Een Complete Beginnersgids Over Vape-Pennen Voor Wiet

Beginnersgids Over Vape-Pennen Voor Wiet

Steven Voser
Steven Voser
Bijgewerkt op:

Ooit was er een tijd waarin joints en one-hitters overheersten. Inmiddels heeft een nog discretere manier van wietgebruik de wereld in rap tempo veroverd. Uiteraard hebben we het over vape-pennen. Of je nu wax of toppen gebruikt, je hoeft deze alleen maar uit je zak te halen, op een knopje te drukken en een trek te nemen. Ontdek hier meer.

Al sinds wiet populair is bij het grote publiek, zoeken mensen twee dingen. Om te beginnen uiteraard een makkelijkere manier om van het kruid te genieten. Ten tweede een manier om het discreet te roken. Ooit waren one-hitters, pijpen en joints de eenvoudigste/stiekemste methoden voor wietgebruik. Tegenwoordig beschikken we echter over een hoop nieuwe extra’s. Een daarvan is de uitvinding van de vape-pen.

Maar wat is een vape-pen nu precies? Simpel gesteld, is dit een ultra-draagbare vaporizer die alle voordelen van een reguliere vaporizer biedt in een compact, penvormig formaat. Los van het feit dat vape-pennen mogelijk minder slecht voor het lichaam zijn dan roken, zijn deze apparaten makkelijk te gebruiken, produceren ze een discrete damp en zijn ze praktisch voor onderweg. Kortom: om welke reden je ook cannabis gebruikt, er bestaat altijd wel een vape-pen die voldoet aan jouw behoeften.

Gerelateerd artikel

Beste Cannabis Vape-Pennen Voor Alledaags Gebruik

Wanneer vapen voor jou nog onbekend terrein is en je er meer over wilt weten, bekijk dan hieronder onze complete beginnersgids over vape-pennen.

Hoe Werken Vape-Pennen?

Hoe Werken Vape-Pennen?

Om meteen ter zake te komen; vape-pennen zijn simpele apparaten. De belangrijkste twee onderdelen zijn het verhittingselement en het onderdeel waar je de wiet in stopt. Laatstgenoemde is een compartiment voor droge kruiden, voor een concentraatcapsule voor eenmalig gebruik of iets vergelijkbaars.

Het verhittingselement warmt je wiet in ieder geval op tot een temperatuur van 150–230°C. Bij deze lage temperaturen veranderen actieve bestanddelen, zoals THC, CBD en terpenen, in damp die je op dezelfde manier inhaleert als met een ander soort vaporizer.

Verschillende Soorten Vape-Pennen

Verschillende Soorten Vape-Pennen

Er bestaan een hoop verschillende vape-pennen. Zo zijn er vaporizers voor droge kruiden, voor concentraten en hybride vapes. Hoe luxe de technologie ook mag zijn, het verschil is al te zien aan de naam. Vaporizers voor droge kruiden gebruik je uiteraard om wiettoppen mee te vapen. Vapes voor concentraten zijn echter speciaal ontworpen voor cannabisconcentraten met verschillende consistenties. Tot slot is het met hybride vaporizers mogelijk zowel toppen als concentraten te vapen.

Constructie Van Een Vape-Pen

Een aantal belangrijke verschillen tussen deze pennen behelst de constructie. Het verschil is vaak echter ook weer niet gigantisch.

Bij de meeste pennen is de batterij de grootste component. Deze batterijen zijn meestal oplaadbare of vervangbare lithium-ion-accu’s. Ook hebben ze een mondstuk waar je je cannabisproduct naar keuze door inhaleert. Dit product wordt verdampt door het verhittingselement. Veel toestellen hebben een knop om dit element te activeren. Sommige modellen hebben echter niet zo'n knop en reageren zodra je inhaleert.

Andere pennen zijn niet afhankelijk van accuvoeding. In plaats daarvan benutten ze de kracht van de vlam van je aansteker. Deze modellen kosten daardoor minder. Ook bieden ze het voordeel dat je ze niet hoeft op te laden. Je hebt echter geen controle over de temperatuur waarop de wiet verhit wordt en de kans bestaat dat het verbrandt door de vlam. Het verschil is desondanks niet groot en vlamaangedreven vaporizers blijven een goede optie.

Gerelateerd artikel

Top 5 Flame-Powered Vaporizers

Een ander belangrijk onderdeel is het compartiment. Bij vaporizers voor droge kruiden zit dit in de pen, wat je telkens opnieuw kunt vullen. Bij vapes voor concentraten koop je meestal afzonderlijke eenmalige cartridges die je na gebruik weggooit en vervangt. Soms is het toestel uitgerust met een vast compartiment waar je de wax in stopt. Dit is echter niet gebruikelijk. Bezit jij zo’n apparaat? Misschien is het dan wel een hybride vaporizer die, zoals gezegd, met zowel droge kruiden als concentraten te gebruiken is.

Hoe Gebruik Je Een Vape-Pen?

Hoe Gebruik Je Een Vape-Pen?

Nu komen we bij het leuke deel. Lees om te beginnen de instructies van je pen. Wij weten weliswaar veel, maar de fabrikant weet er echt alles van. Onze instructies zijn dan ook van toepassing op vape-pennen in het algemeen, niet een specifiek model.

Opladen

Zodra je je vape-pen in huis hebt, moet je hem eerst opladen. Zet een kop thee of maak een wandeling, want de eerste keer dat je hem oplaadt, kan even duren.

Vullen

Wanneer je vape-pen opgeladen is (mogelijk wordt dit aangegeven met een LED), stop je je cannabisproduct erin. Het kan hier gaan om een vast compartiment dat je vult met wiet of wax, maar ook om een eenmalige cartridge die je erin moet schroeven. Zodra je dit hebt gedaan, zet je de vape-pen in elkaar. Lees de instructies goed, zodat je weet hoe dit moet.

Vapen

Nu ben je klaar om te vapen! De meeste vaporizers die werken door middel van een knop, zet je aan door vijf keer te klikken. Bij sommige vapes is het ook mogelijk de temperatuur aan te passen. Gebruik je de vape-pen voor het eerst? Zuig dan niet alsof het een joint is. Bij vaporizers moet je een rustige en langzame trek nemen. Ook is het niet nodig om de hijs “in te houden”. Al het goede uit je cannabis neem je namelijk direct op.

Beste Methodes Voor Het Gebruik Van Vape-Pennen

Beste Methodes Voor Het Gebruik Van Vape-Pennen

Zoals bij elk toestel voor wiet, bestaan er enkele methodes voor optimaal gebruik. Daarvan is de voornaamste uiteraard een regelmatig reinigingsschema. Dit hoeft niet na iedere sessie, maar door het toestel elke week (uitgaande van regelmatig gebruik) een schoonmaakbeurt te geven, kun je de levensduur van de pen aanzienlijk verlengen.

Het schoonmaakproces is simpel. Om te beginnen, demonteer je de pen en verwijder je alle resten of de as uit het compartiment. Borstel het apparaat daarna met een kleine pijpenrager (soms inbegrepen) goed schoon. Uiteraard geldt dit uitsluitend voor toestellen met vaste compartimenten. Gebruik je cartridges voor eenmalig gebruik? Dan hoef je deze alleen maar weg te gooien wanneer ze leeg zijn. Schroef daarna, indien mogelijk, het mondstuk los en spoel dit af met warm water. Voorkom dat er water op andere delen van de vaporizer komt. Dit kan namelijk veel schade aanrichten.

Los daarvan is het verstandig ervoor te zorgen dat er bij het vapen sowieso niet veel rotzooi ontstaat. Dit doe je door de juiste hoeveelheid wiet of concentraat te gebruiken. Bij cartridges voor eenmalig gebruik hoef je je nergens zorgen over te maken. Heeft jouw vaporizer een vast compartiment? Dan is het wel belangrijk om te voorkomen dat de pen niet overloopt met wiet of wax voordat je trekken neemt. Zo verzeker je dat er minimale restjes achterblijven die je te zijner tijd moet verwijderen.

Voor- En Nadelen

Zoals we besproken hebben, bieden vape-pennen talloze voordelen. Toch zouden we hier voorzichtig mee moeten zijn, omdat ze geen objectieve verbetering behelzen ten opzichte van traditioneel roken. Uiteindelijk is het allemaal een kwestie van persoonlijke voorkeur!

Voordelen:

Vape-Pen Voordelen

  • Discreet en draagbaar

Het opsteken van een joint gevuld met wiet is absoluut geen discrete manier om cannabis te gebruiken, zeker niet in het openbaar. Die zorgen heb je niet met een vape-pen! Damp produceert geen onmiskenbare geur, zoals roken. Dit betekent dat je vrijwel overal kunt vapen, zonder al teveel aandacht te trekken. Daarnaast is een vape-pen zo klein dat het apparaat prima in je zak past en dus perfect draagbaar is.

  • Makkelijker te doseren

Vrijwel elke wietfanaat is ooit wel eens “te high” geworden na teveel trekken van een joint of bong. Bij het vapen is de kans dat dit gebeurt veel kleiner, tenzij je een heleboel hijsjes achter elkaar neemt. Aangezien het makkelijker te bepalen is hoeveel je inhaleert, zijn deze toestellen vaak de beste optie voor therapeutische gebruikers.

  • Simpel te gebruiken

Een cartridge in je vaporizer stoppen en op een knop drukken, is geen hogere wiskunde. Sterker nog, veel makkelijker wordt het eigenlijk niet. Vergeleken met de kunst van een fijne joint draaien of het gebruik van andere, geavanceerdere vaporizers, zijn vape-pennen uitermate handig en makkelijk te bedienen.

  • Schoner en zuiverder

Aangezien een vape-pen geen rook produceert, is het mogelijk wiet op een veel zuiverdere en schonere manier te ervaren. Ook het plaatsen van een cartridge of vullen van het compartiment geeft niet zoveel rotzooi als het rollen van een jointje. Daarbij blijven immers altijd onvermijdelijke kruimels achter op tafel als je klaar bent. Bovendien zit je aan het eind van je sessie ook niet met stinkende asresten.

Nadelen

Vape-Pen Nadelen

  • Regelmatig onderhoud nodig

Als je een goedkope vape-pen voor eenmalig gebruik hebt, vormt dit misschien geen probleem. Haal je echter een “echte”? Dan is het belangrijk dat je deze in een goede staat houdt, zodat je er lang plezier van hebt. Omdat bij het vapen allerlei kleverige hars ontstaat, is regelmatig schoonmaken en onderhoud een must. Pas daarnaast op dat je de vape-pen niet blootstelt aan omstandigheden waarbij deze nat of vies wordt. Dat is echter niet anders dan met een joint.

  • Mogelijk moet je de dosis aanpassen

Concentraten zijn normaal gesproken een stuk krachtiger dan toppen. Zelfs ervaren stoners worden hier soms door verrast. Ben je dus net overgestapt van roken op vapen? Doe het dan rustig aan en bouw de hoeveelheid geleidelijk op.

  • Opladen nodig

Het klopt dat je een vape-pen moet opladen, maar bedenk wel: dit is al met al minder gedoe dan het fijnmaken van wiet en het draaien van een fatsoenlijke joint. Het vormt hooguit een probleem wanneer je onderweg bent met een vape die bijna leeg is en je de oplader bent vergeten. Profs nemen daarom altijd twee of meer batterijen en een externe oplader mee. Terwijl je de ene batterij gebruikt, kun je zo de andere opladen. Op die manier beschik je altijd over een volle batterij.

De Wereld Van De Vape-Pennen Verkennen

Het is onmogelijk om alles over vaporizers in één artikel te behandelen. Toch denken wij dat je nu meer dan genoeg weet om aan de slag te gaan. De beste manier om te blijven leren, is door middel van gebruik. Er bestaan echter een heleboel vape-pennen en het is misschien lastig kiezen. Gelukkig hebben wij een artikel over de beste vape-pennen voor dagelijks gebruik geschreven! Met een van deze vaporizers moet het goed komen!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Je bezoekt onze Nederlandse website.

wellicht ook interessant