Kattenkruid: Alles Wat Je Weten Moet

Kattenkruid: Alles Wat Je Weten Moet

Verschillende culturen gebruiken kattenkruid al sinds jaar en dag. Het onderzoek naar de plant is daarbij nog in volle gang. Er verschijnen echter wel steeds meer interessante resultaten over de ontspannende effecten van het kruid.

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid, ook wel catnip of catmint genoemd, is een kruid dat het meest beroemd is om het feit dat ze katten naar nirvana stuurt. De geur van dit kruid heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op katachtigen. Meestal rollen ze er eerst in voordat ze het oppeuzelen. Zodra de effecten opkomen, lijken katten een intense, veranderde bewustzijnstoestand te bereiken. De pupillen verwijden, ze worden onberekenbaar en rennen meestal rond als een waanzinnige. Uiteraard is het leuk om te zien hoe katten genieten van de effecten van dit schijnbaar psychoactieve kruid. De plantensoort heeft echter meer te bieden dan uitsluitend vermaak voor katten.

Kattenkruid, bekend onder de wetenschappelijke naam Nepeta cataria, is door bepaalde culturen gebruikt om de stofwisseling te stimuleren de en spieren te ontspannen. De soort behoort tot het geslacht Nepeta van de lipbloemenfamilie en is zeer vruchtbaar. De plant komt oorspronkelijk uit regio's in Oost-Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en bepaalde gebieden van China. Vanuit deze thuisbasis heeft de plant zich ook verspreid naar Noord-Europa, Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland.

Kattenkruid - Nepeta catariabekijk Product

INFORMATIE OVER DE PLANT

Informatie Over De Plant Kattenkruid

Kattenkruid is een meerjarige plant die 50-100cm hoog wordt en ongeveer even breed. Ze is lid van de muntfamilie en lijkt dus ook op de muntplant. De groene bladeren zijn breed en lopen taps toe in een punt. In de bloei verschijnen kleine, prachtige, roze en witte bloemetjes, met subtiele paarse plekjes.

GESCHIEDENIS

Inheemse culturen gebruiken kattenkruid al honderden jaren. In Europa hebben mensen het kruid gebruikt om te ontspannen, de nachtrust te bevorderen, een gezonde spijsvertering te ondersteunen. Het kruid werd ook in textiel gewikkeld en als kompres op wonden gelegd.