Blog
10 Tips Om Het Rokershoestje Te Verlichten
4 min

De Top 10 Tips Om Het Rokershoestje Te Verlichten

4 min

Een aantal van de beste hoestremedies is al duizenden jaren ongewijzigd gebleven. We bespreken hoe je het herstelproces van die gehate rokershoest kunt versnellen met simpele tips en recepten.

De meeste actieve rokers hebben op een bepaald moment weleens last gehad van het welbekende rokershoestje; een chronische en aanhoudende hoest waar je vaak twee tot drie weken last van hebt. Je kampt met geïrriteerde longen en mogelijk een droge keel. Maar als de ontsteking zich voortzet, beschermt het lichaam zichzelf door flegma en sputum te produceren.

Flegma is het dikke slijm dat diep in de longen wordt geproduceerd, terwijl sputum een combinatie is van flegma en speeksel en dus hetgeen is dat wordt opgehoest. Het lichaam maakt dit aan om de cilia te beschermen. Dit zijn de kleine trilhaartjes in de longen die geïrriteerd raken door de gecarboniseerde toxische stoffen die in rook zitten.

Onbehandeld, kan het leiden tot een aantal ernstige medische problemen. Gelukkig is behandeling voor de meeste mensen vrij simpel en effectief, zonder noodzaak tot medisch ingrijpen. Mits de behandelwijze vroeg wordt ingezet.

Hier is onze top 10 met tips om het herstel te bespoedigen.

1. GEBRUIK EEN VAPORIZER IN PLAATS VAN TE ROKEN

Gebruik Een Vaporizer In Plaats Van Te Roken

Dit is verreweg de beste preventieve methode. Het inhaleren van verbrand materiaal is simpelweg niet goed voor je gezondheid. We moeten wel zeggen dat het roken van industriële tabak veel slechter is dan wiet vanwege alle toegevoegde chemicaliën.

Desalniettemin inhaleer je een enorme hoeveelheid gecarboniseerde stoffen bij het verbranden van plantenmateriaal en je introduceert ook gifstoffen in je lichaam.

Het gebruik van een vaporizer met convectie-warmte lost dit probleem op. Er vindt helemaal geen verbranding plaats. Een vaporizer verhoogt de luchttemperatuur zodanig dat de cannabis wordt omgezet in damp. Je geniet van al het lekkers van cannabis, maar dan zonder de giftige effecten van verbranding.

2. DRINK EEN KRACHTIGE, GENEZENDE THEE INFUSIE

Drink Een Krachtige, Genezende Thee-Infusie

Deze remedie is al oud, maar enorm efficiënt. Verrijk thee met citroen en honing. Voeg ook wat tijm en salie toe.

Het warme water helpt bij het oplossen van opgehoopt slijm in de keel.

Citroen barst van de vitamine C, wat een van de beste antioxidanten en ontgiftende stoffen is. Honing is een natuurlijk antibacterieel middel en verzacht een droge of schorre keel door een dun laagje aan te brengen.

Tijm werkt anti-spasmodisch, wat betekent dat het de hoest remt. Salie werkt antibacterieel, maar vermindert ook ontstekingen. Dit is een geweldige combinatie om de hele dag bij de hand te hebben, terwijl je eveneens je waterinname verhoogt.

3. SLAAP MET JE HOOFD WAT HOGER

Slaap Met Je Hoofd Wat Hoger

Ken je dat? Je wordt 's morgens wakker en kunt bijna niet door je neus ademen omdat die zo verstopt zit. Maar als je eenmaal een paar minuten rechtop staat, kun je weer ademen.

Als je in bed ligt, ademend en hoestend, kan slijm je bijholten bereiken. Je voelt je niet alleen verschrikkelijk, maar de longen hebben ook minder slijm, waardoor de trilhaartjes blootliggen en het hoesten verergert. Je lichaam verspilt kostbare energie door nog meer slijm te produceren, waardoor het genezingsproces vertraagt.

Een simpel trucje is een extra kussen te gebruiken. Als je slaapt met je hoofd iets hoger, voorkom je alle hierboven genoemde ellende, wat het herstel bespoedigt.

4. EET GEMBER

Eet Gember

Gember wordt door velen beschouwd als superfood. Het kan nat, droog of rauw worden gegeten, maar je kunt er ook thee mee zetten. Het is geweldig voor zowel droge als vastzittende hoest. Gember zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur wordt verhoogd, waardoor je meer zweet.

Gember bevat gingerol, een zeer krachtige, ontstekingsremmende stof. Het remt de formatie van cytokinen, die fungeren als chemische boodschappers voor het immuunsysteem.

5. DRINK WHISKY (BIJ VOORKEUR MET HONING EN CITROEN)

Drink Whisky (Bij Voorkeur Met Honing En Citroen)

Dit is ook een oud huismiddeltje, waarvan de effectiviteit alom bekend is: een shot whisky, voorzien van een krachtige combinatie honing-citroen. Deze mix van whisky, citroen en honing wordt soms ook wel een "Hot Toddy" genoemd.

Whisky bevat alcohol, wat normaal gesproken niet als medicijn wordt beschouwd, maar wel zo kan werken. Het lost stroperig slijm op, ontspant de zenuwen en wekt slaap op. Het creëert ook een warme sensatie in de borst. Veel vrij verkrijgbare hoestdranken bevatten om deze reden alcohol.

Ga alleen niet te ver. Overmatig alcoholgebruik doet meer kwaad dan goed.

6. VERMIJD ZUIVELPRODUCTEN

Vermijd Zuivelproducten

Veel mensen geven aan dat de consumptie van zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt, de hoest en de slijm productie verergert.

Hier zit een gedeeltelijke waarheid achter.

Aan de ene kant hebben onderzoeken aangetoond dat zuivelproducten niet per se meer slijm produceren. De textuur van melk, yoghurt, ijs of boter zorgt echter wel voor een laagje in de keel. En dit laagje voelt ongeveer hetzelfde aan als slijm.

Aan de andere kant zijn veel mensen overgevoelig voor zuivel. Deze specifieke voedselovergevoeligheid kan zelfs leiden tot astma, bronchitis en een chronische hoest.

Bij de meeste mensen is deze gevoeligheid zo mild dat het vaak niet wordt opgemerkt, totdat het lichaam te maken krijgt met een ontstekingsreactie. Wanneer je afweermechanisme niet optimaal werkt, kan het heel goed zijn dat zuivelproducten een sterker effect hebben op je lichaam. Dit kan leiden tot ongewenste bijwerkingen, zoals een verergerde hoest.

Als je dus te maken hebt met een rokershoest, laat dan de zuivelproducten even staan totdat je hersteld bent.

7. Doe Meer Met Kruiden En Specerijen

Doe Meer Met Kruiden En Specerijen

Zoals hierboven reeds vermeld, kleven er, direct of indirect, diverse gezondheidsvoordelen aan het gebruik van kruiden en specerijen. Hiermee kunnen de symptomen van een rokershoest worden verlicht en het herstel worden bespoedigd.

Hoesttabletten (zuigtabletten) bijvoorbeeld, werden in het oude Egypte al gebruikt. Ze werden gemaakt van honing, citrusvruchten, kruiden en specerijen. Dat zijn in feite dezelfde ingrediënten als die van de huidige, vrij verkrijgbare hoesttabletten. Meestal bevatten ze ook cayennepeper (capsaïcine), menthol, munt en eucalyptus extracten.

Goedkope luchtbevochtigers met toegevoegde menthol en eucalyptus kunnen wonderen verrichten. Ze helpen namelijk de luchtwegen te openen en het hoesten te verzachten. Deze apparaten kun je veilig 's nachts laten draaien en dragen enorm bij aan een goede nachtrust.

Het kost minder moeite om dieper te ademen, wat het lichaam helpt ontspannen. Dat bevordert het herstel.

8. NEEM EEN STOOMBAD

Neem Een Stoombad

Deze tip borduurt voort op de vorige over de luchtbevochtiger. Laat het bad vollopen met heet water en doe er eucalyptus- en muntbladeren in. Hiermee creëer je een prettige en helende atmosfeer. Bij het inademen, ervaar je een enorm gevoel van verlichting. Het warme water verwarmt je spieren en helpt je bloedvaten verwijden, wat zorgt voor een comfortabele, lichamelijke ontspanning.

Eucalyptus werkt slijmoplossend. Het is met name effectief bij de behandeling van bijholteontstekingen, maar ook bij bronchitis en astma. Het is aangetoond dat eucalyptus de bloedvaten verwijdt, waardoor de longen meer efficiënt zuurstof kunnen opnemen.

9. GORGEL MET ZOUT WATER

Gorgel Met Zout Water

Gorgelen met zout water is een fantastische remedie bij vastzittende hoest en keelpijn. Door te gorgelen, zorg je voor immense vibraties en turbulentie, wat opgehoopt slijm helpt verwijderen.

Het smaakt misschien niet zo lekker, maar je hoeft het niet door te slikken. Je kunt het de hele dag doen als je daar behoefte aan hebt.

10. BEWEEG EN DRINK MEER WATER

Beweeg En Drink Meer Water

Door meer water te drinken, ondersteun je je lichaam bij het bestrijden van ontstekingen. Ook kan het lichaam gifstoffen kwijtraken door water, bijvoorbeeld door te zweten (en te plassen). Door te bewegen, verbeter je je cardiovasculaire reactie en de auto-immuunreactie, terwijl je meer zweet.

Door te sporten, word je ook gedwongen dieper te ademen, wat goed is voor je longen. Flegma wordt hierdoor gelijkmatiger verspreid, waardoor je lichaam er minder van produceert.

Water en beweging zijn verreweg twee van de beste dingen die je kunt doen voor je lijf. Het drinken van meer water wordt vaak onderschat. Maar als je deze gewoonte vasthoudt, merk je absoluut een verbetering in de kwaliteit van je leven.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken