Kattenkruid: Alles Wat Je Weten Moet

Kattenkruid: Alles Wat Je Weten Moet
Nepeta Cataria

Inhoudsopgave:

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid, ook wel catnip of catmint genoemd, is een kruid die het meest beroemd is om het feit dat ze katten naar nirvana stuurt. Kattenkruid, die tot dezelfde plantenfamilie behoort als vele mintsoorten en dovenetels (de Labiatae Familie of Lipbloemigen), kan in het wild worden gevonden in de centrale en zuidelijke delen van Engeland, tussen de vele hagen en akkerranden in het land. Vanuit Engeland werd het geïntroduceerd in gebieden in het Europese vasteland en daarna in Azië en Noord-Amerika.

Als het om katten gaat, heeft kattenkruid haar populariteit te danken aan haar unieke geur, die lijkt op zowel de Pennyroyal als de mint. Wanneer kattenkruid wordt gekneusd, geeft het haar onweerstaanbare aroma af, tot het punt waar katten de plant zullen vernietigen omdat ze er zoveel tijd chillend en rollend in hebben doorgebracht. Dit betekent dat de meeste getransplanteerde kattenkruid planten zullen worden vernietigd als ze niet worden beschermd tegen katten, omdat ze licht worden gekneusd tijdens het proces van planten. Als kattenkruid daarentegen vanaf zaad wordt gekweekt, bestaat de kans dat katten het met rust zullen laten, omdat de plant dan zelden wordt gekneusd en dus ook de geur niet zo gemakkelijk verspreidt.

kattenkruid

Bekijk Product

Kattenkruid is echter niet alleen voor katten. Het wordt al eeuwen gebruikt als kruidenmiddel. Het heeft bijvoorbeeld ongeveer hetzelfde, ontspannende effect op mensen als op katten, maar niet in dezelfde mate. Daarnaast wordt het veel gebruikt in de kruidengeneeskunde om maagaandoeningen te behandelen, zoals een verstoorde maag en diarree.

De effecten van kattekruid

De effecten van kattekruid

Kattekruid heeft niet dezelfde bedwelmende effecten op mensen als op katten, maar het is nog steeds een zeer nuttige tonic. Het is een mild kalmerend middel, maar zal je niet high maken. De ontspannende kwaliteiten maken het echter ideaal om bij te komen na een stressvolle dag. Dit, gecombineerd met de grote hoeveelheid mineralen en vitaminen, heeft ervoor gezorgd dat het tegenwoordig wordt gebruikt als hulpmiddel voor een betere spijsvertering, maar ook als een middel om te reinigen en om angst, stress, hoofdpijn en slaapproblemen te verminderen. Traditioneel werd kattekruid verwerkt tot een kalmerende thee, die vervolgens werd gebruikt om de maag te kalmeren, maar ook als hulpmiddel bij griep en verkoudheid. Het werkt koortsverlagend, krampstillend en vermindert winderigheid.

Hoe gebruik je kattenkruid?

Hoe gebruik je kattenkruid?

Kattenkruid thee

De meest effectieve manier om meer uit je kattenkruid te halen is er een thee van te zetten, op precies dezelfde wijze als al eeuwen wordt gedaan.

Om een sterke, smaakvolle thee te maken, moet je 25 gram kattenkruid koken in 1 liter water. Zodra het heeft gekookt, laat je de mix 15 minuten staan, voordat je het in een beker zeeft. Je kan een beetje honing toevoegen om het zoeter te maken.

Vaporiseren

Het vaporiseren van kattenkruid zal ervoor zorgen dat je veel van de actieve bestanddelen binnenkrijgt, maar het effect zal korter duren dan wanneer je er thee van zet. De ideale temperatuur voor het vaporiseren van kattekruid ligt tussen 100 - 150 graden Celsius.

Op zoek naar een nieuwe vaporizer? Klik hier

Roken

Sommige kruiden kan je goed roken, andere niet. Kattenkruid behoort tot de laatste groep, waarschijnlijk worden veel van de actieve bestanddelen vernietigd door de hitte. Gerookt kattenkruid zal geen effecten produceren. Het is veel beter om er thee van te zetten of het te vaporiseren.

Plantenkunde

Plantenkunde

Kattekruid (Nepeta cataria) is een meerjarige plant, die in het wild groeiend in Europa en Noord-Amerika. De plant wordt ongeveer 60-90 cm hoog en produceert vertakte stengels, die veel bladeren ontwikkelen, bedekt met een melig dons. De bladeren zelf zijn hartvormig en hebben een gekartelde, getande rand.

De bloemen van kattekruid bloeien van juli tot september en groeien in dichte kransen. De bloemen zelf zijn klein en trompetvormig en hebben meestal een witte/bleekroze kleur, met rode spikkels.

Scheikunde

De actieve, chemische structuur van kattekruid komt enorm overeen met dat van de valepotriates (vergelijkbaar met wat in valeriaan wordt gevonden), die werken als een mild kalmerend middel voor het centrale zenuwstelsel. Daarnaast zijn er tannines, iridoïden, nepetalisch zuur, thymol, nerol, carvacrol, geraniol en citronellal.

Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.