Blog
Trimschaar Schoonhouden
3 min

Hoe Maak Je Je Cannabis Snoeischaar Schoon?

3 min

Is het manicuren van je toppen frustrerend door een kleverige schaar? Maak je geen zorgen! In deze handige gids bespreken we hoe je de bladen van je scharen reinigt en onderhoudt. Nu kun je deze belangrijke stap van je kweekproject zo goed mogelijk uitvoeren.

Het is eindelijk oogsttijd! Gefeliciteerd, het is je gelukt. Enkele maanden geleden (of weken, als je autoflowers kweekt) heb je een aantal zaadjes geplant. Je hebt ze bewaterd, gevoed en getraind en eindelijk de laatste stap bereikt. De eindstreep is zo dichtbij; je kunt je wiet bijna proeven. Vol enthousiasme begin je met het manicuren van je planten, maar al snel wordt je schaar steeds kleveriger en botter. Wat nu?

Gerelateerd artikel

Nat Versus Droog Snoeien Van Je Cannabisplanten

Waarom het belangrijk is om scharen te reinigen en onderhouden

Waarom het belangrijk is om scharen te reinigen en onderhouden

Niemand wil harder werken dan nodig is. Dus waarom zou je dat wel doen als je kleverige wietplanten knipt? Alle heerlijkheden van wiet, zoals de trichomen en de hars, werken in dit geval waarschijnlijk niet in je voordeel. Zodra je start met het trimmen en perfect manicuren van je toppen, ontdek je al snel dat de bladen van je schaar steeds plakkeriger en minder scherp worden.

Misschien vraag je je af waarom je ze moet schoonmaken. Dit is natuurlijk niet verplicht. Maar je loopt wel het risico dat je toppen niet goed geknipt zijn. Ook neemt de kans op kruisbesmetting toe als er schadelijke schimmels en bacteriën achterblijven op vuile scharen. Voordat we bespreken hoe je je scharen het beste schoon kunt maken, moet je eerst weten hoe je je scharen in optimale conditie houdt. Dit verlengt de levensduur, waardoor je ook geld bespaart.

Tips voor het gebruik van een snoeischaar bij wietplanten

Een aantal tips spreken voor zich, terwijl andere tips goed bruikbaar zijn tijdens het oogsten van je wietplanten.

Idea%20(1)

Zet de bladen in de olie

Tips voor het gebruik van een snoeischaar bij wietplanten: Zet de bladen in de olie

Misschien heb je deze truc thuis wel eens toegepast, bijvoorbeeld bij de scharnieren van je deuren of bouten in je schuur. Metaal heeft olie nodig, maar waarom? De olie fungeert als een soort beschermlaag en smeermiddel voor je bladen. Deze beschermende functie voorkomt roest. Dit kan ontstaan als je je scharen niet goed afdroogt na het reinigen met water. Daarnaast gaat het knippen veel soepeler, wat het oogstproces vergemakkelijkt.

Idea%20(1)

Wissel tussen scharen

Dit is de oudste truc die er is. Hoe voorkom je dat je schaar te plakkerig wordt? Simpel: gebruik gewoon meerdere scharen. Dit is vooral handig bij een grote oogst of bij het manicuren van verschillende soorten. Als je meerdere scharen hebt, kun je deze laatste stap van je kweekoperatie aanzienlijk versnellen. Dit geldt vooral als je ze steeds in een kopje met ontsmettingsalcohol plaatst (hierover later meer).

Idea%20(1)

Schraap overtollige hars weg

Tips voor het gebruik van een snoeischaar bij wietplanten: Schraap overtollige hars weg

Tijdens het lezen van deze gids denk je misschien dat kleverige trimscharen problematisch zijn. We willen je echter verzekeren dat niets minder waar is. Plakkerige bladen staan gelijk aan hars en hars staat gelijk aan cannabinoïden.

Je kunt tegen het schoonmaken aanhikken. Maar beschouw het als een kans om je product te proeven voordat je de toppen uithardt. Gebruik een scherp mes of scalpel en schraap de hars van de scharen voordat je ze onderdompelt in de ontsmettingsalcohol. Dit noemt men "scissor hash". Dit heerlijke goedje kun je vers uitproberen of drogen en bewaren voor later.

Hoe maak je een snoeischaar schoon?

Hoe maak je een snoeischaar schoon?

Je weet nu hoe je je snoeischaar in goede conditie houdt. Laten we eens ontdekken hoe je ze reinigt, zodat ze klaar zijn voor de volgende oogst.

1. Ontsmettingsalcohol

Niets reinigt en desinfecteert beter dan een sterke alcohol. De beste aanpak is om eerst de hars van je scharen te schrapen. Week je schaar vervolgens in een kopje met ontsmettingsalcohol. Zorg ervoor dat de bladen helemaal ondergedompeld zijn in de oplossing. We raden aan om ze ongeveer 15-30 minuten te weken. Dit is ook exact de reden waarom het gebruik van meerdere scharen verstandig is. Dit is namelijk snelste methode om je wietplanten te trimmen. Als de tijd verstreken is, haal je de schaar uit de oplossing. Veeg ze schoon met een handdoek.

2. Citrusverwijderaar of citrusschil

Wil je geen alcohol gebruiken of is het moeilijk verkrijgbaar? Probeer een zelfgemaakte oplossing op basis van citrus. Voor een citrusverwijderaar doe je gelijke delen baking soda en kokosolie in een kom. Voeg vervolgens een natuurlijke citrusolie aan het mengsel toe. Verwijder opgehoopt plantenmateriaal voorzichtig van je scharen met een watje of doekje. Je kunt vergelijkbare resultaten behalen als je een stukje verse citrusschil gebruikt. De citrusolie in de schil helpt bij het verwijderen van de hars. Schil de vrucht of rasp de schil en wrijf het met een doek over je bladen van je scharen.

3. Witte azijn

Bijna iedereen heeft wel witte azijn in huis en ook dit product is een geweldig schoonmaakmiddel. Net als bij de methode met alcohol week je je scharen in een kopje azijn. Vervolgens verwijder je opgehoopte resten op je scharen met een lap stof of een handdoek. Azijn is wel minder krachtig dan ontsmettingsalcohol, dus soms moet je deze methode herhalen.

4. Bevries je snoeischaar

Dit is niet direct een reinigingsmethode, maar het vergemakkelijkt bovenstaande processen. Het invriezen van je scharen maakt de hars compact. Het komt ook iets los van de bladen. Je zult merken dat het veel gemakkelijker is om je kostbare trichomen van je scharen te schrapen als ze bevroren zijn.

Is een kleverige snoeischaar problematisch? (Conclusie)

Is een kleverige snoeischaar problematisch?

Absoluut niet. Een kleverige schaar kan maar één ding betekenen: je hebt geweldig werk afgeleverd. Verwelkom deze kleine ergernis met blijdschap!

Gerelateerd artikel

De Fan Leaves En Knipresten Van Je Wiet Optimaal Benutten

Samengevat, denken we dat dit de beste manier is om een kleverige schaar te behandelen: zet een kopje met reinigingsvloeistof klaar, samen met een extra schaar. Als je eerste schaar plakkerig wordt en niet meer goed presteert, leg je deze 10-15 minuten in de vriezer. Zodra de schaar voldoende bevroren is, gebruik je een scalpel of een mesje om de overgebleven resten van de schaar te schrapen. Zo kun je de vruchten van je werk direct proeven! Vervolgens week je de schaar in de oplossing of maak je hem schoon met citrusverwijderaar. Voltooi het proces met het oliën van de bladen.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken