Blog
Waarom Het Eten Van Wiet Sterker Is Dan Roken
5 min

Waarom Het Eten Van Wiet Sterker Is Dan Roken

5 min

Cannabis-edibles zijn al lang een populaire delicatesse. Zoals je misschien wel weet, kunnen de effecten ervan sterker zijn dan van een joint. Ontdek hier de geschiedenis van edibles, en waarom ze zo sterk kunnen zijn. Ook bespreken we hoe je ze moet doseren en wat je kunt doen als je te veel hebt gesnoept!

Spacecakes, met THC doordrenkte gummies, wietbrownies, je kunt het zo gek niet bedenken. Cannabis-edibles zijn een van de populairste manieren om wiet te consumeren. En dat eigenlijk al eeuwenlang! Vergeleken met roken of vapen hebben edibles vaak sterkere en langdurigere effecten. Maar hoe zit dat precies?

Lees verder voor een korte geschiedenis van deze speciale, met wiet doordrenkte snacks. Ontdek wat edibles met je lichaam doen, hoe je ze moet doseren en wat je moet doen als je iets te gulzig bent geweest!

Edibles: een introductie

Edibles zijn alles behalve een moderne uitvinding. Sterker nog, mensen eten al ongeveer 50.000 jaar cannabis!

Een korte geschiedenis van edibles

Een Korte Geschiedenis Van Edibles

De eerste menselijke kennismaking met de wietplant dateert waarschijnlijk uit het stenen tijdperk. Dit was een periode waarin de mens rondzwierf en alles wat aantrekkelijk en voedzaam leek, uitprobeerde.

Edibles zoals we die nu kennen, vinden hun oorsprong in het oude India en het Midden-Oosten. Verschillende culturen waren hier dol op een met hasj gevulde lekkernij genaamd 'mahjoun' (of 'majoun' of 'majoon').

Volksrecepten uit de Middeleeuwen laten zien dat wiet voor verschillende gerechten werd gebruikt, bijvoorbeeld voor soep, snoep, brood en zelfs wijn.

Later vonden tal van Europese en Amerikaanse schrijvers uit de 19de eeuw hun inspiratie in de effecten van de plant, in de vorm van op hasj gebaseerde snoepjes, geïnspireerd door mahjoun.

In de 20ste eeuw stond wiet centraal in het Rastafari ital-dieet, dat vers fruit en groenten boven bewerkt voedsel en vlees verkiest. In 1954 publiceerde Alice B. Toklas een kookboek met daarin een recept voor hasjachtige fudge. Dit recept werd zeer populair, en stond aan de basis van de legendarische wietbrownies van de jaren zeventig.

Moderne edibles

Moderne Edibles

En hoe zit het met edibles in de 21ste eeuw? We hoeven je vast niet te vertellen dat ze nog steeds razend populair zijn. Ze produceren daarbij veel sterkere en langdurigere effecten dan gerookte of gevapete cannabis.

De populairste moderne edibles zijn:

De meeste wietliefhebbers verkiezen edibles boven een joint of vaporizer vanwege de sterkte ervan. Maar voordat je ze probeert, doe je er goed aan om je in te lezen. Oftewel: doe je huiswerk voordat je een hap van een wietbrownie neemt. Het goede nieuws is dat je wat dat betreft hier aan het juiste adres bent! Blijf lezen en ontdek alles wat je moet weten over het eten van cannabis in vergelijking met roken en vapen. Wil je nog meer weten? Check dan ook onze andere blogs over edibles.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Edibles Met Cannabisconcentraten?

Wiet eten vs. roken: hoe THC het lichaam binnenkomt

Wiet Eten Vs. Roken: Hoe THC Het Lichaam Binnenkomt

Je lichaam neemt de actieve stoffen in wiet, afhankelijk van de methode van consumptie, op verschillende manieren op. Daarom kunnen de effecten van edibles heel anders aanvoelen dan wanneer je cannabis rookt of vapet.

Wiet eten

Wanneer je wiet eet, wordt het anders gemetaboliseerd dan wanneer je het rookt.

Als je wiet eet, wordt het eerst verwerkt door het spijsverteringsstelsel voordat het door de lever gaat. Je lever zet vervolgens een groot deel van de THC in een veel krachtigere moleculaire vorm om. Deze vorm staat bekend als '11-hydroxy-THC' (Schwilke et al., 2009).

11-hydroxy-THC beïnvloedt je lichaam veel sterker dan 'normale THC' (delta-9-THC). Het heeft een langere halfwaardetijd, wat betekent dat de effecten intenser en langduriger zijn (Awasthi et al., 2018).

