Kattenkruid: Alles Wat Je Weten Moet

Kattenkruid: Alles Wat Je Weten Moet

Verschillende culturen gebruiken kattenkruid als medicinaal kruid. Het onderzoek naar de plant is daarbij nog in volle gang. Er verschijnen echter wel steeds meer interessante resultaten over de ontspannende effecten van het kruid.

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid, ook wel catnip of catmint genoemd, is een kruid die het meest beroemd is om het feit dat ze katten naar nirvana stuurt. De geur van dit kruid heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op katachtigen. Meestal rollen ze er eerst in voordat ze het oppeuzelen. Zodra de effecten opkomen, lijken katten een intense, veranderde bewustzijnstoestand te bereiken. De pupillen verwijden, ze worden onberekenbaar en rennen meestal rond als een waanzinnige. Uiteraard is het leuk om te zien hoe katten genieten van de effecten van dit schijnbaar psychoactieve kruid. De plantensoort heeft echter meer te bieden dan uitsluitend vermaak voor katten.

Kattenkruid, bekend onder de wetenschappelijke naam Nepeta cataria, is door bepaalde culturen gebruikt als geneeskrachtig kruid. Sommigen gebruiken het ook nu nog om de spijsvertering te verbeteren en spieren te ontspannen. De soort behoort tot het geslacht Nepeta van de lipbloemenfamilie en is zeer vruchtbaar. De plant komt oorspronkelijk uit regio's in Oost-Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en bepaalde gebieden van China. Vanuit deze thuisbasis heeft de plant zich ook verspreid naar Noord-Europa, Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland.

Kattenkruid - Nepeta catariabekijk Product

De effecten van kattenkruid

De Effecten Van Kattekruid

Kattenkruid heeft niet dezelfde bedwelmende effecten op mensen als op katten, maar het is nog steeds een zeer nuttige tonic. Het is een mild kalmerend middel, maar zal je niet high maken. De ontspannende kwaliteiten maken het echter ideaal om bij te komen na een stressvolle dag. Dit, gecombineerd met de grote hoeveelheid mineralen en vitaminen, heeft ervoor gezorgd dat het tegenwoordig wordt gebruikt als hulpmiddel voor een betere spijsvertering, maar ook als een middel om te reinigen en om angst, stress, hoofdpijn en slaapproblemen te verminderen.

Related Story

Top 7 Producten Die Je Helpen Ontspannen

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN KATTENKRUID?

Het idee om kattenkruid te gebruiken als kruidensupplement lijkt misschien wat raar als je alleen bekend bent met de effecten op katten. Dit is ook de reden voor de naam van de plant, maar dit betekent niet dat het gebruik exclusief aan Felix toebehoort. Mensen gebruiken kattenkruid eveneens, om diverse redenen. Ook de gebruiksmethoden variëren, van thee tot kruidenpreparaten. Hoewel het gebruik niet langer algemeen is, heeft de moderne wetenschap het kruid onderzocht en interessante bevindingen gedaan. Wel moeten we opmerken dat het onderzoek nog in de kinderschoenen staat. Het is ook voornamelijk uitgevoerd met dieren, wat dus geen directe weergave is van de effecten op mensen. Hieronder vind je een aantal wetenschappelijke onderbouwde toepassingen van kattenkruid.

HET VERMINDERT SPIERSPASMEN

Kattenkruid Vermindert Spierspasmen

Ontdekt is dat kattenkruid spasmen vermindert in gladde spieren (een spiertype die we in organen vinden). Ook ontspant het skeletspieren. In een paper1, gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology, is een studie hierover vermeld. Hierin zijn de anti-spasmodische effecten van essentiële kattenkruidolie onderzocht. De olie van het kruid bevat vier hoofdbestanddelen: cineol, alfa-humuleen, alfa-pineen en geranylacetaat. De kattenkruidolie is getest op dierlijk weefsel, waaronder de luchtpijp en de darmen, waar het spasmolytische en spierverslappende activiteiten blijkt te veroorzaken. De aanname is dat dit effect deels gerelateerd is aan de remming van calciumkanalen, structuren die een belangrijke rol spelen bij spiercontractie.

De auteurs van de paper concluderen dat deze fysiologische actie wellicht verklaart waarom kattenkruid traditioneel is gebruikt om koliek, diarree, hoesten en astma te behandelen.

HET VERLICHT MOGELIJK DEPRESSIE

Kattenkruid Verlicht Mogelijk Depressie

Depressie kenmerkt zich door gevoelens van ernstige moedeloosheid en neerslachtigheid. De aandoening heeft geen precieze oorzaak, maar mogelijke oorzaken zijn stress, persoonlijkheid en genen. Er bestaan verschillende behandelingen, waaronder diverse therapievormen en begeleiding, beweging, het ontwikkelen van een sterkere verbinding met de natuur en allerlei medicatie. Recent onderzoek naar kattenkruid en depressie is zeldzaam. Daarom is het niet aangeraden als behandeling. Onderzoek met dieren geeft echter wel een idee van hoe dit kruid mogelijk in de toekomst inzetbaar is bij depressiesymptomen.

