Blog
Waarom Veroorzaakt Cannabis Een Droge Mond?
4 min

Waarom Veroorzaakt Cannabis Een Droge Mond?

4 min

Heb je je weleens afgevraagd waarom je een droge mond krijgt tijdens het roken, vapen of eten van cannabis edibles? Lees verder om hier alles over te weten te komen en wat je kunt doen om het te voorkomen en verhelpen.

Het komt vaak voor bij mensen die van blowen, vaping of edibles houden. Dat klopt; we hebben het over de gevreesde droge mond, ook wel 'cotton mouth' genoemd. Hoewel dit onaangename gevoel grotendeels onschadelijk is; waarom veroorzaakt wiet het, en wat kun je eraan doen? We gaan hieronder in op alles wat je erover moet weten, en enkele manieren om het te verhelpen en te voorkomen!

Wat ervaar je als je een droge mond door wiet hebt?

Wat ervaar je als je een droge mond door wiet hebt?

Bij een droge mond door wiet is er sprake van een droog, onaangenaam gevoel in je mond, alsof er allemaal watten in zitten. Of je nu een fanatieke roker bent, een vape-liefhebber, of dabt, alle cannabisgebruikers kunnen hiermee te maken krijgen. Hoewel vervelend, wordt het vaak beschouwd als een onvermijdelijk onderdeel van cannabisgebruik. Het is echter niet alleen toeval; er spelen verschillende factoren mee.

Waarom krijg je een droge mond van cannabis?

Is een droge mond gewoon een geval van te veel cannabis roken? Nou, niet helemaal. In wezen is het droge gevoel een gevolg van de manier waarop cannabinoïden het zenuwstelsel beïnvloeden. Dit fenomeen staat ook wel bekend als 'xerostomie' en wordt voornamelijk veroorzaakt door een van nature in het lichaam voorkomende endocannabinoïde, anandamide, waardoor de speekselklieren niet genoeg speeksel kunnen produceren om de mond nat te houden.

In onderzoek uit 2006 (Prestifilippo et al.) werd ontdekt dat de submandibulaire klier, verantwoordelijk voor de productie van meer dan 60% van het speeksel, type 1 en type 2 cannabinoïdereceptoren bevat. Uit bestudering van de werking van deze receptoren bij ratten bleek anandamide zich hieraan te binden, waardoor de productie van essentiële stoffen voor de speekselproductie werd beperkt.

Gerelateerd artikel

Wat Is Het Endocannabinoïde Systeem (ECS)?

Uiteindelijk zorgt het anticiperen op eten dat ons zenuwstelsel speeksel produceert, zodat we voedsel goed kunnen doorslikken. Anandamide — en ook de meestvoorkomende cannabinoïde in de cannabisplant, THC — kan dit blokkeren, wat resulteert in een droge mond. Als je bedenkt dat een vreetkick onvermijdelijk is na cannabisgebruik, kan een beperkte speekselproductie best riskant zijn. Niemand wil immers stikken in zijn favoriete snack!

Is een droge mond door wiet gevaarlijk?

Hoewel het ongemakkelijk is, wordt een droge mond door wiet over het algemeen als ongevaarlijk beschouwd. Natuurlijk maakt een uitgedroogde, pijnlijke keel slikken zonder water moeilijk, en zullen je tanden in ernstige gevallen verzwakken en gevoeliger worden. Maar het is waarschijnlijker dat het 'alleen' je stemming drukt en je cannabiservaring beïnvloedt. Het is echter wel makkelijk te verhelpen en soms zelfs te vermijden.

Wat kun je doen als je een droge mond hebt?

Wat kun je doen als je een droge mond hebt?

Dus, als je merkt dat je een droge mond hebt, wat kun je er dan aan doen? Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen. Hoewel er geen 'wondermiddel' bestaat, kun je de volgende opties in gedachten houden als je verlichting nodig hebt:

✅ Drink water

Zoals je misschien al kunt raden, is hydratatie de sleutel als het gaat om het verhelpen van een droge mond. Drink tijdens je rooksessie voldoende water en je merkt dat het droge gevoel aanzienlijk minder wordt. Regelmatig hydrateren, in gematigde hoeveelheden, is daarbij beter dan in één keer veel water drinken.

✅ Gebruik mondwater

Oké, dit is misschien niet ideaal als je trek hebt, maar er zijn specifieke mondspoelingen om een droge mond te bestrijden. Dus als je voelt dat je mond droog wordt, gorgel dan met wat mondspoeling om het te verlichten!

✅ Eet wat zoetigheid

Ook bepaalde snacks kunnen een droge mond verlichten. Zo stimuleren hard snoep, pepermunt en kauwgom de smaakreceptoren in de mond, waardoor er meer speeksel wordt aangemaakt (American Dental Association, 2021). Bovendien tonen studies aan dat vooral zure snoepjes de speekselproductie kunnen verhogen en in stand kunnen houden gedurende de periode waarin het snoepje in de mond blijft. Daarentegen bereiken de speekselstimulerende effecten van kauwgom heel snel een piek, maar nemen ze daarna aanzienlijk af als je erop blijft kauwen (Dawes & MacPherson, 1993).

✅ Adem door je neus

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar geloof ons. Als je uit je mond ademt, ontsnapt er vocht, dus ademen door je neus kan helpen om je droge mond te verhelpen.

✅ Gebruik een luchtbevochtiger

Tenslotte kan een luchtbevochtiger helpen om een droge mond te verlichten. Door de luchtvochtigheid te verhogen, draagt elke ademhaling die je neemt bij aan je hydratatie, wat je droge mond binnen de perken houdt.

Hoe kun je een droge mond door wiet voorkomen?

Hoe kun je een droge mond door wiet voorkomen?

We hebben je tips gegeven om een droge mond te bestrijden, maar hoe zit het met het voorkomen ervan? Of is het gewoon een intrinsiek aspect van cannabisgebruik? Hieronder enkele suggesties om dat vervelende gevoel te voorkomen:

💡 Blijf gehydrateerd

Bereid je voor op je volgende sessie door ervoor te zorgen dat je goed gehydrateerd bent. Het is moeilijker om voldoende vocht binnen te krijgen als je al een droge mond hebt. Zorg dus dat je van tevoren de tijd neemt om genoeg water te drinken. Het zal wonderen doen!

💡 Vermijd cafeïne

Of het nu in de vorm van koffie is, een blikje van je favoriete cafeïnehoudende drank, of groene thee, het vochtafdrijvende karakter van cafeïne kan ertoe leiden dat je sneller uitdroogt. Vermijd deze voedingsmiddelen dus. Houd het in plaats daarvan bij water, kruidenthee, of een hydraterende sportdrank als je iets met een beetje suiker wilt.

Gerelateerd artikel

De 10 Beste Kruiden Om Thee Mee Te Maken

💡 Kies de juiste snacks

Nee, dit is geen dieetadvies voor degenen die op hun taille willen letten, maar een tip voor wie een droge mond wil vermijden. Vermijd vooral zoute snacks. Het zal geen verrassing zijn dat een handvol zoute pinda's of krakelingen je mond verder uitdroogt. Kies je snacks dus verstandig uit!

💡 Vermijd alcohol en tabak

Net als koffie en andere cafeïnehoudende dranken heeft alcohol vochtafdrijvende eigenschappen en kan het je uitdrogen. Beslis dus of je avond een 'drinkavond' of een 'rookavond' wordt. Het roken van tabak zal ook tot uitdroging leiden. Dus of je nu je joints aanvult met tabak of sigaretten rookt, je kunt er beter vanaf zien.

Een droge mond: standaard na cannabisgebruik?

Een droge mond: standaard na cannabisgebruik?

Hoewel het vervelend is, is een droge mond voor de meeste mensen niet vervelend genoeg om geen wiet te roken. Maar er staat je ook eigenlijk niets in de weg om volledig van je rook- of vape-sessie te genieten; neem gewoon de tijd om je voor te bereiden of verhelp het met bovenstaande tips.

Helaas is een droge mond enigszins onvermijdelijk bij het gebruik van wiet. Maar hopelijk zullen er, naarmate er meer onderzoek verschijnt naar de effecten van cannabinoïden op het lichaam, soorten ontwikkeld worden die een droge mond kunnen beperken. Als je ondertussen op zoek bent naar nieuwe strains om uit te proberen, ga dan vandaag nog naar de Zamnesia Seedshop voor de beste zaden die er zijn.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
  • American Dental Association. (2021). Chewing Gum - https://www.ada.org
  • Dawes, C., & MacPherson, L. M. (1993 May). The distribution of saliva and sucrose around the mouth during the use of chewing gum and the implications for the site-specificity of caries and calculus deposition. Journal of Dental Research, 72(5), 852–857. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • Prestifilippo, J. P., Fernández-Solari, J., de la Cal, C., Iribarne, M., Suburo, A. M., Rettori, V., McCann, S. M., & Elverdin, J. C. (2006). Inhibition of salivary secretion by activation of cannabinoid receptors. Experimental Biology and Medicine (Maywood, N.J.), 231(8), 1421–1429. - https://journals.sagepub.com
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken