Hoe En Wanneer Low Stress Train (LST) Je Cannabis Planten

Low Stress Training Bij Cannabis: Alles Wat Je Weten Moet

Luke Sholl
Luke Sholl
Bijgewerkt op:

Low Stress Training, of LST, is een trainingsmethode waarbij je de stelen van wietplanten buigt en vastbindt. Zo zorg je ervoor dat de planten efficiënter en productiever gaan groeien. Vind hier alle info over deze techniek.

Low Stress Training (LST) is een eenvoudige techniek die je wietplanten nauwelijks belast, maar wel de opbrengst van vrijwel alle soorten verhoogt. In deze handleiding bespreken we alles wat je erover moet weten. Zo geven we een stapsgewijze uitleg over hoe je de techniek uitvoert en informatie over welke soorten het meest bij deze zachte vorm van dwang gebaat zijn.

Wat is Low Stress Training?

Wat is Low Stress Training?

Low Stress Training is erg eenvoudig toe te passen. Door de takken van je wietplanten voorzichtig om te buigen en vast te binden, zorg je dat er meer licht bij de toppen kan komen die anders in het donker gehuld zouden zijn.

Als je wietplanten aan hun lot overlaat, dan ontwikkelen ze meestal één grote centrale cola. Daarbij krijgen ze een algemene structuur en een vorm die lijkt op een kerstboom. Deze apicale dominantie doet je planten geen kwaad. Je opbrengsten nemen echter toe als je het bladerdak stuurt en afvlakt.

Het doel van LST is om één vlak en uniform bladerdak te creëren. Dus in plaats van één grote centrale cola, zorg je voor meerdere levensvatbare toppen. En een groter aantal wiettoppen betekent ook dat wat iedere kweker wil: een grotere opbrengst!

Voor- en nadelen van LST

Zoals voor alles in het leven geldt, kleven er zowel voor- als nadelen aan de LST-techniek. Gelukkig wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen.

2 advantage%20 %20kopie

Voordelen

LST: Voordelen

  • Je hoeft er weinig voor te doen om LST onder de knie te krijgen

    Je hebt slechts een handjevol materialen nodig om deze techniek toe te passen. Low Stress Training klinkt net zo eenvoudig als het is, zolang je maar de tijd neemt om het bladerdak van je planten goed aan te passen. LST is hiermee een techniek die erg geschikt is voor beginnende kwekers.

  • Grotere opbrengst

    Aangezien een groter deel van het bladerdak van je planten aan het licht wordt blootgesteld, betekent dat maar één ding: meer toppen. Met een grotere opbrengst krijg je niet alleen meer waar voor je geld, maar ook een grotere voorraad om van te genieten.

  • Onschadelijk voor je wietplanten

    Bij LST is geen sprake van snijden, knijpen, strippen of van andere activiteiten die voor je planten schadelijk zijn. Het enige wat je doet, is ervoor zorgen dat je wietplanten een zo'n groot mogelijke opbrengst kunnen leveren. Als topping te veel voor je is, dan is de LST-techniek echt iets voor jou.

  • Kan in combinatie met feminized en autoflowering soorten

    Later gaan we hier verder op in, maar LST kun je op vrijwel alle wietsoorten toepassen. Alleen bij autoflowers moet je al vroeg met deze techniek beginnen, omdat deze snel gaan bloeien. Desalniettemin zijn er nog steeds genoeg voordelen verbonden aan het gebruik van LST, ook bij deze planten.

1 disadvantage%20 %20kopie

Nadelen

LST: Nadelen

  • LST moet je continu uitvoeren

    Hoewel bij LST geen sprake is van topping en snoeien, moet je bij deze techniek wel continu op je planten letten. Voor het beste resultaat moet je minstens twee keer per week met je wietplanten aan de slag. De LST-techniek is dus niet ideaal als je weinig aandacht aan je planten wilt besteden.

  • Klein risico op het breken van de stengels

    Wietplanten zijn ontzettend veelzijdig en kunnen in allerlei opzichten behoorlijk wat verdragen. Dat betekent echter niet dat ze onverwoestbaar zijn. Bij LST is het mogelijk dat de stengels en takken breken. Dit risico neemt bovendien toe naarmate een plant ouder wordt.

  • Niet geschikt voor een grote kweek buitenshuis

    Hoe groter de plant, hoe meer je haar moet trainen. Wees je ervan bewust dat je de meeste planten meerdere keren per week aan moet passen. Dit levert bij een gemiddelde buitenkweek erg veel werk op.

Gerelateerd artikel

5 Manieren Om Je Cannabisoogst Te Vergroten

Is er een verschil tussen LST en HST?

Is er een verschil tussen LST en HST?

Zoals de naam al doet vermoeden, draait het er bij Low Stress Training om dat je je wietplanten zo weinig mogelijk stress bezorgt, terwijl je toch invloed uitoefent op hun ontwikkeling. High Stress Training daarentegen bestaat uit toppen, main-lining en fimmen om ongeveer hetzelfde resultaat te bereiken.

Het belangrijkste verschil met HST is dat je bij deze techniek bladeren, stengels of hele delen van een wietplant verwijdert om je plant op een bepaalde manier te laten groeien. Deze processen veroorzaken een aanzienlijke hoeveelheid stress bij je planten. Als je deze techniek daarbij niet goed en op het verkeerde moment uitvoert, doet het uiteindelijk meer kwaad dan goed. Desalniettemin zorgt HST er wel voor dat je planten de grootst mogelijke opbrengst opleveren. De opbrengsten zijn bij deze techniek dan ook hoger dan bij LST.

Hoewel je HST en LST met elkaar kunt combineren, voelen de meeste kwekers zich het comfortabelst bij de LST-techniek. Als we echter één HST-techniek moeten aanbevelen ter combinatie met LST, dan is dat toppen. Hiermee zorg je ervoor dat je de apicale dominantie van je planten doorbreekt. Bovendien hoef je ze slechts één keer te toppen. Zie stap 2 van onze LST-handleiding voor wanneer je het beste kunt beginnen met topping.

Hoe voer je Low Stress Training uit?

Hoe voer je Low Stress Training uit?

We weten nu wat de voordelen van Low Stress Training zijn. Daarom is het nu tijd om uit te leggen hoe en wanneer je met het trainen van je wietplanten moet beginnen. Een fijne bijkomstigheid is dat je maar weinig nodig hebt en dat dit materiaal eenvoudig in een lokaal tuincentrum of online te vinden is.

Wanneer start en stop je met LST?

Hoe eerder je met LST begint, hoe beter. Je planten moeten echter wel de groeifase hebben bereikt. Dit is het geval wanneer ze ongeveer 5-6 knopen hebben ontwikkeld. Zodra hiervan sprake is, begin je met het vastbinden van de relevante stengels en takken.

Als je echter besluit om tijdens de bloei met LST te starten, wees je er dan van bewust dat je planten minder goed aan te passen zijn. De stengels zijn namelijk vaak al veel dikker en stijver, waardoor het niet alleen moeilijker is om ze in vorm te buigen, maar ook riskanter.

Voel je overigens niet buitengesloten als je je planten buiten kweekt. Hoewel LST arbeidsintensief is, is de techniek ook voor buitenplanten geschikt. Het is zelfs een ideale techniek als je in een kouder klimaat leeft. Door het bladerdak vroeg af te vlakken, zorg je ervoor dat je planten aan meer zon worden blootgesteld, ongeacht het aantal zonlichturen.

Benodigdheden

  • Schaar
  • Kleine handboor
  • Zachte plantenbinders
  • Bamboestokken (optioneel)

Stapsgewijze handleiding

LST: Stapsgewijze handleiding

 

  1. Voordat je aan de slag gaat met je wietplanten, moet je eerst de potten klaarmaken. Je hebt namelijk een ankerpunt nodig om de scheuten aan vast te binden. Maak daarom met een kleine handboor gelijkmatig verdeelde gaten in de rand van de potten.

  2. Buig de hoofdstengel van de plant voorzichtig naar de rand van de pot. Doe dit zodanig dat de top bijna evenwijdig loopt aan het substraat. Maak vervolgens de stengel vast met de zachte plantbinders aan de gaten die je geboord hebt.

    Tip: als je de stengel (en eventuele toekomstige takken) vastbindt, maak dan gebruik van zachte plantbinders, in plaats van touw of plastic kabelbinders. Deze laatste beschadigen je planten namelijk als ze gaan groeien.

    Als je HST-technieken wilt toepassen, dan is nu het juiste moment. Je kunt daarvoor het beste je planten tot aan de vijfde of zesde node toppen. Op deze wijze transporteren je wietplanten essentiële voedingsstoffen naar twee uiteinden, in plaats van één. Als de twee hoofdtakken zich na het toppen gaan ontwikkelen, maak je ze vast zoals je dat ook met de hoofdstengel zou doen.

  3. Hoe je de rest van je plant vormgeeft, is geen exacte wetenschap. Het is namelijk niet te voorspellen hoe snel een soort groeit en hoe ze zich ontwikkelt. Maar steeds als er nieuwe scheuten en takken ontstaan, kun je ze het beste aan de rand van de pot vastbinden.

    Tip: het doel is om te zorgen voor een gelijkmatig en afgevlakt bladerdak. Dus wanneer er een tak boven de andere uitsteekt, moet je de plantbinders aanpassen om deze weer in het gareel te krijgen. Je bent op de goede weg als je wietplant een ster- of spinachtige vorm heeft als je haar van boven bekijkt.

  4. Controleer om de zoveel dagen de voortgang van je LST en pas de plantbinders aan als dat nodig is. Als je het bladerdak eenmaal hebt gevormd, dan kun je deze het beste tot aan de oogst zo behouden. Vergeet ook niet om je planten bij te snoeien. Hierbij moet je voorrang geven aan de gebieden rond de toppen. Als je het beste uit LST wilt halen, dan moet je zorgen dat alle wiettoppen zoveel mogelijk licht krijgen.

    Tip: bamboestokken zijn optioneel, maar ideaal als je je planten wilt ondersteunen, met name als het bladerdak groter wordt. Als de hoofdtakken gaan doorbuigen, ondersteun ze dan met bamboe en eventueel met extra plantbinders.

Kies de juiste soort voor LST

Kies de juiste soort voor LST

In feite heeft elke soort baat bij LST. Natuurlijk hangt de mate waarin het de opbrengst ‘verbetert’ wel af van de genen van de plant, hoe goed andere factoren in balans zijn, zoals licht en voedingsstoffen, en - het belangrijkste - de algehele gezondheid van de wietplant.

Hoewel LST impliceert dat deze techniek voor weinig stress zorgt, kun je niet voorkomen dat je planten helemaal geen stress ervaren. Daarom moet je, voordat je besluit om ze te buigen en van vorm te veranderen, zeker weten dat ze gezond zijn en geen last hebben van gebreken of ongedierte. Ze moeten echt in topconditie zijn. Pas als dit het geval is, kun je beginnen met het verbeteren van de opbrengst met LST of een andere trainingstechniek.

Het helpt ook om genetisch stabielere soorten met toonaangevende eigenschappen te kiezen. Ben je op zoek naar advies of aanbevelingen? De onderstaande drie soorten reageren allemaal ontzettend goed op LST.

Amnesia Haze: deze beproefde klassieker is sterk, robuust en erg geschikt voor LST. Haar sativa-dominante genen zorgen voor een ware groeispurt tijdens de bloei. Als je dus weinig ruimte hebt, wat is dan een betere manier om deze bekerwinnaar onder controle te houden dan met plantenbinders en onze uitgebreide handleiding?

Amnesia Haze (Zamnesia Seeds) feminized

(110)
Ouders: Amnesia Haze
Genetica: 30% Indica / 70% Sativa
Bloeitijd: 12-13 weken
THC: 21%
CBD: 3%
Bloei soort: Fotoperiode

Super Silver Haze: deze soort is een ander gevestigd lid van de Haze-clan. Ze combineert de beste eigenschappen van bekende soorten, waardoor ze een overvloedige opbrengst oplevert en stabiele genen heeft. In feite is het de liefde voor groeien wat SSH zeer geschikt voor LST maakt. Ga vroeg aan de slag en je wordt beloond met een enorme hoeveelheid toppen!

Super Silver Haze (Zamnesia Seeds) feminized

(112)
Ouders: Haze x (Skunk x Northern Light)
Genetica: 25% Indica / 75% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 20%
CBD: 3%
Bloei soort: Fotoperiode

Northern Lights Automatic: we kunnen bij onze aanbevelingen deze waardige autoflowering soort niet buiten beschouwing laten. Na slechts negen weken kun je haar toppen al oogsten, dus je moet snel van start gaan met het trainen van haar takken. Maar met de juiste aanpassingen, levert ze een flinke lading ontspannende wiettoppen op. Niet slecht voor een paar maanden werk!

Northern Lights Automatic (Zamnesia Seeds) feminized

(220)
Ouders: Northern Lights x Ruderalis
Genetica: Ruderalis/Indica/Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken van zaadje tot oogst
THC: 15%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Autoflowering

LST bij autoflowers

LST bij autoflowers

Tot nu toe hebben we ons vooral op fotoperiodieke feminized soorten gericht. Omdat je bij deze strains de volledige controle hebt over het moment dat ze gaan bloeien, kun je met behulp van LST uiteindelijk een indrukwekkend bladerdak creëren. Dat betekent echter niet dat autoflowers niet geschikt zijn voor deze techniek.

Gerelateerd artikel

Hoe Zorg Je Bij Autoflowering Wiet Voor Een Maximale Opbrengst?

Net als hun feminized tegenhangers kunnen ook autoflowering soorten van het opbrengstverhogende LST profiteren. Je moet echter wel op een aantal dingen letten:

  • Sommige kwekers gebruiken LST en toppen, zodat hun planten zoveel mogelijk cola’s ontwikkelen. Dit raden we af bij autoflowers, omdat ze gewoonweg niet genoeg tijd hebben om hiervan te herstellen. Autoflowering soorten ontwikkelen hun toppen namelijk in een tijdsbestek van slechts een paar weken. Elk moment dat ze moeten besteden aan het herstellen van stress door topping heeft veel invloed op de opbrengst.

  • Bij autoflowers moet je vroeg aan de slag en met LST beginnen zodra de planten sterk genoeg zijn om gebogen te worden, zonder dat je ze breekt. Autoflowering soorten hebben een veel kortere levenscyclus, dus je hebt niet lang de tijd. Net als bij fotoperiodieke varianten moet je er wel voor zorgen dat je autoflowers gezond en robuust genoeg zijn voordat je ze aan de LST-techniek onderwerpt.

  • De kortere levensduur betekent ook dat je je planten beter in de gaten moet houden en de binders vaker aan moet passen om een zo’n goed mogelijk resultaat te bereiken. Je kunt het beste je planten om de dag controleren en indien nodig hun vorm aanpassen. Vergeet niet dat zelfs de kleinste aanpassing al voor een betere blootstelling aan licht en grotere toppen kan zorgen.

Laatste tips voor LST

Nu we de basisprincipes van LST weten, is het tijd om nog een aantal belangrijke tips te bespreken. Deze veranderen niets aan het hierboven besproken proces, maar zijn vooral bedoeld als extra handvatten, bijvoorbeeld als je even niet meer weet hoe je verder moet.

1. Het repareren van gebroken takken

LST: Het repareren van gebroken takken

Als het ergste gebeurt en een van je geliefde stelen of takken breekt, raak dan niet in paniek! Jonge wietplanten zijn ongelooflijk veerkrachtig en zelfs een gebroken tak kun je repareren. Zolang de stengel nog vastzit, kun je deze met ducttape en een kleine spalk herstellen. Zorg ervoor dat je het beschadigde deel zorgvuldig verbindt. Binnen een week is de tak weer volledig hersteld.

2. Toppen en ScrOG

Wanneer je wietplanten wilt dwingen om een aantal indrukwekkende cola’s te ontwikkelen, moet je ze bij stap 2 van onze LST-handleiding toppen. Door planten te toppen zodra ze 5-6 knopen ontwikkeld hebben, stimuleer je het groeihormoon in de bovenste takken en niet alleen in de hoofdstengel. Hiervoor moet je LST en HST met elkaar combineren, waardoor je wietplanten meer tijd nodig hebben om te herstellen. LST gaat ook ontzettend goed samen met een ScrOG. Dit is een trainingsmethode waarbij je gebruikmaakt van een horizontaal gaasscherm om de vorm van het bladerdak te sturen.

3. Begin vroeg met LST

Voor het beste resultaat kun je de stengels het beste buigen als ze nog jong en flexibel zijn. Takken worden dan wel sterker naarmate de plant ouder wordt, maar ze zijn dan ook minder kneedbaar en breken over het algemeen sneller als je ze dwingt een bepaalde positie aan te nemen. Wees dus voorzichtig en begin vroeg met LST voor de beste resultaten.

4. Veilig vastbinden

LST: Veilig vastbinden

Zachte plantbinders zijn erg geschikt als bescherming van kwetsbare plantenstengels en om ze op hun plek te houden. Maar bind je planten niet te losjes vast. Ze bewegen namelijk als ze groeien. Als de plantenbinders te losjes vastgebonden zijn, zorgt dat voor wrijving en kunnen ze je wietplanten beschadigen. Je kunt de takken daarom het beste onderaan stevig vastbinden en vervolgens regelmatig aanpassingen doen.

5. Kies je ankerpunt zorgvuldig

Het kan verleidelijk zijn (en in sommige gevallen handig) om je planten vast te binden aan andere voorwerpen in de kweekruimte of -tent. Maar doe dit niet. Je moet je wietplanten gedurende hun ontwikkeling regelmatig verzorgen, controleren en onderhouden. Daarom kun je ze het beste vastzetten aan de potten waar ze in staan. Dan ben je vrij om de planten te verplaatsen als dat nodig is, zonder dat de takken daar hinder van ondervinden.

6. Gebruik veiligheidsspelden

Maak je geen zorgen als je geen plastic potten gebruikt. Je kunt namelijk nog steeds LST op je wietplanten toepassen! Als je een stoffen- of smartpot hebt, dan kun je ook gewoon veiligheidsspelden gebruiken. Prik de spelden door de rand van de pot en bevestig de plantenbinders eraan. Zo simpel is het.

Je bezoekt onze Nederlandse website.