De Beste Natuurlijke Kruiden (Om Te Vapen) Voor Ontspanning

TOP 10 NATUURLIJKE KRUIDEN VOOR ONTSPANNING

Luke Sholl
Luke Sholl
Bijgewerkt op:

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: zo'n moment na een lange, uitputtende werkdag. Je voelt je mentaal uitgeput zodra je door de voordeur loopt. Wat kun je eraan doen? Nou, heel veel eigenlijk! We hebben een paar van onze favoriete natuurlijke kruiden geselecteerd die je kunt vapen om de scherpe randjes eraf te halen. Daardoor kun jij ontspannen, ontstressen en weer tot rust komen. Ga je gang. Je verdient het!

Als je aan het eind van de dag wilt ontspannen, heb je niet altijd een joint of een glas wijn nodig. Er zijn ook verschillende kruiden in je vaporizer of om een thee van te maken om zo een ontspannend en rustgevend effect te ervaren. Een aantal zorgt zelfs voor een milde euforie die je stemming kan verbeteren.

TOP 10 NATUURLIJKE KRUIDEN VOOR ONTSPANNING

We verdiepen ons hieronder in 10 natuurlijke kruiden die rustgevende eigenschappen hebben. Daarnaast laten we je zien hoe je ze kunt gebruiken.

KAMILLE

KAMILLE

Al voor het oude Egypte gebruikte men kamille als kruidenthee en als huidproduct. Het is een veelzijdig kruid dat met zijn vele bestanddelen diverse effecten heeft.

Het vapen van kamille is met name effectief, omdat de bestanddelen zo rechtstreeks in de bloedbaan terechtkomen. Het rustgevende effect maakt dat het je kan helpen in spannende situaties. Het vapen van kamille prikkelt een chemisch stofje in je lichaam dat je spieren en zenuwen ontspant. Ook zorgt het voor een toename van het niveau GABA in de hersenen. Deze neurotransmitter speelt een rol bij ontspanning. Vape je kamille voordat je een ander kruid vapet? Dan verhoogt dat waarschijnlijk de effectiviteit van beide.

Gedroogde bloemen van kamille verkruimel je eerst met je vingers voordat je ze vermaalt. De gedroogde bloemen verdampen het beste tussen 175 en 200°C.

Geschikt voor: vapen, thee, capsules

HOP

HOP

Dat een biertje na het werk zo rustgevend is, komt voornamelijk door de hop die erin zit. Maar ook als je nooit alcohol drinkt, kun je dat effect ervaren door droge hop te vapen.

Hop bevat diverse bestanddelen, waaronder myrceen en humuleen. Dat zijn de meest prominente terpenen die zorgen voor het karakteristieke aroma van het kruid. Bovendien denkt men dat deze terpenen rustgevende eigenschappen hebben. Ze komen mogelijk zelfs in de buurt van het effect van wiet.

Als je hop vapet, dan merk je onmiddellijk dat je wat slaperig wordt. Je krijgt ook een mild gevoel van euforie. In een hogere dosis heeft hop soms een hypnotisch en enigszins psychedelisch effect. Dat zorgt vervolgens voor rust.

De olie van hop bevindt zich diep binnenin de kelk van de plant. Vermaal het kruid dus goed, zodat je zeker weet dat de essentiële bestanddelen vrijkomen. Je kunt hop het beste vapen bij 150–175°C.

Geschikt voor: vapen, thee, capsules

BLAUWE EN WITTE LOTUS

BLAUWE EN WITTE LOTUS

Blauwe en witte lotus werden al afgebeeld op oude Egyptische rotstekeningen. Men gebruikt het daarbij al duizenden jaren als roesmiddel. De twee bloemen zijn nauw verwant aan elkaar en hebben een rustgevend en hypnotiserend effect.