Wiet roken

Je lichaam zet gerookte wiet op een heel andere manier om. Als je een trekje van je joint neemt, komt delta-9-THC via de longblaasjes in de bloedbaan terecht. Vervolgens gaat het razendsnel door de bloed-hersenbarrière, waardoor je je binnen een mum van tijd stoned voelt. Hoewel je bij het roken van wiet ook een beetje 11-hydroxy-THC binnenkrijgt, is dit verwaarloosbaar in vergelijking met edibles.

Waarom edibles veel sterker zijn

Waarom Edibles Veel Sterker Zijn

Laten we eens inzoomen op de effecten van edibles. Daarmee wordt vanzelf duidelijk waarom je voorzichtiger te werk moet gaan dan bij een joint. Consumeer altijd verantwoord en voorkom dat je high onaangenaam wordt.

Dosering

Het doseren van edibles is geen hogere wiskunde, maar je moet het wel goed aanpakken, zeker als je alleen roken en/of vapen gewend bent. Omdat de effecten veel langzamer opkomen, kun je niet direct na elk hapje kijken hoe je je voelt; in tegenstelling tot steeds een trekje van een joint nemen.

Bij edibles moet je altijd bepalen hoeveel gram cannabis of milligram THC je binnenkrijgt. Zo kun je de high enigszins onder controle houden. Heb je nog nooit edibles gegeten, of weet je niet hoe sterk je wiet is, begin dan met 0,3g of 0,5g cannabis.

Ben je wel goed op de hoogte van de sterkte van je wiet? Houd dan onderstaande basisrichtlijnen aan. Houd er echter ook rekening mee dat factoren als je tolerantie, het soort edible, je lichaamsgewicht en metabolisme de effecten kunnen beïnvloeden.

1-2,5 mg THC Microdosis
3-5 mg THC Lage dosis
10-15 mg THC Gemiddelde dosis
20-30 mg THC Hoge dosis
50-100 mg THC Zeer hoge dosis
100-500 mg THC Extreem hoge dosis

We benadrukken nogmaals dat je altijd voorzichtig moet zijn, en met een lage dosis moet beginnen. Zeker als je nog niet eerder edibles hebt genomen.

Opkomst van de effecten

Normaal gesproken beginnen de effecten van edibles ongeveer dertig minuten tot twee uur na consumptie op te komen. Dit is echter afhankelijk van een aantal factoren:

  • Een hogere concentratie THC kan tot snellere effecten leiden.

  • Als je meer eet, kan dit ertoe leiden dat de effecten langzamer opkomen.

  • Je lengte, stofwisseling en wat je gedurende de dag hebt gegeten, zijn allemaal van invloed op de snelheid waarmee de effecten opkomen.

  • Het type edible heeft ook invloed op de snelheid waarmee de effecten opkomen, aangezien het lichaam meer of juist minder tijd nodig heeft om het te verwerken.

  • Afhankelijk van het type product, kunnen edibles in verschillende delen van het lichaam worden afgebroken, wat ook invloed heeft op de snelheid van de effecten.

Duur van de effecten

Als je wiet rookt of vapet, zullen de effecten vrij snel weer verdwijnen. Bij edibles is dit niet het geval.

Bij sommige edibles nemen de effecten na ongeveer 2 tot 4 uur af. Toch zijn er ook gevallen waarin mensen zich wel 12 tot 24 uur na inname nog high voelen. Over het algemeen duurt de gemiddelde ervaring echter zo’n 4 tot 8 uur.

Houd er rekening mee dat iedereen anders reageert op deze krachtige vorm van wiet, dus de duur kan nogal verschillen!

Brengen edibles de ware psychedelische aard van wiet naar boven?

Brengen Edibles De Ware Psychedelische Aard Van Wiet Naar Boven?

De effecten van edibles zijn aantoonbaar veel sterker in vergelijking met het roken of vapen van wiet.

Zoals elke stof heeft wiet een 'sweet spot'. Dit is het punt waarop de effecten het prettigst zijn.

Wanneer je wiet eet, kunnen de effecten een beetje op een milde paddotrip lijken. Of in ieder geval enkele kenmerken ervan hebben. Hierbij moet je denken aan:

  • Lange duur (zie hierboven)
  • Wazig zicht, zij het aangetast door slaperigheid en zware ledematen
  • Lachkicks

Edibles kunnen in het geval van die zogeheten sweet spot dus een high veroorzaken die meer de psychedelische aard van wiet naar boven haalt dan wanneer je het rookt of vapet.

Als je hier wat dieper in wilt duiken, check dan eens hoe wiet zich kan verhouden tot psychedelica volgens de vijf niveaus van de psychedelische ervaring van Timothy Leary.

Gerelateerd artikel

De Vijf Niveaus Van Een Trip Volgens Timothy Leary

Teveel van het goede?

De effecten van edibles kunnen echter ook overweldigend aanvoelen, zeker als je er iets te veel van gesnoept hebt. Wanneer je de high als te intens ervaart, kun je last krijgen van het volgende:

  • Spanning
  • Paranoia
  • Hartkloppingen
  • Onrustig gevoel
  • Tijdelijke cognitieve en motorische stoornissen

Hoewel deze symptomen ongemakkelijk kunnen zijn, kun je er wel wat aan doen. Onthoud sowieso dat, wat er ook gebeurt, je er binnen een paar uur weer vanaf bent. Het beste wat je kunt doen, is het jezelf zo comfortabel mogelijk maken. Zoek een plek die goed voelt. De volgende tips kunnen daarbij helpen.

Vraag een goede vriend je bij te staan

Probeer erachter te komen of je de voorkeur geeft aan gezelschap of dat je liever alleen wilt zijn. Wil je liever niet alleen zijn, dan kan het helpen om een goede vriend te vragen langs te komen. Lukt dat niet, overweeg dan om een vriend of familielid te bellen om je gerust te stellen.

Zoek een comfortabele omgeving op

Creëer een rustige omgeving. Doe zachte verlichting aan; geen felle lampen. Zet eventueel ook rustgevende muziek op. Als je ergens anders bent dan thuis, overweeg dan om naar huis te gaan, of naar een andere plek waar je je veilig voelt. In dat geval is het misschien wel fijn om in ieder geval gezelschap voor onderweg te hebben.

Geniet van lekker drinken en comfort food

Zorg dat je gehydrateerd blijft. Je kunt ook proberen om wat limonade of frisdrank te drinken. Hetzelfde geldt voor suikerhoudend voedsel: een lekkere snack of een glas vruchtensap kan op zijn minst geruststellend zijn, en je lichaam kan soms wel wat extra suiker gebruiken!

Neem CBD

CBD kan de scherpe randjes er een beetje af halen, omdat het je cannabinoïde-receptoren beïnvloedt, waardoor ze moeilijker aan THC binden.

Beweeg

Een goede wandeling of wat lichte lichaamsbeweging kan je tot rust brengen. Bewegen kan er ook voor zorgen dat je hersenen endorfine vrijgeven. Dit zijn hormonen die je lichaam aanmaakt wanneer je gestrest bent of pijn hebt.

Doe een dutje

Een dutje kan je ook tot rust brengen. Houd er wel rekening mee dat als je langer dan dertig minuten slaapt, je je misschien juist vermoeider gaat voelen. Zet dus een wekker, en probeer een van de andere bovenstaande methoden zodra je weer wakker bent!

Cannabis edibles: een zeer speciale snack

Cannabis Edibles: Een Zeer Speciale Snack

High worden van edibles is een ervaring op zich. De THC-moleculen worden hierbij omgezet in een krachtigere vorm, dus nogmaals, doe voorzichtig.

Je weet nu in ieder geval hoe je moet doseren, wat je kunt verwachten van deze speciale high en wat je moet doen als je te veel hebt gehad.

Lijkt het je wat om zelf edibles te maken? Bekijk dan welke wietsoorten hiervoor het meest geschikt zijn en duik de keuken in. Check bovendien ons assortiment in de Zamnesia shop; hebben we ook edibles zonder THC. Smakelijk eten!

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Bronnen
  • Awasthi, R., An, G., Donovan, M. D., & Boles Ponto, L. L. . (2018). Relating Observed Psychoactive Effects to the Plasma Concentrations of Delta-9-Tetrahydrocannabinol and Its Active Metabolite: An Effect-Compartment Modeling Approach. - https://jpharmsci.org
  • Schwilke, Eugene W, Schwope, David M, Karschner, Erin L, Lowe, Ross H, Darwin, William D, Kelly, Deanna L, Goodwin, Robert S, Gorelick, David A, Huestis, & Marilyn A. (2009/12/01). Δ9-Tetrahydrocannabinol (THC), 11-Hydroxy-THC, and 11-Nor-9-carboxy-THC Plasma Pharmacokinetics during and after Continuous High-Dose Oral THC - https://academic.oup.com
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken