Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Terpenen

Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Terpenen

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Bijgewerkt op:

Als terpenen en terpenoïden hetzelfde klinken voor je, dan is dat omdat ze dat grotendeels ook zijn. Maar er zit een klein verschil tussen de twee bestanddelen; terpenen zijn pure koolwaterstoffen. Terpenoïden zijn echter veranderlijk onder invloed van oxydatie.

Een van de meest bevredigende dingen ter wereld is het opentrekken van een verse zak wiet. Waarom? Vanwege de geur, uiteraard, die ons, wietrokers, met ieder vleugje prikkelt. Van de zoete geur van citroen die van de Super Lemon Haze komt tot het kazige aroma dat OG Cheese te bieden heeft; iedere soort heeft haar eigen unieke aroma. Maar heb je je ooit afgevraagd wat het is dat cannabis zo’n variatie aan aantrekkelijke en kenmerkende geuren geeft? Dat zijn de terpenen en terpenoïden.

Wat zijn terpenen?

Terpenen, zowel gecreëerd als gehuisvest door dezelfde klieren die CBD en THC produceren, zijn de essentiële oliën die cannabis een diversiteit aan kenmerkende geuren geven, waaronder dennen, mint, bessen, enzovoort. Maar wiet is niet de enige plant die terpenen bevat. Feitelijk produceren terpenen ook geurige oliën voor diverse andere bloemen en medicinale planten. Maar eveneens voor fruit, groente en talloze kruiden en specerijen. Dezelfde oliën worden veelvuldig gebruikt in de parfumerie en alternatieve geneeswijzen, zoals aromatherapie.

Tepenes Infographics

Ook blijken terpenen een standaard component van het menselijk dieet te zijn. De US Food and Drug Administration stelt dat ze veilig zijn om te consumeren. En studies hebben aangetoond dat ze zelfs best gezond voor je zijn.

Als terpenen en terpenoïden hetzelfde klinken voor je, dan is dat omdat ze dat grotendeels ook zijn. Maar er zit een klein verschil tussen de twee bestanddelen; terpenen zijn pure koolwaterstoffen. Terpenoïden zijn echter veranderlijk onder invloed van oxydatie.

DE EFFECTEN EN VOORDELEN VAN TERPENEN

Effecten En Voordelen Van Terpenen

De terpenen in cannabis hebben therapeutisch potentieel vertoond. Zo heeft β-myrceen, een natuurlijke terpeen, ontstekingsremmende effecten. Dan is er D-linalool, een terpeen die kan bijdragen aan de behandeling van epileptische aanvallen. Echter, door beperkt onderzoek is het relatief lastig te bepalen wat de rol van elke terpeen is en in welke mate ze je gezondheid holistisch kunnen bevorderen.

Er wordt gezegd dat terpenen je beleving van cannabis kunnen beïnvloeden, maar op de juiste wijze. Iedere keer dat je inhaleert, is er een mengeling van terpenen aanwezig. Sommigen geloven dat deze de effecten van THC in balans houdt, waardoor je je minder paranoïde voelt. Dit is een voordeel voor degenen die vaak onprettige bijwerkingen van cannabis ervaren, zoals angst.

Een ander pluspunt van terpenen is hun scherpheid, die kan helpen om herbivoren met een heftige eetlust af te weren tijdens de bloei. En dankzij de overvloed aan terpenen zijn veel kwekers in staat om een nuttig palet samen te stellen. Dit geef consumenten de mogelijkheid om specifieke variëteiten te vinden gebaseerd op aroma’s en veronderstelde gezondheidseffecten.

Gerelateerd artikel

Cannabis Seedfinder: Vind De Beste Wietzaadjes

DE KARAKTERISTIEKEN EN EFFECTEN VAN DE 10 VOORNAAMSTE TERPENEN

Geloof het of niet, er zijn meer dan tweehonderd terpenen gevonden in cannabis, waarvan er tien de meeste waarde hebben en relatief prominent aanwezig zijn in diverse soorten.

  • LIMONEEN

De eerste is limoneen, die een citrusachtige geur verspreidt. Van gewichtsverlies tot stressbehandeling, limoneen bevat talrijke medicinale toepassingen en is het meest herkenbaar in Super Lemon Haze. Dit is een variëteit die verschillende prijzen heeft gewonnen omdat ze zo smaakvol is.

  • LINALOOL

De tweede meest essentiële terpeen is linalool, die een bloemige geur afgeeft met een kruidig vleugje. Naast zijn ontstekingsremmende werking is linalool uitstekend voor het bestrijden van slapeloosheid en depressie. Maar ook voor het verlichten van vele andere aandoeningen. De soort waarin deze terpeen het meest voorkomt, is Amnesia Haze, een bestseller die geprezen wordt om zijn psychedelische potentie.

  • EUCALYPTOL

Eucalyptol, of 1,8-cineool, is de derde belangrijkste terpeen, waarvan de geur muntachtig en aardachtig is, wat het geschikt maakt om smaak toe te voegen aan voedsel, tandpasta en nog veel meer. Eucalyptol is ook een gebruikelijk ingrediënt in hoestmiddelen, mondwater en zelfs babypoeder. Hoewel de terpeen bij verschillende variëteiten in kleinere hoeveelheden kan worden aangetroffen, is hij het meest evident in Super Silver Haze.

  • TERPINEOL

De volgende op het lijstje is terpineol, een terpeen die barst van de aroma’s van dennen en kruidnagel. Niet alleen bezit terpineol ontstekingsremmende eigenschappen, maar het werkt ook pijnstillend. Voor een variëteit die significante hoeveelheden van deze terpeen bevat, hoef je niet verder te kijken dan Jack Herer. Dit is een legendarische sativa die iedereen minstens eenmaal zou moeten proberen.

  • PINEEN

Nu gaan we verder met pineen, die twee vormen kent: bèta en alfa. Naast het bieden van een heerlijk dennen aroma, toont een studie aan dat pineen ontstekingsremmende effecten kan hebben. En na het observeren van zestien wiet planten, concludeerde een ander onderzoek dat ze allen detecteerbare waarden van de terpeen bevatten.

  • MYRCEEN

Myrceen is een essentiële terpeen. Niet alleen biedt het muskusachtige en aardachtige aroma’s, maar ook een fruitig vleugje. Wat de medicinale toepassingen betreft, werkt myrceen als een ontstekingsremmer, pijnstiller en spierontspanner. Hoewel een Zwitserse studie bevestigde dat de meerderheid van de geteste variëteiten deze terpeen bevatten, kan er geen enkele soort tippen aan Lovrin 110, die 65% bevat.

  • BISABOLOL

Alfa of α-bisabolol is een andere voorname terpeen die een bloemige geur produceert. Van het bestrijden van bacteriën tot het helen van wonden, alfa bisabolol doet het allemaal. En het is gebleken dat de soort Oracle grote hoeveelheden van deze terpeen bevat.

  • BORNEOL

Dan is er borneol, waarvan de geuren aardachtig zijn en naar kamfer ruiken. Borneol wordt vaak gebruikt om pijn en ontstekingen te bestrijden en helpt tevens schimmelgroei in laarzen tegen te gaan. Haze-variëteiten, zoals Easy Haze, dragen een substantiële hoeveelheid van deze terpeen.

  • BÈTA-CARYOFYLLEEN

De volgende is caryofylleen, een hoppige, maar overheersende terpeen, bekend om het bestrijden van angst en depressie. Na het testen van de soort Trainwreck, ontdekte Green House Seed Co. dat wanneer gekweekt in aarde, de cannabis 0,33% caryofylleen bevatte. Dat, terwijl in een hydroponisch systeem de wiet slechts 0,07% herbergde.

  • CAREEN

Als laatste, maar zeker niet de minste, is er delta-3-careen, een terpeen met aardachtige en dennen aroma’s. Behalve de ontstekingsremmende werking, staat careen erom bekend bloedverlies bij de menstruatie, tranen en zelfs slijm tegen te gaan. Gedurende een studie met exact 162 cannabisplanten die meer dan tachtig variëteiten representeerden, werd de terpeen aangetroffen in de meerderheid van de monsters.

HOE STIMULEER JE DE TERPENENPRODUCTIE?

Hoe Stimuleer Je De Terpenenproductie?

Als je je afvraagt of het mogelijk is om de terpeenproductie te verhogen; het antwoord is ja. Een manier om dit te doen, is middels low stress training (LST). Dit draait om het manipuleren van de fysieke vorm van cannabis terwijl het groeit. Als gevolg van LST, houd je een kleinere plant over die meer toppen met sterkere aroma’s produceert.

Het verlagen van de temperatuur van de kweekomgeving kan ook resulteren in versterking van terpenen. Dit helpt om de aanwezige terpenen of terpenoïden te behouden. Hogere temperaturen kunnen zowel de smaak als het aroma van je cannabis laten verdwijnen.

Je wiet fatsoenlijk drogen werkt ook. Sterker, het is waarschijnlijk de efficiëntste manier van allemaal. Voor meer details en tips over hoe sterk geurende wiet te kweken, check je dit artikel.

Gerelateerd artikel

Terpenen Boost: Het Kweken Van Echte Skunky Wiet

GEÏSOLEERDE TERPENEN DIE EXTRA PIT TOEVOEGEN

Van Jamaican Dream tot GG #4, wij van Zamnesia verkopen 100% pure terpenen in diverse varianten. Niet alleen versterken ze de aroma’s van je e-liquids en extracten, maar ook de effecten. Allen zijn onder de €25 en kunnen eveneens gebruikt worden voor het krachtiger maken van edibles. Om te zien wat we allemaal te bieden hebben, hoef je enkel naar onze webshop te gaan.

Je bezoekt onze Nederlandse website.