Blog
Herb tea
7 min

De Beste Kruiden Om Thee Mee Te Maken

7 min
Products Smartshop

Kruiden worden al sinds de oude Egyptenaren tot thee gebrouwen. Thee kan stimulerend of verdovend gebruikt worden, of zelfs als afrodisiacum. Het gebruiken van vaping kruiden voor het maken van therapeutische thee kan op verschillende manieren nuttig zijn.

THEE VAN VAPINGKRUIDEN

Het vapen van kruiden en het drinken van kruidenthee werkt, omdat het essentiële oliën en andere verbindingen bevat die nuttig zijn voor het menselijk lichaam. Wanneer ze alleen voor de effecten gebruikt worden, of als vervangingsmiddel voor tabak, zijn kruiden een effectieve manier om gezond te blijven en je gezondheid te verbeteren. Het innemen van kruiden kan ziektes voorkomen, of optreden als middel om te stimuleren of te kalmeren, te reinigen en balans te brengen, of om het libido aan te moedigen.

Mocht je niet van vapen houden, dan kun je gebruik maken van de reeks biologische kruiden van Zamnesia om kruidenthee te zetten en aftreksels te maken, voor hetzelfde effect. Gebruik een infuser in plaats van een vape kamer, en doe die in heet water. Kruidenthee is een ideale aanvulling op ieder dieet. Het is rijk aan voedingsstoffen en vitaminen, en zorgt voor een goede spijsvertering en zenuwfunctie. Theedrinken zorgt voor voldoende vocht in het lichaam en helpt met het aanleveren van essentiële verbindingen, op een voedingsstoffenrijke en eenvoudig op te nemen manier.

Kruidenthee was een belangrijk middel in de apotheken van eeuwenoude beschavingen, zo blijkt uit historische gegevens. Zelfs geweekt en gebruikt als kompres hebben veel kruidenaftreksels aangetoond effectief te zijn bij huiduitslag en kneuzingen, insectenbeten en schaafwonden. De oude Grieken prezen de deugden van citroenmelisse en munt, net als de Romeinen. In de periode voor Christus maakten de Chinezen gebruik van een omvangrijke selectie kruiden, die tot op de dag van vandaag gebruikt worden.

ZET EEN ONTSPANNENDE THEE MET KRUIDEN

Tal van kruiden bevatten verbindingen die mild tot extreem kalmerend zijn. Ze kunnen gebruikt worden voor het reduceren van angst en het bestrijden van slapeloosheid, of gewoon voor ontspanning aan het einde van de dag. Stress is een wereldwijd probleem waarvan bekend is dat het ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken. Kruidenthee kan stress verminderen door een gezonde slaapcyclus te stimuleren, wat de bloeddruk helpt reguleren en een te hoge bloeddruk kan voorkomen.

CITROENMELISSE

CITROENMELISSE

Als kruidenthee staat citroenmelisse al eeuwenlang bekend om het bevorderen van een goede gezondheid en een lang leven. Het zou de geest kalmeren, wonden reinigen en slapeloosheid onderdrukken. Zelfs het snuiven aan de zoete essentiële olie zou geagiteerde mensen rustiger maken. Melissa officinalis heeft een gerenommeerde geschiedenis die bestaat uit tal van andere toepassingen dan slechts kruidenthee.

Citroenmelisse verbetert de huid, is een krachtig antioxidant en bevordert de leverfunctie. Het beschermt tevens de hersencellen en stimuleert een normale bloedsuikerwaarde. In grotere hoeveelheden heeft citroenmelisse aangetoond dat het de alertheid vergroot, het geheugen aanscherpt en probleemoplossing bevordert. De na-effecten zijn onder meer het gevoel van een kalme, maar geen verdoofde geest.

KATTENKRUID

KATTENKRUID

Kattenkruid is een plant die de terpenoïde nepetalacton bevat. Hierdoor is kattenkruid verslavend voor katachtigen in het algemeen, zelfs de grotere. Bij de mens werkt Nepeta cataria als antipyreticum, wat koorts voorkomt of vermindert en een krachtig hoestwerend middel is. Het is een bewezen middel bij migraine en het wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt als spijsverteringsmiddel.

Dit multifunctionele kruid, dat ideaal is voor het kalmeren van kinderen tijdens heftige koorts, kan tevens gebruikt worden als topisch smeersel. Kattenkruid kan stress en chronische angst verminderen als het wordt gedronken als thee, en bevordert een diepe, rustige slaap. Ook bestrijdt het de secundaire symptomen van stress en geeft kattenkruid het immuunsysteem een boost. Het kruid zit vol vitaminen en mineralen, maar pas op dat je niet te veel inneemt of vaporizet, want dat kan euforie veroorzaken.

VALERIAAN

VALERIAAN

Het mag dan stinken als een paar oude sokken, maar valeriaan is een krachtig, ontspannend kruid. Het wordt voornamelijk gebruikt bij de behandeling van slaapstoornissen, met name slapeloosheid. Ook wordt het vaak in combinatie geconsumeerd met andere kruiden, zoals hop en citroenmelisse, voor een mengsel van kalmerende effecten. Mensen die willen "afkicken" van slaappillen ondervinden vaak steun door valeriaan te gebruiken als een slaapverwekkend middel voor in de avond.

Valeriaan wordt ook gebruikt bij de behandeling van aandoeningen die in verband worden gebracht met psychologische stress. Het heeft tevens aangetoond verlichting te bieden bij angst, ADHD, hysterie en overgevoeligheid. Valeriaan kan slaperigheid veroorzaken in de ochtend en moet niet gebruikt worden in combinatie met andere geneesmiddelen voordat je met je huisarts overlegd hebt. Voeg een eetlepel honing toe om de smaak te veraangenamen.

KAMILLE

KAMILLE

Kamille wordt al als thee en topische toepassing gebruikt voordat het Oude Egypte verrees. Vanwege de gunstige elementen in kamille is het een eersteklas multifunctioneel kruid.

Het belangrijkste terpeen in kamille is bisabolol. Deze nuttige en veelzijdige verbinding is een ontstekingsremmer, anti-jeukmiddel, milde pijnstiller en spierverslapper. Kamillethee kalmeert en ontspant, en stimuleert de spijsvertering. Ook werkt het als een algemeen antibacterieel middel.

De flavonoïde chrysine is ook aanwezig, die deels verantwoordelijk is voor de angstremmende eigenschappen. Kamille stimuleert de productie van glycine, dat de zenuwen en spieren ontspant, en een licht kalmerende werking heeft. Kamille verhoogt de beschikbare GABA in de hersenen, reduceert angst en geeft ontspanning.

SINT-JANSKRUID

SINT-JANSKRUID

De bloeiende gele toppen en de etherische delen van het Sint-janskruid worden gebruikt voor het maken van thee en tincturen. Het wordt vaak beschouwd als onkruid, maar deze onschuldig ogende plant wordt al duizenden jaren overal ter wereld voor medicinale doeleinden gebruikt. Het wordt vaak als antidepressivum ingenomen en mag daarom niet in combinatie gebruikt worden met farmaceutische antidepressiva.

Sint-janskruid wordt door sommige mensen gebruikt als ze van Valium of andere angstremmers af willen. Hypericine is de werkzame verbinding en wordt gezien als een langdurige stemmingsverbeteraar en angstremmer. Het drinken van sint-janskruidthee voor het slapen gaan, kan bijzonder plezierige en levendige dromen veroorzaken tijdens een zeer diepe slaap.

PASSIEBLOEM

PASSIEBLOEM

Passiebloem kent een lange geschiedenis als deel van de medicijnenhuishouding van de oorspronkelijke Amerikanen. Passiebloem staat bekend om haar ontspannende en kalmerende effecten en groeit in veel delen van het Amerikaanse continent.

Bij het bereiden van passiebloemthee komen er veel flavonoïden en alkaloïden vrij. Het terpeen chrysine is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de kalmerende en ontspannende effecten van de passiebloem. Harmine, harmol en harmalol zijn drie harmala alkaloïden die optreden als monoamino-oxidaseremmers. In hogere concentraties spelen de harmala alkaloïden een belangrijke rol bij het effect van ayahuasca. In kleinere hoeveelheden, zoals in de passiebloem, veroorzaken ze emotionele ontspanning en een algeheel gevoel van welbehagen.

ZET EEN STIMULERENDE THEE MET KRUIDEN

Er bestaan kruiden waarmee je de ochtend veerkrachtig kunt beginnen en die je voldoende energie verschaffen om de dag door te komen. Kruidenthee dient ontelbare doelen. Het kan je een boost geven terwijl het je systeem in balans brengt, en je algehele gezondheid verbeteren. Je hoeft hiervoor geen beroep te doen op gevaarlijke stimulerende middelen. Deze kunnen na verloop van tijd negatieve cumulatieve effecten veroorzaken, zoals slapeloosheid, prikkelbaarheid en stress.

GUNPOWDER THEE

GUNPOWDER THEE

De stimulerende effecten van gunpowder thee worden veroorzaakt door een gezonde dosis cafeïne en de vele bio-actieve verbindingen die vrijkomen na het laten trekken. Gunpowder thee wordt verwerkt tot korrels, die zijn gemaakt van individueel opgerolde bladeren. In elke kop thee bevinden zich grote hoeveelheden voedingsstoffen, vitaminen en plantaardige polyfenolen. Deze flavonoïden en catechinen treden op als antioxidanten en voorkomen de opbouw van vrije radicalen.

Van groene thee is bekend dat het ziekten helpt bestrijden, helder en gericht denken stimuleert, en slechte bacteriën kan verwijderen uit de darmen. Het kan het risico op hart- en vaatziekten, en diabetes type 2 verkleinen, terwijl het de stofwisseling verbetert en bijdraagt aan een gebalanceerd gewicht. Gunpowder thee is een fantastische manier om je dagelijkse portie groene thee binnen te krijgen.

GINKGO BILOBA

GINKGO BILOBA

Ginkgo is een eeuwenoude plant. Het is de enige overgebleven soort van een geslacht dat nu niet meer bestaat. Het kan worden teruggevonden in fossielen en is gedurende 250 miljoen jaar onveranderd gebleven. Algemeen bekend als de Japanse notenboom, maakt het al duizenden jaren deel uit van de Chinese geneeskunst. Als hoog aangeschreven stimulerend middel wordt ginkgothee gemaakt van de gedroogde bladeren. Na het bloeien, kunnen de bessen ook gegeten worden voor een gelijksoortig effect.

Ginkgo Biloba stimuleert de bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor het bewustzijn en de cognitie verbeterd worden. Het werkt als een antioxidant en ontstekingsremmer, terwijl het het denkvermogen en het geheugen bevordert. Een positieve stemming en verhoogde energie worden vaak in verband gebracht met ginkgo. Ook zou het beschermende effecten hebben bij de beschadiging van mitochondriën.

ZET EEN KRUIDENTHEE VOOR EEN SEKSUELE BOOST

Kruidenthee is een natuurlijke manier om het libido te verhogen en het vuur van verlangen aan te wakkeren. Door aan deze thee te nippen, worden de delen van de hersenen die met genot in verband worden gebracht, gestimuleerd, waardoor je opgewonden raakt.

DAMIANA

Damiana

Damiana, of Turnera diffusa, is uitgeroepen tot de nationale schat van Mexico en wordt terecht een seksueel stimulerend middel uit de oudheid genoemd. Damiana werd door de Azteken als remedie tegen impotentie, en door inheemse vrouwen als seks-stimulerend middel, gebruikt. De geurige, prettig smakende thee veroorzaakt een directe emotionele oppepper en een zwoele gemoedstoestand.

Verheven gevoelens worden veroorzaakt door het molecuul apigenine. De milde verdovende en euforische effecten zijn te vergelijken met een lichte high van marihuana. Zelfs de bladeren van de geel-bloemige struik lijken op de gekartelde bladeren van de cannabisplant. Damianathee is een natuurlijke manier om de passie te verhogen en beide seksen te stimuleren, zoals dat ooit door de oude Maya's werd gedaan.

LAVENDEL

LAVENDEL

Marskramers in Londen liepen ooit op elke hoek van de straat lavendel als een afrodisiacum te verkopen. Het is een effectieve, opwindende thee met een sensueel aroma. Het hoofd-terpeen in lavendel is linalool, dat slaapverwekkend en ontspannend is, maar waar de geest niet mistig door raakt. Linalool wordt vaak in cannabis aangetroffen en aangenomen wordt dat het de effecten van THC verandert.

Het drinken van lavendelthee bevordert de bloedstroom en dat is belangrijk voor seksuele opwinding. Vooral mannen reageren sterk op lavendel. Het aroma van dit stimulerende middel zet het schakelaartje om voor passie in de mannelijke geest en in de regionen die wel wat extra bloedtoevoer kunnen gebruiken. Eens geprezen als een liefdes-kruid was lavendel het hoofdingrediënt in liefdesdrankjes tijdens de Renaissance.

ZET EEN KALMERENDE THEE MET KRUIDEN

Voor lichtere of zwaardere kalmering kun je terecht bij tal van kruiden. Sommigen zijn licht ontspannend en zorgen ervoor dat je jezelf de hele dag rustig voelt. Van andere val je om of krijg je levendige dromen.

LAVENDEL

LAVENDEL

Dit wonderlijke multifunctionele kruid staat nogmaals op onze lijst. De zachte geur van lavendel en de kracht van de thee maken het een ontspannend kruiden-brouwsel. Onderzoeken hebben aangetoond dat lavendel de activiteit van het zenuwstelsel kan vertragen en kan helpen bij angst, nervositeit, stress en depressie. In het geval van thee komen nuttige verbindingen vrij uit de lavendel, die eenvoudig door het lichaam kunnen worden opgenomen.

Dit populaire paarse bloemetje wordt vanwege de nuttige effecten al duizenden jaren gebruikt als thee, smeersel, parfum, smaakstof en geneesmiddel. Het essentiële oliebestanddeel linalool veroorzaakt de herkenbare geur. Dit terpeen stimuleert verschillende lichaamsfuncties, waaronder de opioïde en dopamine receptoren. Het verlicht pijn en stimuleert in grote mate een gevoel van welzijn. Lavendelthee is fantastisch, omdat de effecten direct optreden waarbij je je heerlijk slaperig voelt.

VALERIAAN

VALERIAAN

Als ontspannend kruid in lagere doses en als kalmerend kruid in hogere doses, ruikt valeriaan niet echt lekker. Het werkt echter wel goed. Gezoet met honing of stevia hebben een paar kopjes sterke valeriaanthee aanzienlijk kalmerende effecten. Gedronken voor het slapen gaan, zorgt het voor een diepe slaap, vooral als het gecombineerd wordt met andere rustgevende kruiden, zoals citroenmelisse.

Hippocrates ontdekte de therapeutische waarde van valeriaan, en van de Romeinen is bekend dat ze het als middel tegen slapeloosheid gebruikten. De keerzijde is echter dat het bij overmatig gebruik kan leiden tot onontkoombare lucide en levendige dromen die een tegenwerkend effect hebben. Elke nacht wakker liggen en je eigen dromen nacht na nacht langs zien komen, kan je echt opbreken. Daarom kun je valeriaan maar het beste slechts twee tot vier maal per week gebruiken.

KAMILLE

KAMILLE

De verbindingen die ervoor zorgen dat kamille een ontspannend kruid is om als thee te drinken, kunnen tevens een kalmerende staat veroorzaken. Het kenmerkende bloemige aroma van kamille is afkomstig van verschillende bio-actieve terpenoïden en flavonoïden. Deze bestanddelen samen geven kamille haar kenmerkende, rustgevende effecten.

Dierproeven hebben aangetoond dat kamille invloed heeft op hetzelfde gebied in de hersenen waar ook voorgeschreven angstremmers effect op hebben. Kamille ontspant de spieren en verlicht vermoeide gewrichten en heeft dan ook een dubbel ontspannend effect. Deze multifunctionele therapeutische plant die al duizenden jaren geprezen wordt, maakt nu een comeback, omdat mensen weer grip willen krijgen op hun eigen gezondheid.

VAPE-KRUIDEN ZIJN THEEKRUIDEN

Met een intense toediening door middel van vaping of met een mildere toediening door middel van thee, heeft deze reeks multifunctionele kruiden op beide manieren een bevredigend effect. Het drinken van kruidenthee is een gerenommeerde, traditionele manier voor het innemen van nuttige verbindingen uit de natuur. Eenvoudig te verwerken en over het algemeen behoorlijk smaakvolle kruidenthee is een nuttige aanvulling op elk voedingspatroon. Dus mocht je niet van vaping houden, ga dan aan de brouwsels!

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammy, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken