Cannabis Toppen: Alles Wat Je Weten Moet

Cannabis Toppen: Alles Wat Je Weten Moet

Luke Sumpter
Luke Sumpter

Toppen is een techniek die cannabiskwekers gebruiken om de opbrengsten van hun opbrengst te verhogen. Het proces is relatief simpel en ongecompliceerd. Hierbij snijd je het bovenste deel van een plant tijdens de vegetatieve fase af voor meer laterale groei. Het afknippen van een deel van je cannabisplant lijkt wellicht vreemd. Op de lange termijn werkt dit echter om grote opbrengsten te genereren.

Als je ze op hun beloop laat, groeien cannabisplanten hoofdzakelijk verticaal. De meeste energie gaat dan naar de hoofdsteel en -top. Getopte planten hebben diverse hoofdstelen met meerdere grote toppen. Het toppen forceert ze om groeihormonen gelijkmatiger te herdistribueren en zo een egaler bladerdak te creëren. De wijdere vorm zorgt er tevens voor dat de toppen gelijke hoeveelheden licht ontvangen; ze raken niet zo snel overschaduwd door de hoofdtop en fan leaves zoals bij een meer verticaal groeiende plant.

Het beste is nog dat dit proces kan worden herhaald, zodat er 4, 8, 16 of zelfs 32 cola's kunnen worden ontwikkeld. Met een beetje oefening kan zelfs een beginnende kweker het toppen onder de knie krijgen en een professionele oogst binnenslepen.

Aan het eind van deze eenvoudige gids over toppen, heb je op zijn minst genoeg vertrouwen om zelf een poging te wagen een aantal planten in je cannabis tuin te toppen. Het is altijd verstandig eerst met een of twee planten te experimenteren voordat je een heel gewas opoffert. En raak niet in paniek als je een zooitje maakt van het toppen. We hebben hieraan gedacht met Grow Guides voor zowel LST- als FIM-technieken om de situatie te redden.

VOORDELEN VAN TOPPEN

VOORDELEN VAN TOPPEN

Het allergrootste voordeel van het toppen van cannabisplanten is de kans op een gigantische oogst door deze techniek. In vergelijking met natuurlijk gekweekte cannabis, zullen getopte cannabisplanten negen van de tien keer een zwaardere oogst produceren.

Toppen kan worden gecombineerd met Lollipopping en de ScrOG-methode om gigantische oogsten te produceren met cola's van topkwaliteit. Ook worden getopte planten vaak getraind in een 4-wegs-LST. Dit kan wederom worden gecombineerd met de ScrOG-methode voor een net zo indrukwekkende eindopbrengst.

Het tweede voordeel van toppen, is dat het zorgt voor een gelijkmatig bladerdak. Getopte planten vullen de zijdelingse groeiruimte uit. In plaats van verticaal omhoog te racen, wordt de nadruk gelegd op zijdelingse groei en nieuwe cola's. Toppen zal de verticale groei niet geheel beëindigen, zeker niet als je stretchy sativa soorten hebt staan. Toppen vertraagt eerder de verticale groei, waardoor zijtakken een inhaalslag kunnen maken terwijl er twee nieuwe hoofdcola's worden ontwikkeld.

NADELEN VAN TOPPEN

NADELEN VAN TOPPEN

Het toppen van cannabisplanten leidt tot een open wond. Als de omstandigheden in de kweekruimte niet perfect zijn, of als er ongedierte/ziektekiemen aanwezig zijn, kunnen er grote problemen ontstaan. Elke vorm van stress is slecht voor cannabisplanten. Toppen kan daarom een uitnodiging zijn voor schimmels of andere microbiële ellende.

Over het algemeen wegen de voordelen van het toppen zwaarder dan de mogelijke nadelen. Het toppen van cannabisplanten in een goede kweekruimte zou geen problemen moeten opleveren. Het wordt vaak beweerd dat bepaalde cannabis soorten slecht reageren op toppen.

We moeten zelf nog een plant ontdekken die niet meer bloemen produceert na het toppen. Doe eens een poging met de cannabisplanten die je zelf hebt staan. Vergelijk de opbrengst. Meer takken zullen leiden tot meer bloemen.

HOE TOP JE CANNABISPLANTEN?

HOE TOP JE CANNABISPLANTEN?

Het is geen verrassing dat het afsnijden van de top van je wietplanten stress veroorzaakt. Daarom dien je laat in de vegetatieve fase te toppen. Dan zijn je planten meer ontwikkeld en flexibeler.

Om goed te toppen, zou je wat moeten weten over de anatomie van cannabis. Een van de delen die je moet kennen, is de knoop, oftewel het punt tussen de hoofdsteel en een tak. Bij het toppen is de gangbare methode om net boven de 5e knoop te knippen. Hierdoor krijg je een mooie, stevige en bossige plant.

Voordat je je plant gaat toppen, heb je een snoeischaar of scheermes nodig. Steriliseer deze met ontsmettingsalcohol. Zo beperk je het risico op infectie van je plant. Het is ook mogelijk je handen te gebruiken om te toppen. Hier gaan we later nog op in.

Snijd net boven de 5e knoop af. Na een aantal dagen zie je hier twee nieuwe scheutjes ontstaan. In de weken erna nemen deze stelen flink toe in grootte en worden het afzonderlijke stengels.

Sommige kwekers kiezen ervoor om vaker te toppen voor nog hogere opbrengsten. Als je voor het eerst topt, is het beter te stoppen na de eerste knip en het resultaat af te wachten. Meer ervaren kwekers zijn in staat verder te toppen tot boven de 2e of 3e knoop, voor nog meer struikachtige planten. De meeste telers geven de plant 1-2 weken hersteltijd voordat ze het proces herhalen om de topontwikkeling te verbeteren.

SCHAAR VS. VINGERS

SCHAAR VS. VINGERS

Wederom zitten kwekers hierover weer in twee kampen. Er zijn kwekers die zweren bij een goede snoeischaar. En dan zijn er nog kwekers die de toppen met de vingers afknijpen. Beide technieken zijn effectief. Het kost even wat oefening, maar je zal er al snel achterkomen waar jij de voorkeur aan geeft.

Het draait namelijk echt om persoonlijke voorkeur. Ontdek wat voor jou comfortabel voelt. Met een schaar kan je zorgvuldiger werken, maar als je topt in de eerste week van de vegetatieve groei, zal het met je vingers waarschijnlijk gemakkelijker gaan.

Cannabisplanten zijn buigzaam en plooibaar tijdens de vegetatieve groeifase. Maar hoe langer ze vegeteren, hoe dikker de stelen en scheuten worden. Na 6 weken groeien, zijn de meeste soorten zo gegroeid dat je alleen nog maar een schaar kan gebruiken om te trimmen. Je vingers zijn het meest effectief in de vroegere fases.

WANNEER MOET JE CANNABIS TOPPEN?

WANNEER MOET JE CANNABIS TOPPEN?

Er zijn twee denkwijzen als het gaat om het gepaste moment om cannabisplanten te toppen. Old-school kwekers zijn over het algemeen geneigd iets geduldiger te zijn, terwijl millennials er de voorkeur aan geven direct te toppen. Een maand of langer wachten om te snoeien, is voor sommigen veel te lang.

Het vroeg toppen van jonge cannabisplanten zet de planten op het juiste pad zich struikachtig te ontwikkelen. Verwacht dan ook een verlengde vegetatieve groeifase. Wachten met toppen tot de planten de 4de week van de vegetatieve groei hebben bereikt, is minder stressvol. Dit is echter niet altijd praktisch met grotere, snel groeiende soorten.

Als een duimregel geldt dat toppen altijd tijdens de vegetatieve fase wordt gedaan, uitzonderingen daargelaten. Ook houden de meeste kwekers rekening met een herstelperiode van 1-2 weken voordat ze het proces herhalen om de ontwikkeling van cola's te verbeteren.

Gerelateerd artikel

Cannabis Kniptechnieken En Tips

BOOSTER VOOR HERSTEL

Onthoud dat het toppen van cannabis stress veroorzaakt. Planten hebben minimaal 1-2 weken nodig om te herstellen. Gun ze de tijd om te helen voordat je verder topt om de ontwikkeling van meer cola's te stimuleren. Een goede tip om het herstel te versnellen, is de planten te voorzien van een lichte dosis voedingsstoffen, vitamine B en silica, direct na het toppen van de planten.

Je bezoekt onze Nederlandse website.