Mensen die deze kruiden gebruiken, zeggen dat het euforische effect ervan te vergelijken is met de kick van cafeïne of nicotine. Dit zorgt ervoor dat je stemming ten goede verbetert. Daardoor zijn reguliere activiteiten leuker en geven ze meer bevrediging. Blauwe lotus heeft een mentaal en fysiek effect dat zeer ontspannend is. Ergernissen verdwijnen hiermee als sneeuw voor de zon.

Wil je het effect van witte en blauwe lotus optimaal ervaren? Vape de bloemen dan tussen 100 en 125°C. Pluk ze wel goed uit elkaar voordat je ze vermaalt. Ze zijn namelijk erg vezelrijk.

Geschikt voor: vapen, thee, capsules

Gerelateerd artikel

De Beste Legale Kruiden Voor Je Vaporizer

 

PASSIEBLOEM

PASSIEBLOEM

Passiebloem kent een lange gebruiksgeschiedenis in de culturen van de inheemse Amerikanen. Het kruid staat daarbij bekend om zijn rustgevende effect. Je kunt passiebloem op het hele Amerikaanse continent vinden.

Als je gedroogde passiebloem vapet, komen daar veel nuttige bestanddelen bij vrij. Men denkt dat het terpeen chrysine verantwoordelijk is voor het effect van de bloem op het lichaam. Passiebloem bevat ook alkaloïden die een grote rol spelen bij het effect van ayahuasca. In lage concentraties, zoals in het geval van passiebloem, zorgen deze voor een algemeen gevoel van welbevinden.

Passiebloem is behoorlijk stug als het is gedroogd. Vermaal het dan ook goed voordat je het gaat vapen. Het kan zijn dat je de bloemen van de grinder-mesjes moet halen en ze nog een tweede keer moet malen. Anders zijn ze misschien niet fijn genoeg. Stel je vaporizer in op 100–150°C om te genieten van de rustgevende effecten van passiebloem.

Geschikt voor: vapen, thee, capsules

LAVENDEL

LAVENDEL

Lavendel staat universeel bekend om haar geur. Het kruid bevat ook nuttige bestanddelen die je kunt vapen ter ontspanning. Voorheen inhaleerde men het aroma van lavendeltakjes om de geest tot rust te brengen. Ook legde men vroeger lavendel onder het kussen voor een betere nachtrust.

Lavendel dankt haar specifieke geur aan het terpeen linalool. Dat is bovendien het belangrijkste actieve bestanddeel. Linalool stimuleert diverse biologische processen bij mensen. Het is daarnaast belangrijk bij de productie van vitamine E. Als je lavendel vapet of er thee van maakt, geeft het een gevoel van welbevinden en ontspanning.

Het vapen van lavendel is een heerlijke ervaring, waarbij je het effect meteen merkt. De beste temperatuur ligt daarbij tussen de 125 en 150°C.

Geschikt voor: vapen, thee

GIFSLA

GIFSLA

Als je gifsla vapet, heeft het een krachtig, rustgevend effect. Het zorgt daarbij voor een gevoel van comfort. Dit kruid is trouwens familie van gewone sla. De vluchtige bestanddelen in gifsla behoren tot de opiaatfamilie.

Als je een grote dosis gebruikt, heeft gifsla een psychedelisch effect. De rustgevende eigenschappen voel je onmiddellijk. Het kruid biedt een subtiele golf van ontspanning, die je lichaam en geest tot rust brengt.

Een vape-temperatuur van 125–150°C is alles wat nodig is om te genieten van de rustgevende werking. Je kunt het kruid makkelijk verkruimelen en je hoeft het maar licht te malen (het moet geen poeder worden).

Geschikt voor: vapen, thee, capsules

KATTENKRUID

KATTENKRUID

Kattenkruid, of kattenmunt, zorgt ervoor dat onze kattenvrienden helemaal losgaan. Bij mensen haalt het echter de scherpe kantjes van dagelijkse zorgen. Bovendien biedt het ontspanning. 

Dat je kat zich aangetrokken voelt tot kattenkruid, komt door een aromatische stof in de essentiële olie, genaamd nepetalacton. Bij mensen denkt men dat dit bestanddeel zorgt voor het rustgevende effect. Hoewel kattenkruid je waarschijnlijk vooral helpt te ontspannen en lekker te slapen, kan het in een hogere dosis ook milde euforie bieden.

Kattenkruid kun je gebruiken als tinctuur, sap en in de vorm van thee of je kan het vapen. Vapen biedt echter een snellere werking dan oraal gebruik. Je kunt kattenkruid makkelijk vermalen en de ideale vape-temperatuur ligt tussen de 100 en 150°C.

Geschikt voor: vapen, thee, capsules

KRATOM

KRATOM

Kratom is een populaire plant die energie geeft en rustgevend werkt. Dit is afhankelijk van de dosis en het type blad dat je gebruikt. In sommige delen van de wereld gebruiken mensen met een zwaar of monotoon beroep deze plant regelmatig. Bij een lage dosering merk je dat je alert, sociaal, gelukkig en gemotiveerd wordt. In het geval van hogere doseringen is het effect van kratom precies het tegenovergestelde. Dan zorgt het kruid juist voor ontspanning, alsof je droomt.

Je kunt kratom vapen, maar men denkt dat het effectiever is als je het oraal gebruikt. De makkelijkste manier om het in te nemen, behelst kratom in poedervorm, waar je thee van maakt. Gebruik 1–2 gram voor een milde dosis en 6–9 gram voor een sterke dosering. Je kunt kratom ook op de traditionele manier gebruiken door te kauwen op de bladeren. Als je het kruid wilt vapen, gebruik dan blaadjes of extractpoeder. De aanbevolen temperatuur ligt tussen de 175 en 200°C.

Geschikt voor: thee, kauwen (bladeren), vapen

MULUNGU

MULUNGU

Mulungu komt van oorsprong uit de regenwouden van Brazilië en Peru. Extracten van de bast van de mulungu-boom gebruikt men al eeuwenlang vanwege de rustgevende eigenschappen ervan. Mulungu bevat ook natuurlijke antioxidanten die talrijke andere voordelen hebben.

Mulungu is waarschijnlijk niet zo effectief als je het vapet. Je kunt er echter ook thee van maken of het in capsulevorm gebruiken. Voor het maken van mulungu-thee doe je twee volle theelepels mulungu in 250ml kokend water. Dek het af en laat het zo’n 20 minuten trekken. Daarna laat je het mengsel afkoelen en zeef je het. Geniet ervan!

Als je besluit om toch mulungu te vapen, dan heb je niet zoveel nodig als bij thee. Houd er rekening mee dat het effect kan verschillen van de hierboven genoemde consumptiemethode. De ideale vape-temperatuur voor mulungu ligt tussen de 175 en 200°C.

Geschikt voor: thee, capsules, vapen

GLIDKRUID

GLIDKRUID

Glidkruid kun je herkennen aan de unieke bloemen. Men gebruikt de plant al meer dan 200 jaar als natuurlijk middel bij een zenuwachtig gevoel. Naast het rustgevende effect biedt glidkruid ook een milde high als je het oraal gebruikt.

Glidkruid is verkrijgbaar in diverse vormen. Er is poeder van de bladeren, maar er zijn ook tincturen, capsules en nog meer. Je kunt glidkruid vapen, maar het is effectiever als je er thee van maakt. Doe hiertoe een theelepel (2g) gemalen glidkruid in een kop en giet er kokend water overheen. Dek het af en laat het ongeveer 10–30 minuten trekken. Daarna moet je het zeven voor je het kunt drinken.

Geschikt voor: thee, capsules

KRUIDEN VAPEN TER ONTSPANNING — CONCLUSIE

Het vapen van natuurlijke kruiden ter ontspanning is bevorderlijk voor je mentale en fysieke welbevinden. Je hoeft geen synthetische middelen te gebruiken als je aan het eind van de dag wilt ontspannen. Moeder Natuur heeft allerlei opties in huis!

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Je bezoekt onze Nederlandse website.

wellicht ook interessant