Blog
De bijwerkingen van THC
5 min

Wat Zijn De Bijwerkingen Van THC?

5 min

THC-rijke wiet is een van de populairste recreatieve drugs ter wereld en wordt ook volop holistisch ingezet. Hoewel wiet vaak wordt geprezen omdat het natuurlijk en niet-toxisch is, kan het consumeren van grote hoeveelheden THC enkele negatieve bijwerkingen veroorzaken. Blijf lezen en ontdek wat je kunt doen om deze tegen te gaan.

THC staat alom bekend als de belangrijkste psychoactieve stof in wiet. Hoewel veel mensen zweren bij de effecten van THC (voor zowel recreatieve als holistische doeleinden), kan het bij sommige mensen en in specifieke omstandigheden ook nare bijwerkingen veroorzaken. Gelukkig zijn de bijwerkingen van THC tijdelijk. Je kunt ze voorkomen door goed te letten op onder anderen je set, setting en dosering, evenals een paar andere factoren.

Wat is THC?

Wat Is THC?

THC, of tetrahydrocannabinol, is een van de meest voorkomende actieve verbinding in wiet. De psychoactieve effecten van wiet worden vaak uitsluitend aan deze chemische stof toegeschreven.

Het klopt dat het bedwelmende effect van THC sterker is dan dat van andere cannabinoïden. Toch toont recent onderzoek aan dat de high die we door wietgebruik ervaren, waarschijnlijk voortkomt uit de synergie tussen alle actieve stoffen in de plant. Deze synergie staat ook wel bekend als het entourage effect.[1]

Hoe werkt THC?

THC wekt unieke effecten op via de interactie met het endocannabinoïdesysteem. THC heeft een chemische structuur die sterk lijkt op die van anandamide (een cannabinoïde die van nature door het menselijk lichaam wordt geproduceerd). Hierdoor is THC in staat om rechtstreeks met de CB1-receptoren in de hersenen en het lichaam aan de slag te gaan.

Wanneer THC inwerkt op CB1-receptoren, kan het een breed scala aan reacties in het lichaam veroorzaken. Deze beïnvloeden mogelijk:

  • Stemming en energieniveaus
  • Focus, concentratie en creatief denkvermogen
  • Geheugen en het vormen van herinneringen
  • Eetlust en stofwisseling
  • Pijnwaarneming en ontsteking
  • Slaap
  • Perceptie van ruimte, tijd en realiteit

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over THC

Mogelijke bijwerkingen van THC

THC-rijke wiet is een van de meest gebruikte recreatieve drugs. Naarmate onderzoek vordert en ons begrip van de wietplant verbetert, leren we ook nieuwe manieren om deze plant te gebruiken. We gebruiken THC al lang niet meer uitsluitend voor recreatieve doeleinden, maar ook voor andere toepassingen.

Hoewel THC een heleboel voordelen heeft, kan het ook enkele beruchte bijwerkingen veroorzaken. Dit komt vooral voor bij mensen met een lage tolerantie voor de effecten, of wanneer grote doseringen worden gebruikt. Het is dus hoog tijd om dieper in te gaan op de bijwerkingen van THC. We leggen ook uit wat de oorzaken zijn en delen enkele tips om je ervaringen met wiet prettig te houden.

Droge mond

Droge Mond

Een droge mond, ook wel xerostomie genoemd, is een veel voorkomende bijwerking van THC. Studies suggereren dat wiet een droge mond veroorzaakt wanneer THC zich bindt aan receptoren in de submandibulaire klieren onder in de mond (deze klieren produceren ongeveer 75% van je speeksel).[4]

Hetzelfde onderzoek suggereert ook dat de kans op xerostomie groter is bij grote doses wiet. De beste manier om een droge mond te vermijden, is dus door kleinere doseringen te gebruiken. Vergeet ook niet om veel water te drinken tijdens je rooksessies. Dit houdt je gehydrateerd en vermindert het oncomfortabele gevoel.

Rode of bloeddoorlopen ogen

Rode Of Bloeddoorlopen Ogen

THC is een zeer effectieve vasodilatator, wat betekent dat het de bloedstroom door het lichaam kan verhogen. Dit heeft vervolgens invloed op de bloeddruk. Kijk halverwege je sessie maar eens in de spiegel; de kans is groot dat je rood doorlopen ogen ziet. Dit geldt zowel bij het roken, vapen als het eten van edibles.

Net als bij een droge mond hangt het al dan niet krijgen van rode ogen samen met de dosering. Ook hier geldt dus: kleinere doseringen kunnen deze bijwerking voorkomen. Oogdruppels kunnen ook helpen om een ernstig geval van rode ogen in een oogwenk te verminderen.

Gerelateerd artikel

Waarom Krijg Je Rode Ogen Van Wiet (En Wat Kun Je Eraan Doen)?

Veranderingen in perceptie

Veranderingen In Perceptie

Hoewel iedereen andere ervaringen met THC heeft, merken de meeste mensen een opvallende invloed op de waarneming. Dit kan bestaan uit veranderingen in de perceptie van tijd en ruimte. Andere veelvoorkomende effecten zijn een intensere beleving van muziek, films of kunst, een diepe verbondenheid met de natuur en/of mensen, euforie en meer.

Frequente wietgebruikers genieten (tot op zekere hoogte) van deze veranderde perceptie. Sommige mensen ervaren het als overweldigend. Dit gebeurt vooral bij personen die niet gewend zijn aan de effecten van wiet, een lage tolerantie voor THC hebben of experimenteren met een voor hun onbekende vorm van wiet (zoals edibles of concentraten).

Helaas bestaat er geen beproefde manier om de high van wiet tegen te gaan. Het is echt een kwestie van geduld hebben en onthouden dat de effecten tijdelijk zijn. Daarnaast is het verstandig de angst los te laten en van de rit te genieten als dat lukt. Wanneer je een onprettige high ervaart, overweeg dan om je omgeving (‘setting’) te veranderen. Ga bijvoorbeeld naar buiten, zet wat rustgevende muziek op, verander de verlichting, etc.

De munchies

De Munchies

De munchies, of een eetkick, is zonder twijfel een van de meest bekende bijwerkingen van wietgebruik. Ook dit heeft te maken met het vermogen van THC om te interageren met het endocannabinoïdesysteem. Dit systeem reguleert onder andere de eetlust en hongergevoelens.

Hoewel we de wetenschap achter de munchies nog steeds niet helemaal begrijpen, suggereren een aantal studies dat THC de afgifte van ghreline kan bevorderen. Ghreline is een hormoon dat helpt om de eetlust te vergroten. Mogelijk verklaart dit waarom wiet de eetlust stimuleert bij mensen die deze hebben verloren als gevolg van een medische aandoening of behandeling.

Een andere verklaring voor de munchies is dat THC de signalering van neuronen kan onderbreken. Deze neuronen ondersteunen doorgaans het gevoel van verzadiging. Tot slot is ook aangetoond dat THC de afgifte van dopamine stimuleert. Dit vermindert niet alleen onze remmingen, maar versterkt ook de hoeveelheid genot die we ervaren van plezierige activiteiten, waaronder eten.

Gerelateerd artikel

Waarom Krijg Je De Munchies Van Cannabis?

Lusteloosheid

Misselijkheid En Braken

Wiet kan voor sommige gebruikers opbeurend en stimulerend zijn. Andere mensen hebben grote moeite om van de bank af te komen, of vallen zelfs in slaap. Dit fenomeen noemen we een 'couchlock' en kan worden verklaard door verschillende factoren:

  • Dosering: THC blijkt een meer ontspannend en slaapverwekkend effect te hebben bij een hogere dosering.

  • Set en setting: als je wiet rookt terwijl je lekker op de bank ligt, voel je je waarschijnlijk meer ontspannen en slaperig dan wanneer je wiet buiten in de zon of op een feestje rookt.

  • Chemisch profiel: indica-achtige soorten worden al snel als 'slaperiger' beschouwd dan sativa-soorten. Toch onthult het daadwerkelijke cannabinoïde- en terpeenprofiel van een soort beter wat voor effecten ze kan genereren. Sommige terpenen zijn van nature meer rustgevend en ontspannend, dus niet zozeer opwekkend en stimulerend. Dit leidt tot een meer lethargisch effect.

Hebben THC rijke soorten wiet dezelfde bijwerkingen?

De hierboven beschreven bijwerkingen zijn allemaal vrij mild en zullen tegelijkertijd met de high afnemen. Er bestaat echter ook bezorgdheid over meer serieuze bijwerkingen die verband houden met bijzonder zware wietsoorten met een hoog THC-gehalte.

We benadrukken nogmaals dat de manier waarop je wiet ervaart gedeeltelijk afhangt van verschillende factoren. Je lichaamschemie, tolerantie voor THC, set en setting, de manier waarop je het gebruikt en het chemische profiel van de specifieke soort spelen allemaal een rol. De effecten zijn echter ook dosisafhankelijk. Er zit dus een kern van waarheid in de stelling dat THC-zware wiet meer intense bijwerkingen veroorzaakt. Deze zijn:

Paranoia

Paranoia

Onderzoek toont aan dat het gebruik van wiet bij sommige mensen een korte psychose kan veroorzaken. Dit staat bekend als een cannabis-geïnduceerde psychose (CIP). Enkele kernsymptomen van deze tijdelijke episodes zijn paranoia en waanideeën.

Er bestaat weinig wetenschappelijke informatie over cannabis-geïnduceerde psychose. We weten niet waarom het sommige mensen treft en anderen niet. Sommige onderzoekers denken dat CIP eerder voorkomt bij wietgebruikers die aanleg hebben voor het ontwikkelen van andere vormen van psychose, zoals schizofrenie. Er bestaat echter geen consensus over de geldigheid van deze claims.

Als je paranoia of waanideeën ervaart door wietgebruik, raden we je aan om te stoppen. Bespreek de symptomen met je huisarts of een professional in de geestelijke gezondheidszorg. Houd er rekening mee dat CIP tijdelijk is en meestal verdwijnt, net als de kortetermijneffecten van THC.

Gerelateerd artikel

De Oorzaak En Oplossing Voor Paranoia Na Gebruik Van Cannabis

Duizeligheid

Duizeligheid

THC is geen giftige of dodelijke verbinding. Maar als je heel hoge doseringen gebruikt, kun je behoorlijk onaangename bijwerkingen ervaren. Denk aan duizeligheid, desoriëntatie en, tot op zekere hoogte, verlies van motorische vaardigheden. Dit is vergelijkbaar met de effecten van het drinken van te veel alcohol en ook wel bekend als een 'green out'. Het komt meestal voor bij onervaren wietgebruikers. Daarnaast gebeurt het ook bij mensen die lang geen wiet hebben gebruikt en daarmee hun tolerantie kwijt zijn.

Na een avond hevig drinken, kun je niet veel doen om snel te ontnuchteren. Dit is helaas ook van toepassing op een green out; je moet het uitzitten. Drink wat water, ga in foetushouding liggen, houd een emmer bij de hand of probeer te slapen. Sommige mensen nemen wat CBD-olie in de hoop de nadelige effecten van THC te verminderen. Het is echter niet bekend of deze niet-bedwelmende cannabinoïde echt helpt als je het lange tijd na het gebruik van THC inneemt.

Misselijkheid en braken

Misselijkheid En Braken

Sommige mensen gebruiken wiet in de hoop hun maag te verzachten. Desondanks kan THC ook misselijkheid en braken veroorzaken als je het in grote doses gebruikt.

Voel je je misselijk of moet je overgeven omdat je te veel wiet hebt gebruikt? Denk er dan aan om water te drinken om gehydrateerd te blijven. Als het lukt, eet dan wat fruit of een snoepje (suiker is soms een goede oppepper). Ook hier grijpen sommige mensen naar CBD-olie in hun zoektocht naar verlichting.

Verdwijnen de bijwerkingen van THC?

Dagelijks genieten miljoenen mensen van de effecten van wiet, ongeacht wat hun redenen daarvoor zijn. Het valt niet te ontkennen dat er ook momenten zijn waarop THC en andere verbindingen uit de wietplant negatieve effecten opwekken.

Gelukkig zijn alle effecten die we in dit artikel hebben behandeld, tijdelijk. In de meeste gevallen zullen ze parallel aan je high afnemen, of zelfs eerder als je ze vroeg opmerkt en een aantal van onze tips opvolgt.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
  • (n.d.). WebMD. Cannabis: Overview. WebMD. - https://www.webmd.com
  • (n.d.). National Health Service. Cannabis: the facts. NHS. - https://www.nhs.uk
  • Nora D. Volkow, Ruben D. Baler, Wilson M. Compton, & Susan R.B. Weiss. (2014/06/06). Volow, N. et al. Adverse Health Effects of Marijuana Use. The New England Journal of Medicine. 370(23). Pages 2219–2227. 2014. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Prestifilippo JP, Fernández-Solari J, de la Cal C, Iribarne M, Suburo AM, Rettori V, McCann SM, & Elverdin JC. (2006 Sep). Prestifilippo, Juan P. et al. Inhibition of salivary secretion by activation of cannabinoid receptors. Experimental Biology and Medicine. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • Ruby S. Grewal, MD, Tony P. George, MD, & FRCPC. (July 14, 2017). Grewal, Ruby S. et al. Cannabis-Induced Psychosis: A Review. Psychiatric Times. 34(7). 2017 - https://www.psychiatrictimes.com
  • Russo, & Ethan B. (2019). Russo EB. The Case for the Entourage Effect and Conventional Breeding of Clinical Cannabis: No “Strain,” No Gain. Frontiers in Plant Science. 2019;9. doi:10.3389/fpls.2018.01969. - https://www.frontiersin.org
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken