normaal, maar de opbrengst van alle planten samen is veel groter.

Mensen die bliksemsnel willen kweken, moeten SOG absoluut eens proberen. De vegetatieve fase met 80% inkorten is geen kleinigheid. Maar als je vanaf het begin wat aandacht en verzorging geeft aan je planten, is het absoluut mogelijk. SOG is geschikt voor elk type kweker en het proberen waard voor iedereen met een passie voor het kweken van wietplanten. Wil je de opbrengst verhogen of zoek je een nieuwe uitdaging? Met SOG behaal je bevredigende resultaten.

WANNEER GEBRUIK JE DE SOG METHODE?

De vegetatieve groei hoeft geen langdurige fase te zijn met de SOG methode. Sterker, de hoge snelheid van een SOG teelt is afhankelijk van een korte vegetatieve groeicyclus. Eén tot twee weken bij het werken met stekken of autoflowering soorten is zo ongeveer gemiddeld. Drie tot vier weken is nodig als je begint met fotoperiodieke gefeminiseerde zaden. Grote aantallen kleine cannabisplanten, in plaats van grote, goed ontwikkelde planten is het doel. Kleinere potten/bakken zijn vereist om de vloer van de kweekruimte te vullen.

Veel kwekers zaaien het gewas meteen in 5-11l bakken. Anderen laten tien dagen wat stekken of zaailingen wortel schieten in een rooting cube en verpotten ze dan eenmalig. Er is geen tijd voor snoeien of transplanteren. De vegetatieve cyclus beperken, is cruciaal. Alle cannabissoorten strekken in variërende mate uit tijdens de bloeifase. Om een compactere, lage SOG te bewerkstelligen, moeten cannabisplanten overschakelen op de bloei voordat ze te groot worden. Het is gebruikelijk bij SOG kwekers om over te schakelen op 12/12 bloei met fotoperiodieke variëteiten zodra ze slechts 15-20cm lang zijn.

SOG OPZET

SOG Opzet

Een SOG opzetten, is niet bepaald gelijk aan een conventionele kweek met twee tot vier planten in grote bakken per m². Hoe kleiner de potten, des te meer planten kun je kwijt in je kweekhok. Een gemiddelde SOG kweek kan bestaan uit acht tot meer dan zestien planten in kleine potten per m². De SOG methode is geschikt voor kweekruimtes van alle formaten. Van microkweek tot de grootschalige kweekruimte met meerdere lampen.

Lichtpositionering en reflectie zijn van groot belang bij het opzetten van een SOG.

De meeste kwekers gebruiken een grote reflector als ze met HID werken. Ze positioneren daarbij de lamp iets hoger dan gewoonlijk om het licht gelijkmatig te verdelen. Aangezien de planten zich slechts een paar weken in de vegetatieve fase bevinden, is een beetje extra uitstrekking tijdens de bloei waarschijnlijk. Onthoud, het doel is een gelijkmatig oppervlak van kleine planten met grote hoofdtoppen.

Bewateren met de hand kan wat te tijdrovend zijn met veel planten. Automatische bewateringssystemen zijn de investering waard. De luchtstroming moet eveneens in orde zijn. Het voorkomen van een hoge luchtvochtigheid bij dicht op elkaar staande planten wordt later tijdens de bloei een prioriteit. Ventilatoren met een klem of wandventilatoren zijn een goede optie als de hele vloer vol staat met potten.

Koolstoffilters zijn onmisbaar als je besluit met de SOG stijl te kweken. Meer wiet betekent meer geur. Een hoogwaardig luchtfiltersysteem met in- en uitlaat ventilatoren die verbonden zijn aan een koolstoffilter biedt je geruststelling. Ook helpt het de SOG privé te houden.

HOE DE SOG METHODE TE GEBRUIKEN

Hoe De SOG Methode Te Gebruiken

Om de SOG methode effectief toe te passen, heb je niet per se een grote kweekruimte nodig, maar wel moet je enkel vrouwelijke wietplanten kweken. Als je uit regulier zaad kweekt, wordt het sterk aanbevolen om eerst een goede vrouwelijke moederplant te selecteren. De meerderheid van de kwekers die de SOG methode prefereren, neemt herhaaldelijk stekken van een betrouwbare, productieve moederplant. Klonen zijn de beste optie voor een SOG met fotoperiodieke variëteiten. Een uniform gewas kan lastig te halen zijn met meerdere soorten gekweekt vanuit zaad.

Zelfs gefeminiseerde zaden uit hetzelfde pakje kunnen leiden tot verschillende fenotypen. Klonen maken het gemakkelijker om de SOG te behouden en verkleinen de kans op onaangename verrassingen.

Dat gezegd hebbende, zijn feminized autoflowering variëteiten wellicht de meest geschikte vorm van cannabis om te kweken in SOG stijl. Wegens hun korte levenscyclus overschrijden auto’s zelden de 1m in hoogte en kunnen ze succesvol vanaf zaad in een SOG opstelling gekweekt worden.

VOORDELEN VAN DE SOG METHODE  VOORDELEN VAN DE SOG METHODE

De SOG methode heeft twee grote voordelen ten opzichte van andere kweekvormen; een hoge productie en een hoge snelheid zijn een indrukwekkende combinatie. Als je een maximale opbrengst in minimale tijd wenst, is er weinig dat SOG verslaat. Het meest ondergewaardeerde voordeel van de SOG methode is echter haar veelzijdigheid. Je kunt de SOG toepassen in een kast en hetzelfde systeem opschalen om zelfs een complete loods te vullen.

NADELEN VAN DE SOG METHODE   NADELEN VAN DE SOG METHODE

Geen methode is perfect voor elke soort kweker. Voor degene die plantaantallen laag moeten houden in de kweekruimte, om praktische dan wel wettelijke redenen, is SOG waarschijnlijk niet zo geschikt. Bovendien dient een beginnende kweker niet in het diepe te duiken en direct een SOG te starten bij de eerste teelt. Het is beter om eerst wat conventionele kweekervaring op te doen voordat je je stort op een SOG.

BEHULPZAME TIPS VOOR JE SOG

Behulpzame Tips Voor Je SOG

Sativa’s en sommige hybride variëteiten worden veel langer dan indica en autobloeiende cannabis. Dus zorg dat je op het juiste moment op 12/12 overgaat. Je moet incalculeren dat sativa-dominante wiet kan verdrievoudigen in hoogte tijdens de bloeifase. In een SOG is de ruimte beperkt, dus je kunt geen grote wietbomen kweken. Als je de SOG techniek voor sativa's wilt gebruiken, is slechts zeven tot tien dagen vegetatieve groei vaak genoeg voor de meeste Haze soorten.

Je moet er ook rekening mee houden dat de planten in kleine potten groeien en dat de bloeifase langer duurt bij sativa’s. Lange, rechthoekige bakken met voldoende ruimte voor de wortels zijn het meest geschikt voor de SOG methode. Ronde potten en bakken die te breed zijn in omtrek zijn ongeschikt.

Een beetje bladverwijdering en snoeien zijn wellicht nodig als waaierbladeren de toppen gaan overschaduwen. Hierdoor richt de plant haar energie op de ontwikkeling van hoofdtoppen. Het tijdig verwijderen van lagere scheuten die weinig licht ontvangen, verbetert de luchtstroming. Ook voorkomt het de vorming van kleine popcorn toppen.

Het inrichten van een tweede kweekruimte om een moederplant te huisvesten, is een waardevolle investering als je van plan bent de SOG methode op de lange termijn te gebruiken. Wisselbouw van gewortelde stekken en volwassen bloeiende planten is zelfs nog efficiënter.

Gerelateerd artikel

ScrOG Vs. SOG: Welke Is Juist Voor Jou?

Je bezoekt onze Nederlandse website.