Blog
Meerdere Cannabis Oogsten Per Jaar
3 min

Hoe Kun Je Elk Jaar 6 Keer Cannabis Oogsten?

3 min
Growing Seedshop

Zelfs voor degenen die met tijd- en ruimtegebrek kampen, is het mogelijk om zes of zeven keer per jaar te oogsten. Of je nu vanuit zaad of stek begint, met de succesvolle “12-12 vanaf start” methode kun je je voorraadpot sneller met toppen vullen, zonder verlies van kwaliteit of kracht.

Hoe Produceer Je Meerdere Oogsten Per Jaar?

Het grote voordeel van binnen kweken is de mogelijkheid om meerdere oogsten in een jaar te bereiken. Door de groei van wietplanten te manipuleren, is het mogelijk zes of zeven oogsten per 365 dagen te halen! Als je buiten de ruimte hebt, kan dit zelfs 12 per jaar zijn. Hoewel de planten buiten lagere opbrengsten bieden tijdens de wintermaanden, leveren ze nog wel krachtige toppen.

Zes of meer oogsten per jaar bereiken, vergt wat planning, afhankelijk van of je uit zaad of klonen kweekt. Je bent hierbij bezig met het ontkiemen of het nemen van stekken, terwijl andere planten bloeien. Het is dan ook een voordeel om over een zaailing- en vegetatieve ruimte te beschikken. Op die manier kunnen de groeifases overlappen en kun je de productie en het verloop versnellen. Als je maar één kweekruimte hebt, dan ben je een dag of twee druk zodra de oogsttijd aanbreekt. Je oogst daarbij de ene partij, terwijl je de volgende onmiddellijk voorbereidt.

Gerelateerd artikel

Hoe Verkort Je De Bloeitijd Van Je Cannabisplanten?

Na het ontkiemen of nemen van de stekjes, staan de planten vaak zeker 2–4 weken in de vegetatieve fase. Tenzij je een leverancier van stekken hebt, heb je voor klonen een moederplant nodig. Dit betekent dat je al over een soort vegetatieve kamer beschikt, waarmee je een voorsprong hebt.

Kweken Vanuit Zaad

Cannabis Kweken Vanuit Zaad

De techniek met 12-12 fotoperiode vanaf zaad was erg populair halverwege tot eind jaren ’90. Deze methode verhoogt het verloop, omdat de vegetatieve periode nihil is. Jonge planten worden hierbij vanaf het vroege begin tot de bloei gemanipuleerd, door ze uitsluitend aan een 12-12 fotoperiode bloot te stellen. Afhankelijk van de soort, kan dat volledig rijpe planten binnen 6 tot 8 weken betekenen. De voedingsroutines blijven gelijk, maar kleinere planten hoeven minder bewaterd te worden. Je hygrometer is je vriend, verdrink je plantjes dus niet.

De resulterende planten zijn klein en fijn, maar compact en zonder enig kwaliteitsverlies wat betreft de toppen. De potten mogen kleiner zijn, dus kun je meer planten per m² kwijt. Toppen ontspruiten hierbij vanaf de eerste internode, wat vrij dicht tegen het oppervlak van het kweekmedium kan liggen. Wees dan ook voorzichtig als je handmatig water geeft en blijf alert op ziekten. Zorg bovendien dat de luchtcirculatie rond de planten en bovenaan de potten voldoende is. Dit is vergelijkbaar met de sea of green techniek. Daarbij worden veel kleine planten met weinig ondergroei en een enkelvoudige hoofdtop gekweekt om de opbrengst/m² te vergroten.

Het kweken van veel kleine planten die snel bloeien, kent een paar voordelen. Alle lichtenergie wordt bijvoorbeeld geconcentreerd op de centrale top. Kleinere zijtakken kunnen ontstaan, maar strekken zich minimaal uit. Omdat de planten alleen maar bloeien, hoef je bovendien alleen maar bloeivoeding te gebruiken. Dat bespaart geld, dat je anders zou uitgeven aan speciale groeivoeding. De levensduur van je lampen verleng je daarbij met minstens een derde, waarmee je kosten op licht en slijtage van apparatuur bespaart.

Kweken Vanuit Klonen Op Twee Manieren

Binnen

Binnen Cannabis Kweken Vanuit Klonen

Bij het nemen of kopen van stekjes, kun je zeggen dat een gewortelde kloon al een paar weken in de vegetatieve groei heeft doorgebracht. Zodra de wortels zich na 7–10 dagen hebben gevormd, begint de plant uit zichzelf te groeien. Afhankelijk van het formaat kloon, staat dit gelijk aan een paar weken vegetatieve groei. De planten slaan de ontkieming en eerste levensfase over. Ze hebben daarbij al een paar internodes, waar toppen kunnen ontstaan.

Voor een snelle opbrengst geef je klonen maar een week om te groeien. Die week is hoofdzakelijk nodig voor een goede wortelontwikkeling en acclimatisering (als je ze in de winkel hebt gekocht). Zodra de klonen zichtbaar sterk en in groei zijn, schakel je over op de 12-12 fotoperiode. Dit lijkt zo op de sea of green, dat het nauwelijks nodig is het als een andere methode te beschouwen. De kleine planten worden gestimuleerd om toppen te vormen, voordat ze echt zijscheuten krijgen. De meeste groei vindt plaats bij het uitstrekken, als de hoofdtop zich ontwikkelt tijdens de bloei.

Combinatie Van Binnen En Buiten

Cannabis Kweken Vanuit Klonen Binnen En Buiten

Als je buiten genoeg ruimte of een kas hebt en redelijke winters, dan kunnen klonen na slechts twee vegetatieve weken buiten worden gezet. De dagduur is in de winter niet optimaal, maar de cannabis bloeit nog steeds en kan alsnog sterke toppen produceren. De toppen worden uiteindelijk relatief klein en rijpen snel, maar de omloopsnelheid compenseert het verlies aan opbrengst. Ze moeten ‘s nachts wel beschermd worden tegen koude lucht en ochtendvorst. Als je geen kas hebt, dan kun je eenvoudig eentje maken met goedkope materialen van de bouwmarkt. In Noord-Europa is echter te weinig licht na de herfst om dit de moeite waard te maken. Met acht uur zonlicht of minder per dag is daarbij weinig sprake van ontwikkeling van toppen.

Gerelateerd artikel

De Beste Outdoor Cannabiszaden Per Klimaat In Europa

Het voordeel van planten buiten laten uitbloeien, is de ruimte die binnen vrijkomt waar je kunt opkweken. De kweekruimte binnen wordt dan een vegetatieve kamer met elke twee weken nieuwe plantjes. Hiermee voorkom je dat je 5–8 weken moet wachten terwijl de bloei plaatsvindt. Het nadeel is dat je geen grote aantallen planten kwijt kunt buiten. Afhankelijk van de drugswetgeving waar je woont, zou je hierdoor in de problemen kunnen komen. Als je 10 per keer opkweekt dan houdt dat in dat er minstens 70 planten onderweg zijn.

Klonen hebben ook hun nadelen. Ze kunnen bijvoorbeeld vatbaarder zijn voor ziektes en groeien minder krachtig dan planten uit zaad. Moderne kweektechnieken beperken deze problemen echter tot een minimum. Met een schone kweekruimte, stimulanten voor een gunstig bodemleven en specifieke voeding, kun je het beste uit je cannabis halen. Zowel bij zaad als bij stekjes. Ook worden klonen door hun aard wat langer in de bloeifase. Sommige soorten kunnen wel twee- of driemaal zo groot worden als voor de lichtcyclus van 12-12. Houd daar dus rekening mee als je weinig ruimte hebt.

Als je beperkte tijd en ruimte hebt; met de methode 12-12 vanaf zaad of jonge kloon kunnen je toppen zich snel ontwikkelen. De planten zijn misschien visueel niet zo spectaculair, maar toch krachtig en de moeite waard.

Electric Wombat

Geschreven door: Grant Robinson
Kunstenaar en Schrijver, Grant Robinson is een hovenier met een grote voorliefde voor buiten. Als hij niet bezig is met kweken is hij geneigd kunst te scheppen, met zijn hond van de natuur te genieten of zelf zijn eigen kleding te maken!

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Growing Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken