Fotoperiode Versus Autoflowering Cannabis: Wat Is Het Beste Voor Jou?

Photoperiod VS Autoflowering Cannabis Which Is Right For You

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Bijgewerkt op:

Fotoperiodieke en autoflowering cannabis verschilt op meerdere manieren van elkaar. Autoflowers groeien ontzettend snel en zijn gemakkelijk te kweken. Fotoperiode soorten bieden echter grotere oogsten, maar zijn iets minder makkelijk te telen. Welke soort kies jij?

Cannabis is een vrij complexe plant. De soort maakt ruim 100 cannabinoïden aan, meer dan 200 terpenen en vele andere interessante chemische verbindingen. De verhoudingen van deze moleculen variëren per strain en soms zelfs per plant van dezelfde strain. Er bestaan ook veel verschillende soorten, wat het allemaal nog complexer maakt. Momenteel zijn er 800 soorten bekend, maar waarschijnlijk zijn er nog veel meer.

Deze soorten stammen af van landrasgenen, die afkomstig zijn uit verschillende regio's op aarde. Breeders kiezen landrassen om kruisingen te maken, die daarmee specifieke eigenschappen krijgen. Vanwege evolutionaire aanpassingen zijn er tussen landrassen buitengewone genetische verschillen ontstaan. Eén zo'n verschil betreft fotoperiodieke en autoflowering genetica.

Deze eigenschappen beïnvloeden onder andere de bloeiperiode en het kweekgemak van diverse soorten. Wil je zelf kweken? Dan zul je, voordat je zaden koopt, eerst moeten kiezen tussen fotoperiode en autoflowering strains. In dit artikel bespreken we de belangrijkste kenmerken van beide. Vervolgens duiken we in de voor- en nadelen van elk type, zodat je kunt bepalen wat voor jou het beste is.

SeedfinderKlik hier

FOTOPERIODE VERSUS AUTOFLOWERING CANNABIS: DE VERSCHILLEN

Photoperiod Versus Autoflowering Cannabis The Divide

Het belangrijkste verschil tussen fotoperiodieke en autoflowering soorten betreft het ontstaan van de bloei. De vegetatieve fase is daarbij het eerste belangrijke stadium van de kweekcyclus. Deze begint na een korte zaailingfase. In deze vegetatieve periode zijn planten druk met het opnemen van voedingsstoffen, het uitbreiden van de wortels en de aanmaak van grote fan leaves.

Na de vegetatieve fase begint de plant met de aanmaak van toppen. Deze bevatten glandulaire trichomen die waardevolle cannabinoïden en terpenen voortbrengen.

De cannabisplant is een eenjarige plant. Dit betekent dat ze begint als zaadje, volwassen wordt en vervolgens afsterft, allemaal in één seizoen. Fotoperiode en autoflowering planten detecteren seizoensveranderingen op verschillende manieren. Ze zijn namelijk in andere omgevingen geëvolueerd en hebben zich daarbij aan specifieke omstandigheden aangepast.

Het woord "fotoperiode" verwijst naar het tijdskader van de blootstelling aan licht. Dergelijke soorten gaan over tot de bloei als de lichtcyclus verandert. Dit is een geheel natuurlijke reactie. Buiten gebeurt dit als de zomer overgaat in de herfst en de dagen korter worden. Binnen moeten kwekers de bloei opwekken door het aantal lichturen te verminderen. Fotoperiode soorten vragen daarbij langer de tijd. De opbrengst is echter wel vaak veel groter. Ook bevat de wiet meestal meer cannabinoïden.

De cannabisplant is een eenjarige plant

Autoflowering soorten vereisen echter geen verandering in de lichtcyclus voor de bloei. Deze zijn in plaats daarvan genetisch geprogrammeerd om na een bepaalde tijd te gaan bloeien. Autoflowering planten groeien razendsnel en vragen weinig onderhoud. Ze blijven wel kleiner dan de meeste fotoperiode soorten en leveren daarom minder toppen op.

AUTOFLOWERING EN FOTOPERIODE CANNABIS: EEN VERGELIJKING

Zowel fotoperiodieke als autoflowering soorten bieden diverse voordelen. Nadelen zijn er echter ook. Ze verschillen daarbij op diverse manieren. Denk aan de snelheid, opbrengst, het kweekgemak en zelfs het uiterlijk. Met beide soorten is het echter mogelijk wiet van topkwaliteit te kweken! Laten we de verschillen tussen deze types eens uitgebreid bespreken.

AUTOFLOWERING CANNABIS

Everything About Autoflowering Cannabis

Autoflowering soorten zijn geliefd onder kwekers die zo snel mogelijk hoogwaardige toppen willen binnenhalen. Telers waarderen autoflowers omdat deze van zaad naar oogst spurten. Aangezien deze planten zo klein van stuk zijn, zijn ze ook ideaal voor discrete binnenkwekers en outdoor guerrilla-projecten. De gedetailleerde eigenschappen vind je hieronder. Lijkt een autoflower je wel wat? Bekijk dan onze 10 beste autoflowering zaden. 

10 beste autoflowering zaden

KWEEK

Alle autoflowering kruisingen bevatten genetica van ruderalis, een cannabis-subsoort. Cannabis ruderalis is afkomstig uit Oost-Europa en Centraal-Azië. Deze soort heeft zich daarbij aangepast aan een kort kweekseizoen, in tegenstelling tot fotoperiodieke sativa- en indica-tegenhangers. Ruderalis moest ontkiemen, vegeteren en bloeien voor de eerste vorst eraan kwam. Over het algemeen haasten autoflowers zich van zaad naar oogst in 8-12 weken. Deze eigenschap is vooral handig voor heimelijke kwekers die discretie belangrijk vinden, maar ook voor commerciële telers die snel toppen willen binnenhalen.

Gerelateerd artikel

Hoe Camoufleer Je Wietplanten Buiten?

Autoflowering planten vragen niet veel voedingsstoffen. Wel hebben ze een goed beluchte aardemix nodig. Voeg hiertoe perliet toe aan het medium.

UITERLIJK

Autoflowering Cannabis: Uiterlijk

Zuivere Cannabis ruderalis is de kleinste cannabis-subsoort. De planten hebben niet veel toppen en lage hoeveelheden cannabinoïden. Ook de bladeren zijn klein. Deze zijn uitgerust met drie primaire vingers en twee kleine bladvingers die naar achteren wijzen. Zuivere ruderalis kweekt men dan ook uitsluitend om mee te veredelen.

Breeders hebben hoogproductieve fotoperiode soorten met ruderalis gekruist om deze soorten autoflowering te maken. Deze kruisingen bereiken meestal een hoogte van 60-100cm. Sommige soorten pieken echter bij 130cm. Ze zijn gedrongen en veel kwekers zetten technieken in om de vorm te sturen en zijwaartse groei aan te moedigen. Een mooi voorbeeld daarvan is Low Stress Training (LST).

OPBRENGST

Vanwege de snelheid en het kweekgemak moet je wel concessies doen. De opbrengst van een autoflower is namelijk lager dan bij een fotoperiode soort. Autoflowers zijn dan wel minder productief, maar bieden alsnog vaak opbrengsten van ongeveer 400g/m². Het kleinere formaat betekent ook dat je veel meer planten in een ruimte kunt zetten.

KWEEKGEMAK

Autoflowering soorten zijn gemakkelijk te kweken. Echt heel gemakkelijk. Dankzij het koude, barre klimaat waarin ruderalis is opgegroeid, is ze een taai monster. Ze is dan ook vergevingsgezind bij beginnersfouten. Autoflowers kunnen best een stootje hebben en je krijgt ze niet zomaar kapot. In het wild groeien ze vaak in voedingsarme aarde. Deze eigenschap maakt ze ideaal voor beginnende growers.

VOORDELEN

 • Gemakkelijk te kweken
 • Razendsnelle doorlooptijd
 • Meer variatie dan voorheen
 • Discreet formaat
 • Veerkrachtig

NADELEN

 • Klein formaat vertaalt zich naar een lagere opbrengst 
 • Iets minder krachtig dan de meeste fotoperiodieke soorten
 • Overbemesten ligt op de loer
 • High Stress Training is ongeschikt

FOTOPERIODE CANNABIS

FOTOPERIODE CANNABIS

Fotoperiode soorten presteren beter dan autoflowering strains wat betreft formaat en productiviteit. Ze zijn iets lastiger te kweken dan autoflowers, maar je moeite wordt beloond. Hieronder ontdek je alles over fotoperiode wietsoorten. Is je interesse gewekt? Vergeet dan vooral niet ons artikel te lezen over de top 10 feminized fotoperiode soorten!

Top 10 feminized fotoperiode soorten

KWEEK

Fotoperiode soorten zijn meestal iets lastiger te kweken dan autoflowers. Dit heeft alles te maken met de vereiste verandering in de lichtcyclus om de bloei op te wekken. Daarnaast zijn dit grotere planten. Dit betekent meer onderhoud, zoals snoeien.

Je hebt echter wel meer controle over fotoperiode soorten. Deze planten kunnen oneindig vegeteren, zolang ze maar 18 uur licht per dag ontvangen. De slimme binnenkweker is hiermee in staat enorme wietplanten te kweken en vervolgens over te schakelen op een lichtcyclus van 12/12 om de bloei op te wekken.

Snel kleine planten kweken is echter ook mogelijk. Je begint dan direct met een lichtcyclus van 12/12 en houdt dit vol tot aan de oogst. Zo krijg je kleine, discrete planten die snel resultaat opleveren.

De kweekeigenschappen van fotoperiode soorten variëren enorm. Dit komt door de genetische diversiteit in deze categorie. Botanisten verdelen fotoperiode soorten onder in twee aparte subsoorten: indica en sativa.

Over het algemeen komen sativasoorten het best tot hun recht in de buitenlucht. Sommige soorten bereiken een hoogte van wel 3m. Indicasoorten worden echter 100-150cm hoog en floreren zowel binnen als buiten.

UITERLIJK

Fotoperiode Cannabis Soorten: Uiterlijk

Sativa's worden dus groot. De ruimte tussen de nodes is daarbij vrij flink en de fan leaves kenmerken zich door slanke vingers. Indica's zijn echter struikachtiger; ze laten meer zijwaartse groei zien en de fan leaves hebben brede vingers.

De cannabiswereld houdt vast aan het idee dat sativa's een stimulerende high opwekken en dat indica's ontspannender zijn. Hier zit een kern van waarheid in, vooral vanwege specifieke terpenen-profielen, maar deze vlieger gaat niet altijd op. Morfologische kenmerken bepalen niet altijd het chemotype (de chemische variant) van een plant.

Daarnaast kom je een 100% zuivere indica of sativa maar zelden tegen. De meeste wietsoorten op de markt zijn kruisingen. Het genetische profiel helt daarbij ofwel over naar de sativa- of naar de indica-kant. Het uiterlijk heeft vaak te maken met welke ondersoort dominanter is in de genetische samenstelling.

OPBRENGST

De opbrengst van fotoperiode soorten varieert enorm. Zuivere sativa's en sativa-dominante soorten genereren meestal meer toppen dan indica's. De productiefste sativasoorten leveren in de buitenlucht soms wel 1-4kg/plant op. Kleinere sativa's genereren binnen ongeveer 500–600g/m².

In een binnentuin bedraagt de gemiddelde opbrengst van indica's 400–600g/m². Buiten is dit ongeveer 400–2000g/plant, afhankelijk van de soort.

KWEEKGEMAK

Fotoperiode soorten vereisen meer liefde en verzorging. Beginners zijn zeker in staat succes te boeken met een dergelijke soort, maar het is gemakkelijker om met een autoflower te beginnen.

Bij fotoperiode soorten is een goede planning essentieel. Bereken hoelang je je planten laat vegeteren en pas de lichtcyclus hierop aan. Je dient ook tijdig te toppen en te trainen. Zo voorkom je uit de kluiten gewassen planten.

Gerelateerd artikel

Top 4 Snoeitechnieken Voor Je Cannabis Planten

Sommige fotoperiode soorten trakteren je ook op enorme toppen. Dit is uiteraard welkom, maar zorg dan wel voor een optimale relatieve luchtvochtigheid tijdens de bloei en het drogen. Zo help je schimmel voorkomen.

VOORDELEN

 • Geweldig productiepotentieel
 • Hoger gehalte cannabinoïden dan autoflowers
 • Meer variatie in soorten 
 • Mogelijkheden voor klonen/oneindig lange vegetatieve fase
 • "Authentiekere" ervaring

NADELEN

 • Lastiger te kweken 
 • Meer tijd nodig van zaad tot oogst 
 • Soms lastig te onderhouden 
 • Binnenkwekers dienen de bloei op te wekken

KIES DE SOORT DIE AAN JOUW BEHOEFTEN VOLDOET

Kies De Cannabissoort Die Aan Jouw Behoeften Voldoet

Voor wat betreft de keuze tussen autoflowering en fotoperiode cannabis, is er eigenlijk geen goed of fout. Het heeft namelijk alles te maken met je persoonlijke voorkeur en mogelijkheden. De ruimte is bijvoorbeeld een belangrijke, beperkende factor bij fotoperiode soorten. Kwekers die in een klein appartement wonen, zijn daarbij vaak beter af met autoflowers.

Mocht je echter over een grote tuin bezitten, dan is het mogelijk een grote sativa te kweken. Een autoflower biedt echter ook uitkomst, bijvoorbeeld als discretie van belang is. Daarbij is het nuttig gezelschapsplanten te kweken. 

Je hebt nu kennisgemaakt met alle belangrijke eigenschappen van deze twee verschillende cannabissoorten. Het nemen van een beslissing is daarmee vast veel simpeler geworden. Succes en veel kweekplezier!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Je bezoekt onze Nederlandse website.