Het Verschil Tussen Rook En Damp

The Difference Between Smoke And Vapor

Steven Voser
Steven Voser
Bijgewerkt op:

Een vraag die vaak gesteld wordt door zowel rokers als niet-rokers is: "Wat is het verschil tussen vaporizen en roken?" Ze zien er hetzelfde uit, maar het zijn twee hele verschillende dingen.

Voordat we naar de verschillen kijken, is het verstandig eerst te kijken naar de manier waarop ze worden geproduceerd. Rook wordt gemaakt door een open vlam, door hitte of verbranding. Wanneer een kruid, zoals cannabis of tabak, wordt gerookt, wordt deze letterlijk vernietigd door de hoge temperatuur van het vuur.

Vaporiseren daarentegen, is niet zo'n wreed proces. In tegenstelling tot verbranden, wordt er bij vaporiseren geen gebruik gemaakt van een open vlam, die de temperatuur waaraan het kruid wordt blootgesteld, aanzienlijk verlaagt. Wanneer cannabis wordt gevaporiseerd, wordt dit verwarmd tot het punt waarop de cannabinoïden zich omzetten van solide hars naar gasachtige deeltjes.

In het geval van een e-sigaret, wordt uitsluitend de dragende vloeistof gevaporiseerd, die dan de nicotine, smaakstoffen en andere ingrediënten meenemen.

Waar bestaan rook en damp dan uit?

smoke and vapour

Wanneer cannabis wordt verbrand, worden veel van de cannabinoïden in feite vernietigd door de hitte. Onderzoek heeft aangetoond dat de rook, die wordt gecreëerd bij het verbranden van cannabis, 88 procent niet-cannabinoïdenmaterie bevat. Dit betekent dat het roken van cannabis in feite veel van de actieve ingrediënten uit cannabis vernietigt. Dit is waarom het mogelijk is om geld te besparen met een vaporizer: Ze maken alle cannabinoïden beschikbaar, in plaats van ze te verbranden.

Vanwege het verbranden, zit de rook vol met koolmonoxide, teer en vele andere schadelijke stoffen die tijdens het proces worden geproduceerd. Koolmonoxide bijvoorbeeld, kan niet in cannabis zelf worden gevonden, maar zodra het kruid wordt verbrand, wordt het gas gecreëerd in het proces. Dit geldt voor vele giftige producten die we vinden in rook, zoals PAHs en teer.

Damp daarentegen, is veel meer zuiver. Omdat er niets wordt verbrand, komen er ook geen giftige stoffen vrij. Cannabis damp bevat 95 procent cannabinoïden, waarbij de resterende 5 procent bestaat uit flavonoïden en een enkele polycyclische aromatische koolwaterstof. Het bevat niets van de giftige stoffen die we in rook vinden, terwijl een veel meer zuivere ervaring wordt geleverd die efficiënter omgaat met je cannabis.

Hoe zit het met de geur?

What about the smell?

De teer die wordt geproduceerd bij het roken zorgt ervoor dat de geur blijft hangen en kleeft aan bijvoorbeeld kleding, haar en persoonlijke bezittingen. Omdat het blijft hangen, kan de rook van cannabis eenvoudig van ver worden herkend en zelfs na het roken van een joint, kunnen mensen het nog bij je ruiken.

Omdat de cannabis damp geen teer bevat, kleeft het niet en het blijft ook niet op dezelfde manier hangen. Damp lost sneller op en heeft geen sterke geur. Dat betekent dat de geur enorm wordt verminderd, het blijft dus niet hangen en het wordt waarschijnlijk niet geroken, tenzij iemand zich in je directe omgeving bevindt.

Hoe zit het met meeroken?

second hand smoke

Het roken van cannabis zorgt voor meeroken en dit kan goed nieuws zijn of slecht nieuws, afhankelijk van je gezelschap. Omdat de damp zo snel vervliegt, is meeroken niet langer een probleem en dit maakt het veel discreter voor diegenen die niet ontdekt willen worden.

Het is duidelijk dat vaporizen veel beter is voor je gezondheid omdat je geen schadelijke stoffen inhaleert, die wel worden gevonden in rook. Dit betekent dat personen die vaporizen minder risico lopen op rook gerelateerde ziektes, gemakkelijker ademen, minder hoesten en over het algemeen gezonder zijn. Omdat een vaporizer geen cannabinoïden vernietigt, is een kleinere hoeveelheid marihuana nodig om dezelfde high te bereiken, waarmee je ook weer geld bespaart.

Gerelateerd artikel

Het Selecteren Van Jouw Ideale Vaporizer

Discretie en mobiliteit

Top 5 Vaporizers For Discreet Vaping

Een reden dat het roken van cannabis zo populair is: Het is vrij gemakkelijk om een paar vloeitjes bij je te hebben en een joint te rollen. Vroeger waren vaporizers vrij groot, waardoor ze lastiger mee te nemen waren. Maar nieuwe generatie vaporizers zetten dit obstakel volledig overboord; ze zijn niet alleen extreem efficiënt en goed gemaakt, maar de meeste pen vaporizers zijn niet groter dan een joint en klaar voor gebruik in minder dan 5 seconden.

De weegschaal slaat nu door in het voordeel van vaporizers. Niet alleen zijn ze klein en draagbaar, maar ze zijn ook veel meer discreet, omdat de geur geen probleem meer is. Je zou mogelijk kunnen vaporiseren op een publieke plek, zoals een park, terwijl het lijkt alsof je een e-sigaret gebruikt. Zorg er alleen voor dat niemand te dicht bij je komt!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Je bezoekt onze Nederlandse website.