Blog
Kruiden Thee
5 min

De 10 Beste Kruiden Om Thee Mee Te Maken

5 min

Kruiden worden al sinds de oude Egyptenaren tot thee gebrouwen. Thee kan stimulerend of verdovend gebruikt worden, of zelfs als afrodisiacum. Het gebruiken van vaping kruiden voor het maken van thee kan op verschillende manieren nuttig zijn.

Theezetten is een van de makkelijkste manieren om te genieten van de smaak en effecten van veel kruiden. De natuur biedt een overvloed aan interessante kruiden en planten. Sommige brengen daarbij je geest tot rust en werken ontspannend. Andere kruiden zorgen voor meer focus en energie. Sommige soorten geven zelfs je libido een boost! Elk kruid heeft zijn eigen effecten, dus er is voor iedereen en voor elke gelegenheid een passende keuze.

Je kunt thee maken van de bladeren, bloemen of wortels van een plant. Alle hieronder genoemde kruiden zijn verkrijgbaar in onze Smartshop en vallen onder de categorie Vape Herbs. Je kunt ze vapen als alternatief voor tabak, maar ze zijn ook perfect voor het maken van thee. Sommige kruiden kun je daarnaast zelf kweken (hoewel dat iets langer duurt) met een Buddypack gezelschapsplanten.

Besluit je om een van deze kruiden te gebruiken voor thee? Dan hoef je alleen maar een thee-infuser met je favoriete mengsel in een kop heet water te doen. We hebben richtlijnen toegevoegd voor de hoeveelheid die je nodig hebt, maar houd er rekening mee dat dit gemiddelden zijn. Sommige mensen houden van sterkere of minder sterke thee. Nog één ding voordat we verdergaan met de top 10 kruiden: combineren mag!

Gerelateerd artikel

De Beste Natuurlijke Kruiden (Om Te Vapen) Voor Ontspanning

TOP 10 KRUIDEN OM THEE VAN TE MAKEN

Bekijk hieronder de top 10 kruiden om thee van te maken!

1. CITROENMELISSE

Citroenmelisse

Een of twee koppen thee van citroenmelisse kunnen je hoofd tot rust brengen na een drukke dag. Bovendien helpt dit kruid mogelijk zelfs om lekker te slapen. De officiële naam van citroenmelisse is Melissa officinalis. Mensen gebruiken het kruid in ieder geval al sinds 300 v.Chr. vanwege haar rustgevende eigenschappen. Dat blijkt uit de oude botanische tekst Historia Plantarum. Het aromatische kruid verwent je met een deken van ontspanning.

Daarnaast kunnen de ontspannende effecten je ook helpen om alerter te zijn. Maak dus wat thee van citroenmelisse voordat je gaat lezen of studeren. Dat geeft je geest rust en je hersenen meer energie om te presteren.

Voor het maken van deze thee doe je ongeveer 600mg citroenmelisse in wat water. Voeg honing naar smaak toe en ervaar de meditatieve sensaties.

2. KATTENKRUID

Kattenkruid

Kattenkruid (Nepeta cataria) is vooral bekend vanwege de effecten ervan op katachtigen. Katten vinden deze plant onweerstaanbaar. Ze rollen erin om, eten het en als het effect begint in te treden, zijn ze tijdelijk hyperactief. Hoewel de plant onze kattenvrienden energie lijkt te geven, werkt het bij mensen juist omgekeerd.

Kattenkruid heeft een ontspannend effect dat helpt bij een zenuwachtig gevoel. Ook kan het helpen om lekker te slapen. Doe het kruid in een thee-infuser en maak er thee van voordat je naar bed gaat. Het geeft je geest rust en brengt je lichaam in een staat van ontspanning.

Doe 2 theelepels in een thee-infuser en doe deze in een kop heet water. Voeg wat honing toe voor de smaak en laat het maximaal 15 minuten trekken.

3. VALERIAAN

VALERIAAN

Valeriaan (Valeriana officinalis) komt van oorsprong voor in Europa en Azië en kent een lange gebruiksgeschiedenis. Dit tijdloze kruid geeft rust in het dagelijks leven van de moderne wereld. Werk, deadlines en drukte om ons heen zorgen ervoor dat onze vecht-of-vluchtreactie continu op scherp staat. Gelukkig bevat valeriaan stofjes die je in een staat van innerlijke rust brengen.

Zoek je een manier om lekker te slapen of wil je minder spanning ervaren? Doe dan zo’n 2–3 gram valeriaan in een thee-infuser, die je vervolgens in een kop heet water doet en ongeveer 15 minuten laat trekken. Omdat valeriaan niet echt lekker smaakt, is het vaak een goed idee om er wat honing of agavesiroop bij te doen voor de smaak.

4. KAMILLE

KAMILLE

Kamille ruikt heerlijk en smaakt nog beter. Deze kleine, aromatische bloemen zijn te gebruiken als je spanning ervaart. Ze ontspannen namelijk zowel lichaam als geest. Op het eerste gezicht zou je misschien niet denken dat deze bloemen de oudste kruiden zijn die mensen ooit hebben gebruikt.

Drink een kop kamillethee in de avond om je geest in het moment te brengen en je ziel te verwarmen. Moe na een work-out? Kamille geeft je vaak precies wat je nodig hebt. Maak een verse pot kamillethee en je kunt er morgen gewoon weer tegenaan in de sportschool.

Om kamillethee te maken, doe je deze aromatische bloemen in een thee-infuser. Het is ook mogelijk 4 eetlepels kamille in een mok te doen voor sterkere thee. Giet heet water over het kruid en laat het 5 minuten trekken.

5. PASSIEBLOEM

PASSIEBLOEM

Een ander kruid dat de nachtrust bevordert, is passiebloem. Deze plant behoort tot de prachtigste bloeiende planten van het plantenrijk. Ze komt van oorsprong uit Mexico en Centraal- en Zuid-Amerika. Daar gebruikt de inheemse bevolking de bessen, wortels en bladeren al honderden jaren.

Als je last hebt van stress, je down voelt of moeite hebt met slapen, kook dan wat water en maak thee. Zelfs een kleine dosering passiebloem kan al helpen om lekker te slapen.

Wanneer je thee maakt met passiebloem, doe dan 1 theelepel passiebloem in een thee-infuser en laat het 5-10 minuten trekken in gekookt water. Passiebloem staat bekend om haar milde, aardse smaak die veel theedrinkers lekker vinden. Laat deze thee wat langer trekken voor sterkere smaken.

6. GROENE GUNPOWDER-THEE

GROENE GUNPOWDER-THEE

Groene gunpowder-thee heeft een helder en energiek effect. Drink 's ochtends een kop van deze thee en je hebt volop energie voor de dag. Deze theesoort komt van oorsprong uit de Chinese provincie Zhejiang. Het is afgeleid van de theeplant — Camellia sinensis — maar wordt op een andere manier bereid. Eerst worden de bladeren verschrompeld, daarna gestoomd en tot kleine balletjes gedraaid en tot slot worden deze gedroogd. Ze moeten daarbij lang curen voor een betere smaak en geur.

Je kunt groene gunpowder-thee de hele dag door drinken als je helder wilt blijven denken. De extra stoot cafeïne versterkt je focus en productiviteit. Elke mok bevat ongeveer 40mg cafeïne. Ter vergelijking: in een kop koffie zit 95mg. Groene gunpowder-thee stimuleert je lijf zonder voor een dip te zorgen.

Om hiermee thee te zetten, doe je 1 theelepel balletjes in een mok. Giet daar heet water overheen en laat het 2–3 minuten trekken.

7. GINKGO BILOBA

GINKGO BILOBA

Ginkgo biloba komt van oorsprong uit China en is een oude boomsoort die mensen al honderden jaren gebruiken. Het interessante is ook dat men deze soort meestal kiest voor de Japanse kunstvorm bonsai. In de vorm van thee kan deze boomsoort je energie geven en stemming verbeteren. Bovendien kun je Ginkgo biloba gebruiken voor je gaat studeren, lezen, schrijven of een examen gaat maken.

Voor het maken van thee breng je op het fornuis water voor 2 koppen aan de kook. Haal het van het vuur en doe er ongeveer 30g ginkgobladeren bij. Laat het 10 minuten trekken en zeef het drankje daarna. Geniet ervan!

8. DAMIANA

DAMANIA

Damiana (Turnera diffusa) kun je roken of vapen voor een euforisch effect dat lijkt op dat van cannabis, maar iets milder is. Als je dit kruid drinkt, kan het ook ontspannend werken en zelfs je seksleven verbeteren!

Dit kruid behoort tot dezelfde plantenfamilie als passiebloem. De gele bloeiende struik komt oorspronkelijk voor in zuidelijk Texas tot aan de Cariben en Centraal-Amerika. Damiana heeft een interessante geschiedenis. Volgens folklore speelde het namelijk een rol bij het oorspronkelijke recept van Margarita. Bovendien kan dit kruid het libido naar een veel hoger niveau tillen.

Voor het maken van, laten we zeggen... “voorspel-thee”, doe je 2–4 gram gedroogd kruid in een thee-infuser. Laat dit in heet water trekken.

9. LAVENDEL

Lavendel

Bijna iedereen kent het prettige en nostalgische aroma van lavendel wel. Misschien groeit het in je tuin; misschien zit het in de geur van je favoriete cosmeticaproduct.

Maar waarom zorgt de geur van deze helderpaarse bloeiende plant voor zo’n vertrouwd gevoel? Traditioneel gebruikte men lavendel om in slaap te komen. De ontspannende terpenen in deze plant speelden daarbij waarschijnlijk een grote rol.

Als je een zenuwachtig gevoel wilt tegengaan of wel een goede nachtrust kunt gebruiken, neem dan een kop lavendelthee. Doe 4 theelepels gedroogde lavendel in een thee-infuser en laat het 10 minuten trekken.

10. YERBA MATÉ

Yerba Maté

Yerba maté — een traditioneel Zuid-Amerikaans drankje — bevat ongeveer 85mg cafeïne per kop. Na het drinken ervan ervaar je een sterke, maar stabiele energiestoot die je hele lichaam beroert.

Yerba maté bevat iets minder cafeïne dan koffie, maar is een goede concurrent vanwege de energie die het geeft. Als je het drinkt, werkt dat stimulerend, maar het maakt je niet hyper en geeft ook geen dip. Yerba maté is een fantastisch alternatief voor koffie als je gedurende de dag genoeg energie wilt hebben. Drink deze thee dus als je productief moet zijn.

Doe wat gedroogde yerba maté in een thee-infuser of 2 eetlepels in een cafetière. Voeg heet water toe en laat het ongeveer 6 minuten trekken. Geniet ervan!

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken