De Bloei Van Wietplanten

De bloei is het stadium waarin het wiet kweken pas echt interessant wordt. In deze periode zie je namelijk de met trichomen bedekte toppen verschijnen! Pak alles goed aan in deze belangrijke fase, dan kun je een geweldige oogst verwachten. Lees hier meer!

Het begin van de bloei markeert een belangrijk moment in het ontwikkelingsproces van cannabis: de topvorming begint door veranderingen in de blootstelling aan licht, of in het geval van autoflowers na een genetisch bepaalde vegetatieve fase. Als je voor de beste oogst wilt gaan, is het belangrijk om je te verdiepen in de bijzonderheden van de bloei. Want door je planten in deze fase te voorzien van de juiste omgeving, voeding en verzorging, kun je de kwaliteit en kwantiteit van het eindproduct aanzienlijk verhogen. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat allemaal precies voor elkaar krijgt.

Wat is de bloei?

De bloei is de periode waarin planten geen opwaartse groei meer vertonen, maar hun energie gaan richten op de ontwikkeling van toppen. Tijdens de voorbloei, het stadium tussen de vegetatieve fase en de daadwerkelijke bloeifase, kunnen ze in een kort tijdsbestek bijna verdubbelen in grootte. Maar zodra dit is afgerond, stopt ook de groei omhoog en zijwaarts.

Vanaf dat moment krijgen de planten in de knopen kleine stigma's, die vervolgens tot grote kelken met trichomen uitgroeien. De overgang naar de bloeifase komt meestal op gang door een verandering in de lichtcyclus. In de natuur gebeurt dit vanzelf wanneer het zonlicht aan het einde van de zomer en begin van de herfst begint af te nemen. Autoflowers zijn echter niet fotoperiode gevoelig en gaan na een genetisch bepaalde tijdsduur bloeien. Meestal is dat na ongeveer vier weken.

Gerelateerd artikel

Leer Hoe Je De Lichtcyclus Voor Je Autoflowers Kunt Optimaliseren

Hoelang duurt de bloei van wietplanten?

Dit is bij elke soort wiet weer anders, maar je moet er rekening mee houden dat het zo'n zes tot twaalf weken en soms zelfs langer duurt. Dat laatste is soms het geval bij sativalandrassen die van nature in tropische klimaten groeien. Moderne indica's zijn doorgaans na acht tot negen bloeiweken rijp, terwijl typische sativa's soms wel tien tot twaalf weken nodig hebben. Bij kruisingen ligt het ergens in het midden, afhankelijk van de exacte genetische samenstelling. Inmiddels worden er echter steeds meer hoogwaardige soorten met een snelle bloeitijd ontwikkeld, waarmee het kweken nog makkelijker wordt en je geduld minder op de proef wordt gesteld.

Bij het kiezen van strains is informatie over het verloop van de bloei heel belangrijk voor een goede planning. En dan vooral als je buiten kweekt, waar het plaatselijke klimaat bepaalt hoelang je je planten kunt laten bloeien voordat het natte en koude herfstweer roet in het eten gooit.

De beste condities in je kweekruimte voor de bloei van wiet

Het creëren van de ideale omgeving voor de bloei is cruciaal als je hoogwaardige wiet wilt produceren. Belangrijke dingen waar je op moet letten:

  • Verlichting: Om te zorgen dat fotoperiode wietplanten binnen in bloei gaan, moet je het aantal lichturen naar twaalf uur per dag verlagen. Meer dan twaalf uur licht per dag zorgt ervoor dat ze in de vegetatieve fase blijven. Daarnaast verandert ook het type licht dat wietplanten tijdens de bloei nodig hebben. Om het natuurlijke spectrum van de herfstzon na te bootsen, hebben LED-kweeklampen vaak een speciale stand voor de bloeifase die zorgt voor meer rood licht, wat de topontwikkeling stimuleert.
  • Temperatuur: Tijdens de bloei ligt de ideale dagtemperatuur tussen de 20 en 25°C, met een 5–10 graden lagere nachttemperatuur. Naast het simuleren van natuurlijke omstandigheden en het stimuleren van de topontwikkeling, zorgt een koelere nachttemperatuur ervoor dat planten paarse kleuren ontwikkelen als ze daar gevoelig voor zijn. Wat temperatuur betreft, is het belangrijk dat je je in de bijzonderheden van je strain verdiept. Voor elke soort gelden namelijk weer andere criteria.
  • Luchtvochtigheid: Verlaag de luchtvochtigheid tijdens de bloei geleidelijk naar 40–50% om de kans op schimmel op en in de toppen te beperken. Snoei met het oog hierop ook de lager gelegen delen van de plant.

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Binnen Cannabis?

De bloei: duur en lichtcyclus

De meeste wietkwekers hanteren een 12/12-lichtschema (twaalf uur licht en twaalf uur duisternis), want dit levert over het algemeen de beste resultaten op. Als je binnen de bloei bij je planten wilt opwekken, verander je het lichtschema voor de groei (bijvoorbeeld 18/6) dus in 12/12. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende stadia van de bloeifase.

Voorbloei

De voorbloei is de overgangsfase tussen de vegetatieve fase en de daadwerkelijke bloei en duurt één tot twee weken. In deze tijd worden de eerste geslachtskenmerken van wietplanten zichtbaar; vrouwtjes ontwikkelen stampers en mannetjes stuifmeelzakjes. Om te voorkomen dat mannelijke wietplanten de vrouwelijke exemplaren bestuiven, is het essentieel dat je de mannetjes op tijd verwijdert. Bestuiving resulteert namelijk in toppen vol zaden, lagere opbrengsten en minder sterke wiet. Bij feminized zaadjes is de kans op mannelijke planten echter minimaal en hoef je je niet zoveel zorgen te maken.

Vroege bloei

Tijdens de vroege bloei beginnen de planten toppen te vormen. Deze periode neemt, afhankelijk van de soort, ongeveer twee tot drie weken in beslag en is voor de topontwikkeling superbelangrijk. Wees alert op tekenen van voedingstekorten en plagen, aangezien de planten in dit stadium zeer kwetsbaar zijn. Als je alles goed doet, komen ze optimaal tot bloei en kunnen ze de best mogelijke toppen ontwikkelen. Een hogere concentratie fosfor en kalium kan de topvorming bevorderen.

Bloeipiek

Wanneer je planten in volle bloei staan, nemen de toppen toe in grootte en beginnen ze trichomen te produceren. Dit zijn de harsklieren die cannabinoïden en terpenen bevatten. Je merkt ook dat je planten een geur beginnen te verspreiden en het wordt steeds duidelijker hoe ze er uiteindelijk uit komen te zien. In deze 3–4 weken durende fase nemen de toppen het meeste toe in grootte en compactheid. Om je planten zo goed mogelijk te verzorgen, is het belangrijk dat de omstandigheden op peil blijven en dat je ze specifieke bloeivoeding geeft.

Late bloei en rijping

In de late bloei- of rijpingsfase bereiken de toppen hun maximale grootte en bereikt de productie van trichomen haar hoogtepunt. Daarmee zijn je planten bijna klaar voor de oogst. Deze laatste fase kan zo'n 2–3 weken duren. Daarin groeien de toppen niet verder, maar beginnen de stampers wel langzaam rood te worden. Ondertussen gaan de trichomen van helder naar troebel en later amberkleurig, afhankelijk van hoelang je wacht met oogsten. Let goed op de kleur van de trichomen om de optimale oogsttijd te bepalen, wat weer afhankelijk is van het gewenste effect (daarover straks meer).

Gerelateerd artikel

Wat Je Zou Moeten Doen Als Je Cannabisplanten Niet Bloeien

Water geven tijdens de bloei

Om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van de wietplant, is het ook belangrijk dat je het water geven aanpast. Geef je te veel, dan kunnen er problemen als wortelrot ontstaan. Te weinig water kan planten echter stress bezorgen en zo de topontwikkeling aantasten. Hier enkele belangrijke punten om op te letten:

  • Consistentie: Zorg voor een regelmatig waterschema, waarbij de bovenste laag van de aarde tussen de waterbeurten kan uitdrogen. Dit is net zoals in de vegetatieve fase heel belangrijk. Is de toplaag nog vochtig? Dan hebben je planten nog geen water nodig!
  • Hoeveelheid: Voor de ontwikkeling van de toppen is veel water nodig. De makkelijkste manier om te zorgen dat ze genoeg krijgen, is door de toplaag regelmatig te controleren en te bewateren zodra de aarde uitgedroogd is. Houd er rekening mee dat naarmate de planten meer water opnemen, de aarde sneller uitdroogt. Zodra de oogstdatum in zicht komt, verlaag je de hoeveelheid water echter weer om de harsproductie te bevorderen en te zorgen dat het drogen en curen optimaal verloopt.

Voeding geven tijdens de bloei

De voeding die je tijdens de bloei geeft, is gericht op de ontwikkeling van toppen. Dit is wat je moet doen:

  • Meer fosfor en kalium geven: Geef een hogere concentratie fosfor en kalium om de groei van de toppen te ondersteunen, en verlaag de dosis stikstof. In de beginstadia van hun leven hebben wietplanten meer stikstof nodig, maar naarmate ze groter worden en gaan bloeien, kunnen ze met een lagere dosis toe. Hoogwaardige wietvoeding bevat meestal twee producten: één voor de groei en een product voor de bloei, elk met de juiste verhouding meststoffen.
  • De opname van voedingsstoffen in de gaten houden: Controleer de bladeren regelmatig op tekenen van voedingstekorten of -overschotten en pas de voeding indien nodig aan. Vermoed je een voedingstekort? Houd er dan rekening mee dat het probleem misschien niet te weinig voeding is, maar dat je planten de beschikbare voedingsstoffen niet op kunnen nemen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een probleem met de pH of zelfs overvoeding. Wees je daar dus bewust van voordat je de dosis voeding verhoogt.
  • Spoelen: 1–2 weken voor de oogst kun je de voedingsstoffen uit het medium spoelen; dit verbetert mogelijk de smaak en kwaliteit van je wiet. Sommige kwekers zweren hierbij, maar anderen slaan deze stap over. Het idee erachter is dat het zorgt dat planten alle reserves (opgeslagen zouten) benutten, waardoor de wiet uiteindelijk na het drogen en curen lekkerder smaakt.

Plantentraining tijdens de bloei

Over het algemeen pas je training alleen tijdens de groeifase toe. Wanneer wietplanten in bloei staan, richten ze hun energie grotendeels op de productie van toppen. Daarom zal elke vorm van stress of schade eigenlijk alleen maar contraproductief zijn. Ben je voor de bloei nog niet met plantentraining begonnen? Laat het dan liever achterwege!

Wel wordt om verschillende redenen aanbevolen om tijdens de bloeifase te snoeien. Om te beginnen, kan het de luchtvochtigheid in het bladerdak verlagen en zo de kans op schimmel beperken. Dit probleem doet zich met name voor wanneer de toppen zich beginnen te vormen. Daarnaast kan het weghalen van lagergelegen bladeren die weinig licht krijgen ervoor zorgen dat je planten meer energie steken in de topontwikkeling, waardoor de wiettoppen groter en sterker worden. Tijdens het rijpen zullen de onderste bladeren sowieso geel worden en afsterven naarmate ze overbodig worden.

Gerelateerd artikel

Complete Beginnershandleiding Over Trainingstechnieken

Wanneer kun je het beste oogsten tijdens de bloei?

Oogsten op het optimale moment is essentieel als je wilt dat je wiet na het drogen en curen zo sterk en smaakvol mogelijk is. Er zijn meerdere manieren om dit te doen, maar het controleren van de trichomen is het effectiefst. Uiteindelijk zijn het namelijk de trichomen waar het je allemaal om te doen is. De alternatieven zijn minder nauwkeurig, maar kunnen ook helpen het ideale oogstmoment te bepalen.

  • Inspecteer de trichomen: Gebruik een vergrootglas of een juweliersloep om de trichomen te beoordelen. Heeft ongeveer 70% van de trichoomkopjes een melkachtig witte kleur? Dan is dit de perfecte tijd om te oogsten als je voor maximale THC percentages gaat. Een groter aantal heldere trichomen resulteert meestal in een mildere high, terwijl een groter aantal amberkleurige trichomen vaak voor een zwaarder, bedwelmend effect zorgt. Wietplanten hebben nooit voor 100% melkachtige trichomen.
  • Stampers: Heb je geen vergrootglas bij de hand? Dan kun je ook een grove inschatting van het optimale oogstmoment maken aan de hand van de stampers op de kelken. Is ongeveer 90% van de stamperhaartjes rood van kleur? Dan kun je ervan uitgaan dat het THC percentage op zijn hoogtepunt is. Deze methode is echter een stuk minder accuraat. Soms blijven er namelijk nieuwe stampers verschijnen, waardoor je het idee kunt krijgen dat je wiet nog steeds niet rijp is, terwijl dat wel zo is. Je kunt dus het beste op de ontwikkeling van de trichomen afgaan.

Verzorg je planten optimaal tijdens de bloei

Het is heel belangrijk dat je weet wat wietplanten tijdens de bloei nodig hebben en hoe je ze moet verzorgen voor een succesvolle oogst. Bovendien is de bloeifase misschien wel de spannendste fase van het hele kweekproces. Van de juiste omstandigheden creëren tot het controleren van de plantontwikkeling en het bepalen van de perfecte oogsttijd: al deze stappen zijn doorslaggevend voor de cannabiskwaliteit en -opbrengst. Verzorg je planten goed en houd ze nauwlettend in de gaten, zodat ze alle bloeistadia optimaal doorlopen en de best mogelijke resultaten opleveren. Oftewel: een enorme berg sterke, aromatische wiet!

Je bezoekt onze Nederlandse website.