Wanneer Moet Je Wietplanten Oogsten?

Wanneer Moet Je Wietplanten Oogsten?

Max Sargent
Max Sargent
Bijgewerkt op:

Naast de juiste voeding, belichting en de juiste hoeveelheid water is timing ook essentieel bij het kweken van wiet. Wiettoppen hebben een bepaalde piekperiode waarin ze op hun sterkst zijn. Voor de meeste telers is dit het perfecte moment om te oogsten!

Maar hoe weet je wanneer je wiet moet oogsten? Je kunt verschillende methoden hanteren, waarbij de ene nauwkeuriger is dan de andere. Ontdek ze hieronder allemaal.

Het nut van een goed getimede oogst

Op het juiste moment wiet oogsten heeft verschillende voordelen. Ten eerste haal je zo de maximale hoeveelheid toppen binnen, en ten tweede hebben ze de beste verhouding cannabinoïden (wat betreft THC).

Door in te schatten wanneer je moet oogsten, kun je het cannabinoïdegehalte van het eindproduct optimaal benutten. Op die manier heb je controle over het soort high dat je ervaart.

Voor de meeste mensen geldt: hoe meer THC, hoe beter. Voor het gemak gaan we er even van uit dat jij dit ook vindt.

Gerelateerd artikel

Hoe Stimuleer Je De Trichoomproductie Van Wiet?

Wat gebeurt er als je te vroeg oogst?

Wat gebeurt er als je te vroeg oogst?

Als je je wiettoppen te vroeg oogst, kunnen er twee problemen optreden. Ten eerste, als je veel te snel oogst, verlies je veel potentiële toppen. Deze krijgen simpelweg de kans niet om volledig tot bloei te komen.

Ten tweede zullen de cannabinoïden in de trichomen (de harsproducerende klieren aan de buitenkant van de toppen) niet volledig ontwikkeld zijn. Dit betekent dat er niet zoveel THC in zit als mogelijk zou zijn, wat uiteindelijk resulteert in matige wiet die veel sterker had kunnen zijn.

Na wekenlang geduld kun je vast niet wachten om je wiet te proeven. Het kan daarbij verleidelijk zijn om een weekje eerder te beginnen met oogsten. Maar voor de beste resultaten moet je toch nog even langer wachten. Geloof ons, je zult rijkelijk beloond worden!

Wat gebeurt er als je te laat oogst?

Wat gebeurt er als je te laat oogst?

Als je wiettoppen te laat oogst, verandert de THC in de trichomen in CBN. Hier word je niet high van, in ieder geval niet op dezelfde manier als van THC. We gissen nog behoorlijk naar de effecten van CBN, maar op dit moment denkt men dat het een suffere, slomere high teweegbrengt. Als je daar juist naar op zoek bent, kun je dan ook beter wat later oogsten. Maar dit betekent dus wel dat je een sterke, euforische high misloopt!

Als ongeveer 15% van de trichomen amberkleurig is geworden of meer dan 90% van de stampers oranje/rood, dan weet je dat je timing aan de late kant is. Het controleren van de stampers is echter minder betrouwbaar. Hierover later meer.

Hoe weet je wanneer je wiet moet oogsten?

Hoe weet je wanneer je wiet moet oogsten?

Er zijn een paar manieren om te bepalen wanneer je je wiet moet oogsten. Deze technieken zijn echter niet allemaal even betrouwbaar. Sommige methoden geven je slechts een indicatie, terwijl andere secuurder aangeven wanneer je kunt beginnen.

Trichomen bekijken om te beoordelen wanneer je moet oogsten

De trichomen checken met een handmicroscoop is verreweg de beste manier om erachter te komen wanneer je moet oogsten. Deze kliertjes produceren de cannabinoïden, dus de toestand hiervan laat zien in welk ontwikkelingsstadium de plant zich bevindt (met betrekking tot de THC-productie).

Hieronder kun je de vier verschillende ontwikkelingsstadia van trichomen zien, en wat je in elk stadium kunt verwachten.

De Oogsttijd Bepalen m.b.v. Trichomen

Als je het lastig vindt om je planten op deze manier te bekijken, snijd dan een klein beetje van de top af en bekijk het onder een goede lamp. Op die manier kun je alsnog goed zien hoe je planten ervoor staan.

Qua THC-productie kun je van de volgende verhoudingen uitgaan. Deze zouden een goede indicatie moeten zijn van de beste oogsttijd:

 • 60-70% melkachtige trichomen
 • 15% heldere trichomen
 • 15% amberkleurige trichomen

Stampers (pistils) checken om te beoordelen wanneer je moet oogsten

Als je geen zakmicroscoop hebt, kun je ook met het blote oog vaststellen of het oogsttijd is of niet. Deze methode is echter een stuk minder effectief. Toch werkt deze techniek prima als het je niet zo heel veel uitmaakt, maar je toch een goede high wenst.

De stampers zijn de haartjes die op de wiettoppen groeien. In het begin zijn ze wit en langzaamaan worden ze rood/oranje/bruin. Hun functie is het opvangen van het stuifmeel van mannelijke planten, zodat de vrouwtjes kunnen worden bestoven.

Je kunt onderstaande percentages aanhouden om te bepalen of je plant klaar is voor de oogst:

 • 0–50% oranje/rood is te vroeg
 • 50-70% oranje/rood is prima, maar niet optimaal
 • 70-90% rood/oranje is het ideale moment
 • 90–100% rood/oranje: de THC wordt in CBN omgezet

De volgende afbeelding toont de verschillende fasen.

Stampers (pistils) checken om te beoordelen wanneer je cannabis moet oogsten

Stampers (pistils) checken om te beoordelen wanneer je cannabis moet oogsten

Stampers (pistils) checken om te beoordelen wanneer je cannabis moet oogsten

Stampers (pistils) checken om te beoordelen wanneer je cannabis moet oogsten

Let op: wietplanten die hitte- en lichtstress ervaren, zullen stampers blijven produceren. Dit betekent dat zelfs als de planten al volwassen zijn, ze nog een buitenproportioneel aantal witte stampers hebben. Dit maakt het lastiger om je oogst goed te timen.

Andere manieren om te weten wanneer je wiet moet oogsten

De trichomen en stampers van de plant geven je de beste indicatie, maar je kunt er ook op andere manieren achter komen. Houd er echter rekening mee dat deze methoden verre van perfect zijn.

 • Grond: de grond van een volgroeide wietplant is vaak compact, en neemt minder water op. Het wortelstelsel is daarbij meestal ver ontwikkeld en neemt een groot deel van de ruimte in de pot in beslag.
 • Bladeren: als wietplanten volwassen worden, stoten ze op natuurlijke wijze bladeren af om hun energie te richten op de productie van toppen. Wanneer veel blaadjes geel en knapperig zijn geworden, kan dit een teken zijn dat je planten volgroeid zijn. Vergeling en afstervende bladeren kunnen echter ook andere oorzaken hebben, zoals een tekort aan voedingsstoffen.
 • Indica's: over het algemeen hebben indica's en indica-dominante planten een kortere bloeiperiode. Ongeveer acht tot tien weken na het begin van de bloei (of eind september/begin oktober bij buitenkweek) zouden ze klaar moeten zijn.
 • Sativa's: deze wietsoorten zijn later klaar, namelijk na tien tot zestien weken bij binnenkweek en eind oktober of begin november als je buiten kweekt. Time je oogst echter nooit alleen op basis van de genetische samenstelling van de planten.
 • Autoflowering planten: autoflowers hebben een kortere levenscyclus. In principe zijn ze meestal na acht tot elf weken na de ontkieming klaar. Maar nogmaals, ga niet puur en alleen hiervan uit.
 • Soort: als je een wietsoort bij een gerenommeerde zadenbank koopt, moet hij of zij je een indicatie van de bloei/oogsttijd kunnen geven. Hoewel dit een goede richtlijn is, moet je dit ook altijd met een korreltje zout nemen. Verschillende factoren hebben namelijk invloed op de werkelijke oogsttijd.

Weten wanneer je wiet moet oogsten — een cruciale vaardigheid

Weten wanneer je wiet moet oogsten — een cruciale vaardigheid

Je weet nu hoe je kunt bepalen wanneer je je wietplanten moet oogsten. Hoewel er verschillende methoden zijn, is met een zakmicroscoop de trichomen controleren de beste manier. Dus als dat mogelijk is, ga daar dan voor!

Nog een tip: als je kunt zien dat een plant bijna klaar is, dan kun je haar ook spoelen. Op die manier dwing je haar in feite om de resterende voedingsstoffen te benutten die ze heeft opgeslagen. Dit kan de smaak van het eindproduct ingrijpend verbeteren!

Check ook ons artikel over het oogsten van wietplanten. Zo weet je precies wat je moet doen als het moment daar is. Succes!

Je bezoekt onze Nederlandse website.