Een team onderzoekers heeft ontdekt dat kattenkruid anti-depressieve effecten heeft op muizen. Het onderzoek2, gepubliceerd in het tijdschrift Psychology & Neuroscience, heeft gekeken naar de effecten van kortdurende en langdurige toediening van voer met 10% kattenkruid op depressieve, angst- en motorische klachten. Hieruit blijkt dat muizen bij gedragsstoornistesten hiermee beter scoren. De resultaten van de studie suggereren dan ook dat kattenkruid anti-depressieve eigenschappen heeft.

HET HELPT MOGELIJK ONTSPANNEN

Kattenkruid Helpt Mogelijk Ontspannen

Een vers kopje kattenkruidthee is wellicht precies wat je nodig hebt na een lange, hectische dag. Behandeling van zenuwproblemen vallen onder de traditionele toepassingen van kattenkruid, juist vanwege de ontspannende effecten. Het belangrijkste chemische bestanddeel van kattenkruid is nepetalacton. Deze molecule komt overeen met die van het kruid valeriaan, wat ook bekendstaat om het opwekken van een kalme toestand. De essentiële olie van kattenkruid zou3 ongeveer 70-99% nepetalacton bevatten, wat de plant een extreem rijke bron maakt. De kalmerende effecten zijn geassocieerd met kruidenpreparaten van de bladeren. Het innemen van de wortels schijnt echter een meer stimulerend effect op te wekken.

HET WERKT ALS NATUURLIJK INSECTENWEREND MIDDEL

Kattenkruid Werkt Als Natuurlijk Insectenwerend Middel

Ben je van plan te gaan kamperen of een flinke wandeling te maken in de natuur? Dan is het misschien verstandig om een zelfgemaakt insectenwerend middel mee te nemen van kattenkruid. Dit komt goed van pas als er muggen actief zijn. Nepetalacton, de molecule die verantwoordelijk is voor de ontspannende eigenschappen van kattenkruid, is ook bewezen effectief in het verjagen van muskieten. Het kruid lijkt zelfs beter te werken dan chemische, commerciële merken. Onderzoekers4 hebben ontdekt dat de essentiële olie van kattenkruid wel 10 keer effectiever is dan DEET op dit gebied.

HOE GEBRUIK JE KATTENKRUID?

Hoe Gebruik Je Kattenkruid?

Kattenkruid is op diverse manieren te consumeren. Het zetten van thee is echter de meestvoorkomende manier. Koop theezakjes met het kruid of doe gedroogde bladeren in een thee-ei. Gebruik voor het zetten van kattenkruidthee 1 theelepel gedroogde blaadjes per 250ml kokend water.

Het kruid is traditioneel ook gerookt om de gewenste effecten op te wekken. Als je liever rookt, rol je het gewoon in vloeipapiertjes. Ook is het mogelijk te kiezen voor een vaporizer om de blootstelling aan carcinogenen te verminderen. Het vaporiseren van kattenkruid zal ervoor zorgen dat je veel van de actieve bestanddelen binnenkrijgt, maar het effect zal korter duren dan wanneer je er thee van zet. De ideale temperatuur voor het vaporiseren van kattenkruid ligt tussen 100 - 150 graden Celsius.

Related Story

De Beste Vaporizer Kruiden Voor Ontspanning

Het is verstandig onderzoek te doen voordat je kattenkruid rookt, want het roken ervan is mogelijk onveilig. Hoge doses zijn geassocieerd met overgeven en hoofdpijn. Het is verstandig te beginnen met een kleine dosis om te ontdekken hoe je lichaam reageert.

INFORMATIE OVER DE PLANT

Informatie Over De Plant Kattenkruid

Kattenkruid is een meerjarige plant die 50-100cm hoog wordt en ongeveer even breed. Ze is lid van de muntfamilie en lijkt dus ook op de muntplant. De groene bladeren zijn breed en lopen taps toe in een punt. In de bloei verschijnen kleine, prachtige, roze en witte bloemetjes, met subtiele paarse plekjes.

GESCHIEDENIS

Inheemse culturen gebruiken kattenkruid al honderden jaren in de traditionele geneeskunde. In Europa hebben mensen het kruid gebruikt om zenuwen te kalmeren, een rustgevende slaap op te wekken, rusteloosheid te behandelen, een gezonde spijsvertering te ondersteunen en maagpijn te verlichten. Het kruid werd ook in textiel gewikkeld en als kompres op wonden gelegd.

VEILIGHEID

Veiligheid Kattenkruid

Over het algemeen beschouwen we kattenkruid als veilig wanneer je het als gezonde volwassene oraal, in kleine hoeveelheden, inneemt. Hoge doses en gerookt kattenkruid staan echter bekend als mogelijk onveilig. Wellicht leidt dit tot hoofdpijn, overgeven en een algemeen onwel gevoel.

Kattenkruid is mogelijk onveilig voor kinderen, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. De effecten van het kruid op samentrekkingen van de baarmoeder tijdens de zwangerschap leiden mogelijk tot een miskraam. Vrouwen met hevige menstruaties en ontstekingen in het bekken zouden kattenkruid daarom ook moeten vermijden.

Vermijd het kruid ook als je binnen twee weken een operatie ondergaat. De effecten op het centrale zenuwstelsel leiden mogelijk tot een negatieve wisselwerking met anesthesie.

Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.