Blog
8 Hulpmiddelen Die Elke Wietkweker Nodig Heeft Voor De Oogst
4 min

8 Hulpmiddelen Die Elke Wietkweker Nodig Heeft Voor De Oogst

4 min

Ontdek hier de top 8 hulpmiddelen voor het oogsten van wiet en wat ze waardevol maakt voor elke kweker.

Het zaden van je wietzaadjes en ze zien uitgroeien tot majestueuze planten is een spannend onderdeel van het kweekproces. Toch gaat er niks boven het moment dat je ze kunt gaan oogsten. Dit is een cruciale fase die het verschil kan maken in de uiteindelijke kwaliteit van je wiet. Wij willen je hier graag bij helpen. Daarom hieronder een aantal aanbevelingen voor de beste tools die je hiervoor kunt gebruiken.

WAAROM IS DE OOGST EEN BELANGRIJKE FASE BIJ HET KWEKEN VAN WIET?

WAAROM IS DE OOGST EEN BELANGRIJKE FASE BIJ HET KWEKEN VAN WIET?

Na maandenlang wiet te hebben gekweekt, is eindelijk de oogst aangebroken. Zonder twijfel is dit het spannendste moment voor elke kweker. Laat je echter niet meeslepen en haast je niet. Wanneer je namelijk extra voorzichtig bent tijdens en na deze kritieke oogstfase, blijven de kracht, smaak en het effect van je wiet beter behouden. Hier is een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Oogst op het juiste moment

Je moet je wiet op het juiste moment oogsten. Te vroeg of te laat kan leiden tot een minder goede opbrengst. Maak gebruik van betrouwbare oogstmethoden, zoals de ‘trichomentest’. Zo ben je er zeker van dat je planten klaar zijn voor de oogst.

  • Goed drogen en uitharden

De droog- en uithardingsfase zorgen ervoor dat je wiet vrij is van ziektekiemen en geschikt is voor gebruik. Bovendien komen hierdoor de kracht en smaak van je cannabis volledig tot hun recht. Loop je hier de kantjes ervan af? Dan heeft dat een negatieve invloed op de kwaliteit van je eindproduct.

  • Houd je gereedschap schoon

Schoon gereedschap is essentieel bij het oogsten en trimmen. Niet alleen om je tools goed te houden, maar ook om ervoor te zorgen dat schimmels je oogst niet bederven.

8 ONMISBARE HULPMIDDELEN VOOR HET OOGSTEN VAN CANNABIS

Om alles perfect te laten verlopen bij het oogsten, bespreken we hieronder een aantal onmisbare hulpmiddelen die elke kweker volgens ons zou moeten bezitten. Zo kun je ervoor zorgen dat je de beste wiet in handen krijgt!

NITRIL HANDSCHOENEN

NITRIL HANDSCHOENEN

Het oogsten en knippen van je wiet verandert al snel in een kleverige boel. En je wilt de toppen niet besmetten met vuil of bacteriën. Daarom zijn wegwerphandschoenen een essentieel item voor elke kweker. Deze houden je handen allereerst vrij van kleverige hars. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je nauwkeuriger en eenvoudiger de suikerblaadjes weg kunt knippen.

Handschoenen zijn echter niet alleen handig voor het oogsten. Als je bijvoorbeeld met zaden werkt, verminderen ze ook de kans op besmetting. Hierdoor lopen je zaailingen minder snel ziektes en schimmels op. Deze nitril handschoenen zijn latexvrij en dus ook geschikt voor telers met een allergie.

ZAKMICROSCOOP

ZAKMICROSCOOP

Wanneer je op het oog gaat beoordelen of je wiet klaar is, kun je er bijna zeker van zijn dat je niet op het juiste moment oogst. De profs inspecteren de trichomen. Deze structuren veranderen van kleur naarmate de toppen rijpen. Daarmee wijzen ze op het optimale moment voor de oogst. Wanneer de meeste trichomen troebel zijn, is het normaal gesproken de beste tijd om te oogsten.

Het probleem is echter dat trichomen ontzettend klein zijn. Daarom heb je een zakmicroscoop of een goede loep nodig om ze goed van dichtbij te kunnen bekijken. Deze zakmicroscoop heeft een vergroting van 60-120x en ingebouwde LED-verlichting. Perfect voor het controleren van de voortgang van de toppen. De microscoop is bovendien licht en draagbaar. Hierdoor is hij makkelijk te gebruiken en ook geschikt voor het controleren van planten op ongedierte!

SNOEISCHAAR

SNOEISCHAAR

Een goede snoeischaar is een ander hulpmiddel dat elke kweker nodig heeft. De Original Bud Cutter is professioneel snoeigereedschap dat met scherpe messen zorgt voor geweldige resultaten. Deze snoeischaar is onmisbaar bij het in vorm knippen van je toppen na de oogst. Ook kun je de schaar voor andere doeleinden gebruiken, zoals ontbladeren, toppen, enz.

De handgreep die gemaakt is van PVC, zorgt dat de schaar prettig in de hand ligt. Hierdoor is het knippen een fluitje van een cent. Gebruik deze schaar met de hierboven genoemde nitril handschoenen en je bent er helemaal klaar voor! Je zult je een echte meesterkweker voelen. De schaar biedt namelijk meer precisie en efficiëntie dan gewone scharen.

Ontvochtigers

Ontvochtigers

Je gebruikt ze niet direct bij het oogsten, maar veel telers gebruiken wel een ontvochtiger meteen na de oogst, bij het drogen van de toppen. Voor kwekers die in een vochtig klimaat wonen, is het lastig om hun oogst droog te krijgen zonder deze machines. Het zal je ook niet verbazen dat ontvochtigers van pas komen tijdens de kweek om de luchtvochtigheid onder controle te houden. Dat geldt vooral tijdens de belangrijke bloei. Ontvochtigers zijn daarbij verkrijgbaar in diverse maten en prijsklassen. Een ontvochtiger kun je vaak makkelijk kwijt in je droogruimte en helpt je om de omstandigheden te optimaliseren.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn Luchtontvochtigers En Hoe Gebruik Je Ze Bij Het Kweken Van Wiet?

Thermometer/Hygrometer

Thermometer/Hygrometer

Een ontvochtiger haalt het vocht uit de lucht, maar een hygrometer vertelt je hoe vochtig je droogruimte is. Hiermee kun je de stand van zaken altijd nauwkeurig aflezen. Veel hygrometers hebben ook een ingebouwde thermometer. Daarmee kun je de temperatuur van je ruimte goed in de gaten houden. Het behouden van de ideale temperatuur en relatieve luchtvochtigheid is soms lastig, maar het is wel belangrijk dat je je toppen onder optimale omstandigheden laat drogen. Een thermometer/hygrometer kost niet veel en er zijn meer dan genoeg redenen om er eentje te gebruiken.

DROOGREK

DROOGREK

Als budgetversie van een droogrek worden vaak kleerhangers gebruikt. Deze hang je bovenin je tent of kweekruimte. Je kunt ook het wasrek van je oma gebruiken. Misschien moet je dan echter wel wat dingen uitleggen, als ze haar was wil ophangen. Niet bepaald de beste oplossing dus.

Een goed droogrek is een betere optie en kost ook niet zoveel. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudige droogrekken vinden met een hangsysteem en meerdere lagen. Zo'n rek is vaak genoeg voor de toppen van een aantal planten. Je kunt echter ook grotere droogrekken gebruiken, afhankelijk van je wensen.

CURINGPOTTEN VOOR WIET

CURINGPOTTEN VOOR WIET

Het interessante is dat klassieke mason potten - ja, dezelfde die je oma gebruikt voor augurken en jam - de beste zijn voor het uitharden van wiet. Dit komt omdat ze gemaakt zijn van extra dik glas en voorzien zijn van een zware deksel. De rode rubberen ring en de stevige beugel zorgen er bovendien voor dat ze 100% luchtdicht zijn. Dit zorgt voor optimale uitharding en opslag.

Deze "Made in Germany" mason potten zijn verkrijgbaar in vier verschillende maten: Small (255ml), Medium (400ml), Large (800ml) en Extra Large (1140ml). En natuurlijk zijn er nog ontelbare andere dingen waar je ze voor kunt gebruiken, naast het bewaren van je wiet.

SCHOONMAAKDOEKJES

SCHOONMAAKDOEKJES

Schoonmaakdoekjes maken het schoonhouden van je gereedschap en werkruimte makkelijk. Bovendien zijn ze ideaal voor het verwijderen van hardnekkige harsresten na de oogst. Perfect voor het steriliseren van je potten, scharen en allerlei andere dingen in je kweekruimte.

Reinigingsdoekjes zijn ook de beste manier om je bongs, pijpen en vaporizers er als nieuw te laten uitzien! Deze doekjes hebben twee kanten: één voor het wegschrobben van vuil en een zachtere kant voor het polijsten en bijwerken. Ze bevatten daarbij 70% isopropylalcohol en leveren topprestaties bij allerlei schoonmaakklussen. Daarnaast kun je ze voor veel materiaal veilig gebruiken, zoals glas, metaal en siliconen. Ze worden geleverd in een praktische doos met dertig individueel verpakte doekjes voor simpel gebruik.

HET OOGSTEN VAN WIET NAAR EEN HOGER NIVEAU TILLEN

Gewapend met dit gereedschap kun je een meester worden in het oogsten. Om het ambacht echter helemaal te perfectioneren, adviseren we je om ons artikel te lezen over wanneer en hoe je jouw cannabis moet oogsten.

Veel kweekplezier toegewenst!

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken